ریشه اختلاف ملابرادر سدوزایی و طالبان غلزایی؟
آوازه اختلافات شدید بین طالبان ابدالی با طالبان غلزایی در تقسیم قدرت جریان دارد. این اختلافات بین افراد قبایل ابدالی برهبری ملا برادر و خانواده حقانی از قبیله غلزی در جریان است 
تاریخ انتشار:   ۱۶:۲۲    ۱۴۰۰/۶/۲۷ کد خبر: 168411 منبع: پرینت

ریشه یابی اختلافات بین ملا عبدالغنی برادر سدوزایی و سردمداران طالبان غلزی؟
فتح قندهار و کابل توسط نادر شاه افشار، مشهور به نادرقلی قزلباش، و اثرات آن.
بعد از صلح با عثمانی ها در غرب، برای سرکوبی قبیله غلزی هوتکی بخاطر کشت و خون شان حین فتح اصفهان، پایتخت صفوی ها، نادر شاه افشار مشهور به نادر قلی عزم را جزم کرد. نادرشاه درست در ماه دسامبر ۱۷۳۶م از طریق کرمان و سیستان حملات خویش را بسوی شرق بالای مناطق غلزی نشین آغاز کرد. در ماه فبروری ۱۷۳۷م لشکرگاه هوتکی ها در قسمت شهرک گرشک ولایت هلمند را محاصره کرد. بعد از فتح گرشک ابدالی ها در قسمت فتح ارغنداب بکمک و حمایت لشکر نادرشاه افشار شتافتند.

عبدالغنی خان الکوزی خبر شد که غلزی ها می خواهند بالای لشکر ایرانی ها حمله نمایند. وی از طرف شب جلو حرکت لشکر غلزی ها را سد نمود. لشکر ابدالی زیر فرمان عبدالغنی خان الکوزی به پشتو لشکر هوتکی ها را فریب داده و طوری وانمود ساخت که آنها در حمایت غلزی ها آمده اند. ولی طی یک حمله غافلگیرانه ابدالی ها لشکر غلزی ها را بکلی تار و مار کرده و زمینه پیشرفت قزلباش ها را بسوی قندهار فراهم کردند.

لشکر نادر شاه که لشکر ابدالی ها را شامل می گشت در ماه مارچ ۱۷۳۷م قندهار را که در کنترول غلزی ها قرار داشت در محاصره قرار دادند. قندهار از استحکامات قوی دفاعی برخوردار بود. چون فتح شهر بسادگی ممکن نبود، بناءً وی دستور اعمار شهرک جدید بنام نادرآباد را صادر کرد تا از آنجا محاصره شهر را ادامه داده بتواند.
نادرشاه برای یک سال شهر قندهار را در محاصره قرار داده تا اینکه زمامداران هوتکی بخاطر نرسیدن مواد اولیه مجبور به تسلیمی گردیدند. سربازان نادر شاه فاتحانه وارد قندهار گشتند. بعد از شکست غلزی ها، نادر شاه شهر صفا را بخاطر خوشخدمتی لشکر ابدالی ها تحفه گویا برای قبیله ابدالی سپرد. بعد از دو ماه محاصره قشله قلات غلزی زیر فرمان سیدال خان تسلیم گشت.
سیدال خان بخاطر جبهه گیری در خصومت های ذات البینی سدوزی ها در هرات، گرفتار و بدستور نادرشاه هر دو چشمش از حدقه کشیده می شود. بعد از فتح قندهار، یک قطعه سربازان نادرشاه افشار غرض سرکوبی هزاره های سنی مذهب به فرماندهی درویش علی خان بصوب دایزنگی و دایکندی مارش نموده و شمار زیادی از هزاره ها را جبراً شامل اردوی خویش کرد.

در ماه مارچ ۱۷۳۸م نادر شاه حمله تمام عیار را توسط لشکر افراد ابدالی و کرد بالای قندهار صورت داد. در تلاش اول از اثر مقاومت شدید افراد قبیله غلزی این حمله دفع شد. در حمله دوم شهر سقوط کرد. شاه حسین هوتکی در اول در قلعه جنگی عقب نشینی کرده و شروع به مقابله کرد. وقتی این قلعه مورد حملات شدید از هر طرف قرار می گیرد و شاه حسین تاب مقاومت آورده نمی تواند، وی خواهرش بنام زینب را در پیشاپیش افسران خویش ننوات پیش نادرشاه افشار بمنظور شرایط تسلیمی می فرستد. روز بعد شخص شاه حسین حضور یافته و خود را بالای پای نادرشاه افشار می اندازد. نادرشاه از کشتن وی منصرف گردیده، وی را با اعضای خانواده به مازندران تبعید می نماید. سایر افراد قبیله غلزی به مناطقی از قبیل سبزوار و جاهای دیگر تبعید می گردند.

