وزارت خارجه افغانستان غرق در آشفتگی!؟
وزارت خارجه در ده سال گذشته موفق نشده است، تا کادر مجرب و کار آزموده ای از دیپلومات های ورزیده و با تجربه را برای آینده این وزارت تربیت نموده و سیستم مدرنی که بتواند این وزارت بیسار مهم را رهبری نماید پایه گذاری کند 
تاریخ انتشار:   ۱۳:۵۱    ۱۳۹۰/۴/۲۶ کد خبر: 24570 منبع: پرینت

وزارت خارجه افغانستان که درحقیقت پالیسی ساز سیاست خارجی افغانستان میباشد، چنان در سردرگمی گرفتار است که ابتکار عمل را از کاملا از دست داده است.

وزارت خارجه در ده سال گذشته موفق نشده است، تا کادر مجرب و کار آزموده ای از دیپلومات های ورزیده و با تجربه را برای آینده این وزارت تربیت نموده و سیستم مدرنی که بتواند این وزارت بیسار مهم را رهبری نماید پایه گذاری کند.

اکثر دیپلومات های این وزارت چه در داخل کشور و چه در خارج ، در یک حالت سردرگمی بسر می برند. با وجود اینکه کارمندان برحال این وزارت می باشند، ولی به آینده خود خوشبین و مطمئن نبوده بسیار نگران به نظر میرسند و گاهی در انتظار خبر برطرفی خود بدون آنکه وظیفه دیگری به آنان محول شود، هستند.

وزارت خارجه به عنوان پالسی ساز کشور ، هیچ استراتیژی مشخصی در باره سیاست خارجی افغانستان ندارد. به همین سبب نمی تواند به درستی عمل کند.
استراتیژی و طزر تفکر رییس جمهور و وزیر خارجه افغانستان ، روز بروز یا هفته به هفته در رابطه به پاکستان تغییر میدهند و دیپلومات های وزارت خارجه منتظر تحولات و یا نظریات رییس جمهور وسخنانش در رسانه بوده و بر اساس آن نظریات خود را تنظیم می کنند. به همین علت به جرآت میتوان گفت، که سخنگوی وزارت خارجه قبل از کنفرانس خبری باید اجازه گفتن مطالب را از مقام بالاتری بگیرد. زیرا همه می ترسند چیزی بگویند که بعدا به مشکل مواجه شود.

اکثر سفرای افغانستان در خارج ، بخصوص در اروپا نیز به چنین مشکلی گرفتارند و این باعث می شود با وجود تجربه کافی از خبرنگاران هراس داشته و به مصاحبه حاضر نشوند. چون در حقیقت چیز مشخصی برای گفتن ندارند و می ترسند چیزی بگویند که مورد بازخواست وزارت خارجه در کابل قرار گرفته ، از کار سبکدوش شوند.

گفته میشود تنها دیپلوماتی که در حال حاضر از همه بیشتر جرات گپ زدن را دارد، آقای عمر داوؤد زی سفیر افغانستان در پاکستان است که بقول همه فعلا او پالسی ساز سیاست خارجه افغانستان می باشد و از چنان قدرت و اختیاری برخوردار است که گاهی بدون رییس جمهور کرزی در مورد سیاست خارجی تا جایی که مربوط به پاکستان و طالبان و در مجموع سیاست منطقه باشد، تصمیم می گیرد و وزارت خارجه افغانستان در این میان فقط نظاره گر است.

در چنین شرایطی اهمیت وزارت خارجه به شدت آسیب دیده و ابتکار عمل نه تنها از دست وزارت خارجه بلکه از سفرای این وزارت در خارج از کشور نیز به شدت کاهش یافته ، متآثر میشود و هیچ دیپلوماتی در خارج حاضر نیست به خبرنگاران در مورد تحولات افغانستان صحبت کند. گفته میشود عمر دادؤد زی تمام دیپلومات ها را زیر نظر دارد.

این هراس و سردرگمی را در اکثر سفارتخانه های افغانستان در اروپا به خصوص سفارت افغانستان در برلین به خوبی می توان مشاهده کرد. سفیر صاحب دربدر از دست خبرنگاران فرار میکند. گناه او نیست. او اصلا چیزی برای گفتن ندارد غیر از چند جمله تشریفاتی و یا تشکر و قدردانی تکراری از کمک های المان به افغانستان که خبرنگاران از شنیدن آن بسیار خسته شده اند.

در یکی از کنفرانس های خبری در برلین ، دو خبرنگار آلمانی از من پرسیدند ، مثل اینکه سفیر افغانستان همیشه در مسافرت است، چون هر وقت برای گرفتن مصاحبه تیلیفون می کنیم به ما میگویند سفیر صاحب تشریف ندارند. این مثال احتمآلا میتواند به شماری از دیپلومات های افغانستان در خارج به خصوص در اروپا صدق کند.

این بدان معنی نیست ک همه سفرای ما از جریانات کشور بی اطلاع بوده و یا چیزی برای گفتن نداشته باشند، علت اصلی همانا سردرگمی در سیاست خارجی و عدم انسجام و وحدت نظر در وزارت خارجه افغانستان می باشد که سفرای افغانستان در خارج کشور از آن رنج می برند.

در وزارتی که با یک تلیفون معین اداری میتواند رییس یک بخش وزارت خارجه را بدون کدام دلیل فورآ از وظیفه برطرف نماید و یا به وظیفه دیگری که خیلی پایین تر از مقام اولش بوده سوق داده بدهد، اطمینان در آن وزارت متزلزل میگردد و هرکس تلاش دارد مقام خود را به هر قیمتی که شده ، حفظ نمایند.

به گفته شماری ازدیپلومات ها ، انجام وظیفه شراط اول خدمت در وزارت خارجه نیست، بلکه خوش نگهداشتن مقامات بالا مهم تر از انجام وظیفه میباشد.

گفته میشود مدت خدمت هر دیپلومات در خارج از کشور سه سال میباشد ولی بعضی ها که وسیلۀ زورمندی در کابل دارند مانند جنرال قونسل افغانستان در بن المان ، که نزدیک به شش سال است در بن بسر میبرد و چندین نفر دیگر که نام شانرا سایر دوستان معرفی خواهند نمود، که سال ها در خارج می مانند بدون ، آنکه اصلا مشکلی داشته و شاید هم برای مدت ها این پست را به سرقفلی گرفته باشند.

