اما و اگرهای جرگه مشورتی صلح
زورگوییهای دولتمردان افغان و رفتارهای توام با خشونت خارجی ها سبب شده است آنها علیه دولت بجنگند و اگر طالبان به سیاست و دولتمداری بازگردند، از خشونت و تندروی دست خواهند کشید 
تاریخ انتشار:   ۰۰:۱۹    ۱۳۸۹/۳/۱۳ کد خبر: 10962 منبع: پرینت

به گزارش بخش سیاسی شبکه اطلاع رسانی افغانستان ( afghanpaper )، نخستین روز جرگه مشورتی صلح در کابل که با حضور 1500 تن از نمایندگان مردم و با تحرکات مخالفین همراه بود، پس از گزینش اعضای هیت اداری و مسئولین کمیته های بیست و هشتگانه به کار خود پایان داد.

قرار است روز دوم و نیمه روز سوم این جرگه با بحث اعضا در کمیته های کاری مختلف ادامه یابد و تصمیم های نهایی در پایان روز سوم، اعلام شود. که انتظار می رود در دو روز آینده مدعوین مسائل درج شده در اجندای تهیه شده را مورد بررسی قرار دهند و نظراتشان را ابراز نمایند.

در این میان مسائلی چند در روز اول این نشست قابل توجه است از جمله اینکه بیشتر چهره هایی که در جرگه شرکت دارند از مقامات دولتی اند و جرگه از احزاب و اقشار مختلف خصوصا سران اپوزیسون نمایند گی نمی کند. از طرفی عدم حضور اشخاص مهمی همچون داکتر عبدالله، ژنرال عبدالرشید دوستم، حاجی محمد محقق و حتی عطا محمد نور و ... سبب ایجاد سوالاتی در اذهان عمومی شده است که چرا این افراد که جزء اشخاص با نفوذ قومی هستند به این جرگه نیامده اند؟ آیا اینان با نیامدن خود قصد تحریم جرگه را داشتند؟ یا اینکه خواسته اند اگر فرداها نتایج این نشست به نفع افغانستان تمام نشد، بگویند ما از ابتدا با این طرح مخالف بودیم؟ و البته شاید مسائل دیگری بین این افراد و رئیس جمهور در جریان باشد.

نکته بسیار مهمی که باعث تعجب همگان گردید تغییر و تعیین یکباره رئیس جرگه صلح بود. از چند روز قبل اعلام شد که جناب رئیس جمهور شخصا ریاست این نشست را بر عهده خواهد داشت اما صبح روز اول این ریاست پیشکش حضرت صبغت الله مجددی گردید. ابتدا اینگونه به نظر رسید که این تقدیم کردن ریاست جرگه به ایشان ، به خاطر این است که محترم مجددی همیشه معترض این می باشد که دعا کردن فقط در مجالس سهم ایشان است که همین امر سبب استعفای یک روزه جلالتماب در روز افتتاحیه پنجمین سال پارلمان نیز گردید.

اما در کمال تعجب رئیس مجلس سنا این تحفه را تقدیم محترم برهان الدین ربانی نمود و این پرنده بخت بر سر کسی نشست که سالیان اخیر مخالف سرسخت صلح با طالبان بوده است که این تضاد بین نام جرگه و شخص رئیس، نشان دهنده تشریفاتی بودن این جرگه می باشد.

از تضادهای دیگر این نشست درخواست رئیس جمهور از مدعوین بود که طی سخنان خود از آنان خواست که در اين جرگه سه روزه هم راههاي صلح را جستجو کنند و هم اينکه متوجه روابط افغانستان با جامعه جهاني باشند که خدشه اي به آن وارد نشود.

