اگر معدن مس عینک ولایت لوگر در یک کشور دیگری وجود داشت و در ساحه 10 هکتاری آن بیش از صد اثر تاریخی و یک معبد کاملا دست نخورده مربوط به قرنهای قبل از میلاد یافت می گردید، تصور کنید چگونه از این محدوده محافظت میشد | ||||
تاریخ انتشار: ۰۸:۰۷ ۱۳۸۹/۹/۱۱ | کد خبر: 16958 | منبع: | پرینت |
به گزارش بخش سیاسی شبکه اطلاع رسانی افغانستان (afghanpaper)، دو سه روزی است که بیش از دوصد قلم از آثار و گنجینه های تاریخی بی نظیر باستانی کشورمان در موزیم جدید بریتانیا به نمایش گذاشته شده تا انگلیسی ها به یاد عظمت تاریخ افغانستان بیفتند.
انگلیسی ها نام این موزیم را " چهارراهی جهان قدیم" گذاشته اند تا با نمایش این آثار بی نظیر دو هزار ساله، بصیرت و بینش را در مورد تاریخ افغانستان و این که تجارت در روزگار قدیم چگونه صورت می گرفت ارایه کنند.
سایر آثاری که در موزیم به نمایش گذاشته شده، عبارت اند از: جواهرات قیمتی، مجسمه های کلاسیک، عاج طلا کاری رنگارنگ، تاج طلایی مربوط به یک خانم سرشناس و سایر اثار باستانی که جز مقبولترین و بی نظیرترین آثار در جهان به شمار می آیند که در سال 1937 تا 1978 میلادی در شمال کشور کشف گردیده و در زمان جنگ توسط چند مامور شجاع موزیم ملی در زیر کاخ ریاست جمهوری مخفی گردید تا از شر جنگهای شوروی و از دست طالبان حفظ شود.
جنگهای خانمانسوز سه دهه اخير، کشورمان را دست کم يک سده از کاروان زندگی امروز به عقب کشيده است و از اينجاست که ملت افغانستان تلاش دارند تا هويت برباد رفته در جنگ را، با نمادهای سترگ فرهنگی و تاريخی باستانی گره بزنند. ولی افسوس که هنوز نیز نابود کردن میراثهای فرهنگی ادامه دارد و این یعنی نابودی کامل هویت افغانستان.
بطور مثال اگر معدن مس عینک ولایت لوگر در یک کشور دیگری وجود داشت و در ساحه 10 هکتاری آن بیش از صد اثر تاریخی مربوط به قرنهای قبل از میلاد یافت، می گردید تصور کنید چگونه از این محدوده محافظت میشد. یک معبد کاملا دست نخورده بی نظیر مربوط به زمان بودا که گفته شده است برای حفظ آن لااقل به پنجاه باستان شناس متخصص و برجسته و ده سال زمان لازم است، ولی اکنون دولت افغانستان ده باستان شناس افغان و ده کارگر را مسئول این امر ارزشمند قرار داده است تا در سه سال هر کاری را که لازم است انجام دهند. کارگران ساده ای که شاید هیچ فرقی بین کلوخ گلی و مجسمه های باستانی قائل نشوند. این موضوعی است که در دیگر مناطق باستانی نیز بارها شاهد آن بوده ایم.
این کم توجهی دولت به امور باستان شناسی سبب شده تا حفریات خود سرانه صورت گرفته و تعداد زیادی از آثار تاریخی افغانستان به کشور های مختلف قاچاق گردیده و با بی رحمی در خانه های شخصی دولتها و اشخاص مختلف جهان گذاشته شود بدون اینکه حتی در تاریخ کشورمان ثبت شود.
متاسفانه بعد از طالبان و با روی كار آمدن نظام جدید، چنانكه در همه بخش های كشور ما تجار و معامله گران خارجی و داخلی دست به كار شدند، در بخش آثار باستانی نیز تعداد زیادی از حلقات و اشخاص دست به قاچاق پنهان و آشكار آثار باستانی كشور زدند.
به این ترتیب که در بسیاری نقاط بدون در نظر گرفتن اصول حفریات با استفاده از ابزار حفر و كانال كشی آثار بس گرانبها و مهم كشور ما به دست دلالان بین المللی آثار باستانی قرار گرفت. در کنار حفریات غیر قانونی كه در چند سال گذشته بلا توقف ادامه دارد، بعضی ازحفریات قانونی و اصولی نیز در افغانستان به راه انداختهشده است. ولی این حفریات نیز از یك زاویه شباهت به همان حفریاتی دارد كه از طرف افراد غیر مسئول در نقاط مختلف كشور صورت میگیرد.
منظور ما این نیست كه حفریات كنندگان نیز كه استادان بزرگ عرصه باستانشناسی اند مانند قاچاقبران دست به قاچاق آثار باستانی میزنند؛ اما نبود یك پروگرام منظم و سنجیده در مورد حفریات اماكن باستانی، خود راه را برای دزدی و حفریات غیر قانونی باز میسازد.
