در جای جای وطن، مسلمانان با سر زدن آفتاب راهی عیدگاه ها و مصلی ها می شوند و در وحدتی کم نظیر با برپایی نماز عید فطر برای شادی از توفیق یافتن به انجام تکلیف، یکدیگر را در آغوش می گیرند | ||||
تاریخ انتشار: ۱۵:۱۳ ۱۳۹۷/۳/۲۴ | کد خبر: 151955 | منبع: | پرینت |
مردم مسلمان افغانستان از عید سعید فطر با آداب و رسوم کهن خود به گرمی استفبال می کنند و در این روز با ظاهری آراسته، پس از ادای نماز عید و زیارت قبور به دست بوس بزرگان می روند و قدردان نعمت های خداوند می شوند.
هموطنان ما که همدوش با دیگر مسلمانان جهان در ماه مهمانی خدا از نعمت های بیگران باری تعالی بهره برده اند و دوری از گناه را تمرین کرده اند، بعد از طلوع آفتاب، با قلب هایی آکنده از ایمان و امید در محل ها و مراکز برپایی نماز عید فطر حضور می یابند و پیشانی بر زمین می گذارند و قدردان خالق هستی می شوند.
در روز عید فطر در افغانستان، مردم به دیدار بزرگ خاندان می روند و عید فطر را تبریک می گویند و طلب حلالیت می کنند.
در این روز کسانی که قبل از عید یکی از بستگان خود را از دست داده اند، پذیرای مردمانی هستند که برای دلداری به منزل آنها رفته اند.
کودکان و نوجوانان نیز در این روز فرخنده که لباس های نو و آراسته به تن دارند از عیدی فامیل، آشنایان و همسایگان بهره مند می شوند و در جشن های این عید اسلامی که از تعطیلات رسمی کشور به شمار می رود و سه روز تعطیل است، شرکت می کنند.
در جای جای وطن صبح روز عید، مسلمانان با سرزدن آفتاب راهی عیدگاه ها و مصلی ها می شوند و در وحدتی کم نظیر با برپایی نماز عید فطر برای شادی از توفیق یافتن به انجام تکلیف، یکدیگر را در آغوش می گیرند و به اصطلاع عید تبریکی می گویند.
رفت و آمد مسلمانان به خانه های یکدیگر، عیادت از مریض ها و بخشش به مستمندان از جمله آداب و رسوم عیدفطر در افغانستان است.
در هرات و در آخرین شب ماه رمضان (شب عید) با برپایی مهمانی و مراسم خاص، عیدی عروس توسط خانواده داماد اهدا می شود.
عیدی داماد نیز در روز های عید و بعد از دیدار وی با خانواده عروس داده می شود.
عیدی بردن برای نوعروس و فراهم کردن مواد خوراکی برای یک مهمانی بزرگ خویشاوندی در شب عید، به عهده خانواده داماد است.
مواردی چون دوره طولانی عید (عید فطر تا عید قربان ) برای زنان و رفتن دسته جمعی آنان به خانه های یکدیگر، اهدای شیرینی همراه با دستمال گلدوزی شده به مهمانان از جمله مراسم های عید فطر در ولایت های غربی است.
از رفتن مردم به مناطق خوش آب وهوا، دید و بازدید، برگزاری مسابقات کشتی و تخم مرغ جنگی نیز به عنوان رسوم عمده مردم این منطقه یاد می شود.
در غرب کشور دو، سه شب قبل از عید، خانواده داماد عیدی عروس را که شامل انواع پوشاک میباشد به خانه وی می برد، در روز عید نیز خانواده عروس علاوه بر اهدای لباس وکفش، تعداد زیادی تخم مرغ پُخته و تزیین شده را به داماد هدیه می دهد تا در مسابقه تخم مرغ جنگی شرکت کند.
تخم مرغ جنگی مسابقه ای است که دو شرکت کنند با کوبیدن سر دو تخم مرغ به یکدیگر باعث شکسته شدن تخم مرغ رقیب می شوند که در آن صورت صاحب تخم مرغ سالم، پیروز خواهد بود.
داماد مکلف است با شرکت در مراسم تخم مرغ جنگی، پیروزمندانه به خانه عروس بازگردد و تخم مرغ های شکسته را تحویل دهد.
بزرگان می گویند پیش از این در بامیان کسی که اول، ماه نو، را می دید به فاتح میدان جنگ شباهت داشتند، با غرور و سربلندی از قله کوه پایین می آمدند و برای دیگران تعریف می کردند که چگونه ماه را دیده اند از این رو نام آنها تا یک سال دیگر بر سر زبان ها بود.
به گفته این بزرگان پس از رویت ماه، شور و هلهله آغاز می شد، همه آن شب را به عنوان عید زنده ها با تهیه قوروتی، آبجوشک و یا شیربرنج جشن می گرفتند.
بر اساس آداب و رسوم بامیانی ها شب قبل از عید فطر روز عید مرده ها است که در آن شب زنان، حلوا، سمنک (سمنو)، نان مالیده، زاله گگ، دلده و پلو تهیه و به عنوان نذری توزیع می کنند.