مقامات جامعه جهانی که در اینجا منظور آمریکا، انگلیس و فرانسه می باشند، ضمن حمایت از این جرگه قبلا برای محترم کرزی روشن ساختند که چه تصميماتي بايد اتخاذ گردد و چه تصميماتي از نظر آنان رد است. آنان پیش از این اعلام کردند که کسانيکه مرتکب جرم و جنايت شده‌اند و دست از جنگ هم برنمي دارند ما نمي توانيم آنان را مورد عفو قرار دهيم که نشان دهنده اين امر است که صلح و مذاکره فقط با آن دسته از طالبان ممکن است صورت بگيرد که به جنگ مشغول نيستند و مرتکب جرم و جنايت هم نشدند.

درحالي که تنها آن دسته از طالبان که مرتکب جرم و جنايت شده اند و به جنگ ادامه مي دهند باعث نگراني دولت و کشورهاي غربي اند و نه آن دسته دوم از طالبان که هيچ نقشي در جنگ ندارند . و این تضاد مهم دیگری است که جرگه صلح را با شک و ترديد روبرو کرده است.

حالا اين پرسش مطرح مي شود که با اين وضع آيا اميدي است که اين جرگه مشورتي بتواند راهکارهايي را براي مذاکره با طالبان اتخاذ کند زیرا مطمئنا سران و رهبران طالبان حاضر به مصالحه و مذاکره نخواهند شد و حملات انتحاری و پرتاب موشک به سمت جرگه صلح نشان این ادعا است!

هرچند شاید معجزه و تغییری نیز در راه باشد همانطور که جناب محترم ربانی با آن اشاره نمود و گفت: زورگوییهای دولتمردان افغان و رفتارهای توام با خشونت خارجی ها سبب شده است آنها سلاح بردارند و علیه دولت بجنگند و اگر طالبان به سیاست و دولتمداری بازگردند، از خشونت و تندروی دست خواهند کشید.
ایشان با خوش بینی به وضعیت خود و برخی چهره های جهادی اشاره فرمود و اذعان داشت: ما هم زمانی مخالف آموزش دختران و حقوق زنان بودیم اما بعدا متوجه شدیم که این ها عملی و واقعی نیست. اکنون نیز امید است طالبان با پیوستن به دولت کمی در مواضع خود تجدید نظر نمایند و ملایم تر رفتار نمایند. که البته امیدواریم اگر طالبان مانند برخی از چهره های جهادی به دولت پیوستند، برخی از اشتباهات آنان را تکرار ننمایند.

در پایان این مطلب رفتار و سخن رئیس جمهور نیز قابل تقدیر است که اظهار داشت: از طالبان نیز می خواهم و صدا می کنم که طالب جان به پروسه صلح بپیوند و از جنگ دست بردار . ولی بلافاصله سکوت مجلس با صدای انفجاری در بیرون جرگه شکسته شد ولی محترم کرزی با دعوت همگان به آرامش، سبب گردید تا حاضرین به تشویق رئیس جمهور شجاع خود بپردازند.


این خبر را به اشتراک بگذارید
نظرات بینندگان:

