درسی که از فلسطین برای افغانستان آموختم
 
تاریخ انتشار:   ۱۷:۰۰    ۱۳۹۸/۸/۹ کد خبر: 160730 منبع: پرینت

مدتی‌است که در خاور میانه و به ویژه امور فلسطین کار می‌کنم. مذاکرات صلح فلسطین آموزنده‌ترین درس‌های برایم ارایه کرده‌است که همیشه مدیونش خواهم بود. این‌جا در بیت‌المقدس، در دانش‌کده حقوق بین‌الملل دانش‌گاه هیبرو مذاکرات اسراییل - فلسطین اوسلو را مطالعه کردم و با برخی بازی‌گران آن کار کردم.

درسی که برای افغانستان آموختم:
برای مذاکره‌ی عملی و سازنده شما نیاز دارید تا گروهی متخصصین صلح‌سازی دست به‌کار شود. مهم‌ترین کارکرد این گروه شکل‌دهی اجندای صلح است که برآیندِ برنامه‌های سیاسی بازی‌گران اصلی صلح و جنگ در افغانستان هستند. این گروه باید هشت کار را اساسی را انجام دهد:

۱. خواست‌ها و اجندای سیاسی دولت افغانستان و طالبان را مطالعه‌ی دقیق نماید.
۲. نقش بازی‌گران منطقه‌ای را بازخوانی کند و اجندای سیاسی آن‌ها را به بررسی گیرد.
۳. استراتژی و منافع بازی‌گران و قدرت‌های جهانی پیرامون افغانستان را شناسایی و ساده‌سازی کند.
۴. آن‌گاه هر سه مؤلفه‌ی بالایی را قابل گفت‌وگو سازد. یعنی این سه مؤلفه را به واقعیت سیاسی نزدیک سازد و از آرمان‌ها برون کشد.
۵. سپس از طرفین درگیر بطلبد تا واقعیت‌های منطقه‌ای، جهانی و ملی را قبول کرده و به‌ سوی مذاکره‌ی عملی گام نهند.
۶. از پنج مؤلفه‌ی بالایی اجندای مذاکره صلح را ترتیب دهد. این اجندا تسلسل مؤلفه‌ی اول تا پنجم را رعایت کند و برای طرفین درگیر، بازی‌گران جهانی و منطقه‌ای قابل پذیرش باشد.
۷. تخصص‌گرایی را به بالاترین معیار آن به نمایش گذارد تا طرفین به نقش متخصصین به گونه‌ی بی‌طرف نگریسته و احترام قایل شوند.
۸. این گروه به پیش‌نهاد دولت افغانستان و حمایت نهاد های معتبر جهlانی شکل گیرد.

آن‌گاه مذاکرات به واقعیت تبدیل می‌شود، جان می‌گیرد و به گونه‌ی فرسایشی نتیجه می‌دهد.

ملک ستیز


این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
فلسطین
افغانستان
نظرات بینندگان:

>>>   در آخرین مذاکرات فلسطین که در شرق میانه دایر شد و بیل کلینتن رییس جمهور وقت امریکا نیز حضور داشت،بر سر کدام موضوعی در مذاکرات،یاسر عرفات جلسه را ترک کرد و مذاکرات را رد کرد.
بعد از آن دیگر جلسه یی دایر نشد و در انتخابات ریاست جمهوری امریکا جورج بوش رییس جمهور شد و حادثه یازدهم سپتامبر شد و یاسر عرفات،نمیدانم که مریض شد و یا مسموم شد.بهرصورت به فرانسه غرض تداوی آورده شد و در شفاخانه مرد.
جنگ فلسطین و اسراییل،اساس قضیه تمام جنگ های دیگر خاور میانه است.
اگر میان اسراییل و فلسطین در آن زمان صلح صورت میگرفت.شاید جنگ های دیگر خاور میانه صورت نمیگرفت.

>>>   اوغان ها تحت قومانده آی اسآی آدم میکشند وپنشیریها تاحت قومانده سی آی ای آدم میکشند
برای هریک از مردم افغانستان پول بده ایمانش را بگیر ، این فرهنگ عالی افغانی ماست ،در جنگ های انکلیس هم تعیین کننده پول بود، درجنگ های چهل سال اخیر هم پول اراده مردم مارا کنترول وسوق میکرد وبعد هم چنین خواهد بود ،

>>>   متاسفانه مردم افغانستان صلح و جنگ شان به هيچ فرمول و هيچ ديني و يا كفري برابر نيست. يعني كه ما بيشتر منافق و دزد و دنباله رو خاءن و جنايتكار داريم تا صلح خواه. ازين خاطر به هيچ كس نميشود اعتماد كرد. هر نوع متخصص افغاني را جلو نماييد كه كار درستي براي اين كشور كند.
اين متخصص باز هم دغلي خواهد كرد و يا عقلش فورا زايل گرديده و مثلا
قوم پرست ميشود. غره و نعره اي بيجا ميزند. كشور را به گند ميبرد. در نهايت اين متخصص و يا متخصصين با كمال بيشرمي خيلي خودخواه ميشوند كه نظر ديگران را پشيزي هم ارزش نميدهند.
بدترش هم اينست كه سياستگر افغانستاني از گذشته عبرت نميگيرد تا فكري به آينده كند.
با احترام

>>>   ستیز عزیز
مشکل عمده سیاستمداران ما این است که ( هیچ نمی آموزند ز هیچ آموزگار )

