ازدواج سفید در افغانستان؛ روایت ۱۰ زوج...
 
تاریخ انتشار:   ۰۸:۵۰    ۱۳۹۹/۷/۱۸ کد خبر: 165084 منبع: پرینت

دست در دست هم خطوط قرمز جامعه‌ای سنتی را در هاله‌ای از ابهام عبور می‌کنند. مسیری که گذر از آن به بازی با آتش می‌ماند و دل شیر می‌خواهد.
مریم و علی (نام‌های مستعار) پنج سال قبل، پس از چهار سال رابطه عاشقانه بدون بریز و بپاش رهسپار زندگی زیر یک سقف شدند. زندگی مشترک این دو با نام ازدواج سفید و برخلاف عرف و شرع حاکم در افغانستان شکل گرفت.
ازدواج سفید؛ در واقع تشکیل یک زندگی مشترک‌ بگونه غیررسمی، عرفی و شرعی است.

مریم با موهای پرکلاغی که روانه جوگندمی شدن‌اند، سال‌های اوج جوانی‌اش را به پای رابطه‌اش با علی سر کرده است. او با لبخندی به سوی علی به من گفت: "بهتر از هر نامزدی و ازدواج مجللی است این رابطه ما."
او می‌گوید در اول این اقدام آن‌ها در واکنش به مخالفت خانواده‌های‌شان با ازدواج آن‌ها بود اما در ادامه متوجه شدند که برای بقای رابطه‌شان لزومی به مراسم عرفی یا رسمی نمی‌بینند.
مریم می‌گوید:"کسانی که واقعبین هستند و معلومات کافی دارند، در مورد چنین رابطه‌ای نظر مثبت دارند. اما کسانی که همیشه سنتی زندگی کرده‌اند و فرهنگ‌های بی‌جا را پسندیده و پذیرفته‌اند، همیشه از یک دید منفی به ما نگاه می‌کنند."
به دلیل چشمگیر بودن خشونت‌ها در جامعه و عدم پذیرش چنین روابطی از سوی اجتماع، این دو ترجیح می‌دهند اندک کسانی از رابطه‌شان باخبر باشند.
مریم می‌گوید:"تهدیداتی وجود دارد. برای همین می‌ترسیم. وقتی خانواده‌های‌مان ما را نپذیرفت، مسلما جامعه هم نمی‌پذیرد."

چرا ازدواج سفید؟
مریم و علی هردو با درآمدی خوبی شاغل‌اند و در حال حاضر دهه سوم عمرشان را زندگی می‌کنند.
علی به من از ۹ سال قبل گفت. از اولین باری که کوچه‌ پس کوچه‌های کابل را در روزی بهاری با مریم قدم زده و بعد در کافه دنجی رو در روی هم گپ دل را گفتند.
علی می‌گوید: "من فکر می‌کنم وقتی کسی را دوست داریم، می‌توانیم با او رابطه خوبی داشته باشیم، حالا چه با ازدواج سنتی یا هم‌باشی بدون ازدواج رسمی."
او می‌افزاید: "انسان آزاد خلق شده و حق تصمیم‌گیری دارد. بهتر است آدم سر پای خودش ایستاد شود. من با هیچ کسی بابت این وصلت مشورت نکردم."

زنان؛ ازدواج سفید یا ازدواج رسمی؟
در حال حاضر اکثر ازدواج‌ها در افغانستان در محاکم ثبت نمی‌شوند. افغان‌ها معمولا با برپایی مراسم عروسی و نکاح‌ زندگی مشترک‌شان را آغاز می‌کنند.
از سوی دیگر به دلیل پنهانی بودن چنین روابطی و حساسیت‌های اجتماعی، تا هنوز تحقیقی در مورد این پدیده در افغانستان صورت نگرفته است. با توجه به این، نمی‌توان گستردگی پدیده ازدواج سفید در افغانستان را بررسی کرد.

برای تهیه این گزارش با ده زوج ازدواج سفیدی گفتگو شده است.
اکثریت این زوج‌ها دلایل مشابهی برای این اقدام‌شان دارند. رهایی از بند سنت‌ها، بی‌باوری نسبت به ازدواج رسمی و سنتی، مشکلات اقتصادی و فرصتی برای آشنایی بیشتر از دلایلی است که بیشتر این زوج‌ها برای انتخاب این همزیستی عنوان می‌کنند.