>>>   ولله خیلی جالبه !
من هر قدر فکر میکنم نمیفهمم که چرا دولت اینقدر با طمطراق و اعتماد نفس کامل، اقدام به برگزاری این جرگه به اصطلاح مشورتی کرد ، هرقدر امریکا و قوتهای خارجی و همینگونه دست اندرکاران داخلی مخالف، به دولت القاء کردند که برگزاری این گردهمائی که 1600 تن را درخود گنجانیده است سودمند نخواهد بود زیرا روحیۀ دشمن طوریست که هرگز به اندازه یک ذره انعطاف نشان نمیدهد و با شدت و حدت عزم را جزم کرده است که بجنگد و بازهم بجنگد و پاکستان با تمام قوت جنگجویان را درین راه حمایت کرده تهییج مینماید و حتی نظامیان پاکستان با یونیفورم طالبی به برگ منال حمله میکنند تا نشان بدهند که طالبان دست بالا و حرف اول را دارند- اما بازهم در ارادۀ کرزی و تیم او هرگز خللی وارد نیامد و تا اخرین نفس اذعان کردند که با این اجلاس صلح کامل را به افغانستان بر خواهند آورد و طالبان بگونه درماتیک به دولت افغانستان خواهند پیوست بهمین جهت با مصارف هنگفت و کمر شکن اجلاس بزرگ را در کابل در میان آتش و باروت برگزار کردند در حالیکه خیلی افراد شاخص در آن حضور ندارند و نماینده های کشور های خارجی خیلی کم در آن حصه گرفته اند - برادران ناراض طالب کرزی صاحب که از آینده شوم خویش هراس دارند جواب اینهمه خوش باوریهای کرزی صاحب را با فرستادن چند راکت کور به استقبال نشستند- من تصور میکنم که قبل از برگزاری این اجلاس کرزی صاحب از طرف جند نفر بادنجان چین های دور قاب دربار باغهای سبز و سرخ برایش نشان داده شده بود که رئیس جمهور هم آب را نادیده موزه هایش را از پا در آورد واین جرگه بزرگ را راه اندازی کرد. آنهائیکه کرزی را متیفن ساخته بودند که صد در صد طالبان را تحت سیطره دولت کرزی در می آوردند افرادی بودند که با این ترفند جیب هایشان پر کردند و رفتند! ممکن آنها افرادی شیادی بودند که در میان طالبان در رده های خیلی پائین موقعیت داشتند، در مجموع نفع این جرگه بیشتر برای طالبان است تا دولت کرزی چون این اجلاس بزرگ نشان داد که طالبان یک نیروی فوق العاده هستند که ملتی با تمام عظمتش و با همه رهبران اش دارند برای آنها کرنش میکنند و قوتهای نظامی جهان برای آنها دارند تمکین میکنند و سرمایه های جهانی در خدمت آنها هستند و کشور های عربی برای پناهنده گی آنها هم آماده- برعکس برگزاری این اجلاس برای دولت پایگاه انفعالی ساخت و با سخنان تند و تیز و ضدو نقیض دست اندرکاران بازهم امریکا و کشور های کمک کننده را هوشدار داد و آنها را مسببین اصلی شورش و کشتار در افغانستان معرفی کرد و روی سیاه طالبان را همانند شیر سفید و نورانی گردانید- این جرگه سبب شد که ربانی خودش تیشه بر پاهای خودش بزند و با کار هائیکه هرگز نکرده اعتراف دروغین کند او دولتمردان افغان و خارجی ها را به زورگویی متهم کرد وگفت که اگر طالبان به سیاست و دولتمداری بر گردند دیگر خشونتی نخواهند کرد ! ربانی با این سخنانش دروه تصدی خود را نیز بر پایۀ زور گویی توجیه کرد چون با طالبان میجنگید و همینگونه دورۀ دولتمداری طالبان را تلویحأ فاقد خشونت معرفی کرد. در این پس منظر اگر دیده شود ثابت میگردد که کرزی فریب چند تا شارلاتان را خورد و در حقیقت با برگزاری این جرگه یک اتوریته و هویت کاذب دیگر برای برای برادران ناراضی اش فراهم آورد.
کلک راستگوی

