تاریخ انتشار: ۰۸:۵۵ ۱۴۰۴/۴/۷ | کد خبر: 177497 | منبع: |
پرینت
![]() |
به دنبال اخراج گسترده مهاجران از ایران، هزاران نفر در مرز اسلامقلعه هرات برای ورود به خاک افغانستان صف کشیده و منتظر نوبت هستند. طالبان میگوید در روزهای اخیر بیش از ۱۰۰ هزار مهاجر از طریق مرز اسلامقلعه وارد کشور شدهاند.
شاهدان عینی روز جمعه به اینترنشنال گفتند شماری مهاجرانی که منتظر ورود به کشور هستند به هزاران نفر میرسد.
مقامات طالبان در هرات گزارش دادند تنها در دو روز (چهارشنبه و پنجشنبه) بیش از ۶۱ هزار مهاجر از طریق گذرگاه مرزی اسلامقلعه وارد افغانستان شدهاند.
محمد صمیم، یکی از بازگشتکنندگان، به افغانستان اینترنشنال گفت «زمانی که جنگ ایران و اسرائیل شروع شد، ما باید به افغانستان برمیگشتیم، زیرا زمان بازگشت قبلاً مشخص شده بود. اما با آغاز جنگ، همه چیز به تعویق افتاد.» او میافزاید: «اکنون با وصف پایان یافتن آن ضربالاجل قانونی، باید ایران را ترک کنیم.»
همزمان با ازدحام شدید در مرز مهاجرانن از محدودیت و کمبود امکانات خدماتی شکایت میکنند.
سید طارق، یکی از مهاجران بازگشته، میگوید: «موسسات خارحی برای هر فرد تنها ۲ هزار افغانی میدهند؛ یک خانواده پنجنفره ۱۰ هزار افغانی میگیرد که نمیتواند هیچ مشکلی را حل کند.» به گفته او این پول تنها به کسانی داده میشود که یک خانواده هستند و با خانواده به افغانستان باز میگردند.
به گفته او، بهدلیل تراکم جمعیت، برخی خانوادهها ناگزیر شدهاند ساعتها و یا حتا چند روز برای دریافت همین کمک منتظر بمانند. آنان خواهان تسریع روند کمکرسانی و اعزام تیمهای سیار بیشتر به منطقه است.
طالبان اعلام کردهاند که تیمهای صحی هلال احمر، اداره مهاجرین و نهادهای کمکرسان در مرز مستقر شدهاند تا خدماتی چون ثبت هویت، توزیع غذای گرم و پرداخت پول نقد به مهاجران ارائه دهند.
در کنار فشارهای اخیر بر مهاجران بدون مدرک اقامت در ایران، پولیس این کشور با یورش به خانهها و محلهای کار مهاجران افغان، شماری را بازداشت کرده و تلفنهای همراهشان را ضبط کرده است.
منابع به اینترنشنال گفتند که ماموران پولیس به دلیل مسائل امنیتی و به ظن دست داشتن مهاجران با اسرائیل، تلفنهای آنها را ضبط میکنند.
با ادامه روند بازگشت گسترده، شماری از نهادهای امدادرسان درباره احتمال بروز بحران انسانی در مرز اسلامقلعه هشدار دادهاند. آنها میگویند بسیاری از مهاجران بدون سرپناه، غذا یا خدمات اولیه وارد کشور میشوند، در حالیکه امکانات موجود در منطقه محدود و ناکافی است.
کد (۸)
>>> به دنبال اخراج گسترده مهاجران از ایران
کدام مهاجران؟
مهاجران قانونی؟
مهاجران قانونی را که اخراج نمی کنند.
افراد غیر قانونی را که به صورت قاچاق وارد کشور ایران شده اند، اخراج می کنند.
اینکه مشکلی ندارد به کشور های هسایه دیگری بروید و به کشور هایی که به شما علاقه دارند. چه لزومی دارد که همه به صورت غیر قانونی وارد ایران بشوید وعده ای هم بعد از جرم و جنایت و خیانت به میزبان، مجددا به صورت قاچاق از ایران خارج شوند.....
>>> به گزارش مشرق، محمدکاظم کاظمی، شاعر افغانستانی مقیم ایران، در کانال تلگرامی خود نوشت:
در دهه هفتاد، وقتی قاتل سریالی «خفاش شبهای تهران» دستگیر شد، پیش از تثبیت هویت قطعی او، شایعه کردند که او افغانستانی است. بسیاری از مهاجران تاوان دادند و برخوردهای بدی با مردم صورت گرفت تا اعلام کردند شخص ایرانی است.
در همان زمان، بار دیگر گروگانگیریها در شرق کشور مطرح شد و این مسئله به مهاجران نسبت داده شد. در نهایت مشخص شد تنها چند مورد معدود گروگانگیری مربوط به اختلافات مالی میان قاچاقچیان مواد مخدر بوده است.
در سالهای اخیر، این رویکرد خبرسازی و ایجاد بحران شدت بیشتری یافته است. برخی خبرنگاران به انتشار اخبار جعلی و کینهتوزانه درباره مهاجران معروف شدهاند. در روزهای اخیر و پس از تجاوز اسرائیل و آمریکا به ایران، مجازات پیش از اثبات جرم به صورت گروهی در رسانهها، حتی برخی رسانههای رسمی، آغاز شده است. نمیتوان موارد تخلف و خیانت را رد کرد، اما بسیاری از این موارد خبرسازی بوده است. تصویری از صف مهاجران به عنوان دستگیرشدگان عوامل دشمن منتشر شد در حالی که آن صف مربوط به امور اداری اداره اتباع بود. تصویر دیگری به عنوان تونل عوامل وابسته به دشمن منتشر شد در حالی که آنجا دفتر کفالت امور مهاجران است.
من نه مخالف برخورد با عوامل دشمن هستم و نه مخالف ساماندهی امور مهاجران. هر دو لازم است. اما تجربه نشان داده غالباً بزرگنمایی یا خلافنمایی صورت گرفته و تبعات آن متوجه مردمی شده که بیصدا و بیپناه بوده و پای این کشور و مردم خون و جان نثار کردهاند. در جریانات اقتصادی، امنیتی و بزهکاریها، نخستین انگشت اتهام به سوی مهاجران نشانه رفته بود پیش از آنکه صحت قضیه بررسی شود. گاهی حقیقت داشت اما اغلب نه، و مجازات پیش از محاکمه علیه گروه زیادی از مردم اجرا شد.
در طول این سالها، جامعه مهاجر نزد بخش زیادی از مردم به امانتداری، پاکدستی، سختکوشی و جانفشانی شناخته شده است. این موارد شواهد عینی دارد؛ از حضور مهاجران در دفاع از ایران تا مشارکت در اقتصاد، فرهنگ، دانش و ادب. در جریانهای اخیر نیز شهدایی داشتیم. جامعه مهاجر چه عملاً و چه نظراً در کنار مردم ایران بود. شعرها سروده شد، محافل شعر و دعا برگزار شد و همدلی دوسویه شکل گرفت که اینها در سایه بزرگنماییها پنهان مانده است.