تاریخ انتشار: ۱۰:۴۴ ۱۴۰۰/۳/۲۴ | کد خبر: 167377 | منبع: | پرینت |
مرکز ولایت بدخشان به تاریخ هیجدهم جوزا فاجعه اسفناکی را تجربه کرد که مقصر اصلی آن والی حکومت، مافیای محلی و ماجراجویان فرصتطلباند. این رویداد شبیه رویداد چندسال قبل است که در ولایت جوزجان اتفاق افتاد و در آن جمعه خان همدرد، والی وقت این ولایت، معترضان را قتل عام کرد. حکومت وقت به جای بررسی موضوع و به محاکمه کشاندن عاملان آن رویداد خونین، جمعه خان همدرد را در ولایت دیگری والی تعیین کرد. تفاوت این دو رویداد اما در این است که عامل و مقصر اصلی خونریزی مردم در بدخشان یک آدم بدخشانی و از خود محل است. جای گلایه و تأسف این است که والی کنونی بدخشان یکبار با رای همین مردم به مجلس نمایندهگان راه یافت و اکنون هم روی ثروت و امتیاز آنان لم داده است. اما او ثابت کرد که از کشتن بدخشانیان هیچ باکی ندارد.
محافظان والی و نیروهای امنیتی مستقر در دروازه و داخل مقام ولایت بدخشان، بعضی از جوانانی که برای نبود آب، برق و امنیت، تظاهرات مسالمتآمیز برگزار کرده بودند را با شلیک گلوله کشتند و زخمی ساختند. براساس تازهترین آمار، در جریان تظاهرات مدنی مردم، در اثر شلیک گلوله، ۱۱ نفر کشته شده و بیشتر از ۷۰ نفر دیگر زخم برداشتهاند. معترضان روز سهشنبه، هژدهم جوزا دست به راهپیمایی مسالمتآمیز زدند که در همان ساعات اولیه تظاهرات، بیآنکه یک مقام و مأمور حکومتی با مردم سخنی بگوید، آنان به گلوله بسته شدند. معترضان پیش از دفن جنازهها بار دیگر مقابل مقام ولایت جمع شدهاند و بر خواستههایشان تأکید میکنند. آنان در نوزدهم جوزا و پس از دادن ۱۱ کشته و ۷۰ زخمی، در نزدیکی دفتر ولایت خیمه تحصن برپا کردهاند و خواهان برکناری و محاکمه والی حکومت هستند. معترضان، محافظان والی بدخشان را متهم و مقصر تیراندازی بر مردم میدانند و خواهان به دادگاه کشاندن عاملان این رویداد هستند. از آنجایی که سخنگوی پولیس بدخشان دست داشتن و دخالت پولیس در این رویداد را رد کرده است، مسوولیت این فاجعه انسانی پیش از همه و بیشتر از همه به گردن والی برحال حکومت است.
در دوره مأموریت والی برحال بدخشان، همهچیز این ولایت سیر نزولی و رو به عقب داشته است. گروه طالبان ساحه فعالیت خود را گسترش داده و ولسوالیهای مهم این ولایت در دوره مأموریت او به تصرف و تسخیر طالبان درآمده است. والی کنونی جز زراندوزی و سوءاستفاده از بیتالمال و ایستادن در برابر رای و تصامیم مردم، کنش دیگری در راستای منافع مردم نداشته است. نیروهای امنیتی در دوره او تلفات زیادی دیدند. دزدی از پول کرونا یکی از هزار مورد سوءاستفاده والی کنونی بدخشان بود که به رسانهها درز کرد.
براساس روایت مردم محل و نمایندهگان بدخشان، شعبه ارگ در این ولایت (مقام ولایت) و مسوول آن، یعنی ذکریا سودا، دستور شلیک بر روی معترضان را داده است. مردم به شکل بسیار مدنی برای نبود آب، برق و امنیت که حقشان است، تظاهرات مسالمتآمیز برگزار کرده بودند؛ اما محافظان ولایت به دستور آقای سودا که هنوز پروندههای چپاولش از مال مردم از دادگاههای جمهوری جمع نشده، بر معترضان شلیک کرده که در این میان بسیاری زخمی و عدهای هم کشته شدهاند. کارنامه والی کنونی نشان میدهد که بدخشان هیچوقت مثل اکنون مسوول بیاعتنا نسبت به مال و جان مردم و امتیازهای متعلق به بدخشانیان، نداشته است. والی کنونی هیچ صفت قابل یادآوری و هیچ کمالی جز بلیگویی به ارگ ندارد. این چهره با مجیزگویی و مداحی برای ارگنشینان و به یمن ظرفیت مافیاییاش توانسته است خود را در آنجا میخکوب کند.