وزارت اطلاعات و فرهنگ هر ساله حفریات متعدد نامکملی در یک محل را انجام می دهد و سپس بدون تحقیق و حفر کامل، آن محل را رها نموده و به حفر جای دیگری مشغول می شود. در حالی که وزارت اطلاعات و فرهنگ میتواند با تنظیم نمودن حفریات مصارف چندین جای را در یك محل جمع آوری نموده و هر سال بجای حفریات متعدد نامكمل، یك محل را بصورت درست و كامل آن حفر و كاوش نماید.
بدون شک اگر این آثار توسط كمیسیون مسلكی و ورزیده كه شامل باستان شناسان شامل كار، باستان شناسان ریاست باستان شناسی، محققین اكادمیعلوم و پوهنتون كابل باشد، سنه گزاری نماید. میتواند تاریخ پر افتخار ما را نزد مردم کشورمان یاداور شود.
لذا باید گفت در شرایط كنونی افغانستان كه حتی مال و جان انسانها محفوظ نیست، حفظ آثار و محلات تاریخی یكی از مشكل ترین كارها به حساب میاید ولی زمانیکه غربیها برای دیدن این اثار این همه میل و رقابت نشان می دهند، واقعا این جفای بزرگی از سوی مسئولین است که این قدر بی رحمانه و حتی ساده لوحانه به این آثار مینگرند و کار حفر و کشف این فرهنگ کهن را به دست افراد غیر متخصص می سپارند.
این انتظار همه مردم کشورمان است که حکومت و وزرات اطلاعات و فرهنگ صادقانه از این گنجینه پربها کشور محافظت بیشتری نماید و حفریات و کاوشهای باستان شناسی را تحت یک برنامه منظم و حفاظت شده، انجام نماید.
>>> این وظیفه وزارت اطلاعات وفرهنګ است باید توجه داشته باشد که متاسفانه غیر از برکزاری سیمینار های بی معنی اوهم به منظور اینکه قسمت از بودجه مصرفی خودرا خر ج کرده باشد دیګه آقای مخدوم رهین کاری ندارد خوب خیر باششد خداقوت دهد رهین ولی افسوس که دیګر مجال قوت بخشیدن به جناب ایشان نیست
م هراتی
>>> به مردم کمک مفت خو نمیکنند باید یک چیزی این بد بخت هاببرند سالهاست که بخاطر آثار باستانی افغانستان به هر هیله ونیرنگ خود را در افغانستان جای کردند هنوزهم خلاص نشده تاسال 2014 خلاص شد خاک افغانستان را ترک میکنند.
وای به حال ما مردم افغانستان
بدخشی
>>> وزارت اطلاعات و فرهنگ در این قسمت بسیار کم کاری می کند و بخصوص اینکه قسمتهای زیادی از این آثار دقیقا در داخل معدن قرار گرفته و یکی از دلایلی که این مرکز بزرگ تمدنی ایجاد شده به خاطر وجود همین معدن بوده است.
راه حلی بسیار خوبی که به نظر من می رسد که این مساله باید خارج از حیطه و کنترل وزارت اطلاعات و فرهنگ برده شود زیرا تا بحال این وزارت نتوانسته کاری انجام بدهد. و کابینهء جدید با اعضاء فعالی که خواهد داشت شاید بتواند برای حل کردن این مشکل کاری انجام بدهد.
تو جه داشته باشید معدن کلانی مثل مس عینک ممکن هست میلیونها دالر یا ملیاردها دالر سود برساند ولی ارزش تاریخی و چیزی که این میراث برای مردم ما خواهد آورد بسیار زیاد تر از مبالغ کلان هستم
>>> حیف بر اینکه روزانه 100 ها تن از هموطنان ما به سبب جنگ جان های شیرین شانرا از دست می دهند.
>>> هیچ ګربه به راهی خدا موش نمی ګیرد
>>> مخدوم رهین وزیر اطلاعات فرهنگ تنها به فکر حفظ قدرت خود است نه داشته ها وآثار تاریخی افغانستان چراکه این بزرگ مرد توان مدیریت را ازدست داده وعمری از وی می گذره خوب است محترمانه از چوکی وزارت کنار رود تا اقلا یک فردی که توانمندی راه رفتن داشته باشد در این مقام قرار گیرد و به فکر این مردم باشد در این عمر جناب رهین وقت خوب است که در خانه خود فقط اثر بنویسد ومطالعه نماید تا چند روزی دیگری بیشتر عمر نماید
مزار شریف
>>> باتایید گفته دوستان جناب رهین یک شخص است قدرت طلب ضمنا با تغیر آن هیچ تغیرات در امور وزارت اش رونما نگردیده است شایعات هم وجود دارد بعضی از اوراق بدون اینکه با رئیس جمهور مشوره نماید با امریکایها امضا نموده که به ضرر منافع ملی بوده پس از این موضوع قرار شد از چوکی اش بر طرف شود ولی قدرت رئیس جمهور نرسید ...
کارمند وزارت اطلاعات وفرهنگ
>>> ابر قدرت ها که در افغانستان برای مستی امده اند فقط یک هدف دارند , دزدی و غارت , چیزی که همه میدانند.
