تاریخ انتشار: ۲۲:۱۰ ۱۴۰۳/۹/۳۰ | کد خبر: 176471 | منبع: | پرینت |
شب یلدا آخرین شب ماه قوس و درازترین شب سال می باشد که فردای این شب را (چله) می گویند و در برخی مناطق کشور تجلیل می شود.
شب یلدا یا همان آخرین شب خزان (پاییز) در میان مردم افغانستان به خصوص ولایت های بلخ و هرات از جایگاه خاصی برخوردار است که شب نشینی ها و شعر خوانی ها از جمله سنت های ویژه افغانستانی ها در این شب بشمار می رود. اما امسال مردم از ترس طالبان و تحریم مراسم یلدا از سوی طالبان، با افسوس به کشورهای همسایه می نگرند و در آرزوی برگزاری این مراسم بصورت رسمی و علنی در کشور هستند.
هرچند مردم در خانه های شان به برگزاری مراسم یلدا پایبند هستند اما با اختناق و ترس، شادی این شب را غنیمت شمرده به سرور می پردازند.
در مزار شریف همه ساله با نزدیک شدن به آخرین و طولانی ترین شب از فصل پاییز که یلدا نام دارد، مردم فرهنگ دوست ولایت بلخ در شمال افغانستان با آداب و رسوم خاص خود به استقبال این شب میروند. روزها با اینکه هوا سرد است و سرمای زمستان قدری زودتر از سالهای گذشته به خانههای مردم آمده است اما این سردی باعث نشده است که مردم ولایت بلخ، تجلیل از شب یلدا میراث فرهنگ کهن سرزمین آریانا و خراسان قدیم را فراموش کنند.
این فرهنگ که بیشتر در کشورهای ایران، افغانستان و تاجیکستان امروزی مرسوم است، در گذشته با شکوه خاصی برگزار میشد و تا امروز ادامه دارد. هر چند تجلیل از شب یلدا در افغانستان جنبه رسمی ندارد ولی با اینحال در گذشته مراسم ویژهای به همین مناسبت از سوی حکومتها در دورههای مختلف تاریخی برگزار میشده است.
شب یلدا یک دقیقه از دیگر شب های سال، دراز تر است و این مراسم به ما می فهماند که هر دقیقه از زندگی چقدر اهمیت دارد.
شما هم از مراسم شب یلدا در کشور بنویسید.
کد (4)