تاریخ انتشار: ۰۸:۳۲ ۱۳۹۹/۹/۲۲ | کد خبر: 165757 | منبع: | پرینت |
رهنورد زریاب، نویسنده پرآوازۀ کشور در سن هفتادوهفت سالگی در گذشت.
پزشکان در گذشت رهنورد زریاب در نتیجه بیماری که عاید حالش گردیده بود تایید کرده اند.
محمد اعظم رهنورد زریاب از نویسندگان و رماننویسان پرآوازۀ زبان فارسی بود که در افغانستان، ایران، تاجیکستان و هند با آثار او آشنایی دارند.
استاد زریاب بیش از پنجاه سال برای فرهنگ و زبان کشور کار کرده بود.
او در کنار نویسندگی، از سالها به این سو در تلویزیون طلوعنیوز به حیث ویراستار کار میکرد.
رهنورد زریاب در سال ۱۳۲۳ در رکاخانه کابل به دنیا آمده بود.
استاد زریاب لیسانس اش را در رشته ژورنالیزم در دانشگاه کابل خوانده بود و مدرک کارشناسی ارشد را در همین رشته از دانشگاه ویلز جنوبی از بریتانیا به دست آورده بود.
رهنورد زریاب به زبان انگلیسی تسلط داشت و در فلسفه، روانشناسی و جامعه شناسی مطالعاتی زیادی داشت.
او همسر سپوژمی زریاب، نویسنده پرآوازه دیگر افغانستان، بود و سه فرزند دارد.
رهنورد زریاب در اوایل دهۀ هفتاد هجری خورشیدی به فرانسه مهاجرت کرد و پس از سقوط طالبان به کابل برگشت. او در برخی از پستهای حکومتی نیز کار کرده بود.
کد (9)
>>> محمد اسلم سلیم
امروز یکی از سپیدار های بلند قامت , اسطوره و رومان نوییس با نام و بلند اوازه ای حوزه تمدنی ادبیات پر بار و توانای فارسی , رهنورد زریاب با گذاشتن ارثیه های ارجمند بلند ادبی , و افرینش های گران سنگ رومانی بزمین افتید و سر به زیر خاک سیه و نمناک کشید . ساختار شخصیتی و شگافتن درونمایه های معنوی ایشان کما ساختار شخصیت مردانه اش در بحبوحه که غبار مسموم و مشمیز کننده در فضای کشور , مستولی است درین جا مورد بحث ما نیست اما رهنورد زریاب بمثابه یکی از سکاندارن حوزه تمدنی ما کاخ بلند ادبیات داستانی را در کشور بنیاد و ارثیه بزرگی را نه تنها بما به میراث گذاشت بل مسولیت های بزرگی را در حمایت این کاخ بلند ادبیات , متوجه حوزه تمدنی فارسی گذاشت .
اما از بد حادثه مرگ وی در چنین یک برحه زمانی که تعداد کثیری
از نخبگان، ادبا و اهل فرهنگ از کشور کوچیده، و به دیار غربت پناه گرفته اند , نه تنها جانکاه بل تالم اور است . فانوسی که او درمیدان مغیلان زار ادبیات فارسی روشن کرد , ما ها بایست درایت , استطاعت و ظرفیت انرا دریابیم که ارثیه بجا مانده بزرگ اورا به همان بلندای ارمانی او به ستیغا نگه , داریم . اما و اگر های این پایداری در اراده استوان یلان گردان افراز و پهلوانان معرکه حوزه ادبیات ما جا خوش کرده است . بلی این قانون زنده گی زمانی معنی می یابد که اخلاف اش انرا به پاسداری گرفته به کتفان احمال دارند . بیائید نگذاریم ارثیه اسطوره ادبیات فارسی , در نبود او رنجه کشد .
مرگ بهر حال ناگوار است بویژه مردن اسطوره های که سکاندار و رسالت دار بزرک تاریخ اند .
مرگ رهنورد زریاب , ضایعه ای بزرگیست که جبران ان در ین فرصت بحران زای و متلاطم کشور ، مردمان خیره مانده بقلم سرنوشت , اندکی دشوار است اما نباید
امید ها را از دست داد !!!
روحش شاد و روانش ارام باد .