ازدواج سفید؛ فرار از مسوولیت‎‌پذیری؟
در جامعه‌ای که ازدواج سنتی یک ارزش جدی محسوب می‌شود، دیدگاه‌ها در مورد چنین روابطی متفاوت و اغلب منفی است.
از دید شماری از آگاهان ازدواج سفید نوعی ناهنجاری اجتماعی همراه با فرار از مسوولیت‌پذیری تلقی می‌شود. اما به نظر می‌رسد این پدیده در میان اقلیتی دگراندیش در افغانستان پذیرفته شده است.
به باور جامعه‌شناسان ازدواج سفید یا "خانواده توافقی" یک نوع همزیستی اغلب رایج در جوامع مدرن و اروپایی است.

جواد سلطانی، جامعه‌شناس بیشتر دو عنصر را از عوامل توجیه‌کننده گسترش این نوع همباشی می‌داند.
آقای سلطانی می‌گوید: "ازدواج سفید به مفهوم متعارف کلمه، ازدواج یا تشکیل خانواده نیست. یک نوع هم خانگی و توافق است که نه مسوولیت اجتماعی را به همراه دارد و نه هم مسوولیت حقوقی."
او تاکید می‌کند که ازدواج سفید نوعی "فرار از مسوولیت و نپذیرفتن مسوولیت‌های خانوادگی و حقوقی است."
آقای سلطانی تصریح کرد که "این نوع همزیستی از لحاظ اجتماعی هم مشروعیت ندارد."

مشاهدات و نظرات شما درباره "ازدواج سفید"
او می‌گوید: "زندگی انسان‌ها در تمام جوامع، فرهنگ‌ها و تمدن‌ها یک سلسله مراحل گذار داشته که عمومی است. تولد، مرگ، ازدواج و بلوغ. این مراحل با یک سلسله مناسک و مراسم تشریفاتی و آیینی به همراه است. بنابر این وقتی در مورد مقوله ازدواج سفید صحبت می‌کنیم، فی‌الواقع نه برای این هم‌خانگی مشروعیت اجتماعی قایل هستیم و نه مسوولیت‌های قانونی و حقوقی را متوجه دو طرف می‌سازد."

به باور این جامعه‌شناس"این همزیستی نه به لحاظ زمانی محدودیت خاصی دارد، نه از لحاظ حقوقی و نه سرنوشت فرزند احتمالی که از این همخانگی به دنیا خواهد آمد، معلوم است. بنابر این چون به دوش گرفتن مسوولیت با دشواری‌هایی به همراه است، آدم‌ها برای فرار از مسوولیت کوشش می‌کنند، مسیرهای کوتاه‌تر و کمتر دردسرآفرین را انتخاب کنند."
آقای سلطانی تاکید می‌کند که چنین همزیستی برای زوج‌ها با فشارهای سنگین روانی نیز به همراه است.

اسلام اساس قانون مدنی افغانستان است.
به اساس ماده شصتم قانون مدنی در افغانستان، ازدواج عقدی است که معاشرت میان زن و مرد را به منظور تشکیل خانواده مشروع می‌گرداند. این قانون بر اساس اصول اسلامی برای بیشتر از ۹۰ درصد مردم افغانستان، با جاری شدن عقد نکاح به میان می‌آید که در مذاهب مختلف شرایط خاص دارد. این ازدواج، حقوق و وجایبی را برای طرفین از جمله نفقه، مهر، ارث به میان می‌آورد.

رابطه جنسی مرد و زن در افغانستان خارج از آنچه در قانون مدنی تعریف شده است، نامشروع و غیرقانونی محسوب می‌شود و مجازات در پی دارد.
زکریا اصولی، حقوق‌دان می‌گوید: "ازدواج سفید از نگاه فرهنگی یک پدیده وارداتی است اما از نگاه بسترهای قانونی و حقوقی در افغانستان تاکنون جایگاه فرهنگی یا قانونی ندارد."
ولی این تنها افغانستان نیست که باهم بودن جایگاه قانونی مشخص ندارد.