آیا این طرز روش با کارمندان وزرات خارجه در افغانستان باید چنین متفاوت باشد و هر کارمند به چشم خاصی دیده شود؟
آیا در وزارت خارجه کارمندانی که حامی و زور گویی ندارند باید به عنوان کارمندان درجه دوم و سوم به شمار آیند؟

برای اینکه سوء تفاهمی بوجود نیاید جزیئات این مطلب تمام کارمندان محترم وزارت امور خارجه افغانستان را در بر نمیگیرد. اصل موضوع این است اکثریت کارمندان محترم این وزارت اطمینان کامل برای ادامه کار خود در این وزارت را طولانی مدت ندارند. خصوصا آنانیکه از تحصیل و تجربه کافی برخوردارند چاره ای نمی بینند جز اینکه سکوت کنند و یا به زورمندی پناه ببرند تا حامی شان در وزارت خارجه در کابل باشد.

ترس از بر طرف شدن بدون دلیل از وظیفه، شجاعت و ابتکارعمل را بسیار پایین آورده و باعث عدم رشد و توانائی دیپلومات ها میگردد و از طرفی به علت آینده نا معلومی در ادامه کار خود در داخل و یا خارج همیشه تشویش دارند.

بیشتردیپلومات ها که کارشان در خارج پایان می یابد به افغانستان برنمی گردند و شماری هم مجبور به دادن پناهندگی سیاسی در کشور میزبان میشوند.
اگر شما بخوبی توجه نمایید، دیپلومات های تخصصی که در سه دهه گذشته در وزارت خارجه افغانستان کار میکردند از آنها تعداد بسیار ناچیزی باقی مانده ، درعوض اقوام و آشنایان آقای کرزی، شماری از کارمندان کمیسیون انتخابات و وزرایی که در پارلمان رد صلاحیت شده اند و افرادی که فقط زبان انگلیسی بلد بوده و ده ها سال در امریکا و یا اروپا زندگی نموده اند و از خصوصیات جامعه ما اطلاع کافی ندارند. مانند سفیر سابق و سفیر فعلی سفارت افغانستان در برلین و دیگر قدرتمندان وارد وزارت خارجه افغانستان شده اند. آیا در چنین شرایطی میتوان از یک تیم مجرب، با تجربه و با آموزش های رابط بین دول در وزارت خارجه افغانستان سخن گفت؟
از طرفی آنانیکه هیچ واسطه و یا قدرتمندی در کنار شان نیست که حمایت شان کند، اکثرا از ابتکارعمل و دادن پشنهاد برای بهترشدن وضعیت میترسند و بقول معرف که می گویند (شله خو را بخور و پرده خوده کن)

وزارتی که خود پالسی ساز است و سیاست خارجی کشور را باید تعیین نماید، به علت عدم همآهنگی در میان سران وزارت خارجه ، بیشتر دیپلومات ها ، از دادن توضیحات در محافل مهم سیاسی در خارج بسیار احتیاط میکنند و یا بر خلاف عرف کاری وزارت خارجه عمل می نمایند. بطور مثال آقای عمر داوؤد زی سفیر افغانستان در پاکستان بر خلاف پالسی دولت که پاکستان را محل آموزش تروریستان یاد می کند، داود زی می گوید محل آموزش ترورسیتان و حملات انتحاری در داخل افغانستان است. داوؤد زی که زمانی رییس دفتر آقای کزری بوده حالا خود سیاست افغانستان و پاکستان را تعیین می کند.
این برمی گردد به آشفتگی و سر درگمی که فعلا در که وزارت خارجه افغانستان مشاهده می شود.
گفته میشود آقای عمر داوؤد زی فعلا خود را سخنگوی سیاست خارجی افغانستان می داند و برخلاف عرف دیپلوماسی وظیفه سخنگوی وزارت خارجه افغانستان را برعهده گرفته است.

تحت همین شرایط نامطلوب ما میتوانیم تآثیر ناگوار این حرکت های نا درست را در نمایندگی های سیاسی افغانستان در خارج از کشور به خوبی مشاهده نماییم.
خصوصا در بخش های مختلف. بطور مثال اگر کسی به نمایندگی سیاسی افغانستان در خارج از کشور سوالی راجع به تاریخ استقلال افغانستان و یا آثار فرهنگی، تعداد جمعیت، تعداد بیکاران، وضعیت آموزش و پرورش و تحولات سال های اخیر در افغانستان پرسان کند، کمتر کسی حاضر می شود به این سوالات پاسخ بگوید. عدم پاسخ به این سوالات تا اندازه ای به بی اطلاعی و یا نا تانوانی کارمندان محترم سفارت خانه ها بر میگردد و یا هم نداشتن تخصص در زمینه های مختلف باعث ترس از جواب دادن به سوالات هموطنان و یا احتمآ به خبرنکاران می شود.

بازهم به طور مثال در سفارت افغانستان در برلین کسی نیست که به سوالات فرهنگی در مورد تاریخ ، فرهنگ و عنعنات و جغرافیای افغانستان معلومات بدهد. نخست کسی را برای این بخش گمارده بودند، به علت عدم اطلاعات کافی او را به بخش مالی تغییر دادند. این بخش هنوزهم خالی می باشد.
آلمان با حضور بیش از120 هزار افغانستانی که اکثرآ اطفال شان در المان تولد شده اند، نیاز به بخش فرهنگی بسیار قوی دارد تا به نیازمندی مهاجران افغانستانی در این زمینه پاسخ بگوید و همچنین راه اندازی مراسم فرهنگی را در برلین عهده دار باشد. ولی در این زمینه صدایی از سفارت افغانستان در برلین بیرون نمی آید.

از سایر نمایندگی های سیاسی افغانستان در کشور های همجوار المان اطلاعاتی دقیقی در دست نیست. به امکان زیاد شرایط از این بهتر نیم باشد.

مشکل دیگری که در وزارت خارجه افغانستان وجود دارد، زور آزمايی شماری از قدرتمندان در کابل میباشد، که هرکدام تلاش دارند نفوذ خود را در این وزارت از طریق تقرر افراد خاص خود به دست بیاورند و در حقیقت این وزارت مورد تاخت و تاز نه تنها تیم رییس جمهور، بلکه معاون اول ریاست جمهوری و عنصر دیگری بنام عمرداوؤد زی شده است.

طوریکه از دیپلومات های سابق و برحال شنیده می شود ، شمار زیادی از نمایندگی های سیاسی افغانستان در خارج از کشور هرکدام به نوعی با گروهای با نفوذ در وزارت خارجه در کابل تماس دارند و به این صورت وزارت خارجه در این میان رول چندان عمده ای ندارد.

محمود منجم زاده برلین آلمان


این خبر را به اشتراک بگذارید
نظرات بینندگان:

>>>   وزارتی که صلاحیت استخدام یک کارمند عادی خودرا نداشته باشدچگونه میتوانداستراتیزی مشخص درموردسیاست خارجی یک کشورراداشته باشد.
محمدازفاریاب

>>>   آفرین به این نوشته ی خوب محمود جان! ولی افسوس که هرچه ژورنالیستان و منورین بنویسند به همان اندازه حاکمان این سرزمین خدا نساخته کمتر گوش شنوا دارند.

