جرگه صلح از زبان مخالفین و موافقین
نظریات رییس جمهور کرزی در اولین روز برگزاری جرگه، ریاست این جرگه به دست برهان الدین ربانی و نیز ترکیب مهمانان این جرگه از جمله موضوعاتی بود که مورد انتقاد شماری از آگاهان قرار گرفت 
تاریخ انتشار:   ۱۰:۲۴    ۱۳۸۹/۳/۱۳ کد خبر: 10967 منبع: پرینت

شماری از آگاهان می گویند که برگزاری این جرگه جر اتلاف وقت هیچ دستاوردی به دنبال نخواهد داشت .

آنان همچنین نظریات پراکنده رییس جمهور کرزی را در اولین روز برگزاری جرگه و رهبری این جرگه به دست برهان الدین ربانی و نیز ترکیب کنندگان این جرگه را انتقاد می کنند.به باور آنان در روز اول جرگه به خواستهای مخالفین مسلح دولت هیچ اشاره ای نشد واز همین رو این جرگه پل تفاهمی میان حکومت و مخالفین نخواهد بود.

شماری نیز این جرگه را به مبارزات انتخاباتی برای انتخابات پارلمانی نسبت می دهند.

گفتنی است که این جرگه نگرانی هایی را نیز در میان نهادهای حقوق بشری و جامعه ی مدنی به وجود آورده زیرا یکی از شرایط طالبان برای مذاکره با دولت، تغییر قانون اساسی و ایجاد حکومت برمبنای شریعت اسلامی است.در زمان حاکمیت طالبان، زنان اجازه بیرون رفتن از خانه را نداشتند و اکثر آزادی های مردم توسط این گروه محدود شده بود. کمیسیون مستقل حقوق بشر در حالی که از جرگه مشورتی صلح حمایت می کند اما می گوید نباید در این جرگه دست آورد های هشت سال گذشته در افغانستان پایمال شوند.

این در حالیست که جبهه ملی، بزرگترین ائتلاف سیاسی مخالف دولت و شماری از نمایندگان پارلمان افغانستان، بدلیل شک وتردید هایی در زمینه اهداف برگزاری این جرگه، از شرکت در آن خود داری کرده اند.

والی بلخ نیز که از افرادی بود که دراین جرگه حضور نیافت بر این باوراست که جرگه ملی مشورتی صلح زمانی تاثیر گذار است که طالبان و مخالفان مسلح دولت از مخالفت های مسلحانه با دولت دست بردارند و قانون اساسی کشور را بپذیرند.

وی تصریح کرد صلح را در صورتی تائید می کنیم که قانون اساسی پذیرفته شود، از مخالفت های مسلحانه دست برداشته شود، حضور زنان حفظ شود، آزادی بیان قدر دانسته شود و دموکراسی رعایت گردد.

شمارى از زنان اشتراک کننده در جرگه ملى مشورتى صلح از عدم حضور زنان در هيأت رهبرى اين جرگه انتقاد کرده و خواهان سهم زنان در رهبرى کميته ها گرديدند .گفتنی است که تمام اعضاى هيأت رئيسه جرگه مذکور که شامل چهارتن به رياست استاد برهان الدين ربانى مى باشند، مرد بوده و در بين آنها زن ديده نمى شود .

شمارى از زنان نه تنها در مورد عدم حضور زنان در بين اعضاى تعيين شده براى هيأت رئيسه انتقاد دارند بلکه ، انتقاداتى نیز در مورد افراد تعيين شده دارند .

عفيفه شمس، نماينده کابل مى گويد که اول بايد تعريفى از صلح صورت گيرد و اينکه مخالفين مسلح با چه کسی تضاد دارند و با چه کسی مى توانند به خاطر صلح کنار بيايند.به باور وی باید براى رياست جرگه فردى تعيين گردد که طرف مقابل با آن حساسيت نشان ندهد. وی ربانی را چهره بي طرف ندانست

قابل ذکر است که هيأت رئيسه جرگه ملى مشورتى صلح که به شکل انتصابى تعيين گرديد، شامل استاد برهان الدين ربانى به عنوان رئيس ، مولوى قيام الدين كشاف، معاون ؛ جعفر مهدوى به صفت منشى و عبدالستار درزآبى به حيث نايب منشى جرگه مى باشد.