در انگلستان و ویلز، جایگاه قانونی ازدواج متفاوت است و همزیستی خارج از قاعده ازدواج جایگاه قانونی ندارد.
بهارتی شاه، وکیل خانواده از نهاد هاج و الن در لندن در مورد همباشی یا زندگی با هم بدون ازدواج و جایگاه آن در انگلستان می‌گوید:"افرادی که می‌خواهند با هم زندگی کنند، اگر می‌خواهند امتیازات قانونی داشته باشند، در یک توافق مدنی، جزئیات با هم بودن خود را باید قانونمند بسازند، در غیر آن، هیچ الزام قانونی‌ای برای آنها وجود ندارد."
خانم شاه همچنین می‌گوید فرض کنید یکی از دو تن می‌میرد، دومی به طور طبیعی و مانند ازدواج، میراث‌دار او نخواهد بود.

قابل یادآوری است که در انگلستان زندگی با هم زوج‌ها بدون ازدواج غیرقانونی نیست ولی زوج‌های که ازدواج‌شان در دولت ثبت شده، در این چارچوب از حقوقی برخوردار هستند که زوج‌ها ازدواج نکرده این حقوق را ندارند.
اما در افغانستان موضوع دشوارتر است، ساز مخالفت با پدیده‌های این چنینی بیشتر از بلندگوهای مساجد شنیده می‌شود. از میان پنج عالم دین که من با آن‌ها تماس گرفتم، واکنش همه در قبال این مسئله تند بود.

عنایت‌الله بلیغ، عالم دین می‌گوید:"ازدواج سفید یک تعامل است که بین آن و زنا هیچ فرقی وجود ندارد."
او در ادامه تاکید کرد که "احیانا اگر در افغانستان ما خبر شویم که وجود دارد، حتما برای رفع آن کوشش می‌کنیم."
زوج‌های ازدواج سفیدی به رغم آینده‌ای مبهم در جامعه‌ای به شدت سنتی، تن به این همزیستی داده‌اند. کبوترها هم گاهی دل به آبی آسمان می‌د‌هند، هنگامی که طوفانی است.

سحر رحیمی
بی‌بی‌سی


این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
ازدواج سفید
افغانستان
نظرات بینندگان:

>>>   اگربه دین باورداریم وکمی هم ازنعمت تعقل برخودارهستیم باید بدانیم که ازلحاظ شرعی هم ازدواج سفیدبهترازانواع دیگر ازدواج ها ست. زیرانه تنها دردین ماوشما (اسلام) وحتی سایرادیان هم شرط اصلی درنکاح موافقه هردوجانب است واین صرف درصورت ازدواج سفید بصورت بهترمیسر است.
(خانم رحیمی! میتوانیددر اینده اگر داستان عاشقی مردوزنی راحکایه میکرید،برای مرد بهتراست ازاسم مستعار(بیدار) استفاده کنید. بی اندازه ممنون میشوم.)
بیدار

>>>   ازدواج یعنی پیوند شرعی یک دختر و پسر برای زندگی مشترک .
هر نوع پیوند خارج از این محدوده در جمع اسلامی غیر قابل قبول است.
هرگاه فردی مسلمان نیست ، بازهم مطالق قوانین نافذ این کشور یا هر کشور دیگر مکلف به ثبت رسمی ازدواج خود در ادارات دولتی میباشد در غیر آن نه پیوند شان رسمیت دارد و نه فرزند مولود از این پیوند.
نوع سفید که این افراد مطرح میکنند ، در جامعه اسلامی زنای با توافق و در جوامع غیر اسلامی زندگی مشترک غیر رسمی نامیده میشود که در افغانستان مایه ننگ و شرم برای شخص و خانواده است و در جامعه غربی هم از هیچ نوع امتیاز قانونی برخوردار نیستند.
در حقیقت رفع شهوت است بدون قبول مسولیت .

>>>   سحر جان !
ايرانى هستى يا افغانستانى !
ما به قرمز ميگوييم : سرخ. به پر كلاغى ميگوييم : سياه زاغى
خواهر جان قند !
خوب كارى كردى كه با پنج عالم دين مصاحبه كردى ، اما بهتر نبود كه حد اقل از ده نفر مردم عادى هم نظر خواهى ميكردى ؟ اگر عالمان دين را نمايندگان ما مردم ميدانى پس هوش خود را به سر خود بگير.
وقتى پاى روباه پير استعمار به سرزمين ما باز شد ، ما مردم ساز مخالفت با استعمار را از بلند گوهاى مساجد شنيديم. پس خواهر جان اين دفعه بيشتر از دفعه قبل هوش خود را به سر خود بگير !
بى بى سى يعنى دستگاه خبر پراكنى و شايعه سازى انگليس. سحر جان اگر افغانستانى هستى كه حتما هستى پس خوب ميدانى كه ما مردم به انگليس ميگوييم : انگريز !!!
ما در جشن عروسى خود ميخوانيم :
مبارك مبارك مبارك است عروسى ••• شكر كه داماد نه انگريز است نه روسى
نسرين ميدان شهرى

