با آداب عید سال نو آشنا شوید
عید نه بى بند و بارى و هرزگى و عياشى كردن است، نه قاه قاه خنديدن و همديگر را به مسخره گرفتن است و نه سبزه روياندن و سفره هفت سين چيدن و آتش بازى كردن است... 
تاریخ انتشار:   ۱۰:۵۹    ۱۳۹۷/۱۲/۲۸ کد خبر: 157883 منبع: پرینت

عید نوروز که با تحویل سال و چرخیدن یک دور کامل زمین به گرد خورشید شروع می‌شود، از جمله اعیادی است که تاریخ پیدایش آن قبل از اسلام است. این عید با آمدن اسلام و زدودن خرافات از چهره آن مورد موافقت و تایید اسلام قرار گرفت.

نوروز روز نو، روز تازه و روز جديدى است اول حمل، روز نو سال جديد آغاز مى گردد و كهنگى سال قبل كه با سرما، خستگى و تكرار كارها و روزها همراه بوده، با نوروز به روز نو و سال جديد كه طراوت طبيعت آن را تر و تازه ساخته تبديل مى گردد. اين روز براى بسيارى از ملتها روز عيد محسوب مى شود. عيد به معنى بازگشت است كه از ريشه «عود» گرفته شده است.

عيد به معناى بازگشت به وضعيت مطلوب گذشته است و به روزهاى سرور و شادى نيز گفته مى شود. عيد يكى از بزرگترين و مهيج ترين مظاهر حيات اجتماعى يك ملت است.

اعياد چهار نوع است:
اول، اعياد دينى مانند عيد فطر و عيد قربان كه مسلمانان جهان اين روزها را عيد مى گيرند.
دوم، اعياد مذهبى مانند عيد غدير و عيد نيمه شعبان كه شيعيان جشن مى گيرند.
سوم، اعياد ملى مانند روز آزادى و استقلال برخى از ملتها از چنگ استعمار.
چهارم، عيد طبيعى و تكوينى مانند عيد نوروز كه در آغاز بهار و سال نو مطرح مى شود.

در اسلام روزهايى به عنوان عيد اعلام گرديده است كه مهمترين آنها عبارتند از: اول شوال (عيد فطر)، دهم ذي الحجه (عيد قربان)، بيست و هفت رجب (روز مبعث) و جمعه و تمام اين روزها به نوعى بازگشت به خويشتن و احساس مسووليت و به انگيزه تحول و انقلاب درونى است نه صرف شادى و شادمانى.

بنابراين عيد نه جامه رنگارنگ پوشيدن است، نه شربت و شيرينى و غذاهاى متنوع خوردن است ، نه به سياحت و تفرج بى محتوى پرداختن است، نه بى بندوبارى و هرزگى و عياشى كردن است، نه قاه قاه خنديدن و همديگر را به مسخره گرفتن است و نه سبزه روياندن و سفره هفت سين چيدن و آتش بازى كردن است.

هيچ كدام از اينها مفهوم عيد از ديدگاه اسلام نيست كه عيد اسلامى براى موفقيت در راه انجام وظيفه و تطهير نفس و تصفيه جان از ناپاكيها و تمرين صبر و استقامت و شكستن غرور و خودخواهى است.

و اگر بخواهيم عيد نوروز براى ما يك عيد واقعى باشد بايد به ارزش هاى اسلامى اين عيد كه در سايه تعاليم اسلامى رنگ دينى پيدا كرده توجه نموده و از ضد ارزش هاى عيد دورى نماييم در اينجا مرورى داريم به ارزشهای عيد نوروز.

از ارزش هاى عيد نوروز نظافت و خانه تكانى است كه مردم قبل از رسيدن سال نو تحولى در زندگى خود ايجاد مى كنند و با خريد لباس نو تغيير ظواهر زندگى نشاط خاصى را به زندگى خود مى دهند.

يكى از ارزش هاى عيد نوروز ديد و بازديد از بستگان، دوستان، همسايگان و بزرگان شهر و روستااست و ديدار جمعى از مصيبت ديدگان در سال گذشته.

