تاریخ انتشار: ۱۱:۲۹ ۱۴۰۳/۱۰/۲۸ | کد خبر: 176626 | منبع: | پرینت |
دیدبان حقوق بشر از شورای بینالمللی کریکت خواست تا زمانی که حق آموزش و ورزش زنان افغان به آنها بازگردانده شود، عضویت بورد کریکت افغانستان و حضورش در بازیهای بینالمللی را تعلیق کند.
هیتر بار، سرپرست بخش زنان دیدبان حقوق بشر میگوید که بر اساس سیاست ضد تبعیض شورای بینالمللی کریکت، همه افراد بدون تبعیض در عرصههای مختلف از جمله جنسیت و نژاد باید بتوانند کریکت بازی کنند و از آنها حمایت شود اما حکومت طالبان زنان افغانستان را از این حق محروم کرده است.
در بیانیهای که دیدبان حقوق بشر منتشر کرده است به فرامین مختلف حکومت طالبان اشاره میشود که حقوق مختلف زنان از جمله کار، آموزش و ورزش را از آنها صلب کرده است.
در بخشی از این بیانیه همچنین آمده است: «مراکز ورزشی زنان در آن کشور پس از به قدرت رسیدن طالبان بسته شده و زنان ورزشکار تهدید شدهاند. بسیاری از آنها حتی مجبور شدهاند شواهد ورزشکار بودنشان مثل مدالهایشان را از بین ببرند و اکنون به شکل پنهانی زندگی میکنند.»
اعضای شورای بینالمللی کریکت (آیسیسی) که افغانستان یکی از آنهااست، ملزم هستند که تیم زنان هم داشته باشند. بهرغم انحلال تیم زنان افغانستان، تیم کریکت مردان آن کشور همچنان عضویت این شورا را حفظ کرده و در رقابتهای مختلف بینالمللی شرکت میکند.
بیانیه دیدبان حقوق بشر در حالی منتشر شده که به تازگی کارزارهایی برای تحریم تیم کریکت افغانستان در فضای مجازی به راه افتاده است. در مقابل گروهی هم به حمایت از تیم کریکت، کارزار را به راه انداختهاند. از جمله امروز تجمعی با حضور دهها نفر در مقابل پارلمان بریتانیا در لندن برگزار شد که در مقابل درخواست تحریم تیم کریکت از سوی شماری از اعضای پارلمان بریتانیا، از این تیم حمایت کردند.
قرار است تیم ملی کریکت انگلستان در سری مسابقات موسوم به ۵۰ اوور ۲۶ فبروری در لاهور با تیم افغانستان بازی کند، اما شماری از سیاستمداران بریتانیایی از تیم انگلستان خواستهاند که این بازی را تحریم کرده و در برابر نقض حقوق زنان در حکومت طالبان «موضع» بگیرند.
تونی آنتونیازی، نماینده پارلمان حزب کارگر بریتانیا، در نامهای که به امضای بیش از ۱۶۰ سیاستمدار رسیده، این درخواست را مطرح کرده است. نایجل فاراژ، رهبر حزب اصلاحات بریتانیا، جرمی کوربین و لرد کینوک، از رهبران سابق حزب کارگر از چهرههای شاخص سیاسی دیگر بریتانیا هستند که این نامه را امضا کردهاند.
بورد کریکت انگلستان و ولز در واکنش به این درخواستها گفته است که این اقدام نیازمند پاسخ «هماهنگ و یکپارچه» در سطح جهانی است.
اما شماری از فعالان زن و جامعه مدنی که حامی تیم کریکت افغانستان هستند، در نامهای دیگر به پارلمان بریتانیا گفتهاند که تحریم این تیم باعث انزوای بیشتر مردم أفغانستان میشود.
در این نامه آمده است: «هدف قرار دادن تیم های ورزشی افغانستان به مردم افغانستان آسیب میرساند نه طالبان. بیایید در عوض بر تقویت حمایت از زنان افغان و جامعه مدنی تمرکز کنیم ... و از راه اندازی مجدد تیمهای ورزشی زنان افغان در تبعید حمایت کنید.»
بورد کریکت افغانستان هنوز در مورد بحثهای جدید اظهار نظری نکرده اما پیشتر بارها تاکید کرده است که «سیاست و ورزش از هم جدا هستند و از کشورها خواسته است که به جای اعمال فشار، در مورد چنین موضوعاتی با آنها مذاکره کنند.»
پیش از این، استرالیا به دلیل سیاستهای حکومت طالبان علیه زنان، از بازی در چندین سری کریکت با افغانستان خودداری کرده بود، اما در مسابقات جهانی ۲۰۲۳ و جام جهانی ۲۰۲۴ در مقابل افغانستان بازی کرد.
به گزارش بی بی سی، از زمان بازگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱، مشارکت زنان در ورزش در افغانستان عملا ممنوع شده است و بسیاری از بازیکنان زن افغان به دلیل تهدیدات امنیتی از کشورشان خارج شدهاند.