>>>   کسی عقیده مند نیست زنا هم برایش معنی ندارد, لحظه جان دادن هم برایش معنی ندارد, شب اول قبر هم برایش معنی ندارد و بهشت و جهنم هم برایش معنی ندارد.
خدایا پناه میبرم بر تو.

>>>   در افغانستان ازدواجهای سفید وجود ندارد و اگر دارد خیلی ها محدود است . در افغانستان بیشتر از همه کشور های جهان روابط جنسی میان افراد مزدوج و یا غیر ان در اختفا دور از انظار ملا و مو لوی دور از نظر شوهر یا زن یا والدین وجود دارد. این ارتباطات جنسی هم بین زن و مرد و هم میان هم جنسان طور مخفیانه و طور گسترده صورت میگیرد. ما همه خود را گول میزنیم. در کشور ما خشونتها ی جنسی فراوان دیده میشود تجاوزات جنسی بر اطفال کوچک دختر و پسر طور فراوان صورت میگیرد. این مسایل را روانشناسان تماس نمیگیرند... محرومیتهای جنسی در قبال خود نتایج خشونت بار و تجاوزات را دارد روانکاوان و روانشناسان و وپروفیسور ها همه صرف تیوری بازی میکنند . به واقعیت های عینی درون جامعه کسی نمیخواهد نگاه کند.
وجود یک پسر نوجوان در حین بلوغت بیشتر از بیست برابر یک دختر هورمون تولید میکند .هورمونها معرف بلوغت و تغییرات در وجود هر دو موجود است. برای تخلیه ای این همه هورمونها این موجودات چه کاری باید بکنند . نظر به قانونمندی های مذهب و قیودات محیط و فامیل متوسل به داشتن روابط مخفیانه جنسی با یکدگر میشوند . جامعه دین و مذهب این نوع روابط را تقبیح میکند . ملا و مولوی و طالب حکم سنگسار میدهد اما ساینس و علم بیولوجیکی این روابط را تایید میکند .و برای رشد سالم نوجوانان چه دختر و یا پسر اند انرا ضروری میداند. جوامع غربی به این اصل توجه کرده اند و sex education را از صنوف پایینی مکاتب جز مواد درسی ساخته اند تا اطفال وجود شانرا بشناسند ولی ما این همه موارد ضروری را شرم و حیا پنداشته و اطفال و نوجوانان خود را بنام غیرت و مذهب و غیره لاف پتاقها سرکوب میکنیم.اطفال نامهای الات تناسلی را در کوچه و بازار میاموزند.
ازداواج های سفید انعکاسی از واقعیت های درونی جامعه است و با ان نه از زوایه ای قوانین مدنی و دینی بل بابرخورد های علمی و بیو لوجیکی موضع گیری کرد.
و من ا لله توفیق.

>>>   ازدواج سقید مردم از ایرانیها یاد کرفته اند و در ایران به نام صیغه یاد می شود. و هر کسکه ان کار را انجام می دهد . مشل اینست که در افغا نستان مردم دختر و یازن را نکاه می کند بالای ان بازی می کند و همبستر می شود و نام ان را تغیر داده که ازدواج سفید است و در ازدواج زن یه خود حق می دهد به هر نفر که خواسته با شد . همبستر میشود.