اما با این وجود شمارى ديگر اميدوارند تا اين جرگه دريچه ای براى صلح و ثبات باز کند. به باور انان چون از اين جرگه جامعه بين المللى نيز حمايت مي کند پس تاثير گذار خواهد بود .

قابل ذکر است که اولین روز این جرگه که در حدود 1600 تن از نمایندگان و بزرگان قومی افغانستان را گرد هم جمع کرد روز چهارشنبه پایان یافت و دومین روز این جرگه نیز تا لحظاتی دیگر آغاز خواهد شد. تا در مورد چگونگی مذاکره و آشتی احتمالی با گروه طالبان به دولت مشورت دهند.

در این نشست که به نام جرگه مشورتی صلح کابل یاد می شود، از نمایندگان طالبان دعوت نشده است. دولت افغانستان می گوید، در نظر دارد در مشورت با نمایندگان مردم، تعریف مشخصی از مخالفان مسلح خود به دست آورده و بعد در مورد چگونگی مذاکره و آشتی با آنها تصمیم بگیرد.


این خبر را به اشتراک بگذارید
نظرات بینندگان:

>>>   انشا الله خداند {ج} مهربان است که افغانستان جنگ دیده ما به طرف صلح دایمی و آرامی برود . سوال من این است که ایا این مردان که سالها با هم جنگیدن و بار ها بارها در خانه خدا سوگند خوردن بارها به نام های مختلف جرگه ها سمینار ها کنفرانسها و غیره نشست ها داشتن در این جرگه چی خواهند کرد . بانهم از طرف یک شخص بیطرف صرفاً میتوان دست بر دعا برداشت و در حق این وطن و مردم بیچاره ای که جز این مهم دیگر را ندارد ، دعا نموده و برای همه وطن دارانم احترامانه تمنا دارم که درصورتیکه میتوانند از هر طریق ممکنه افغانستان را از این بدبختی نجات بدهند کوشش نمایند و اگر نه در حق این وطن دعا لازم است وبس . خداوندا به برکت روی حبیبت وطن ما را از این بدبختی ها که سالهاست جریان دارد بیرون ببر ، و خائنین و دشمنان این وطن را در صورت هدایت ، هدایت کن واگر قابل هدایت نیستند ، ایشان را نیست و نابود گردان . الهی امین
موفق و سرفراز باشید هموطنان .
بیدار از ناروی

>>>   ربانى اغا باز نام كشيد خدا خير را بيش كند حالى حتما همه وطنداران بدخشى ما خوش وخواندان وبنجيرى ها سرخ رو وعصبنى وغضب ناك هستند
راغى

>>>   از نظر بنده جرگه صلح هيچ دستاوردى راجع به اهداف اعلام شده اش كه صلح با مخالفان مصلح است نخواهد داشت، وجز ضياع وقت ومصارف هنگفت چشم انداز ديگرى در اين جرگه به نظر نمى رسد، يكى از اشتباهات بزرگ جرگه صلح اين است كه استاد ربانى منحيث رييس جرگه برگزيده شده است، در حاليكه مركزيت مخالفان مصلح دولت در قندهار وهلمند بوده واكثريت قاطع كسانيكه با دولت مى جنگند طالبان قبايل پشتون مى باشند، طالبان قبايل پشتون به خون ربانى تشنه ووى را منحيث مسلمان نشناخته ودر رديف كارمل قرارش مى دهند، از نظر بنده بايد رييس جرگه صلح شخصيت ملى از قندهار ويا هلمند مى بود تا مى توانست توجه طالبان قبايلى را جلب مى كرد، زيرا طالبان كه داراى تعصبات قبايلى هستند وبه غير پشتون ارزشى قايل نيستند ودر تلاش رساندن قبايليزم پشتون بر كرسى قدرت مى باشند، از رسيدن استاد ربانى وامثال آن به رياست سخت نفرت وحساسيت دارند.
من با نتايج جرگه صلح بدبين ام، وآن را از روز اول برگزارى ناكام مى پنداشتم ومى پندارم.
كل حق شناس از مكه مكرمه.