>>>   سلام به هموطنان عزیز کشور !
خداوند به همه رهبران و سران قوم ها هدایت نیکی بکند که در سی سال ما باشنده گان این کشور رنج دیده بدون جنگ دیگری چیزی را ندیده ایم پس بیاید که واقعی قضاوت کنیم اگر اروپا ویا غرب یک رهبر ما را به نام طالب از بین میبرد و دیگری را به نام جنگ سالار پس فرق بین طالب و جنگ سالار چیست است امروزه همین رهبران که در بین جرگه نسشته به زبان خود اعتراف میکند که ما یک وقت به مثلی طالب دختران را به مکتب نمگذاشتیم همین کسانیکه امروز در جرگه صلح مشورتی اشتراک نمیکند عکس خود را در آب میبیند دوستم .محقیق . عطامحمد. و داکتر عبدالله کسانی هستند که به هزاران قندهاری را قتل عام کرده اند و همچنان برعکس همین طور طالبان هزاران هزاره ازبک را قتل عام کرده اند اما هیچ کدام شان پسر خود را از دست نداده اند چرا که قندهاری هم غریب کشته میشد و هزاره و ازبک هم غریب کشته میشدند پس فرق بین رهبران طالب و رهبران که از گروه جهادی هستند چیست است هموطنان عزیز خارجی ها میخواهند که آب را گل آلود کرده ماهی بگیرند ویا همین رهبران دو طرف که غلام حلقه به گوش خارج هستند اینها کسانی هستند که در سی سال از هر کشور نان خورده است و در ویرانی کشور به نوبه خود اشتراک کرده است آنها چاری ندارند پس من منحیث فرزند این کشور عزیز به هموطنان خود میگویم که چانس را از دست ندهید اینها به آینده ماوشما فکر نمیکند و ماوشما هم سرگرم روزگار خود هستیم تا حدی که توان داریم دیگری بازی غرب را نخورید چرا که در سی سال این مردم بالای این کشور کارکرده است و هردو طرف را حمایه میکند پس چرا خود دست به کار نشویم .
تشکر صدیق

>>>   سلام
با عرض ادب و احترام به همه به هر صورت بنده منحیث شهروند این کشور میتوانم بگویم که از قیل و قال کردن در موارد سودی برای کشور نیست.
چنان که از نام جرگه گه پیداست (جرگه به معنی گروه وصف گردیده و در موارد سیاسی و اجتماعی کاربرد خویش را دارا است)البته جرگه در حالات بحرانی متشکل از شخصیت های قومی کشور تشکیل و برگذار میشود.
با احترام

>>>   استاد ربانی را تنها به خاطری رئیس مجلس ساختند که بین او و داکتر عبدالله تفرقه بیاندازند. میبینید که کرزی در جرگه صلح خود هم در فکر تار و مار کردن حریف های سیاسی اش است. پس با این بینش چطور میشود در کشور صلح آورد؟ ناممکن است. کرزی خودش یک بخش اساسی بحران است.

>>>   جرگه یعنی ج=جدال، ر=رهبران، گ=گناهکار، ه=هیچکاره
جدال رهبران گناهکار هیچکاره
همین فورمول دفعتاً در فکرم گشت. خوب است دوستان فورمول های واقعبیننانه دیگر را برای جرگه بنویسند.

>>>   با سلام
به عنوان یک دانشجو دکتورا در خارج کشور سوال من از داکتر صاحب عبدالله عبدالله به عنوان یک شخص با فرهنگ و با سواد این کشور این است آیا از خانواده خودت کسی را از دست دادی تا حال ، که به فکر صلح باشی و از جنگ وکشمکش های قومی پرهیز کنی ؟
من از شما به عنوان نفر دوم در کاندیدای ریاست جمهوری این انتظار را نداشتم که حتی در جرگه صلح که همه به آن به چشم مثبت نگاه میکنند شرکت نکرده و با دار ودسته خویش به آن موشک می فرستید سلام به آن رگهای خون افغانیت شما داکتر عزیز که همیشه به فکر جنگ و نابودی این کشور بودید من از خدا می خواهم شما را هدیت کند .

