تاریخ انتشار: ۰۹:۰۵ ۱۳۹۹/۱۰/۲۰ | کد خبر: 165993 | منبع: |
پرینت
![]() |
بربنیاد ارزیابیهای جهانی، در نتیجۀ گرم شدن هوا یخچالهای طبیعی افغانستان در حال ذوب شدن است.
ارزیابیهای چند نهاد جهانی که بخش آن از سوی شبکۀ تحلیلگران افغانستان پخش شدهاند، نشان میدهند که پیامدهای ذوب شدن این یخچالهای طبیعی سرازیر شدن سیلاب و خشکسالی برای افغانستان خواهد بود.
به گزارش طلوع، محمد قاسم حیدری، معین انسجام وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث گفت: «در افغانستان عوامل دیگر مانند ازبین بردن سرسبزیها، قطع جنگلات و استفاده بی رویه از جنگلات از عوامل متعددی است که روی این یخچالها تاثیر زیاد دارد.»
ارزیابیها نشان میدهند که چهارده درصد از مساحت یخچالهای طبیعی افغانستان در سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۵ نابود شدهاند که اثرگذاری مستقیم بر وضع آب و هوای این کشور داشتهاست.
سید حسن پکتیاوال، عضو مجلس نمایندگان بیان داشت: «در این قسمت متوجه این موضوع شوند و هرچه زودتر دست به کار شوند تا ما در آینده با مشکل بزرگ روبهرو نشویم و یک فاجعه انسانی و اقلیمی در افغانستان بهمیان نیاید.»
بخش بزرگی از یخچالهای طبیعی افغانستان در سلسه کوههای هندوکش قرار دارد که حفظ آن برای زندگی یک اعشاریه سه میلیارد جمعیت در کشورهای چون افغانستان، پاکستان، هند، نیپال و چین حیاتی است.
علت اصلی آب ذوب یخچالهای طبیعی افغانستان بالا رفتن درجۀ حرارت در نتیجۀ تولید گازهای گلخانهیی به ویژه در کشورهای همسایه افغانستان گفته میشود.
نظامالدین خپلواک، سخنگوی ادارۀ تنظیم امور آب گفت: «یخچالهایی که ذوب شود خطر هم دارد. بخاطری که با ذوب آن آب کم میشود و روی آبهای زیرزمینی هم تاثیر دارد و کاهش میابد.»
در ارزیابی سال ۲۰۲۰بانک جهانی نیز آمدهاست که بخشهای کوهستانی افغانستان در معرض خطر بیشتر طغیان سیل دریاچههای تشکیل یافته از آب شدن یخچالها قرار گرفتهاند.
کد (9)
>>> یخچال ها که آب شد.این آب ها کجا میروند؟
درست فرمودید به ابحار میریزند.
در نتیجه سطح آب ابحار بالا میروند و باعث بلند رفتن مقرر برف و باران میشود و این برف ها دوباره بر سر کوه ها میریزند و دوباره به مرور زمان به یخچال ها تبدیل میشوند.
در طول ده ها و صد ها هزاز سال و میلیون سال،این پروسه جریان دارد.
آخرین دوران ذوب شدن یخچال ها پانزده یا بیست هرار سال پیش شروع شد که مردم از شکار دست کشیدند و در مناطق اطراف دریاهای بزرگ مانند نیل و دجله و فرات و دریای سند و آمو و دیگر دریاها جابجا شدند و به کشت و زراعت و دامداری روی آوردند.
بنأ بدون در نظر داشت تأثیر انسانها در آب و هوا،همیش این جریان در حال تغیر و تبدیل است.
همین شمال افریقا و دشت های ریگزار آن را که میبینید،یک زمانی چراگاه های سرسبز بودند و در آن زمان نیز یخچال های طبیعی وجود نداشت و در قطب های زمین یخ وجود نداشت.
آیا آن وقت هم انسانها سبب گرم شدن هوا شدند؟
در آن زمان شاید در تمام روی زمین صد هزار نفر هم وجود نداشت.
مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است