مشخص نیست که حذف پست نمایندگی ویژه به تجربه ی ناکام آقای قمی بر میگردد یا اینکه نگاه تهران تغییر یافته و دیگر اهمیت فوق العاده برای رابطه نزدیک و گسترده با کابل نمی دهد | ||||
تاریخ انتشار: ۱۴:۱۲ ۱۴۰۳/۹/۶ | کد خبر: 176357 | منبع: | پرینت |
به نظر میرسد که، هم حسن کاظمی قمی سفیر و نماینده ویژه ریاست جمهوری ایران برای افغانستان و هم میزبانانشان در کابل از همدیگر ناخشنود بودند. این ناخشنودی حتی در پایان ماموریت آقای قمی که کابل را همراه با مقام ویژه اش برای افغانستان ترک گفت، مشهود بود. او اجازه نیافت که با حامدکرزی و داکتر عبدالله ملاقات تودیعی داشته باشد و پس از روزها انتظار که درخواست ملاقات تودیعی با سرپرست وزارت خارجه در کابل را داشت زمانی به او وقت ملاقات را گفتند که در فرودگاه کابل منتظر پرواز به تهران بود. او علی رغم آنکه از فرودگاه به وزارت خارجه آمد، برگشتش با خشنودی توام نبود.
ناخشنودی و نارضایتی کاظمی قمی در واقع از ناکامی او طی ماموریت تقریبا سه ساله اش در کابل ناشی می شد که او هیچگاه نتوانست به عنوان نماینده ی فوق العاده و خاص جمهوری اسلامی ایران، بروی طالبان اثر گذاری داشته باشد و طالبان به خواست های تهران مانند تشکیل دولت فراگیر حتی اعتنایی نشان دهند.
اگر ادعا شود که ماموریت آقای قمی سراسر در ناکامی سپری شد، شاید ادعای غیر واقعی نباشد. وقتی جمهوری اسلامی ایران اولین نشست گروه تماس منطقه ای را که در واقع برای گسترش رابطه ی کابل با منطقه در کابل برگزار کرد، طالبان از شرکت در نشست دوم در تهران امتناع کردند. این، ناکامی مطلق آقای قمی در سفارت و مقام نمایندگی ویژه ی ریاست جمهوری ایران و تحقیر آمیز نیز برای او بود.
در آغاز اکتوبر این سال حدود دو ماه قبل بود که سرانجام کاظمی قمی نارضایتی و ناخشنودی خود را از حکومت طالبان رسانه ای ساخت و در مصاحبه با خبرگزاری ایرنا گفت: «من همواره به حکومت طالبان مشورت داده و تأکید کرده ام که یک نظام تکقومی، تکزبانی، تکجنسیتی و تکمذهبی پاسخگوی نیازهای مردم افغانستان نیست.»
وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران اعلان کرد که پست نمایندگی ویژه ریاست جمهوری ایران برای افغانستان حذف شده است و علیرضا بیگدلی، معاون سابق قنسولی وزارت امور خارجه به جای کاظمی قمی سفیر این کشور در کابل منصوب می شود. علیرضا بیگدلی قبلا سفیر ایران در قزاقستان، جمهوری آذربایجان، قبرس و ترکیه بوده است.
هنوز مشخص نیست که حذف پست نمایندگی ویژه به تجربه ی ناکام آقای قمی در این پست بر میگردد یا اینکه نگاه تهران تغییر یافته و دیگر اهمیت فوق العاده برای رابطه ی نزدیک و گسترده با کابل نمی دهد.
هر انگیزه و دلیلی که در حذف این پست باشد، تهران با توجه به گرفتاری هایش در خاور میانه، به آرامش و امنیت در مرزهای شرقی خود نیاز دارد و احتمال تغییر سیاست جمهوری اسلامی ایران از تعامل به تقابل با طالبان حاکم در افغانستان بسیار بسیار اندک است.
محمد اکرام اندیشمند
>>> تعامل با طالبان طالبان دیگه چیز نیست ایران تعامل داشته باشد یک گروه تکرو یک گروه فقیر یک گروه قدرت به زور گرفته
>>> تعویض دو هم شهری: عرب رفت، ترک آمد.
نفس برکناری آقای قمی را که در سه سال پسین بالای روح و روان جامعه فارسی تبار افغانستان راه می رفت، به فال نیک می گیریم.
او در این مدت در افکار عامه مردم افغانستان به عنوان خلیل زاد ایران شهره داشت.
جلالی
>>> همون بهتررابطه ازرابطه گرم کشورایران باطالبان بجزپیامدهای زیانباربرای مهاجرین چیزی حاصل نشده ودوستی باخاله خرسی بجزبدبختی ورنج نیس اگرچه ایران وطالبان هیچ دست خیری برای مهاجرین وملت افغانستان نداشته واگرچه رئس جمهورترک خیلی بامهاجرین بدبرخوردمیکنه امادوری تهران ازطالبان شایدخیری برای ملت ومهاجرین باشه
عدوشود سبب خیراگرخداخواهد
انشالله بحق محمدوال محمد
لعنت به نژادپرست ومسلمان نماهاوشیعه نماها که نام دین ومذهب دراذهان مخدوش وتخریب کردن
>>> با اندک نگاهی به وقایع اخیر و شکستن دوبال نیابتی ایران در شرق میانه و اعلان اینکه حالا فرصت پرداختن به ایران است به زودی شاهد فعال شدن مزاحمت های جدی از جانب افغانستان و آذربایجان بر ضد ایران خواهیم بود ، این را به یاد داشته باشید.