نبی هراتی

>>>   جناب منجم زاده صاحب
سلام دارم خدمت شما
من جناب شمارا از شش سال بدینطرف می شناسم باانکه به شما ونظریات شما احترام گذاشته خدمت عرض کنم که دیپلوماسی به معنی بدگفتن ومصاحبه های تشریفات وبا تحریر مضامین بی مسوولیت تحت نام کارشناس وخبرنگار افغانستان مانند شما که درهرسایت داخلی وخارجی هستید وبدزبانی هایتان نشرمیگردد نمی باشد
شرایط افغانستان باشرایط کشورهای دیگر متفاوت است
اگر قوه درک شما قابلیت گرفتن واحساس را داشته باشد
میدانند که چگونه رویش را انتخاب کنید
امید احساس وطندوستی را حفظ واز...

عمرداووزی از اسلام اباد

>>>   آقای منجم زاده واقعت ها را نگاشته اند. از جمله از سفارت افغانستان در برلین یاد آور شده اند. قونسل گماشته شده آنجا شخصی میباشد که به گفته خودش تحصیلات عالی دارد.
من بار ها با وی صحبت تیلیفونی داشتم. از جمله چند هفته قبل خواستم ویزه به فامیل خود اخذ نمایم و پول آنرا قبلآ به حساب سفارت ریختم. بعدآ از دوستانم شنیدم ویزه برای افغانها و فامیل ایشان مجانی میباشد. با شخص قونسل تماس گرفتم و در جواب چنین شنیدم: شما افغانهای اینجافقط در فکر پول میباشید آیا فکر هم میکنید که من معاش خود را از چه درک بگیرم.
من قبلآ در وزارت مالیه کپایفای وظیفه میکردم و به خوبی میدانم که معاش ایشان از این طریق تمویل نمیگردد. جای سوال اینست که این آقا با دادن چنین
جوابی آشکار میسازد که از قوانین آگاهی ندارد. اگر این آقا تحصیلات دارد قابل سوال است که وی چه تحصیل نموده و چه برداشتی از آن دارد.

>>>   وزارت خارجه در اصل جای افرادی هست که مسلکی در رشته های علوم سیاسی,اقتصاد,حقوق,روابط بین الملل باشد اما متا سفانه امروز این وزارت تقسیم بر اقوام شده بدون در نظر داشت رشته های تحصیلی.من از رشته علوم سیاسی فارغ گردیده ام و دیپلوم در رشته امنیت ملی و روابط بین الملل نیز
دارم (جارج از کشور)اما چون از حانواده وزیر , ریئس و تجار نیستم به هیچ صورت در این وزارت پزیرفته نشدم در حالیکه از هر نگاه مستحق کار در این وزارت را
دارم حال شما قضاوت کنین...قسم به خدا اگر حرف هم مبالغه کرده باشم فعلآ بی سر نوشت در خانه خود نشسته ام

>>>   شخصی بنام عبدالصمد مروت سکرتر چهارم سفارت افغانستان در برلین یکی از بیسوادترین کارمندان وزارت خارجه بشمار میاید. نامبرده بصورت متداوم
از تحصیلات خود در المان پافشاری میکند در حالی که صمد مروت به اساس عضویت در حزب دموکراتیک خلق به جرمنی امد و بعداً در یکی از کوپراتیف های ایالتی مشغول خدمت شد. دیری نگذشت که ایشان به جرم سرقت بیش از 25000 هزار مارک به زندان لایبزیک رفت و پس از آن با وساطت سفیر وقت
افغانستان از جرمنی به کابل دیپورت شد که در حال حاضر بصفت سکرتر چهارم سفارت افغانی در برلین کار میکند. این نمونه از شخصیت و فعالیت های
کارمندان وزارت خارجه است.
مشت نمونه خروار

رزاق از هامبورگ
هم دوره صمد مروت

>>>   بلي تمام كبهاي اين برادر درست است من يكي از كارمندان وزارت خارجه هستم إز. زمانيكه اين وزير ٧٠ ساله با بوتل شراب در اين موقف بيسار مهم
مقرر كرديده وزارت خارجه و اتوريته وزارت خارجه در بيش تمام كشورها به مانند يك كشور ضعيف تلقي نموده و حتي بيساري إز سفارت ها ويزا هاي كارمندان عاليرتبه دولتي را ماه ها معطل قرار ميدهند ولي وزير صاحب و تيم كاري ضعيف الحال شان در غم مقرري ها و در غم عياشي هستند، اكر وزير فعلي إز سوي رييس جمهور بركنار نشود وزارت خارجه به طرف مبدل شدن به يك اداره ماننند شاروالي است.
تشكر كارمند وزارت خارجه

>>>   سلام به همه!
با ابراز تشکر ازمحترم محمود منجم زاده، کاملاً نظریات شما واقعیت دارد علاوه بر این آنعده کارمندان وزارت امورخارجه که در اهریمن، فسق وفساد و در
استتار اعمال غیر انسانی ... مهارت دارد آینده شان تضمین و به اصطلاع خودشان "صاحب اهل کار" منسوب میگردد، در واقعیت امر اینها انسانهای اهل شقاق، اهل رده ، و اهل تحاسد بوده . راستی که بعضی کارمندان در فکر این است که شله گک ته بخور و پرده ته کن. با تأسف کارمندان اهل باطن با
مشکلات زیادی روبرو میگردد روی این علت کثریت شان از خارج دوباره به وطن بر نمیگردد.
د.ا.

>>>   تمام کارکنان سفارت در برلین خراب نیستند یک تعداد شان انسانهای خوب و شایسته استند که ادم از برخورد و سلوک شان افتخار میکند. ولی هستند کسانی که حتی طرز صحبت کردن و تبادل نظر را با مراجعین یاد ندارند از جمله فردی به اسم آقای مروت که قونسل سفارت خود را قلمداد میکند. آقای مروت با یک اخلاق زشت و ناشایسته همرای افغانهای مهاجر در المان برخورد میکند و حتی بخاطر این که کار پاسپورت و وکالت نامه را زودتر خلاص کند تقاضای پول و یا
به طور معمول شرینی را میکند که این موضوع چندین مرتبه به مقامات سفارت از طریق تیلفون و ارسال ایمل و فاکس روان شده است. اما با تاسف که هیچ تدابیری در رفع این معضل از طرف سفیر و ارکاین بلند پایه سفارت در قبال این آدم رشوت خور گرفته نشده

من به نماینده گی از افغانهای مهاجر یکبار دیگر تکراراً به خدمت مقامات سفارت و وزارت خارجه عرض میکنم تا جلو فساد و رشوت خوری های آقای مروت را
بگیرند تا از شر این ادم فساد پیشه مهاجرین در امان باشند