>>>   در این جرگه در حدود 160میلیون دالر اختصاص داده شده که یک پول گزاف میباشد بنظر بنده این جرگه از چند نقطه مشکلات خود را دارد
1-اول انیکه در این جرگه اشتراک نماینده های گروه مخالف یعنی هم از طالبان و هم از حزب اسلامی به رهبری گلبدین و هم چنان از گروه های اپوزیسون دعوت به عمل نیامده است.
2-اینکه اول باید تعریفی از طالبان شود که یعنی طالب ها کی از کجا توسط کی به کدام دلایل بوجود و توسط کی تمدید میشوند.
3-اگر به سابقه گلابدین حکمتیار فکر شود او هیچ وقت به پروسه صلح راضی نبوده و نمیخواهد به چند دلیل:
ا-اقای حکمتیار از زمان های قدیم همیشه هدف این بوده که خودش رهبری کشور را بدوش داشته باشد چرا که با گروه های دیگر مجاهدین او با حکومت کرزی او با حکومت داکتر نجیب او به نوع از انواع بهانه های میسازد و بهانه های داشت .
ب_دوم انیکه خود حکمتیار توسط گروه طالبان قابل قبول نیست انها به خاطر داشتن رهبریت با یکدیگر مشکل دارند باز چه تضمین که بعد از امدن شان با یکدیگر به خاطر منافع شخصی شان مانند سابق افغانستان به همان سال های که مجاهدین بخاطر منافع خود میلون ها انسان بیگناه را بقتل رساندن برخواهد گشت.
ث-اگر حکمتار صاحب خود را یک انسان بادین و پرهیز گار میگیرد و یک عالم دین میگوید از نظر اسلام قتل یک انسان بیگناه حرام است چه رسد که هزار ها هزاره ها از دستش کشته شده و میشود تو کی ؟ که همیشه از خشونت کار میگیری بهترین تبلیغ دین بهترین به را ه اوردن مردم از کار های ضد اسلامی عمل نیک رویه خوب میباشد نه این طریقه که تو از ان استفاده سو به نفع خود میکند میباشد مردم در زمان های که قبیله عرب از جاهل ترین مردم دنیا بود از کردار و اخلاق رسول مبارک تمام اصول قوانین اسلام را پذیرفتند و امروز پیشرفته ترین مردم در دنیا هستند با این کردار که حکمتیار صاحب دارد مردم هم از دین هم از مسلمانی در دنیا فاصله میگیرند.
4-حقیقت اصل این است که طلبان دو نوع هستند یکی رهبران دوم افراد, افراد هم بدودسته تقسیم میشود یکی خارجی ها دوم افراد مربوط که تابیعت کشورما را دارند.رهبران طالب خودشان صلاهیت خود را ندارند چه رسد که به صلح راضی شوند انها مربوط به کشور پاکستان بوده و هر نوع سر کشی از اوامررهبران پاکستانی سرنوشت ملابرادر را دارند.
5-در لست پیشنهادی جرگه صلح به اصل مشکل که از کجا سرچشمه میگیرد اصلا کدام مورد دیده نمیشود یعنی به منبع تولید طالبان به سرچشمه طالبان .به سه چهار نفر که از فقر بیکاری نا راضی بودن از قانون دولت که تابعت کشور مارا دارند فعلا در مقابل دولت میجنگند به امدن ان ها اصلا صلح به میان نه میاید .
6-انتخاب اکثریت نماینده گان جرگه که اصل انتخابی نداشته و توسط حکومت انتصابی دعوت شده اند.
7-دادن ریاست جرگه بدست یکی دیگر از رهبران که کم از حکمتیار نیست و هم چنان مخالفان یکی از سرسخت ترین مخالف این انتخاب هستند.
به نظر بنده چند نقطه اساسی میتواند که برای صلح دایمی موثر باشد که چنین بیان میشود:
1-مشکل اساسی که پاکستان با افغانستان دارد چه میباشد که همیشه به ضد کشورما به نام این و ان گاهی طالب گاهی مجاهد تولید میکند که این باید در پروگرام کاری همچو جرگه ها شامل شود.
2-یکی از مشکل اساسی به نظر من مشکل خط دیورند میباشد که پاکستان از ترس این که اگر افغانستان صلح را برای همیشه بدست بیاورد توسط جامعه ملل افغانستان یا دیورند را بدست خواهد اورد یا امتیاز دیگری بدیل خط دیورند از طرف جامعه ملل به افغانستان داده خواهد شد که این مشکل نه در سابق و نه فعلا شامل پروگرام کاری همچو جرگه هابوده که باید در ارجندا کاری چنین جرگه ها شامل میشد و شود.
3-اصل مهم این نقطه میباشد اگر به 160میلیون دالر فکر شود توسط ان میشود که حداقل چهار فابریکه در ان به هزاران کارگر زمینه کار برایشان به وجود میامد که در چهار سمت کشور جور میشد که حد اقل طالب های افغانی خود کشور که از بیکاری به صفوف طا لبان پیوسته اند بسیار موثر میباشد با داشتن کار هیچ شخص راضی نخواند بود که از پدر مادر خانم اولاد خود دورباشد و به مرگ خود راضی باشد حد اقل اگر افغان ها با طالب ها همکاری نه کنند به چند طالب خارجی هیچ خرابی در کشور به وجود نه میاید خود این مردم که از بیکاری طالب شده اند از وطن خود دفاع میکنند -که همچو سرمایه گذاری ها هیچ وقت نه از طرف دولتمردان کشور ونه در همچو جرگه های کشور مورد بحث قرار گرفته شده ا ست که باید شامل ارجندا جرگه میشد که متسفانه نه شده و باید شود به دادن پول نقد به طالبان که به صورت انفرادی به صلح برمیگردند به دادن کار موقتی به همچو اشخاص به جز انیکه دیگر هم مردم را به طالب شدن تشویق کند هیچ موثریت به صلح نداردو نه خواهد داشت.
تشکر از خواننده گان عزیز اگر در نوشته مطلب کدام اشتباه املایی باشد نظر به کمی وقت که داشتم نتوانستم که یک بار انرا قبل ازارسال مطالعه بکنم و هدف بنده هم کدام توهین به کسی نبوده است و حقیقت ها بوده که تنها 20%انرا توانستم از طریق این سایت اظهار بکنم.
دکتور نجیب اله سهیم فعلا سال اخرماستری در رشته جامعه شناسی و علوم سیاسی از کشور هندوستان.وسلام

