ضعیفترین سناریو این است که ایران با پیروزی بر آمریکا و اسراییل به ابرقدرت خاورمیانه تبدیل شود. در این سناریو ایران به صورت مستقیم در افغانستان دخالت خواهد کرد | ||||
تاریخ انتشار: ۱۰:۲۱ ۱۴۰۴/۴/۵ | کد خبر: 177492 | منبع: |
پرینت
![]() |
این روزها بسیاری از کارشناسان سیاسی-امنیتی در مورد آیندهی آتشبس در خاورمیانه سخن میگویند. تحقق هر سناریویی در آینده میتواند بر وضعیت آیندهی افغانستان تاثیر بگذارد. در اینجا چند سناریوی محتمل را بررسی میکنیم و وضعیت افغانستان را در صورت وقوع آن سناریو توضیح میدهیم:
۱. سناریوی اول بر این امر استوار است که ایران و آمریکا به توافقی همهجانبه دست مییابند و ایران غنیسازی را در سطح زیر ۴ درصد نگه میدارد، از تنش منطقهای خودداری میکند، با آمریکا روابط رسمی برقرار میکند و در عوض، آمریکا تحریمهای ایران را برمیدارد و شریک تجاری ایران میشود. این سناریو مطلوبترین سناریو برای افغانستان است. چون توافق ایران و آمریکا میتواند به کنار رفتن طالبان و دولتی باثبات در منطقه بینجامد به دو دلیل:
نخست؛ در صورت وقوع چنین سناریویی، آمریکا دیگر افغانستان را از عینک پاکستان نخواهد دید و افغانستان باثبات، مکمل ایران باثبات و مرفه در این سناریو است.
دوم؛ آمریکا در رقابتهای منطقهای آینده به در خاورمیانه و آسیای میانه به ایران تکیه خواهد کرد و افغانستان در این برنامه تختهخیز آمریکا از طریق ایران شمرده خواهد شد.
۲. سناریوی دوم متکی بر گردش صددرصدی ایران به شرق، اتحاد نظامی با چین و روسیه و احتمالا پاکستان است. این سناریو یکی از سناریوهای ناگوار برای مردم افغانستان است، زیرا در این سناریو قدرتهای منطقهای دوام حکومت طالبان را برای دههها تضمین خواهند کرد و ایران و پاکستان دو عینک منطقهای ممکن برای آمریکا همزمان از دست خواهد رفت و آمریکا توان نفوذ بعدی را در افغانستان به صورت گستردهای از دست خواهد داد.
۳. سناریوی سوم میتوان بر حفظ وضع موجود تاکید کند. بدینصورت که ایران به وضعیت قبل از جنگ برگردد و به عنوان قدرت منطقهای و در حال درگیری نیابتی با اسرائیل باقی ماند. در این وضعیت میتوان برای افعانستان هم ادامهی وضع موجود را تصور کرد.
۴. سناریوی چهارم که ضعیفترین سناریو هم خوانده میشود، این است که ایران با پیروزی بر آمریکا و اسرائیل به ابرقدرت خاورمیانه تبدیل شود. در این سناریو ایران به صورت مستقیم در افغانستان دخالت خواهد کرد و حکومت تحتالحمایهای ایجاد خواهد کرد.
۵. سناریوی پنجم بر شکست ایران در درگیری احتمالی جدید و ایجاد آشوب و هرج و مرج است که به تجزیهی ایران و گسترش این آشوب به منطقه و آغاز دومینوی تجزیه از خاورمیانه تا آسیای میانه خواهد بود. این سناریو میتواند بدترین سناریوی ممکن برای منطقه باشد.
در مورد اینکه تحقق کدام سناریو در درازمدت امکانپذیر است، من تحقق سناریوی توافق ایران و آمریکا را محتمل میدانم.
دکتر داوود عرفان
>>> خیلی بی انصافید حداقل ۳تا۶میلیون برادران مسلمان افغانستانی در کشور ایرانند که با شهروندان ایرانی در مسالمت زندگی می کنند .
حتی اگر ایران این تحلیل شما را انجام دهد طبق حقوق بشری اسرائیل انگلیس و آمریکا خلاف نکرده است چرا که این سه .... اینچنین در جهان عمل می کنند .
خواهشاً بدبینی در بین مسلمانان ایرانی و افغانستان ایجاد نکنید.
>>> در قرن 21 گراف تغییرات تکنالوجیک برخلاف تغییرات قرن 20 تصاعدی است و مشکل است با حدس و گمان بالای گراف تصاعدی نشست و تحولات آینده را پیش بینی کرد. اما تحولات و تغییرات سیاسی و اجتماعی قرن 21 هنوز مانند قرن 20 بر مبنای گراف خطی استوار است.
با یک نگاهی کوتاه بر تحولات و تغییرات پنجاه سال اخیرِ افغانستان میتوان گفت که با بمباردمان و اشغال- میتوان ساختار های شکنند سیاسی را فروپاشید و یک رژیم دست نشانده را با یک خیل «روشنفکر شهر و دهه» و چند تکنوکرات وارداتی جایگزین آن کرد.
دیدیم این تحولات صرف یک دهه و نیم دهه و دو دهه دوام کرد و لشکر «دوصد هزار نفری» اردو و «صدهزار» امنیت و پولیس در یک هفته فرو پاشید و دود هوا شد و همه لافوک های مفت خور جهادی با دلقکی مثل اشرف غنی فرار کردند.
روسها هم توانایی دارند تا رژیم اوکراین را در نهایت شکست دهند. امریکایی ها هم توانایی دارند که رژیم ایران را با بمباردمان چند هفته سقوط دهند. اما حفظ هر رژیم دست نشانده- کوتاه مدت است.
امریکا و روس این تغییرات موقتی با هزینه هنگفت را بیشتر از دیگران در کشورهای مختلف هم تجربه کرده اند و هم به نتیجه گیری رسیده اند.
توافقات ایران و امریکا ضرورت اقتصادی هر دو کشور است.
اما با هر نوع توافق — نمیتوان رول و اهمیت پاکستان را در بازی های سیاسی نادیده گرفت و تصور اینکه افغانستان به سادگی یک تخته خیز امریکا برای رقابت با چین و روسیه شود- بسیار بعید به نظر میرسد.
— داکتر نصرتی، کلیفورنیا
>>> دروغ میگید افغانی اصلا با ایرانیها یکسان نیستند شما حال وروز امروز مهاجرین را نگاه کنید دقیقا مثل رابطه سیاه پوستان وسفید پوستان در آمریکا در قرن های ماضی شده است برای حکومت ایران حفظ حکومت اش بهر قیمتی قداستی بالاتر از .... دارد
>>> خواهشاً نفرت نفرمایید واقعا زندگی وحشت ناک است برای مهاجران من از برادران مهاجران میخاهم آنهای وقت ندارید باید برن آنهای ماندنی هست به فکر رفتن باشید خانها کار خانه بفروشید شاید اگر چند بازار راکد است ولی شهرستانی ایران میخرد خلاصه به فکر رفتن باشید حد اقل به خاطر بچه های تان باشید تبعیض تعصبات مهاجران غیر قانونی قانونی نداریم همه با هم فرق نداره باید خیانت انجاه هست خانواده های چند سال پیش دولت ایران راه باز کرد همه راه باز گذاشت مدارک داد امروز اخراج میکند درد اینجا هست روزانه چهار هزار نفر ویزه میده بی عدالتی اینجا است