سکینه سکندری
مهاجر در برلین

>>>   اکثرزیاد کارمندان وزارت خارجه که در خارج کار میکنند به همان فکر های استند که میرزا قلمی های افغانستان و فساد امروزی افغانستان بیداد میکند.. اینهافکر میکنند که اگر چه در اروپا یا آمریکا هستند اما چونکه مربوط حکومت مفسدو رشوه خوار کابل هستند باید مردم آزاری کنند و کار های قانونی را غیر
قانونی جلوه بدهند تا بتوانند رشوه های گزافی که بخاطر تقرر شان داده اند آنرا باید از جیب مراجعین پوره نمایند... در حالیکه دادن ویزه و پاسپورت و تذکره و
یا وکالتنامه کدام حل پرابلم بزرگ طبی یا ساینسی ویا ساختن راکت فضایی نیست که بخاطر آن باید ناز وادا پرسونل سفارت را کشید و باید برای آن رشوه
داد ترتیب این اسناد صرف خانه پری عادی فورم ها و امضا و مهر است و اخذ اجرت آن است و بس... درحالیکه در شاروالی های شهر های اروپایی و آمریکایی گرفتن چنین اسناد بدون رشوه وآزار و در وقت خیلی کم اجرا میشود ... به امید روزی که پرسونل دلسوز به جای این مامورین مفسد مقرر شوند... ولی شاید
تا آنروز ما عمر بقا نکند و ما شاهد چنین سهولت را نخواهیم بود...
بصیرکوهستانی

>>>   من یکی ازافغانهای مقیم شهر هامبورگ المان هستم
من آقای رحمن اشرف و اقای عاید نجیب را از سال ها میشناسم این دو نفر از 40 الی 45 سال قبل در المان زندگی نموده تابعیت المان را داشته و هردو
عضو حزب سوسیال مسیحی میباشد اینکه به کدام حزب و گرو عضویت دارند مربوط به خود شان و وزارت خارجه افغانستان میگردد ولی اینکه این دو محترم
از فرهنگ افغانستان کمی بیگانه شده اند هیچ شک و تردیدی نیست
اقای نجیب نزذیک به 17 سال است در المان دیپلومات است و تا حال در تمام این مدت شش ماه را بیشتر در افغانستان نبوده فقط برای گرفتن پوست
دیپلوماتی آمده وپس به المان برگشته است او به همه میگوید اوازطرف مارشال انتخاب شده و تا زمانی که مارشال مقامی داشته باشد من هم خواهم
ماند بعدا خدا میداند او به عنوان مسؤل تجارتی و حساب های بانکی مارشال صاحب بیشتر وقت خود را مصرف کارهای مارشال میگذراند و گاه گاهی هم
کار های سفارت افغانستان در برلین را انجام میدهد
رازق از هامبورگ

>>>   سلام هموطن خوبم !
اقای منجم زاده من با ارزیابی وتحلیل شما ازاوضاع حاکم دروزارت امورخارجه که بنده نیز زمانی  افتخار کار کردن درانرا داشتم موافقم . با قبول کمی وکاستی 
های فروان دران زمان نیز  حالات بدین گونه از کنترول اولیأی امور خارج نبوده و با یک بر نامه کاری واحد تمامی نماینده گی خارجی و تشکیلات داخلی مصروف اجرای وظایف محوله خویش بودند .
برای برون رفت از دشواریهای فعلی به افراد مسلکی ووفادار به منافع الیای وطن ضرورت بوده که تا حد  ممکن چنین افراد واشخاص درداخل وخارج کشور دور از مسلک و تجارب کاریشان مصروف کارهای دیگرند.
که درمجموع سیستم اداری کشور چنین کمبودی بطور انکار ناپذیر احساس میگردد. ورای برون رفت ازاین معضله همانا خوداری از تنگ نظریها وقضاوت های 
غیر عادلانه در سیاست کادری در تمامی ارگانهای دولتی وبطور اخص
در وزارت امورخارجه میباشد.
م.ن. ازمونشن.

>>>   نو یسنده محترم !

تا حد ی با شما موا فقم اما وزارت را نخست دبل عبد الله خراب کرد بعدا اقا ی شعله ایی مثل اسپنتا که وزارت در حا ل جا ن کندن به داکتر گرده
رسید که مو صو ف از الفبا ی دیپلما سی خبر ندارد .

دوم در وزارت خا رجه ۸۵ ٪ تا جیکا ن مقرر اند و از آنها نیز اکثریت مطلق در داخل و خا رج از پنجشیری ها است اگر با ورندارید بیا ید سفا رت افغانستا ن
در دهلی جدید را ببینید منجمله از ۱۸ نفر دیپلما ت ده نفر آن از پنجشیر میبا شند پنجشیری ها بحدی از تعصب منطقو ی کار میگیر ند که جها د را نیز ببا د مسخره گرفته بد ترین دشمنا ن افغا نستا ن در دوران اشغا ل کشور تو سط اتحا د شوروی را نیز فراموش نموده افراد بکلی غیر مسلکی و از منطقه
خو د شا ن مثل جنرال اصف دالا ور سلطا ن بهیم عبد الحی حیدر عزیزالدین احمد زاده و غیره را بحیث سفرا و در داخل وزارت خا رجه به مقا ما ت مهم
مقرر نمو ده و سا لها ی سا ل فقط معا ش میگیریند و عیش میکنند و زما نیکه بر طرف شدند دو با ره به او طا ن دو می شا ن بر میگردند و بس خلاص .

طا لب حق دارد که میجنگد بسیار کار در ست است تا حق خود را ما م یکروز بزور بگیریم !

ل. بار ز

>>>   مشکل دیگری که در وزارت خارجه افغانستان وجود دارد، زور آزمايی شماری از قدرتمندان در کابل میباشد، که هرکدام تلاش دارند نفوذ خود را در این
وزارت از طریق تقرر افراد خاص خود به دست بیاورند و در حقیقت این وزارت مورد تاخت و تاز نه تنها تیم رییس جمهور، بلکه معاون اول ریاست جمهوری و عنصر دیگری بنام عمرداوؤد زی شده است.

طوریکه از دیپلومات های سابق و برحال شنیده می شود ، شمار زیادی از نمایندگی های سیاسی افغانستان در خارج از کشور هرکدام به نوعی با گروهای با
نفوذ در وزارت خارجه در کابل تماس دارند و به این صورت وزارت خارجه در این میان رول چندان عمده ای ندارد.

سوماچ

>>>   وزارت خارجه به عنوان پالسی ساز کشور ، هیچ استراتیژی مشخصی در باره سیاست خارجی افغانستان ندارد. به همین سبب نمی تواند به درستی عمل کند.
استراتیژی و طزر تفکر رییس جمهور و وزیر خارجه افغانستان ، روز بروز یا هفته به هفته در رابطه به پاکستان تغییر میدهند و دیپلومات های وزارت خارجه منتظر تحولات و یا نظریات رییس جمهور وسخنانش در رسانه بوده و بر اساس آن نظریات خود را تنظیم می کنند. به همین علت به جرآت میتوان گفت، که سخنگوی وزارت خارجه قبل از کنفرانس خبری باید اجازه گفتن مطالب را از مقام بالاتری بگیرد. زیرا همه می ترسند چیزی بگویند که بعدا به مشکل مواجه شود.