>>>   با سلام خدمت همه هموطنان عزیز
جرگه صلح و برگذاری این مراسم کار خوبی است به شرطی که تحصیل کردگان افراد متخصص و با درد دعوت شود آدم های که برای افغانستان می سوزد نه آدم های که برای خود و جیب می سوزد و فراتر از جیب هیچ چیزی را نمی بیند.
سئوال: جرگه با نام صلح با طالبان است در حالیکه آنان از اساس با صلح مشکل دارند و جنگ و غارت و چپاول گری را راه درآمد زندگی خود شان انتخاب کرده اند. بنا براین با دزد وراهزن صلح کردن کار درستی هست؟
دولت باید به فکر امنیت کشور باشد و با دزد و راهزن از موضع قدرت برخورد کند چنانچه در طول دولت انتقالی ما شاهد قدرت دولت و گم شدن طالبان از صحنه بودیم . اگر دولت شر طالبات دزد را کم نکند افغانستان ازچرخه توسعه اقتصادی و امنیت و رفاه عقب می ماند.

>>>   من به این جرگه باور ندارم که صلح به میان بیاورد زیرا حفظ الله با این جرگه موافق نیست

>>>   جرگه صلح افغانستان امید واری به پی نخواهد داشت زیرا نمایندگانی که در این جرگه شرکت کرده اند با وضعیت فعلی افغاسنتان آشنا نیست و همچنان این نمایندگان چهر های خشن اند که در بربادی افغانستان سهم داشته است و مافع شخصی شان را از منافع ملی برتر می شمارد.
مشکل صلح افغانستان تنها طالبان و نیروهای مخالف مسلح د ولت نیست بلکه حکومت کنونی با رها بشتر از طالبان از فساد اداری، بی قانونی ها در ادارات و غیر مسلکی بودن افراد در ادارات رنج می برد ما باور نداریم که این جرگه با نمایندگان قبیله اش بتواند مشکلات پیچیده اداری و حکومتی افغانستان را حل کند اما شاید بتواند نمایشی از آقای کرزی را طوری که او به دیموکراسی و نظرات مردم احترام دارد به جامعه جهانی و مردم افغانستان نشان دهد .

>>>   برادر یا خواهر محترم منظور شما را از جمله(حفظ الله با این جرگه موافق نیست) نفهمیدم یا اینکه من بیسواد هستم یا شما زبان دری را نمیدانید.


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است