این شکست عواقب ناگواری را برای افراد قبیله غلزی در پی داشت که اثرات آن تا امروز دامنگیر افغانستان است. تمام هستی و نیستی قبیله غلزی برای افراد قبایل سدوزایی داده می شود. سدوزایی هایی که بشکل آواره و کوچی بسر می بردند وارد قندهار گشته و سهم خویش را از غنیمت جنگی قبیله غلزی نصیب می گردند. این شکست، عواقب ناگواری را بالای افراد قبیله غلزی بجا گذاشت. شماری از افراد این قبیله که به قندهار هم بازگشتند ولی نتوانستند جایداد از دست رفته شان را دوباره بدست آورند. احمد شاه ابدالی و افراد قبایل ابدالی تا توانست این اطمنان را حاصل نمایند که طایفه غلزی هرگز در آینده نتواند دعوای قدرت را در برابر طایفه سدوزایی بتوانند.

یگانه قوم غلزی که از این گیر و دار جان بسلامت برد قوم توخی بود. این قوم بصورت فعال در اردوی نادرشاه افشار در پهلوی قبیله سدوزایی ها خدمت می کرد. آنها سربازان نادرشاه را در سرنگونی شاه حسین هوتکی مدد رساند. اشرف خان از طایفه بابه کرزی توخی بدستور نادر شاه بحیث بگلر بیگی قلات و غزنی اعزاز تقرر یافت. این تصمیم نگرانی شدید سدوزایی ها را بر انگیخته و غلزی ها را برای آینده خویش خطر قلمداد می کردند. سدوزایی ها علیه توخی ها دست به توطیه زده و برای نادرشاه توصیه می کردند که ملک ها و قوم توخی در صدد قتل وی می باشند. از اثر این شیطنت ها، نادرشاه بعد از فتح دهلی سه تن از ملک های قوم توخی را گرفتار و زندانی ساخت. شرایط زندان بشکل سیاه چال برای این سه تن طوری عیار ساخته شده بود که از اثر خفگی و نرسیدن هوای تنفسی با مرگ تدریجی از بین رفتند.

قبایل غلزی با اشغال افغانستان توسط انگلیس ها با شدت مخالفت می کردند. عبدالرحمن بارکزایی در دفاع از منافع انگلیس ها عملیات خشنی را علیه قبایل غلزی صورت داد. در یک مورد جنرال غلام حیدر بیش از دو هزار سر از افراد این قبیله را به کابل آورده و از آن کله منار ساخت. شاه ولی خان، برادر محمد نادر، مشهور به نادر قرآن خور، بدستور امان الله خان موظف به سرکوبی شورشیان غلزی در خوست می گردد. بعد از سرکوبی، وی بیش از شش صد زن و دختر جوان را به کابل آورده و بحیث غنیمت جنگی بین محمدزایی ها تقسیم کرد. قسمت بزرگ لشکرکشی های عبدالرحمن بارکزایی علیه پشتون های افغانستان صورت گرفت. بعد از سرکوبی ها، عبدالرحمن این خشونت ها را تلافی و قبایل پشتون در کل و قبایل غلزی را بصورت خاص غرض اشغال سرزمین های غیر افغان به شمال و مناطق مرکزی افغانستان بشکل ناقل و کوچی سوق داد.

دو و نیم قرن بعد بخت با قبیله غلزی یاری کرد. بعد از کودتای ماه اپریل ۱۹۷۸م (هفتم ثور ۱۳۵۷ خورشیدی)، نور محمد تره کی از قوم تره کی طایفه غلزی از مقر غزنی با حمایت شوروی به مقام رهبری افغانستان نایل گشت. بعد از وی حفیظ الله امین از قوم خروت طایفه غلزی، در سال ۱۹۷۹م برای سه ماه، داکتر نجیب از قوم احمدزی طایفه غلزی بین سال های ۱۹۸۷ - ۱۹۹۲م از اعضای حزب دموکراتیک خلق افغانستان برهبری افغانستان در ارگ کابل بقدرت رسیدند. به تعقیب آن نوبت به ملا محمد عمر مجاهد از قبیله میرویس هوتک می رسد که بین سال های ۱۹۹۶ – ۲۰۰۱م با حمایت پاکستان بنام رهبر و امیر المومنین افغانستان اعزاز تقرر یافت. گلبدین حکمتیار که وی نیز از قوم خروت و از طایفه غلزی می باشد بنام در حکومت مجاهدین (۱۹۹۲ – ۱۹۹۶م) بزعامت برهان الدین ربانی بحیث صدراعظم نامزد گشت ولی هرگز موفق به احراز کرسی نگشت.