اکثر سفرای افغانستان در خارج ، بخصوص در اروپا نیز به چنین مشکلی گرفتارند و این باعث می شود با وجود تجربه کافی از خبرنگاران هراس داشته و به
مصاحبه حاضر نشوند. چون در حقیقت چیز مشخصی برای گفتن ندارند و می ترسند چیزی بگویند که مورد بازخواست وزارت خارجه در کابل قرار گرفته ، از
کار سبکدوش شوند.

دوضداکشاه

>>>   منجم زاده صاحب،
الهی من نمیدانم بین خود تو میدانی!
گر شما بخوبی توجه نمایید، دیپلومات های تخصصی که در سه دهه گذشته در وزارت خارجه افغانستان کار میکردند از آنها تعداد بسیار ناچیزی باقی مانده ، درعوض اقوام و آشنایان آقای کرزی، شماری از کارمندان کمیسیون انتخابات و وزرایی که در پارلمان رد صلاحیت شده اند و افرادی که فقط زبان انگلیسی بلد
بوده و ده ها سال در امریکا و یا اروپا زندگی نموده اند و از خصوصیات جامعه ما اطلاع کافی ندارند. مانند سفیر سابق و سفیر فعلی سفارت افغانستان در
برلین و دیگر قدرتمندان وارد وزارت خارجه افغانستان شده اند. آیا در چنین شرایطی میتوان از یک تیم مجرب، با تجربه و با آموزش های رابط بین دول در وزارت
خارجه افغانستان سخن گفت؟
از طرفی آنانیکه هیچ واسطه و یا قدرتمندی در کنار شان نیست که حمایت شان کند، اکثرا از ابتکارعمل و دادن پشنهاد برای بهترشدن وضعیت میترسند و
بقول معرف که می گویند (شله خو را بخور و پرده خوده کن)

قرصک پنجشیری ار خنج پنجشیر

>>>   بسیار خبر جالب و مهم، وزارت خانه که در حقیقت چشم و گوش افغانستان در بیرون از کشور است به چنین فاجعه گرفتار است، اما یک نکته باید
فراموش نشود که بعضی از افرادیکه به حیث دپلومات در بیرون از کشور تعین میگردد اصلآ چیزی بر گفتن ندارند زیر فقط به اساس شناخت قومی و سمتی
انتخاب شده اند و بس.

ضیآ از کابل

>>>   متاسفانه وزارت خارجه کشور به یک دستگاه مافیایی مبدل شده است. قانون، اصول، و احترام به منافع ملی به اندازه پیشیزی برای تیم حاکم ارزش ندارد. مقامات معظم این وزارت مثل لشکریان مغول به جان این وزارت افتاده و چون خوان یغما هر کدام به فکر بدست آوردن سهم بیشتر از این وزارت است.
تنها چیزی که ارزش ندارد شایستگی، تعهد به کشور و وظیفه شناسی است. در حال حاضر در وزارت خارجه چند باند مافیایی در رقابت شدید با هم به فکر
مقرر کردن شخصیت های وابسته به خود و یا اقوام و خویشاوندان خود هستند. این اشخاص بعد از مقرری نه تنها نمی توانند وظایف خود را به درستی انجام دهند بلکه خود یک بار اضافی بر سایر دیپلمات ها می شوند. این وضعیت واقعا دردناک و مایوس کننده است.

ن. پاینده کابل

>>>   منجم زاده تا حال چند مرتبه کوشش نموده که در سفارت افغانستان در برلین به کار گماشته شود و آنهم در بخش فرهنگی. وی در سالهای قبل برای
مدت دو ماه در سفارت افغانستان در برلین کار کرد و معلوم سد که وی به جز از حرف زدن دیگر از کار نیست.خصوصن در کار با مردم بنآوی را سفیر آنوقت دست گرفته از کار بیرون کشید . من وی را میشناسم که سالها قبل کورس حجاری و نجاری را شروع ولی به پایان نرسانید. حالا از دل دردی هم یک اندازه اغراق مینماید. ولی روی هم رفته وی از یگان حقایق نیز مینویسد. راجع به دیپلوماتان وزارت خارجه واقعت را مینویسد که بعضی شان از تحصیل صحبت نموده مگر به مجردی که شروع به حرف زدن میکنند هویدا میشود که با ... اند.

>>>   وزارت خارجه از سال 2002 الی 2005 زیادتر توسط عناصر کلیدی جهاد و مقاومت پیش میرفت. در این دوره با وجود کمبودی ها ایجاد روابط افغانستان
با جهان برق اسا پیش میرفت. به دهها نمایندگی افغانستان در گوشه و کنار جهان باز شد. در سال 2005 ضرورت آن حس میگردید که در ساختار وزارت و تعین
کدر های آن یک بازنگری عمومی صورت بگیرد. بخش اقتصادی وزارت به هدایت رئیس جمهور کرزی و دوکتور عبدالله و به رهبری محمود صیقل معین آن وقت مراحل ابتدائی ریفورم را طی نمود. قرار بود که واحد های خاص پالیسی سازی ایجاد گردد و خطوط اساسی سیاست خارجی توسط یک دستگاه دیپلوماسی فعال عملی گردد. تعدادی از کارمندان مخصوصاً جوانان با شور و شعف فراوان در برنامه های مختلف به کار افتاده بودند. در نظر بود تا آهسته آهسته از تعداد
غیر تحصیلکرده ها و کم تجربه ها کاسته شود و به عوض شان متخصصین و کارشناسان استخدام گردند. دو دلیل عمده باعث شد تا سکتگی در کار ها بیاید.
یک اینکه کرزی در فکر یکه تازی شد و داکتر عبدالله را در غیابش عقب زد و داکتر سپنتای بی تجربه را در راس وزارت گماشت و دو اینکه بسیار زود عناصر کهنه
پیخ و دیپلومات های محافظه کار و کلاسیک قدیم با پروگرام ریفورم جداً مخالفت نمودند. آقای صیقل سرانجام در برابر توطئه های شان و دو رویی های کرزی و سپنتا از مقامش استعفا داد. از آن بعد محافظه کاری ها زیاد گردید و پروگرام اصلاحات در طاق نسیان مانده شد. تا امروز بسیاری از دیپلومات های خوب یکی
پی دیگر کنار رفتند که از آنجمله طیب جواد، عمر صمد، هارون امین و غیره را میتوان نام برد. داکتر سپنتای احساساتی داکتر روان فرهادی (پدر دیپلوماسی )
را با رفیق چپی اش ظاهر طنین عوض کرد. طنینی که یک روز با حکومت افغانستان کار نکرده یود و با الفبای دیپلوماسی آشنائی نداشت. سپنتا با ضعف مطلق اداری که داشت وزارت را غلمغتول کرد و رفیق بازی را در پیش گرفت. با آمدن داکتر رسول تبر کهنه پیخ ها دسته یافت و با هرگونه نوآوری و ریفورم مخالفت ها زیادتر شد. حال با موجودیت رسول و لودین و حیدر در راس رهبری اصلاً میدان کچری قروت جور شده است و هر سه در سه راه مختلف و مخالف روان هستند!!!
کارمند وزارت خارجه