شلیک بر روی معترضان و به خاکوخون کشیدن جوانانی که از راه مسالمتآمیز خواستهای برحق خود را مطرح میکنند، سنت شومی است که در دوره ریاست جمهوری محمد اشرف غنی رایج شد و معلوم نیست که این عمل بد حکومتهای مستبد و حاکمان دیکتاتور تا چه زمانی پایدار میماند.
فرمان شلیک از سوی والی غنی بر معترضان و به خاکوخون کشیدن آنان ادامه سنت خود غنی است؛ ادامه سنتی که با جنبشهای تبسم، روشنایی و رستاخیز تغییر شروع و در گردهماییهای مسالمتآمیز بعدی نیز تکرار شد. دفاع از این عملکرد -دفاع از شلیک بر مردمی که با رفتار مدنی حق خود را مطالبه میکنند- توجیه جنایت است و از ترفندهای تکراری و همیشهگی جمهوری و دار و دستهاش. تلاش معترضان برای ورود به ساختمانهای دولتی (اگر راست هم باشد و جمهوری بتواند آن را ثابت کند)، نشاندهنده وضعیت یک حکومتی است که از لحاظ سیاسی و اخلاقی افت کرده و جذابیتش را از دست داده است، و به همین خاطر مردم وادار شدهاند که مسوولیت امور را خودشان به دست بگیرند. ویژگی یک حکومت نامشروع، همین است که طالب را رها میکند؛ اما معترض را میکشد.
حبیب حمیدزاده
هشت صبح
>>> رجب خان گفته است که این مملکت به مدیریت ما ضرورت دارد، یعنی اینکه ما آدم کار فهمی نداریم و اینهم ثبوت مدعای او.
آتش خاوری
>>> حالی دیگه نفر نبود که ذکریا سودا را والی مقرر کردند؟
ای والی چه را سودا میکند؟
دکاندار است؟ معدن لاجورد را سودا میکند؟ بدخشانی ها را منحیث سرباز به دولت سودا میکند که به جبهه جنگ فرستاده شوند و کشته شوند؟
یک آدم درست و از خود بدخشان را با یک نام خوب و شهرت نیک در بین مردم و دارای تحصیلات و علم و دانش و اراده نیک خدمت به مردم و توانایی اداره یک ولایت را مقرر کنید تا با ارتباط با کشور های همجوار افغانستان مانند تاجکستان و روسیه و چین،راه ها و سرک های رفت و آمد میان ولسوالی های بدخشان را ایجاد کند و تجارت میان این کشور ها را رونق بدهد و زمینه سرمایه گراری برای کشور های همسایه را در بدخشان مهبا کند تا مردم بدخشان را از فقر نجات دهد.
ولایت بدخشان خیلی دور از مرکز یعنی کابل قرار دارد و دولت یا نمیتواند و یا نمیخواهد در آنجا سرمایه گزاری کند.
بنأ بدخشانی ها باید خودشان دست بکار شوند و زمینه پیشرفت اقتصاد و راحت مردم خویش را فراهم کنند.
امروزه چین در نقاط دور دنیا مانند افریقا و اروپا در راه سازی و سرک سازی و ساخت تاسیسات بنیادی کمک میکند.چرا در بدخشان که همسایه اش است،کمک نمی کند؟
بدخشان منطقه کوهستانی است و دارای معدنیات فراوان است و باید بطور فنی قرارداد شود و استخراج شود و پول آن در ساخت و ساز این ولایت بخرج برسد.
>>> غنی به مردم مظلوم گلوله میدهد و برای طالبان ولسوالیهای مردم ازبک و هزراه را میبخشد غنی از طالب خطرناک تر است چون طالب نقاپوش ارگ است
>>> والی یک انسان بی شخصیت و نوکر فاشیسم قومی ارگ است.