در اين ديد و بازديدها از غم ها و مشكلات يكديگر آشنا مى شوند. چه بسيار كدورت هايى كه در اين ايام با نگاهى دوباره فرو مى ريزد و به عشق و محبت مبدل مى گردد و به قول حافظ:
درخت دوستى بنشان كه كام دل به بارآرد
نهال دشمنى بركن كه رنج بى شمار آرد

حضور قرآن به صورت ثابت و گسترده در آداب اجتماعى نوروز بگونه اى كه قرآن اين كتاب آسمانى مسلمانان، امروز جزو يكى از اركان سفره عيد است و نيز قرائت قرآن و بوسيدن آن در ساعات تحويل سال از جمله آداب سال تحويل است.

براى روز اول سال، دعا و درخواست خير وبركت، موفقيت و سعادت و بالاخره تقاضاى تعالى و رشد فضايل انسانى از جمله آداب اين روز مقرر گرديده است.

بارالها! اين سال جديد است و تو خدايى ازلى و قديم هستى. خير اين سال و خير آنچه را در اين سال پيش مى‏آيد، از تو خواستارم و از شر اين سال و شرآنچه در اين سال پيش خواهد آمد، به تو پناه مى برم...

کد (10)


این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
نوروز
جشن
نظرات بینندگان:

>>>   Shafiqullah Shafiq
استقبال حکیم سنائی و مولوی بلخی از نوروز!
حالا پرسش این‌جا است، آیا میزان فهم دینی این تازه به دوران رسیده‌گی‌ها بیشتر از حکیم سنایی، مولانا بلخی و سایر اهل معرفت اسلامی است؟
نه همه می‌دانیم که مولوی شدن و سنایی شدن کار آسانی نیست. ولی بایست اذعان کرد، ما در رقابت میان اعراب و ایران، آگاه و ناخودآگاه به نفع اعراب وهابی شرکت می‌کنیم و با روایت‌های تندروانه از دین بسترهای اجتماعی را برای تفکر طالبانی و داعشی هموار می‌سازیم که آن‌ها بیایند، هم به فرق ما بکوبند وهم به‌صورت فرهنگ و تاریخ ما.
گرنه دین خداوند رحیم و رحمان چرا این‌قدر نا مهربان شود که از خوشی‌های آدمیان انتقام بگیرد، و با جشنواره‌ی که منشاء طبیعی دارد و پیش از ظهور و بعد از ظهور اسلام در منطقه‌ی ما بزرگداشت شده است، و اکنون گرامی‌داشت آن به‌عنوان روز اول سال، جشن طبیعت و یک ارزش تاریخی و جهانی هیچ‌ صدمه‌ی به ایمان ما نمی‌زند، ما همه مسلمانیم!
مفهوم این سخن را تنها مغزهای درک می‌تواند که حاضر نیستند سرباز رضا کار برای پروژه طالبانی و داعشی شوند.
حضرت حکیم سنایی غزنوی
با تابش زلف و رخت ای ماه دل افروز
از شام تو قدر آید از صبح تو نوروز
از جنبش موی تو برآید دو گل از مشک
و ز تابش روی تو برآید دو شب از روز

حضرت مولانای بلخ
اندر دل من مها دل‌ افروز تویی
یاران هستند و لیک دلسوز تویی
شادند جهانیان به نوروز و به عید
عید من و نوروز من امروز تویی

حضرت سعدی
برآمد باد صبح و بوی نوروز
به کام دوستان و بخت پیروز
مبارک بادت این سال و همه سال
همایون بادت این روز و همه روز

حضرت حافظ
ز کوی یار میآید نسیم باد نوروزی
از این باد ار مدد خواهی چراغ دل برافروزی
به صحرا رو که از دامن غبار غم بیفشانی
به گلزار آی کز بلبل غزل گفتن بیاموزی
نوروز تان خجسته و گرامی باد، هموطن عزیز!

>>>   چرا ایمان ما را صدمه بزند؟
شما به یاد دارید با همین رویکرد بت های بامیان را نابود کردند و گفتند حالا ما مسلمان هستیم این میراث بودایی ها است، ما نمی خواهیم در سرزمین ما آثار بودایی وجود داشته باشد.
ازاین‌روی مخالفت با نوروز نیز خیلی شبیه درهم کوبیدن بت های بامیان است، اینها فرادی دیگر زبان‌های ما را حرام می پندارند و عربی سخن گفتن را اجباری می کنند.
در این شک نداشته باشید که این همه پروژه های عجم ستیزی به منظور هموار سازی بسترهای اجتماعی برای خلافت داعشی و طالبانی است .