>>>   یکی از فعالیت های عمده زلمی رسول مقرر کردن اعضای خانواده اش در بست های مهم بود به طور مثال:
1. عظیم الله ناصر ضیاء بچه خاله سکه زلمی رسول تحت حمایت او به طور مادام العمر سفیر و جنرال قونسل بود و سرانجام به عوض اینکه از جنرال
قونسلی افغانستان در استانبول به کابل تبدیل شود به سفارت افغانستان در عمان مقرر گردید. این مرد به جزء اکت کردن از هر نوع سواد و دانش دیپلماسی
فارغ است.
2. برادر عظیم الله ناصر ضیا و بچه خاله دیگر زلمی رسول که مدتها سفیر افغانستان در آلمان بود و صدها هزار دالر از سرمایه های این سفارت را به تاراج برد
به عوض اینکه به سارنوالی معرفی شود مورد حمایت و دلنوازی جناب زلمی رسول قرار دارد و گفته می شود که تصمیم دارد او را مجددا به عنوان سفیر
مقرر نماید.
3. آقای ننگیالی طرزی که از نزدیکان و محمد زایی های جناب وزیر خارجه است نیز در زیر چتر حمایت ایشان از جمله سفرای مادام العمر می باشد. این مرد
تنها چیزی که دارد یک قد بلند و اندام دیپلماتیک است. او سالهاست که از سن تقاعد گذشته است اما هرگز قانون در مورد او عملی نمی شود.
4. آقای طرزی مستشار سفارت افغانستان در اسلام آباد که قبلا معاون ریاست تشریفات بود نیز از جمله شخصیت های وابسته و نزدیک به زلمی رسول و از جمله خویشاوندان نزدیک وی می باشد. این مرد نیزکه ادعا می کند صنف دوازده را خوانده است نیز در واقع فقط تعلیمات ابتدایی را خوانده است و تنها امتیاز
وی محمد زایی و عضو باند زلمی رسول بودن است.
5. رئیس تشریفات آقای حمید صدیق هم که همه او را می شناسند. نه کارش معلوم است و نه تحصیلاتش. در پناه حمایت زلمی رسول ریاست تشریفات را
تاراج کرده است. به هر کس دلش شد پاسپورت سیاسی می دهد و کارت مخصوص میدان هوایی هم که داستانش به رئیس جمهور رسید.

این در حالی است که دیپلمات های بی واسطه قبل از وقت ختم وظیه می شوند و یا هرگز به خارج مقرر نمی شوند. مثلا اقای حیدری سفیر سابق افغانستان
در اردن فقط به جرم هزاره بودن بوسیله زلمی رسول پیش از وقت از وظیفه عزل گردید و این مسئله در مورد جنرال قونسل سابق افغانستان در ممبی نیز صدق می کند.

خدا افغانستان را از شر این باند مافیایی نجات دهد.

ج. پوهنمل مزار شریف

>>>   آقای منجم زاده،
شما که چندین سال می شود اصلاً بکشور تشریف نبرده اید، چه خبر دارید؟ واضح است که از این و آن شنیده اید و این شنیدگی ها حتمی نیست با واقعیت
ها سازگار باشد.
حقگو

>>>   برادران عزیز..
وضعیت وزارت خارجه و کلا دولت افغانستان بسیار خراب است.
هر کس هر کاری که بخواهد میتواند انجام دهد و به هر پستی که میخواهد میتواند برسد. پس عجله کنید که وقتش است .
م.ع.ج

>>>   کشور که سه صد سال کوشش به این دارد که یک قوم و یک ملت را نابود کند و تمام فکر و پالسی اش این باشد بیش از این نمی شود افغان پی پر ناراحت نباشد افغانستان از بی مدریتی کرزی و مشاوران وردکی بی سواد و زنگه باز که همه محصیلین هنددوستان ووووو خبر میداند. وای بر حال این ملت که چنین مشاور و وزیر دارد. کرزی تا زمانی که اشتنی را دور نه اندازد بدتر از این هم میشود.

>>>   منجم زاده بچیش ما و تو خوب یکدیگر را میشناسیم لطفاً بس کن دیگه گپ های بی معنا و کوچه یی را اگر زیاد میخایی که به حیث کارمند محلی
سفارت تعیین شوی مشکلی نیست. در سفارت ما ... نداریم اگر خوش داری که توظیفت کنم

سرقنسل عبدالصمد مروت کارمند محلی سفارت افغانی - برلین

>>>   در جواب هموطنی که نوشته است که آقای منجم زاده چندین سال است به افغانستان نرفته ، چطور میخواهد در باره وزارت خارجه و موضوعات افغانستان بنویسد میخواهم به عرض برسانم من نمی خواهد راجع به خوب و یا خراب نوشتن آقای منجم زاده چیزی بنویسم فقط میخواهم به عرض برسانم
که او در سال چندین ماه را در افغانستان سپری میکند در ماه اپریل و می همین سال منجم زاده برای دو ما در افغانستان بود و من همیشه گزارشات او را از صفحه You Tube تحت نام Monajim1 و یا tv bachtar berlinمیبینم شما نیز میتواند از ان استفاده نماید. من ادرس این صفحه را از دوستان در هرات بدست
آوردم .بد نیست ببینید.
تشکر عارف از هرات

>>>   این فردی که از زبان آقای مروت علیه نویسنده مقاله چیز های مینویسد یکی از همکاران محلی سفارت افغانستان در برلین میباشد که اقای مروت
او را خوب میشناسد من نمیخواهم فعلا نام اش را بنویسم
هارون از هامبورگ

