​​​​​​​مولوی عبدالحمید و مأموریت نرم تهران در افغانستان
مولوی عبدالحمید مأمور است بسترهای مساعد برای جمع‌آوری اطلاعات میدانی، شناسایی روحانیون کلیدی اهل سنت افغانستان، و نقشه‌برداری از ساختارهای مذهبی-قومی بالقوه تهدیدآفرین برای ایران را فراهم آورد 
تاریخ انتشار:   ۰۹:۵۶    ۱۴۰۴/۴/۷ کد خبر: 177501 منبع: پرینت

ایران پس از تنش‌های نظامی با اسراییل و آمریکا، اکنون در اندیشه تقویت و فعال‌سازی جبهه شرقی خود است. حضور گروه‌ها و شبکه‌های خفته اطلاعاتی با سطوح بالای نفوذ در درون جامعه ایران، به‌عنوان بزرگ‌ترین ناکامی اطلاعاتی جمهوری اسلامی در برآوردها و تخمین‌های برخورد احتمالی با اسرائیل آشکار شد؛ ضعفی که حتی نهادهای امنیتی، تحلیلگران و کارشناسان رسمی ایران ناچار به اذعان به آن شده‌اند.

این شکست اطلاعاتی، بخشی از شاهکارهای موساد در زنجیره عملیات‌های هدفمند سال گذشته بود که با انفجار پیجرهای ارتباطی، سران محور مقاومت را هدف قرار داد. موساد با بهره‌گیری از خلأهای امنیتی موجود، غفلت واحدهای ضدجاسوسی در ساختار اطلاعاتی ایران و ضعف در مرزهای شرقی، توانست با وارد ساختن ریزپرنده‌ها، ایجاد انسجام در شبکه‌های همسو، نفوذ به بایگانی‌های اسناد طبقه‌بندی‌شده، و استفاده از مرزهای شرقی برای انتقال عوامل خود، ضربات سنگینی به ساختارهای تصمیم‌گیری ایران وارد کند. شواهد نشان می‌دهد که این عملیات‌ها عمدتاً از جبهه شرق ایران، متصل به جغرافیای تحت سلطه طالبان، هدایت شده است.
در این میان، سفر مولوی عبدالحمید، بانفوذترین روحانی سنی ایران، به افغانستان معنادار است. اگرچه این چهره مذهبی گاه منتقد سیاست‌های داخلی ایران بوده، اما همواره در چارچوب کلی نظام جمهوری اسلامی حرکت کرده و از سیاست‌های کلان امنیتی و یکپارچگی کشور عدول نکرده است.

پرسش اساسی این است: چرا در شرایط حساس پس از آتش‌بس میان ایران و اسرائیل، و در حالی که امکان شکسته شدن آن وجود دارد، چنین شخصیتی به افغانستان سفر می‌کند؟ چرا نباید این سفر به ظاهر مذهبی را، در واقع، سفری امنیتی و اطلاعاتی دانست؟ استقبال گسترده و رسانه‌ای از او، نشان می‌دهد که این سفر صرفاً یک دیدار شخصی یا مذهبی نیست بلکه ابعادی نمادین و پیام‌رسانی سیاسی-امنیتی دارد.

مولوی عبدالحمید با دستورکارهای مشخص از سوی تهران، مأمور است تا بسترهای امنیتی، اطلاعاتی و ژئوپولیتیکی را در افغانستان ارزیابی و تقویت کند. هدف او ارسال پیام‌های امنیتی به جامعه مذهبی و قومی، ارزیابی ظرفیت‌های جمع‌آوری اطلاعات حساس، و تسخیر فضای روانی به نفع جمهوری اسلامی است. مسیر سفر او از نیمروز و هرات تا کابل، مرکز قدرت سیاسی افغانستان، این گمانه را تقویت می‌کند.

در جهانی که جنگ روایت‌ها به‌ویژه در مواجهه ایران با غرب و اسرائیل نقش محوری دارد، تثبیت نفوذ نرم تهران در ساختارهای مذهبی و قومی افغانستان برای بقای ایران حیاتی است. تهران تلاش می‌کند موازنه‌ای به نفع خود ایجاد کند؛ نه‌تنها با جامعه شیعی افغانستان، بلکه با جوامع سنی که پایگاه سربازگیری ترکیه، پاکستان و کشورهای عربی‌اند. این سفر همچنین می‌تواند کانالی غیررسمی برای مهار تنش‌ها یا گفت‌وگو با طالبان باشد.