هیت رهبری گروه همفکران
>>> رهنوردِ عرصه ی علم و ادب زریاب شد
کام عطشانِ ادب جویان ، از او سیر آب شد
سالها با رنج جانفرسا، بسی کوشید و رفت
وز تلاشش تا که گلزار سخن ، شاداب شد
مرحوم استاد رهنورد زریاب از معدود شخصیت های است که با تلاش خستگی ناپذیر برای رونق و شگوفایی ادب فارسی قلم زد. و با عشق و علاقه وصف نا پذیر ، از این کاخ بلند پاسداری نمود. خدای رحمتش کند. و در جوار نیکان و صالحان قرار دهد یادش جاودانه.
وارث
>>> خدا رحمت اش کند.
>>> علت بی توجهی به مراسم خاکسپاری مرحوم زریاب نداشتن پایگاه قومی، مذهبی و دولتی بود!
جناب عزیز آریانفر مورخ با نام کشور در زیر پست انجیر غلام سخی ارزگانی در مورد بی توجهی به مراسم خاکسپاری مرحوم زریاب چنین نوشته است:
( خوب هزاره بود، هزاره سنی. اگر تبار دیگری می داشت، شاید این گونه مورد اهانت و بی مهری قرار نمی گرفت. بسیاری از مردم او را به نام تاجیک می شناختند. اما شادروان دانشور، برادرش که دوست نزدیک من بود، روزی در مسکو به من گفت که ما اصلا از هزاره های سنی هستیم که در کابل تاجیک شده ایم
اما چون خودش جهان میهنی می اندیشید و اعتقادی به تبار نداشت، هیچگاهی مطرح نمی کرد. )
بعد از مرگ اعظم رهنورد زریاب در مورد بی توجهی مراسم خاکسپاری ، بسیاری ها از جمله امرالله صالح اظهار نظر کرده است و مردم را سرزنش کرده اند که چرا در مراسم خاکسپاری شرکت نکرده اند .
واقعیت این است که افغانستان کشور قومی است و اکنون همه چیز قومی شده است نظر به نوشته آقای آریانفر با نقل و قول از برادر زریاب ( دانشور ) در ماسکو نامبرده از هزاره های سنی بوده است و خود را تاجیک میدانسته اند ، البته زریاب با نویسندگان تاجیک ها روابط نیک داشت و با تاجیک ها خویشاوندی هم داشتند اما ریشه تاجیکی نداشت و هیچ کسی گفته نمی تواند که از کدام ریشه و خانواده تاجیک ها است .
هزاره ها هم به تصمیم مرحوم زریاب احترام داشتند و کدام دعوایی در این زمینه نداشتند و نه دارند .
البته یکی از عوامل دیگری بی توجهی به مراسم خاکسپاری مرحوم زریاب عدم وابستگی نامبرده به دولتی ها بود و موصوف هیچ وقت در خدمت دولتی ها نبود و همچنین نامبرده با ملا ، مسجد و مذهب رابطه تنگاتنگی نداشت که حمایت مذهبی می شد .
در افغانستان کسی به فرهنگ و فرهنگی ارزش قائل نیستند و اگر باور ندارید به قبر دانشمندان مشهور در سطح جهانی البیرونی و خاستگاهی مولانا نظر اندازید تا در عمق مسأله وارد شوید .
گذشته از همه اگر زریاب تاجیک بود چرا امرالله صالح که علاوه بر کد ۹۱ ماهانه از پنج میلیون تا پانزده میلیون افغانی برای خرج و مصرف در اختیار دارد در این امر اشتراک نکرد و به ارگانهای دولتی دستور نداد که در مراسم خاکسپاری اشتراک کنند و همچنان اگر هزاره بود چرا سرور دانش که علاوه بر کد ۹۱ ماهانه پنج میلیون افغانی برای خرج و مصرف در اختیار دارد همین کار را نکرد .
و از همه کرده دختر و خانم مرحومی مسوول هستند که چرا سازماندهی درست نکردند و چرا باوجود که توانایی دفن و کفن را داشتند و دارند و آن را به دوش دیگران گذاشتند .
یاد اعظم رهنورد زریاب گرامی باد !
حسن علی عدالت
مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است