>>>   منجم زاده را متهم نمودن که او میخواهد کارمند محلی در برلین شود یک ادعای خام و بی معنی است کسی که این قدر جرآت داشته باشد که
نظام سیاسی افغانستان به خصوص خرابکاری های وزارت خارجه را مورد سوال قرار دهد به هیچ عنوان کارمند وزارت خارجه نخواهد شد او هیچ نیازی به فرمانبرادری افراد بی سوادی مانند عابد نجیب ، مروت و ... ندارد .
آصف از برلین
.
>>>   از سوی دیگر جابجایی آقای رسول در وزارت خارجه بدین منظور بود تا آقای کرزی افرادی را که در زمان داکتر عبدالله و بخصوص داکتر اسپنتا نتوانسته بود
در وزارت خارجه و نمایندگی های سیاسی جابجا نماید ، باموجودیت آقای رسول جابجا کند که می توان از تقرر برادر خانم آقای کرزی مالک قریشی رئیس دفتر
وزیر خارجه که در حقیقت همه صلاحیت ها بدست موصوف است، کاکای کرزی بحیث سفیر در مسکو آقای داوود زی در پاکستان و دیگران تذکر داد.
علل اساسی جابجای کاکای کرزی در مسکو و داوود زای در پاکستان چه است؟
آقای کرزی بعد از اینکه از حمایت ایالات متحده آمریکا به شدت مایوس گردید، بمنظور بقای خود و ادامه ریاست قبیله سالاری خویش در تلاش آن بر آمد تا
ارتباطات خویش را با روسیه، چین، ایران و پاکستان مستحکم نماید.
همانا کاکای خویش را با یک مهارت کامل در مسکو بحیث سفیر کبیر تعیین نمود و با استفاده از وی ارتباطاتش را با مسکو تامین کرد و از سوی دیگر داوود زی
را بحیث سفیر افغانستان در پاکستان که از جمله اجنت های قوی آ.اس.ای و افراد حزب اسلامی می باشد ، تعین نماید. تا کرزی بتواند خوبتر با اداره
استخبارات کشور پاکستان ، طالبان و حزب اسلامی ارتباط تامین نماید و آقای کرزی مدت 5 سال است که منتظر عملی شدن وعده های فاروق وردک،
کریم خرم، داودزی، رویدار ، جمعه خان همدرد و... است تا اینکه روزی حکمتیار با کرزی ائتلاف خواهد نمود.
بمنظور اینکه بیشتر وقت دوستان را نگرفته باشم ، می خواهم اسناد کافی در رابطه به تقرری های مامورین وزارت خارجه افغانستان در زمان داکتر طب
زلمی رسول که توسط قریشی و حیدر معین اداری به اساس کدام معیار ها صورت گرفته برای شما دوستان در نشریه بعدی به نشر ب

>>>   در وزارتی که با یک تلیفون معین اداری میتواند رییس یک بخش وزارت خارجه را بدون کدام دلیل فورآ از وظیفه برطرف نماید و یا به وظیفه دیگری که
خیلی پایین تر از مقام اولش بوده سوق داده بدهد، اطمینان در آن وزارت متزلزل میگردد و هرکس تلاش دارد مقام خود را به هر قیمتی که شده ، حفظ نمایند.

>>>   که میگه که در وزارت خارجه معیار و تحصیل هیچ مطرح نیست نزدیکان کرزی معاونین وزرا .... تمام شان شرایط تحصیلات را برای نزدیکان و خویشواندان خویش آماده کرده و مصروف تحصیلات عالی استند که بخیر ...... در وزارت خارجه مقرر شود، و یا وزارت خارجه این کسان را به تحصیل
میفرستد تا سطح دانش خویش را بلند ببرد فهمیدی جان کاکایش پشت گپ زیاد نگرد بچه غریب را به دیپلوماسی و سیاست خارجی چه غرض اول خو
شما لباس پوشیدن تان را یاد ندارید غریب و دیپلومات بسیار خنده آور است.
دکاندار شهر نو

>>>   سلام به همه: اقای داودزی : حرف های دیګران سرت خوش نمخورد اما از باکستان نمایندهګی کردن خوب خوشت میاید؟؟؟؟بس کنی معامله ګری
و خاک فروشی ر

>>>   به نظر من تا وقتیکه جلالتماب محترم حمید صدیق در وزارت خارجه باشند و به چاپلوسی های خود تمام امکانات این وزارت راغارت نماید و افراد بیسواد چون خودش را به مکر و حیله در وزارت جا بجا نماید، هیچ امکان ندارد تا این وزارت از این وضیعت فلاکت بار بیرون شود.
اقای حمید صدیق از مفسد ترین مامورین وزارت خارجه است. از دزدی هایش همه به خوبی خبر دارند.
کریم روشان از کابل

>>>   هموطنان عزیز سلام ،
وزارت امور خارجه ممثل سیاست خارجی بوده ، به یقین کارمندان در داخل ودپلومات ها که مامورین بخش های سیاسی ، اقتصادی،فرهنگی و یا قونسلی میباشند، درسفارت ها وظایف شان روشن ومعین میباشد، مامورین وزارت خارجه در شعبات سیاسی و اقتصادی ، قونسلی ، اطلاعات ، تشریفات و اداری
مصروف بکار میشوند که از آغاز مقرری دوره ای را در آرشیف سپری بعدا بروفق مطالعات اضافی مسلکی که در انستیتوت دپلوماسی که هر مامور باید آنرا
علاوه از تحصیلات عالی سپری نماید،با اتمام این دوره کارمند استعدادش معلوم میگرددو آینده خدمت موصوف معین میگردد، دور تحصیل شامل خدمت بوده دپلومات کاملا آماده کار بخارج یعنی سفارت های افغانستان میگردند، مضامین مختلف تدریس میشودکه مامور وزارت خارجه خود در دسک خود وزیر خارجه
میگردد، طور مثال یکنفر در شعبه سیاسی دسک ایران را کار میکند ، موصوف سوابق روابط ایران را مثل داکترمتخصص چشم میداند و همواره اوضاع
سیاسی جهان را مطالعه ومخصوصا ایران را دنبال میکند، گویا دپلومات مذکور قبل از ماموریت خود به خارج از تاریخ ، جغرافیه سیاست مداران سابقه و
حالیه همه
دسک خود معلومات کافی حاصل مینماید، وقتی بحیث سکرتر سیاسی به ایران مقرر شود او تمام عیار وزیر خارجه کشور خود است و مشکلی ندارد که
در مورد سیاست خارجی کشور خود از مرکز و یاسفیرطالب هدایت باشد ولی در هر ملاقات با مامورین وزارت خارجه کشورمیزبان مشوره یک رده بالایی و
یا سفیر را میگیرد ولی چندان حتمی نیست چون خود استاد کار خود میباشد۰

