شبکه اطلاع رسانی افغانستان >> اطلاعات عمومی

 


اولين هاي كشور افغانستان

اولين پادشاه: احمد خان ابدالي، پسر زمان خان، از فرماندهان نظامي نادرشاه افشار بود. بعد از آن كه نادر در قرحان به قتل رسيد، احمد خان از اردوي نادر جدا شد و به سمت قندهار حركت كرد. احمد شاه دراني در سال 1160هـ . در قندهار توسط سرداران و بزرگان افغانستان به پادشاهي رسيد و در سال 1186هـ . از دنيا رفت. او اولين پادشاه و مؤسس افغانستان نوين است.

اولين رئيس جمهور: اولين رئيس جمهور كشور ما محمد داود خان است. او در سال 1352 ش در غياب پسر عموي خود يعني محمد ظاهر شاه آخرين پادشاه افغانستان كه به خارج از كشور سفر كرده بود طي يك كودتا اعلان جمهوريت كرد. بدين سان نظام سياسي كشور ما از پادشاهي به جمهوري تغيير كرد.

اولين قانون اساسي: اولين قانون اساسي در كشور ما بعد از استقلال از انگلستان در سال 1959 م توسط حكومت امان الله خان تدوين كرديد.

اولين فضانورد: عبد الاحد ممند در سال 1959 م در سرده افغانستان به دنيا آمد. او تحصيلات ابتدايي و متوسطه را در افغانستان در تحصيلات تكميلي را در يكي از دانشكده‌هاي خلباني و فضا نوردي روسيه ادامه داد. وي در طول تحصيل خود، خلبان فوق العاده‌اي شد و از ميان همكارانش براي آموزش عالي و پرواز به ايستگاه فضايي«مير» انتخاب گرديد. عبد الاحد ممند پس از گذراندن تحصيلات عالي به عنوان فضا نورد حرفه‌اي در سال 1998 م مشغول كار شد. سر انجام او در حالي كه فقظ 29 سال داشت به همراه دو نفر روسي به نام‌هاي لياكوف و پوليكوف در 29 آگست 1998 رأس ساعت 55/2 صبح اولين مأموريت فضايي خود را آغاز نمود. مأموريت اين تيم فضا نوردي انجام تحقيقات و آزمايشات گروهي بود كه به كمك دو فضا نورد دیگر كه قبلاً در ايستگاه فضايي مستقر بودند انجام شد.

اولين ميدان هوايي(فرودگاه): اولين طياره را مردم كابل در هنگام جنگ استقلال 1919م در آسمان شهر كابل ديدند كه چند بمب روي اين شهر ريخت. بعد از كسب استقلال كشور(1298ش- 1919م) چند طياره از اتحاد شوروي سابق و آلمان خريداري و اولين ميدان هوايي افغانستان به نام:«خواجه رواش» در كابل ساخته شد.

اولين ليسه(دبيرستان): اولين ليسه در زمان حكومت حبيب الله خان(19019-1901م) در سال 1282 هـ .ش/1903م در كابل تأسيس شد.

اولين دارالمعلمين(تربيت معلم): اولين دارالمعلمين ابتدايي در افغانستان نيز در عصر امير حبيب الله خان تأسيس گرديد كه مدت آن سه سال بود و 80 نفر در آن تحصيل مي‌كردند. در هر دوره اين مؤسسه 30 نفر معلم تربيت مي‌كرد تا در ولايات رفته مدارس جديدي را به وجود آوردند و يا در مدارس خود مركز فعاليت نمايند. در آن عصر در ولايات تعليم و تربيت به شكل قديمي و سنتي توسط ملا امام- امام جماعت- صورت مي‌گرفت. امير حبيب الله دستور داد تا در تمامي مساجد تعليم كودكان طبق برنامه رسمي معارف وزارت آموزش و پرورش و زير نظر مأمور مكاتب رسمي صورت گيرد. اما اين دستور امير حبيب الله خان بنا به دلايلي جنبه‌ي عملي پيدا نكرد.

اولين اتومبيل: اتومبيل براي اولين بار در زمان امير حبيب الله وارد افغانستان شد كه در ابتدا مخصوص سواري امير و درباريان بود.

اولين نيروگاه: نخستين نيروگاه برق در افغانستان در زمان پادشاهي امير حبيب الله خان در كابل ساخته شد.

اولين طرح احداث راه آهن: در عصر امان الله(1929-1919م) توسط مهندسان آلماني در حد خيلي محدود از كابل تا دارالامان به اجرا در آمد. در حال حاضر در افغانستان در تكه راه آهن وجود دارد كه ادامه‌ي شبكه راه آهن روسيه است. يك خط آهن حدود 10 كيلومتر از كوشك، در جمهوري تركمنستان تا تور غندي در خاك افغانستان امتداد يافته و دیگري خط آهني به طول 15 كيلومتر از شهر ترند در جمهوري ازبكستان تا خيرآباد اين دو خط آهن محدود توسط روس‌ها براي تسهيل حمل و نقل احداث گرديده است.

اولین اسکناس: اولین پول کاغذی (اسکناس يا بانکنوت) افغانستان در سال ۱۲۹۸خورشیدی در دوره امان الله خان به ارزش یک روپیه کابلی به چاپ رسید.در سمت راست این پول، نماد حکومت افغانستان ( محراب و منبر) و در وسط آن نشان حکومت امانی و در سمت چپ، عبارت "یک روپیه کابلی" به زبان فارسی نوشته شده بود.