>>>   چندى پيش يك دختر هموطن از پس و پيش خود بدون فيلتر عكس گرفته ودر صفحه فيسبوك خود مانده بود و زيرش نوشته بود: عقب و جلوم مال خودمه هر كار كه دلم خواست باهاش ميكنم. به كسى ربطى نداره !
سحر خانم ! اينكه تو و امثال تو با لهجه و اصطلاحات ايرانى حال ميكنيد و با بى بند و بارى هاى غربى كيف ميكنيد به ما مربوط نيست پس تو هم كارى به بلند گو هاى مساجد نداشته باش ! به تمام مقدسات خود قسم ميخورم كسانى را ميشناسم كه خيلى قدرتمند تر و سرشناس تر از تو بودند كه چشم ديدن بلند گو هاى مساجد را نداشتند چون از طرف شوروى و بى بى سى و سى ان ان حمايت و پشتيبانى ميشدند اما طبق قانون مزدورى و خيانت از اينجا مانده و از آنجا رانده شدند. يك ضرب المثل پشتو ميگويد : وزه چي بام ته وخيژي ليوته هم شكنزل كوي. يادت باشد كه بز ترسو هست خودش خود را از سر بام پايين مى اندازد.

>>>   عنایت‌الله بلیغ، عالم دین می‌گوید:"ازدواج سفید یک تعامل است که بین آن و زنا هیچ فرقی وجود ندارد."
آیا از نظر این عالم شما عقد بزور و بدون رضایت واقعی یک بانو زنا و تجاوز به او حساب نمی شود بخاطر اینکه شما نکاح او را بستید؟؟؟؟!!!!!
کدام احمق می خواهد تا بنام چندمین زن یک مرد خودش و زن یا زنان دیگر را بدبخت کند؟؟؟!!!
مبدا اصلی عقد دو زوج تنها "ایجاب و قبول" است که یک عاقد باید بگوش خود از زبان هردو بشنود، چیزی که با تاسف در ین سرزمین بلا کشیده اصلأ وجود ندارد. عقد نامه و موجودیت شاهد بخاطر عدم ضایع شدن حقوق زوجین و مخصوصأ خانم است.
اگر واقعأ "اسلام اساس قانون مدنی افغانستان است" باشد پس حقوق غیر مسلمانان درین کشور کاملأ‌ نقض است، دوست من وقتی چیزی می نویسید بهتر است اول فکر کنید. باید بگویید که مواد قانون اساسی مدنی منتفی اساسات اسلام نیست، در غیر آن قانون مدنی گفته شده نمی تواند بلکه قانون شرعیه است.
آزاده

>>>   دنیا اختیار خانه است اما انسان خدا نشناس و بی مسئولیت از حیوان پست تر و دیوانه است.
چرا؟
چونکه حیوانات در قبال جفت و بچه های شان مسئولیت پذیرند.
ازدواج سفید یعنی بی رنگی و بی مسئولیتی و گریز از رنگ خدایی و قانون.
این سفیدی همانند سفیدی شوره زار می ماند، جز شوری دگر حاصلی ندارد، دانه قابل رشد را ضایع می سازد.
اللهم اصلح کل فاسد من امور المسلمین
تقی از مشهد

>>>   حتما درین کار دست کدام پشتون هست!

>>>   نه خانم سحر و نه ازدواج سفیدی ها مفهوم ازدواج سفید را ندانسته اند.
ازدواج سفید به ازدواجی میگویند که مطابق دین و عقیده و مذهب دختر و پسر انجام میشود اما ثبت دفتر و دیوان دولتی نمیشود.
به اصطلاح خود ما نکاح شرعی انجام میشود اما ثبت محاکم و شهرداری ها نمیشود.
ور کشور هایی پثل ایران یا غرب یا اکثر کشور های دیگر ازدواج با خود باید ها و نباید ها را به وجود می آورد که زن و شوهر در مقابل دولت و جامعه بدان مکلف هستند.
مثلا" در غرب اگر ازدواج کرده باشی عاید هر دو زن و شوهر در حساب در آمد مشترک شان حساب میشود و هزینه مالیات و کرایه خانه و امثالهم بالا میرود .
بدین لحاظ بعضی ها بنا به ملحوظاتی ازدواج خود را ثبت نمیکنند و میگویند ازدواج سفید.
اما جور آمدن دو نفر و ایجاد رابطه جنسی ازدواج نیست بلکه رفع شهوت است.
در جاهایی جرم است و در جاهایی نا پسند و در جاهایی شرم و در جاهایی آزادی .
هر روزه همچو اتفاقاتی در بین دختر و پسر همسایه و شاگردان مکاتب و همکاران دفتر و ارگ و گندم زار ها و لب دریا و امثالهم صورت میگیرد و نیاز به چوبک زدن نیست.


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است