غلزایی ها هرگز خصومت قبیله سدوزایی برهبری احمد شاه را فراموش نکردند. نور محمد تره کی طی اولین فرمان هفتاد تن از سردمداران قبایل ابدالی را از تابعیت افغانستان محروم ساخت. هدف از اصلاحات ارضی حزب دموکراتیک خلق افغانستان برهبری نور محمد تره کی غصب و توزیع زمین های ابدالی ها به سایر اقوام پشتون از جمله قبیله تره کی بود. بعد از کودتای زنجیر شکن ثور، شاخه خلقی حزب دموکراتیک خلق افغانستان، زنان حرمسرای خانواده محمد نادر مشهور به خاندان یحی خیل را به زندان مخوف دهمزنگ انتقال دادند. قرار اظهار محمد داود پسر محمد موسی قندهاری، این خلقی ها که اکثر شان از قبیله غلزی و از شرق افغانستان بودند، بصورت منظم بالای زنان جوان و دختران حرمسرا تجاوز جنسی کرده و در ۲۴ ساعت حتی یکی دو ساعت برای این زنان و دختران اجازه خواب و استراحت داده نمی شد. بالاخره از اثر مداخله محمد رضا شاه پهلوی، شاه ایران، این اسرا بعد از شش ماه توسط پرواز مخصوص شرکت هواپیمایی هما (هواپیمایی ملی ایران) به روم انتقال داده می شوند.

در زمان جهاد افغانستان، شخصیت های جهادی قبیله غلزی از قبیل گلبدین حکمتیار، عبدالرسول سیاف، حقانی ها .... سخت با ایفای نقش محمد ظاهر، پادشاه سابق افغانستان، مخالفت می ورزیدند و دلیل آن هم نقش آی اس آی پاکستان بود. پاکستان هرگز سیاست پشتونستان خواهی افراد خانواده یحی خیل از قبیله ابدالی ها بسرکردگی محمد داود، مشهور به داود دیوانه، را فراموش نکرده و این سیاست تا هنوز بقوت خویش باقی است.

چند روز است که آوازه اختلافات شدید بین طالبان ابدالی با طالبان غلزایی بالای تقسیم قدرت در ارگ کابل جریان دارد. این اختلافات بین افراد قبایل ابدالی برهبری ملا عبدالغنی برادر و افراد خانواده حقانی از قبیله غلزی در جریان است. پله قدرت غلزی ها با حمایت آی اس آی پاکستان سنگینی می کند. پیش از ورود فیض حمید، رییس آی اس آی پاکستان به کابل، ملا برادر در نظر داشت به قول و نوید خویش در معاهده منعقده دوحه بین امریکا و طالبان عمل نموده و یک حکومت فراگیر تشکیل دهد ولی این امر عکس العمل خلق نمود که از اثر مداخله آی اس آی پاکستان رفع و ملا برادر خلع صلاحیت گشت.

عبدالحمید


این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
ملابرادر سدوزایی
طالبان غلزی؟
نظرات بینندگان:

>>>   ۲۵۰ سال سرزمین من در آتش خصومت این این دو قوم جاهل سوخت و هنوز هم میسکزد.
فکر نکنم که در دوزخ هم این دو قوم با هم در فضای صلح بسوزند بلکه جنگیده خواهند سوخت.

>>>   اگر اینگون انتقام سه صد سال پش زا در نظر بگیرند این ملک هزگز اباد نمیشود
درتمام سال مصروف انتقام گیری باشند

>>>   همه مشکلات به مرور زمان برطرف میشود در هر کشوریکه انقلاب میشود تا چند سالی اولی گدودی است اما کم کم همه چیز سر جای خود قرار میگیرد و فعلا مردم خوبیهای امارت اسلامی را نمیدانند و فکر میکنند که به ضررشان است درحالیکه کافران از وطن رفتند و کشور آزاد شد و افغانستان دوباره به مسلمانان افتاد و همه میتوانند زیر بیرغ اسلام زندگی کنند همه مشکلات هم بعد از چند سال تمام میشود و دیگر خود افغانها صایب مملکت خود هستن همه کشورها در شروع انقلاب خود همین حال و روز افغانستان را داشتند ولی به مرور زمان همه چیز خوب شده ...رامین اسحاقزی

>>>   اختلافات بین شــــــروفـسـاد صرف بخاطر دزدی اختلاس غصب وراهزنی است دیگر مشکلی باهمندارند
غ