>>>   اعراب ترورست خود شان زمین های شانرابرای اسرائیلی هافروختند بالاتر لز نرخ روز

>>>   حساب وکتاب نخبگان وسیاستمداران ودولتمردان بامردم را یکی نکنید .این مردم نیستند که سیاستگذاری میکننددرحقیقت مردم تحت تاثیر ملوک وبرنامه ریزان هستند. قدرت و تصمیم گیری دست مردم نیست .باید رهبران مردم انسانهای درستکار بافرهنگ وخداترس باشند تا مردم را به بیراهه نبرند.اگر سیاستمدارانی مزدور ،ثروت اندوز ؛فریبکار در راس حکومت باشند مردم سخت به بیراهه میروند وبرعکس.واما گفتگوی صلح فلسطینیان با اسرائیل از سال 1948 که اسراییل تشکیل شد تا این لحظه هر برنامه وگپ وگفتی که اسراییل داشته بر پایه ظلم وکشتار فلسطینییان بوده وعملا هرگز صلحی وسازشی از طرف اسراییلی مطرح نشده .اسراییل دوخط ابی بر روی پرچمش دارد که میگوید از نهر تانهر یعنی از نیل تا فرات بنآء فلسطینی دراین نقشه اسراییل وجود ندارد.در سالهای اخیر جنبش انتفاضه حماس درجلوی اسراییل ایستاد وجنبش فتح به رهبری محمود عباس که جانشین یاسر عرفات است عملا درخط اسراییل حروت میکنند..جنبش حماس تنها راه پیروزی فلسطین را مقاومت در برابر اسراییل میداند وبس .طی سالهای اخیر اسراییل از جنبش حماس درجنگ 22 روزه شکست خورد وتسلیم شد این یعنی فقط وفقط مقاومت جواب میدهد.در کشور ما مقاومت در برابر امریکا وعوامل دست نشانده ان مانند طالبان مقاومت ححواب میدهد امریکاییها را بیرون بریزید وهمه یکصدا ومتحد شویم راه دیگری نیست.نمایش مسخره خلیلزاد وارگ نشینان را دور بریزید فقط ابستادگی ومقاومت دربرابر امریکا جواب میدهد.//
داکتر عبدالرب اچکزی

>>>   برادر !
اينجا قانون جنگل حاكم است و قوم بازي مانع صلح است. باييد كشور فدرالي شود و هر ايالت با مخالفين خود در همان ايالت صلح كند.

>>>   این ها همه نوشتار های کتابی است تا تراوش یک بررسی دقیق و استنتاج دیالکتیک که برای همیشه روی ورق باقی خواهند ماند
۱- "خواست‌ها و اجندای سیاسی دولت افغانستان و طالبان را مطالعه‌ی دقیق نماید" جالب است می شنوم که این سوکولار هایی صادر شده غربی بغییر ازتیوری دزدی و چپاولگری استراتیژی هم دارند (حالا خواب دیدن مد شده است). از همه بدتر طالبان فرزندان ناخلف بینظیر بوتو اند که با استراتیژی ( استراتیژی چتلستان) برای بربادی این سرزمین پایه گذاری شده اند که کتله اصلی آنها همانا اردوی خودشان است.
۲- "نقش بازی‌گران منطقه‌ای را بازخوانی کند و اجندای سیاسی آن‌ها را به بررسی گیرد" این نقش هر روز در نوسان است و تنها نقش ثابت چتلستان است آنهم جایگزینی پشتون هایی شان در این سرزمین و گشاد کردن جا برای پنجابی ها و سندی ها (یعنی پشتو زدایی چتلستان)
۳- "استراتژی و منافع بازی‌گران و قدرت‌های جهانی پیرامون افغانستان را شناسایی و ساده‌ سازی کند" جانم، نام این مملکت در لیست امریکای رذیل به پنسل است (یعنی خیلی موقتی) و در نزد آنها این منطقه ژیوپولتیک روسیه است . آنها تا زمانی درینجا می مانند که به آن برای یک تخته خیز بر ضد ایران ضرورت دارند. برای روسیه یک دیوار دفاعی است (ایران هم نمی خواهد با روسیه در افتد مانند سوریه).
۴- "آن‌گاه هر سه مؤلفه‌ی بالایی را قابل گفت‌وگو سازد. یعنی این سه مؤلفه را به واقعیت سیاسی نزدیک سازد و از آرمان‌ها برون کشد" من گاهی با دوستان شوخی می کنم که خدا کند در حلوایت سیر و پیاز انداخته باشی!!!
۵- "سپس از طرفین درگیر بطلبد تا واقعیت‌های منطقه‌ای، جهانی و ملی را قبول کرده و به‌ سوی مذاکره‌ی عملی گام نهند" قبول آن یک کلمه است، تباهی!!!
۶- "از پنج مؤلفه‌ی بالایی اجندای مذاکره صلح را ترتیب دهد. این اجندا تسلسل مؤلفه‌ی اول تا پنجم را رعایت کند و برای طرفین درگیر، بازی‌گران جهانی و منطقه‌ای قابل پذیرش باشد." نام این اجندا است: نابودی!!
۷ و۸- بعد از نابودی برای ۷ و ۸ (مانند ۷ و ۸ ثور) چیزی باقی نمی ماند.
آزاده


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است