مراسم عید مرده ها به این ترتیب است که وقت اذان شام پس از تهیه حلوا روبه قبله در مقابل آن می نشینند و با طلب آمرزش برای اموات، فراوانی، نعمت را آرزو می کنند.
مردان روستا نیز شب عید همراه کودکان با مقداری غذا در خانه بزرگ روستا جمع می شوند، پس از صرف غذا سوره مبارکه یاسین می خوانند و برای مسافران دعا می کنند.
کد (10)
>>> عید تمام مردم افغانستان مبارک باد! عید خوش و پربرکت برای تمام مسلمانان خواهانم. خداوند روزه و عبادات همه ما را بدرگاه خود قبول کند.
>>> قسم به عشق جدایی ز آشنا سخت است
جدایی از سحر و محفل دعا سخت است
برای دیده شب زنده دار خود گریم
قسم به اشک سحر دوری از بکا سخت است
صفای هر دل عاشق مرو مرو رمضان
دوباره رویت دلهای بی صفا سخت است
بیا مرو که شیاطین دوباره می آیند
بدون جلوه تو انس با خدا سخت است
دوباره وقت اذان غفلت عارضم گردد
غم جدایی از ذکر ربنا سخت است
پرستوی دل ما را ز بام خود مپران
که ترک سفره شاهانه بر گدا سخت است
بعید نیست به زودی فرارسد مرگم
امان که این سفر آخرت دلا سخت است
قیامتی است قیامت که روز وانفساست
اگر نظر ننماید امام رضا(ع) سخت است
مرا به ساحل دیدار دلبرم برسان
شکسته کشتی و دریایی از بلا سخت است
بگو به خیمه نشینان جبهه ای شهدا
فدائیان حسین دوری از شما سخت است
هنوز مرغ دل خسته ام مهیا نیست
هنوز پر زدنم سوی کربلا سخت است
خدا کند به دلم مهر نوکری بزنند
خدا کند خودشان سوی دلبرم ببرند
شاعر: سید محمد میرهاشمی
>>> مولای من!
گروه استهلال را به کدام سرزمین بفرستیم برای رویت روی ماهت؟!
و شوقی الیک لا یبله الا النظر الی وجهک...
>>> عید سعید فطر را برای دست اندرکاران شبکه اطلاع رسانی افغانستان و تمام خوانندگان محترم این شبکه از صمیم قلب تبریک و تهنیت عرض میدارم و از خداوند متعال استدعا مینمایم تا صلح و امنیت سرتاسر را در کشور عزیز ما حکمفرما نماید تا همه مردم شریف ما از روز های عید مبارک لذت ببرند و در غم عزیزان خود مانند امسال و سال های قبلی سوگوار نباشند. هکذا کامیابی تانرا در رساندن اطلاعات دقیق و بوقت و زمان و غیر جانبدارانه از بارگاه خداوند دانا و بینا خواهانم
آمین یا رب العالمین راستی اجمل جان باوجود همه اختلاف نظر ها عید را برایت و برای فامیل محترم تان از صمیم قلب تبریک عرض میدارم.
احمد>>> درود برعزیزان!
ازتمامی دوستان وهموطنان خویش خواهشمندم که درصفحه شخصی دیگران از ارسال پیام تبریکی عید ی خود داری نمایید، زیرا ممکن است همین اکنون درخانه یک هموطن دیگرتان غمی ویا بدبختی حکمفرما بوده باشد، برای آن خانواده دیگر عید نیست.
باعرض حرمت.
>>> سپاسگزارِ پیام های دوستان !
نمی خواستم پیام عیدی بگذارم .
سال ها است همه عید های ما عید گرسنگی و عید قربان است . عید قربان شدن آدم ها ، عید سوختن و عید ساختن با سوختن . این همه عید ؛ عید بیکاران نیست ، این همه عید ؛ عید نان آوران خانواده های فقر زده نیست . این همه عید ؛ عیدِ زنانی که جرم شان دوست داشتن است نیست . این همه عید ؛ عید معتادان نیست . همان عید اصلی ما ، نوروز هم عید خاکِ خونین شده .
>>> دادفر اویانی
شما را بسیار سپاسمندم رفیق گرانمایه، ای مهریار و اما؛ من عید ندارم و نخواهم داشت تا زمانیکه شمشیر «الله اکبر» گردن من و خراسانی ها را بریده داشته باشد!
>>> Badry
هم میهنان مسلمان و الله پرست من !
عید سعید فطر زمانی سعید و مبارک است که روزه داران در زمان روزه داری بر کسی فخر روزه داشتن نفروخته باشند ، دست یتیم و مسکینی را گرفته باشند ، دروغ نگفته باشند و بر ناموس کسی تجاوز نکرده باشند . در غیر صورت یک مشت خاک را بر دیوار زده اند !
>>> مردم افغانستان در عید ودر روز های ملی کشور خوب عننات دارند و آنه که ندارند برادری وبرابری اقوام است .
زره
مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است