>>>   شاید ایرانی ها از ملا برادر حمایت کنند؟

>>>   از کجا بھ کجا رسیدیم؟محمودخان غزنوی ھر وقت ارادھ میکرد تمام ھندوستان را بھ شمول پاکستان کنونی ظرف یک ھفتھ میگرفت اما حالا افغانستان توسط رھبران خود فروختھ شدھ مستعمرھ دال خوران پاکستان شدھ؟!پاکستان کھ خود نوکر انگلیس وامریکاست۔

>>>   طالبان را پاکستان و امریکا برای جنگ تخریب و کشتار مردم و انتحاری تربیه گرده بودند این گروه توان رهبری دولت را در شرایط پیچیده منطقه و جهان ندارند

>>>   چرا امارت اسلامی افغانستان در دوستی با کفار اینقدر تاکید دارد؟
إِنْ کُنْتُمْ خَرَجْتُمْ جِهَادًا فِی سَبِیلِی وَابْتِغَاءَ مَرْضَاتِی ۚ تُسِرُّونَ إِلَیْهِمْ بِالْمَوَدَّةِ وَأَنَا أَعْلَمُ بِمَا أَخْفَیْتُمْ وَمَا أَعْلَنْتُمْ ۚ وَمَنْ یَفْعَلْهُ مِنْکُمْ فَقَدْ ضَلَّ سَوَاءَ السَّبِیلِ»؛ این آیه مشتمل بر فرازهای عبرت‌آموزی است که ترجمه و تفسیر آن را در ادامه می‌خوانید:
ای کسانی که به خدا ایمان آورده‌اید:
* هرگز نباید کافران را که دشمن من و شمایند یاران خود بگیرید
* شما نسبت به آنان اظهار محبت می‌کنید در صورتی که آنان به آنچه بر شما بر حق آمده است، سخت کافر شدند
* رسول خدا و شما مؤمنان را به جرم ایمان به خدا از وطن خود آواره می‌کنند
* پس اگر شما برای جهاد در راه من و جلب خشنودیم هجرت کرده‌اید (پیوند دوستی با آنان برقرار نکنید)
* شما مخفیانه با آن‌ها رابطه دوستی برقرار می‌کنید در حالی که من به آنچه پنهان یا آشکار می‌کنید از همه داناترم
* و هر که از شما چنین کند از راه راست گمراه شده است

>>>   چرا آدمها اینقدر راحت چشم خود را به واقعیت میبندند؟
افغانستان بعد از ۴۰ سال جنگ ۳۲ میلیون جمعیت فقیر و اکثرا کم سواد دارد.
پاکستان کشوریست با ۲۳۰ میلیون جمعیت فقیر
پاکستان هم درگیرجنگ با هند و کم سوادی بوده و هست.
مردم پاکستان بزرگترین قربانی افراطی گری اسلام وهابی هستند در حالی که تا ۴۰ سال پیش مردم پاکستان اصلا درگیر تندروی و اسلام سیاسی و غیره نبودند.
در اثر فقر و جنگ سیاستمداران و حاکمان هر دو کشور حاضرند در برابر پول به ملت خود خیانت کنند.
پول را چه کسی میدهد؟ عربستان، قطر، امارات...
به دستور چه کسی میدهد؟ سرمایه داری غرب
چه کسی سود می برد؟ کارخانه های اسلحه سازی، شرکت های نفتی و سرمایه داران بانکهای جهانی
چه کسی میبازد؟ مردم عادی تمام این کشورها و حتی اکثر سران احمق آنها

راه حلش چیست؟ خیلی ساده: جنگ نکنیم! و سعی کنیم حداقل خوراک و پوشاک خومان را تولید کنیم. هیچ دین و مذهبی جنگ و حمله را توصیه نمیکند مگر هنگام دفاع .جنگ همیشه دو بازنده دارد. برنده کسی است که منتظرمیماند تا دو طرف جنگ ضعیف شوند و راحت غنایم را ببرد. اگر مردم آسیا و آفریقا بعد از جنگ جهانی دوم فقط با همدیگر جنگ نمیکردند تا حالا اقتصاد آمریکا و اروپا ده بار ورشکست شده بود.
طالب و غیره خودشان بعد از یک دوره صلح و آرامش مجبورند نظم و تمدن پیشه کنند .....

>>>   بلی ایرانی ها حامی ملا برادر است

>>>   متعسفانه تاریخ افغانستان سرا سر قتل خونریزی پشتونها بوده و آنقدره این مردم خائن هستند سر روشن فکر و مرتجعش اعتبار نباید کرد هردو گروه شان خائن و وطنفروش هستند اگر بقیه اقوام هوشایر متحد نشوند و‌مقاومت نکنمد باور کنید چندین نسل دیگر در جنگ وحشت تلف خواهد شد یگان راه یا نظام فدرالی یا تجریه،
یکی از نسل سوخته


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است