این ....را از بدخشان بیرون کنید.
>>> قاضی محمدامین وقاد، فرمانده پیشین جهادی و عضو اتحاد شوراهای حزب اسلامی افغانستان درگذشت.(منبع رادیو ازادی)
مرغ کم....کم.
بهروز
>>> والی یک انسان بی شخصیت و نوکر فاشیسم قومی ارگ است.
این ...را از بدخشان بیرون کنید.
>>> طالب را رها و مردم را به رگبار می بندد.
>>> جناب حبیب حمیدزاده شما به این هم جواب بدهید که اگر این مظاهره کننده گان با آلات دسته داشته جارحه به داخل دفترولایت و اقامتگاه والی ولایت راه می یافتند چه بر سر او و خانواده و محافظین او می آوردند . ؟ شما از نتایج این همه خساره به که بدفاتر و اموال و اجناس و وسایط حکومتی و ملکی این معترضان که به مقام ولایت حمله نمودندو هرگاه داخل محوطه می شدند و والی ولایت را به قتل می رسانیدند مسالمتآمیز میدانید . درست است که خواستهای شان برحق بود و لی تعرض و خساره رسانیدن به بیت المال و اموال شخصی را نباید برحق دانست ږ مقصر اصلی همه این حوادث و جان باختن جوانان معصوم این حادثه بدوش سازماندهنده گان این مظاهره است که باید به محاکمه کشانیده شوند . محل برگزاری میتنگ های مسالمت آمیز در شهر فیض آباد پیوسطه زیر چنار خیابان است نه دفتر والی . ولی این سازماندهنده گان مظاهره آشوب گران و خلل اندازان امنیت بیشی نبودند .
>>> به ارواح کسانیکه در حادثۀ خونین 18 جوزا جانهای شان را باختند درود میفرستم اما نکاتی در مورد این تظاهرات:
آیا آقای حمید حبیب زاده جریان این تظاهرات را از نزدیک زیر نظر داشتند؟ آیا مظاهره چیان واقعاً امنیت، آب و برق میخواستند؟ اگر خواست نخست شان امنیت بود، پس چرا خود دست به نا امنی زدند؟
شما چه فکر میکنید، سلاحی که به دست یک سرباز داده میشود، برای این است که یک انسان غیر مسئول آمده آنرا به سادگی از دستی بگیرد؟
برنامۀ سازمان یافته در شهر فیض آباد به هر اندازه ایکه ادامه پیدا بکند، طشت رسوایی ستزماندهنده گان آن واژگون میشود و دستان پنهان مخرب در داخل مظاهره چیان بیشتر آشکار میگردند.
شما در تداوم این مظاهرات سازمان یافته دیدید که اعضای جنایت پیشۀ حزب التحریر با نفوذ در میان مظاهره چیان چه گل هایی را به آب دادند، دخیل ساختن افراد زیر سن در تظاهرات که تعدادی متأسفانه جانهای شان را از دست دادند، حمله و دست انداختن به سلاح محافظین ولایت، به آتش کشیدن دفتر عرایض ولایت و وسایط مامورین ولایت، کجای این اعمال به تظاهرات مسالمت آمیز میمانند؟
انبوهی از تودۀ ناآگاه و از دنیا بیخبر شکار خواسته های رذیلانۀ مشتی از جنایتکاران و استفاده جویان شدند و اعضای حزب التحرید در منحرف ساختن این تظاهرات نقش بیشتر داشته اند. پس لازم است در کنار کسانی که به روی تظاهر کننده گان آتش کشودند، باید سازماندهنده گان مخرب این تظاهرات نیز شناسایی، دستگیر و به پنجۀ قانون سپرده شوند، تا در آینده هیچ شیطانی جرئیت برهم زدن امن و نظم عامه را نداشته باشد.
میهن زرغون
>>> هشتمی
مظاهره کننده گان مسالمت آمیز توسط مافیایی فاشیستی ارگ همیشه به ریشخند گرفته شده است. ما به رستاخیز و گیوتین ضرورت داریم.
آتش خاوری
>>> خاوری جان گیوتین را خوب امدی که شدیدا بهش نیازمندیم یگانه التی است که میتواند ....لجوج طالب را سرعقل اورد
مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است