>>>   اصل نوروز به قبل از مهاجرت اریاییها به این سرزمین ( افغانستان کنونی) بر میگردد و ساکنان اصلی این کشورکه ترکها بودند ان را جشن میگرفتند.بعد ها بعد از ورود اریاییها این مراسم گرامی داشته شد .وتا این زمان ادامه دارد.

>>>   تجلیل از نوروز تجلیل از سر سبزی خدا داد است همانطوریکه از نام ان پیدا است نوروز ینعی روز نو باساس دستورات و روش های اسلامی ما دو عید را داریم یکی عید رمضان و دیگری عید قربان عید رمضان پس از انجام ادای فریضه یک رکن ازدین است و عید قربان پس از انجام فریضه حج بیت الله شریف است که مردم مسلمان ما این دو را عید میگیرند دیگر تجلیل ها و اجرای مراسم ها در صورتیکه مخالف شریعت و رسم و رسوم کشوری ما نباشد جواز دارد مگر نمیتوانیم هم مانند ان دو عید اینروز را هم عید خطاب کنیم .
>>>   نوروز جشن ترک زبان ها بوده که توسط فارسها ثبت شده

>>>   زریر عباسی :
به ان عزیزی که گفته ترکان قبل از ورود اریاییان در این سرزمین ساکن بودند و عید نوروز را جشن می گرفتند باید بگویم شما ترکها یا بهتر بگویم پان ترکها به تاریخ دزدی و فرهنگ دزدی و از این راه هویت تراشی برای خودتان شهره اید . ترکها تاریخ دزدترین ملت جهانند و علتش این است که بی ریشه ترین ملت جهانند . ما نه یک پیامبر ترک داریم . نه فیلسوف ترک داریم ( ابونصر فارابی متعلق به فاریاب افغانستان است ) و نه حتی اساطیر خاص ترک داریم (بجز اسطوره اسنا که می گوید ترکها یک رگشان از نسل گرگ اسنا است ) . پس بهتر است خاموش بنشینی و عیش عید ما را طیش نکنی .

>>>   خطاب به نویسنده عزیز، نوروز را در ممالک پارسیان جشن گویند نه عید. بیاید کلمه عربی عید را بگذاریم به همان عیاد عربی و اسلامی. جشن نوروز را به همه تهنیت گفته و هر روز تان نوروز، نوروزتان پیروز!

>>>   عید گفتن در زبان انسانیت (عید نوروز )هیچ مشکلی را نداشته ، قرن ها گفتیم وآمدیم (زبان انسانیت)کسی را مانعی نیست .

>>>   تجلیل از شروع سال نو هجری شمسی یا نوروز نه تنها درافغانستان بلکه درهشت ممالک دیگر آسیا و آسیای مرکزی هرسال برگذار میگردند هدف ازبرگذاری نوروز ،مردم این ممالک با صدها وهزارهاامید وآرزو دعا ونیایش به درگاه خداوند متعال برای سال نو ومیله کردن ها دردشت وصحرا مجالس شروع سال نو را گرامی میدارند دربعضی ممالک درشروع سال نوشمسی سیزده روز متواتر رخصتی دارند وبه سفر های دور ونزدبک میروند وخستگی های سال گذشته را درین ایام رفع ودفع مینمایند.آنانیکه برگذاری چنین روزرا حرام ویا بدعت میداند درجهالت ونادانی کامل فرورفته اند.هرسال ٣٦٥ روز وشش ساعت است حالا اگر حساب این روزها درهجری قمری باشد ویاهجری شمسی باشد ویا درمیلادی باشد هیچ تفاوت درتعداد روزهای سال به نخواهد آمد متاسفانه مردم مومن وزجر کشیده افغانستان از هرنگاه خیلی ساده وخوش باور هستند بعضی رسومات را به بعضی ادیان خاص روی زمین نسبت میدهند ومردم مومن وشریف افغانستان رامشوش ونگران میسازند.امید وارم که انشالله امسال برای ملت مومن وزجر کشیده افغانستان سال صلح واقعی وآرامش دایمی درافغانستان جنگزده وویران شده باشد.
ومن الله التوفیق
انجنیر عبدالرشید ناصری از آسترالیا


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است