>>>   با عرض سلام و احترام به همه اقوام افغانستان
من با نظر آقای صدیق موافقم.اگر همه ما بدون هیچ جانبداری از فرد گروه یا قوم خاصی کمی باخودمان فکر کنیم این جنجالها و فتنه هایی که در کشورمان جور شده نتیجه دخالت خارجی ها بوده است.ما هم بدون موجب در اثرتندروی بی صبری ولجاجتی که در ما افغانها نهفته است به جان یکدیگر می تازیم.تا خود ما افغانها با همدیگه نشینیم جور نیاییم خارجی برای ما غمخواری نمی کند.خداوند رب العزت دست همه خارجیهای شرق وغرب رااز کشور ما کوتاه کندوما افغانها راباهم متحد وانسجام نماید
کس نخارد پشت من جز به ناخن انگشت من
عطاالله خواجه صدیقی-هرات

>>>   دوستان عزیز سلام !
شما خود قضاوت کنید که در افغانستان چه میگذرد؟ به چنین اشخاصی مانند صبغت الله مجددی چگونه اعتماد کرد که بعد از شصت سال فهمید که پاکستان در امور داخلی کشور ما مداخله میکند تا زمانی که پاکستان برای شان دهل میزد و آنها می.......دند، هیچ خبری نبود و یا برهان الدین ربانی که به چوکی ریاست جمهوری چسپیده بود و از چوکی جدا نمیشد. مردم را بنام دین در خطر است به خاطر رسیدن به قدرت تباه و برباد کردند و حالی از صلح گپ میزنند. بفرمایید خانواده های معلولین و شهدای جنگ قدرت را خبر گیری کنید ، به اعضای خانوادۀ کسانی که در راه به قدرت رسیدن ربانی ها و گلبدین ها و غیره ها شهید شدند یا معلول و معیوب شدند ، کسی حتی یک قاشق بوره هم نمیدهد. پول ملت را بر سر جرگه های بی فایده مصرف میکنند در حالی که سی فیصد اطفال ما در روی سرک امرار معاش میکنند و خانواده های خود را نان میدهند این مفت خور ها که به نوبت ملا و نان و پول شکرانه گی کلان شدند حالی در هوتل های کانتیننتال و کابل سرینا غذا میخورند و به ریش شما قربانی های جنگ و حماقت تان میخندند. و شاید این ضرب المثل را نیز بگویند که تا احمق در جهان است مفلس در نمیماند. هوشیار شوید و دیگر از این ...... ملی پیروی نکنید. ملا چی باشه و سیاستمداری ؟ ( ترکانی دبیزو کار ندی ) بروید در کنج مسجد عزلت گزین شوید و از جنایات تان توبه کنید ملت افغان دیگر به ملا و مولوی و طالب ضرورت ندارد که سرنوشت شانرا این بیسوادان تعیین کنند. ربانی استاد چیست که خودش با تعلیم و تربیه اناث مخالفت داشت یا برادران طالب و چلی اش .
با احترام .

>>>   استاد ربانی تو و خدا افغانستانه به 150000دالر نفروشی، این سخنان که میگی چیست؟ طالبان بوسیله کشور دوست انگلیس اختراع شد وکشور دوست دیگر امریکا پول اسلحه داد همین حالا هم پول واسلحه میدهد ،ودوکشور دوست دیگر که رژیم وهابیت وپاکستانی ها که خود نیز از مزدوران شیاطین غربی اند نیروی انسانی اشرا تامین کرد. دیگر این حرف که پت وپنهان نیست ، بعد تو میا یی برای دوهزار دالر میگی که مشکل طالبان چیزی دیگر است، هر وقت باداران طالبان که در لندن وواشنگتن است بخواهد دیگر طالبی نیست، باور کن استاد.
شیرآقا تفاهم

>>>   با عرض ادب و احترام به همه به هر صورت بنده منحیث شهروند این کشور میتوانم بگویم که از قیل و قال کردن در موارد سودی برای کشور نیست.
چنان که از نام جرگه گه پیداست (جرگه به معنی گروه وصف گردیده و در موارد سیاسی و اجتماعی کاربرد خویش را دارا است)البته جرگه در حالات بحرانی متشکل از شخصیت های قومی کشور تشکیل و برگذار میشود
با احترام اسد از اصفهان


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است