مولوی عبدالحمید مأمور است بسترهای مساعد برای جمع‌آوری اطلاعات میدانی، شناسایی روحانیون کلیدی اهل سنت افغانستان، و نقشه‌برداری از ساختارهای مذهبی-قومی بالقوه تهدیدآفرین برای ایران را فراهم آورد. او کوشیده و خواهد کوشید تا نفوذ اطلاعاتی تهران را در افغانستان قوام بخشد. این سفر بخشی از راهبرد ایران برای کاهش انزوای منطقه‌ای و چالش با محور ریاض-اسلام‌آباد-آنکارا در افغانستان است.

تهران با فرستادن مولوی عبدالحمید به افغانستان به‌دنبال تقویت عمق استراتژیک خود در شرق است، به‌ویژه در شرایطی که کارت مذهبی در جامعه دین‌باور افغانستان می‌تواند از ابزارهای دیپلماتیک، سیاسی و اطلاعاتی کاراتر باشد. انتخاب او اقدامی حساب‌شده و استراتژیک است؛ او نه‌فقط یک چهره مذهبی، بلکه ابزاری برای قدرت نرم و کانالی برای پیام‌رسانی امنیتی است تا امکان فعالیت شبکه‌های اطلاعاتی به نفع غرب و اسراییل در افغانستان محدود شود.

مولوی عبدالحمید می‌داند چگونه از این موقعیت بهره گیرد و بستر فکری و عقیدتی را به نفع تهران شکل دهد. قدرت او در تحریک عواطف عمومی بارها به نمایش درآمده است و امروز در این شرایط حساس منطقه‌ای، اثرگذاری‌اش دوچندان شده است. این سفر می‌تواند فضای فداکاری عقیدتی و همبستگی مذهبی به نفع تهران را تقویت کند و ابزار کارآمدی در سناریوهای احتمالی تنش و درگیری با غرب و اسراییل باشد. زمان نشان خواهد داد این روحانی بانفوذ تا چه اندازه مأموریت خود را به نفع تهران محقق خواهد کرد.

عبدالناصر نورزاد


این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
مولوی عبدالحمید
ایران افغانستان
نظرات بینندگان:

>>>   ​​​​​​​مولوی عبدالحمید امده تا طالبانه تعریف کند
جاغوری

>>>   💯🕳 اما من بطور کلی ملکولی نظر آقای نورزاد را تصور میکنم،
بهمین علت، ملت یا مردم شیع و سنی وطندوست و ملت پرور ایران هوشیار باشند
که همین ....ما پولگیران و مزدوران آمریکا و اسرائیل بوده و هست که می بینید دالر های هفتگی و ماهوار امریکا را چگونه نوش جان ذقومی دارند!

>>>   با سلام به نظرم آقای نورزاد باید اطلاعات خود را به روز رسانی نماید جناب مولوی عبدالحمید موضع قاطعی در جريان حمله رژیم صهیونیستی به ایران نگرفت چگونه می تواند اکنون حامل پیام و یا ماموریتی از سوی نظام باشد مضافا بر اینکه در طول ۴۵ سال گذشته نه تنها علمای اهل سنت افغانستان برای ایران شناخته شده هستند بلکه تمامی طبقات مردم این کشور از جامعه نخبگی تا پایین ترین گروه ها هر کدام به نوعی با ایران در تماس بوده اند و نیازی به آقای مولوی نیست

>>>   احتمال زیاد هست که طالبان سیستان بلوچستان ایران را نا آمن کند این یکی از بر نامه ریزی طالبان هست که پاکستان را واقعا گرفتار کرده ولی برای ایران دستگاه امنیتی طالبان دست نگه داشته‌اند به خاطر یک سلسله کار ها ولی بعد از اخراج افغان ها ی مهاجر این در دماغ طالبان خوب نیست در آینده نزدیک ما امنی شروع خواهد شد سیستان بلوچستان ایران برای ما امن شدن اماده شدن با بهترین سلاحهای آمریکایی طی چهار سال وارید این استان شد مولوی عبدالحمید محترم هم به همین منظور رفته طالبان به هش بگه شما بیطرف باشید واقعا طالبان اماده شده دیگه ایرانی باخته هیج طرفدار در افغانستان ندارند یک تعداد هزاره های قبلا روی آنها ایران حساب باز میکرد امروز آنها واقعا دشمن ایران شده چون بر خورد ایران به آنها خوب نبوده آن مولوی های درقم درس میخواند از ایران دل خوش نداره دیگه طالبان دم نداره زیر پای ایران باشه

ایمیل:
لطفا فارسی تایپ کنید. نوشتن آدرس ایمیل الزامی نیست
میتوانید نام و محل سکونت را همراه نظرتان برای چاپ ارسال نمایید
از نشر نظرات نفاق افکنی و توهین آمیز معذوریم
مطالب خود را برای نشر به ایمیل afghanpaper@gmail.com ارسال فرمایید.
پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است