افغانستان سراسر باستانی است و این مزدوران برای برهنه کردن ان امده اند.
میگویند جنگ جهان جنگ نفت است و در افغانستان این جنگ , جنگ آثار عتیقه و معدن است.
کدام طالب و کدام القاعده , دست پروره خود را چگونه میتوان نابود کرد؟
>>> بخت و چانس خارجي ها و قاچاقچيان گل كرده كه در اين فرصت هرج و مرج و خيانت، معادن و آثار باستاني كشور سر بيرون آورده اند. بيچاره ملت ما فقط بايد تماشا كنند كه اين سرمايه هاي ملي ما چگونه حيف و ميل مي شوند.
>>> این چانس بد و بدبختی مردم اصیل و این سرزمین است ،که یک ګروه بیفرهنګ ادعای قدامت و وطن اصلی خودرا نموده و اثارنیاکان ماکه مربوط فرهنګ این ګروه بیفرهنګ که عمرزیاده از دویا سه صدساله رادرین وطن ندارندبا پشتیبانی استعمارپیرانګریزی و نیوکنونیالیزم امریکایی و بدما...برما رخنه نموده و خواستار ازبیخ وبن کندن این اثارو ارزشهای فرهنګی ما میشوند.
اګرنشرشود خداوندخیرت بدهد.
چون بوداها ازشرم ریختند
>>> به نظرم تا زمان کرزی در رأس امور قرار داشته باشد. وضعیت افغانستان خوب نخواهدشد، رئیس که بیشترین وقت خود را صرف امور رقابت های منفی خانوادگی و سرمایه داران و... نمایند آیا آن کشور وضعیت شان خوب خواهد شد؟
تا زمان که چور و چپاول بیت المال ادامه داشته باشد. افراد و قاتلین مردم بی گناه افغانستان به دستور شخص کرزی از زندان رها می شود. پول هنگفت از بانک های افغانستان توسط خانواده کرزی به کشور دوبی منتقل می شود.آیا این رئیس باز در فکر افغانستان خواهد بود؟. برای گنجینه های تاریخی افغانستان همت خواهد کرد؟
به نظرم این رئیس جمهور هیچ کار را نمی تواند بکند. امیدم بکلی از این شخص ناامیدشده است. تمامی چیزی که سایت ویکی لیکس بیان کرده در مورد کرزی قابل تطبق است.چون جامعه افغانستان تماماً شاهدین اتفاقات که آن سایت بیان کرده بوده است.چیزی دورغ نخواهد بود. مردم افغانستان منتظر گذر زمان وگذراین دوره تلخ خواهند بود.
فرهاد از کابل
>>> همه دسایس استعمار و فاشیزم اوغانی است که دارند اثار تاریخی را از بین می برند تا هویت ملیت های اصیل این سر زمین را نا بود کنند. و در آن وقت ادعا کنند که ما ساکنان اصیل و اکثریت مطلق هستیم.
خراسانی 2
>>> ببخش برادر بی نام پیش اینکه ابراز نظر دهی یکبار تاریخ را مطاله کن.
در مناطق مخطلف افغانستان بیش از 3500 سال قبل اقوام گوناگون زنده گی داشته و هیچ کس ادعایی اولین و اخرین کرده نمیتواند.
از کسانیکه این گپها را برای تفرقه ملی استفاده میکند انسان نی بلکه یک شخص...است که نه وطن نی مردم و خجالت دارد و برادران دیگر بازی این چنین اشخاص را نخورید یک وطن یک خانه داریم اگر چی در این خانه دشمنان فهمیده ما ساها کاری منقی خود کرده و ما را تحت تاثیر منافقت و تفرقه قرار گرفته اند و خود ما نباید این پرابلم ملی را رونق بدهیم.
خوشبخت و ارام باشید.
>>> وقتی ما به جان هم رحم نمیکنیم و در عوض معدن داشته باشیم چی سود!!!
رهګزر جاغوری
>>> خراسانی 1 خراسانی3 ؟؟؟
خداوند پاک انسان را عقل و شعور داده و باید از ان استفاده کرد برای
دانستن زند گی نه انرا بیجا به منافقت و تفرقه اندازی که جز بدبختی و ویرانی دیگر ثمری ندارد مصرف کرد.
حکیم الله حمیدی
>>> خراسانی جان همین باند شورای نظار کجا در نگهداشت اثار تاریخی چه خدمت کرد اگر طالبان دو تارا شکست انهم بدرد خور نبود تمام موزیم را وحدتی های و گلم جم و باند شورای نظار چور و جپاول کرد تمام شهر کهنه یکی از مناطق تاریخی کابل بود همه توسط دزدان وحدتی و شورای نظار چوب و دروازه هایش کشیده و به پنجشیر و دشت برچی در خانه ی شخصی نصب نمو دند تمام هست وبود مردم را دزدیدند یک کمی شرم کن به کدام گردن بلندی این سخنان از دهان ...... تو میبراید باور به خدا کنید که همین شما هیچ .... هم ندارید میگو یند که عیب خود را هیچ کس نمیبیند اما شما به مردمان ....
مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است