نگارنده چند سالی در وزارت امور خارجه مامور بودم مختصرا مشکل را ردیابی باید کرد که چرا چنین است و داوود زی از اسلام آباد میداند چه بگوید و چه نگوید، چند نکته را فراموش نباید کرد اساس این حاکمیت در حالت اضطرار گذاشته شده ، این نظام یک نظام ظاهرا ریاستی میباشد، قانون اساسی دارد و بر پایه های مقننه،اجراییه وقضاییه استوار است، بلی این نظام با تعریف فوق برای کشور هایکه حضور نظامی دارند قابل درک میباشد، اما در کشور ما یک حاکمیت قرون وسطایی ، از نوع حاکمیت قبیلوی و حتی گفته میتوانیم ملوک الطوایفی حاکم است، نه وزیر از کتابت آغاز کرده نه جنرال از ضابط نه دپلومات از آرشیف ،وقتی دولت مجاهدین رویکار آمد حامد کرزی بحیث معین وزارت خارجه گماشته شد، من در سال ۲۰۰۲ جناب شانر ملاقات نمودم، باور کنید تصور این روز ها را فکر میکردم، کرزی به یکباره خودش به کجا رسید،او نمیخواست وتا سقوط خود نمیخواهد دانشمندان را بکار توظیف کند، خشت اول گر نهد معمار کج تا ثریا میرود
دیوار کج،امریکایی ها مثل روس ها نمی اندیشند،آنها حرف های کرزی را باور میکردند،مشاورین کرزی در کابل سفیر پاکستان بود، او وزارت خانه ها رابرای
خوشی و خاموشی قدرت های خارجی به این و آن ملک بخشی میکرد تا چهره مناسبی از خود به همه نشان دهد و غرق در افکار ادامه پایه های خود بود ،
نه تجربه کاری داشت ونه شناختی از جامعه، برای اشغالگران زیر هرنامیکه حضور نظامی داشتند کرزی شخص ایده آل بود و هم برای فرصت طلبان بهتر ازین
چه
اما میدانید گروهی را میتوان فریب داد نه ملتی را،
حالا بر میگردیم به وزارت امور خارجه ، ازین چه بهتر برای ادامه اشغال تا وزیر خاموش بی سویه کمپودر وزیر خارجه باشد ویا اسپنتا که افتخارش عضویت حزب سبز های آلمان و یا عبدالله در میان کوران یک چشمه؟بجز از جیره خوری از بیگانگان چه میداند و چه می فهمد، مامورین وزارت امور خارجه مثل سایر هموطنان
باید دلسرد باشند،گفته میشود خسر بره ها و بچه های کاکای رهبران به اصطلاح جهادی و دار دسته کرزی در دنیا سیاست دروغین دستگاه موجود را پخش مینمایند، هزاران کادر های سیاسی و نظامی در داخل و خارج به کار های غیر مسلکی و دلسرد از زنده گی تماشا گر فرو پاشی نظام پو شالی مزدور کرزی و شرکای مافیایی آن اند، تا کرزی و دسته غارتگر شمال و جنوب مردار نشوند ، این حال خواهد بود، دولت زی از دفتر آی،اس،آی پالیسی ساز و همه کاره خواهد بود، نسل جوان باید تحرکات داشته باشند، زمان تصفیه حساب با غاصبین قدرت و مزدوران پاکستانی و سایرین فرا رسیده، این هم تجربه خوبی بوداز رهبران
آدم کش، تاریخ حقیقی این غلامان دالر سبزرا به آینده گان معرفی میکند،
با احترام
الله یار کابلی

>>>   گفته میشود مدت خدمت هر دیپلومات در خارج از کشور سه سال میباشد ولی بعضی ها که وسیلۀ زورمندی در کابل دارند مانند جنرال قونسل
افغانستان در بن المان ، که نزدیک به شش سال است در بن بسر میبرد و چندین نفر دیگر که نام شانرا سایر دوستان معرفی خواهند نمود، که سال ها
در خارج می مانند بدون ، آنکه اصلا مشکلی داشته و شاید هم برای مدت ها این پست را به سرقفلی گرفته باشند.

آیا این طرز روش با کارمندان وزرات خارجه در افغانستان باید چنین متفاوت باشد و هر کارمند به چشم خاصی دیده شود؟
آیا در وزارت خارجه کارمندانی که حامی و زور گویی ندارند باید به عنوان کارمندان درجه دوم و سوم به شمار آیند؟

برای اینکه سوء تفاهمی بوجود نیاید جزیئات این مطلب تمام کارمندان محترم وزارت امور خارجه افغانستان را در بر نمیگیرد. اصل موضوع این است اکثریت
کارمندان محترم این وزارت اطمینان کامل برای ادامه کار خود در این وزارت را طولانی مدت ندارند. خصوصا آنانیکه از تحصیل و تجربه کافی برخوردارند چاره ای
نمی بینند جز اینکه سکوت کنند و یا به زورمندی پناه ببرند تا حامی شان در وزارت خارجه در کابل باشد.

ترس از بر طرف شدن بدون دلیل از وظیفه، شجاعت و ابتکارعمل را بسیار پایین آورده و باعث عدم رشد و توانائی دیپلومات ها میگردد و از طرفی به علت آینده
نا معلومی در ادامه کار خود در داخل و یا خارج همیشه تشویش دارند.

بیشتردیپلومات ها که کارشان در خارج پایان می یابد به افغانستان برنمی گردند و شماری هم مجبور به دادن پناهندگی سیاسی در کشور میزبان میشوند.
اگر شما بخوبی توجه نمایید، دیپلومات های تخصصی که در سه دهه گذشته در وزارت خارجه افغانستان کار میکردند از آنها تعداد بسیار ناچیزی باقی مانده ، درعوض اقوام و آشنایان آقای کرزی، شماری از کارمندان کمیسیون انتخابات و وزرایی که در پارلمان رد صلاحیت شده اند و افرادی که فقط زبان انگلیسی بلد
بوده و ده ها سال در امریکا و یا اروپا زندگی نموده اند و از خصوصیات جامعه ما اطلاع کافی ندارند. مانند سفیر سابق و سفیر فعلی سفارت افغانستان در
برلین و دیگر قدرتمندان وارد وزارت خارجه افغانستان شده اند. آیا در چنین شرایطی میتوان از یک تیم مجرب، با تجربه و با آموزش های رابط بین دول در وزارت
خارجه افغانستان سخن گفت؟
از طرفی آنانیکه هیچ واسطه و یا قدرتمندی در کنار شان نیست که حمایت شان کند، اکثرا از ابتکارعمل و دادن پشنهاد برای بهترشدن وضعیت میترسند و
بقول معرف که می گویند (شله خو را بخور و پرده خوده کن)

وزارتی که خود پالسی ساز است و سیاست خارجی کشور را باید تعیین نماید، به علت عدم همآهنگی در میان سران وزارت خارجه ، بیشتر دیپلومات ها ،
از دادن توضیحات در محافل مهم سیاسی در خارج بسیار احتیاط میکنند و یا بر خلاف عرف کاری وزارت خارجه عمل می نمایند. بطور مثال آقای عمر داوؤد زی
سفیر افغانستان در پاکستان بر خلاف پالسی دولت که پاکستان را محل آموزش تروریستان یاد می کند، داود زی می گوید محل آموزش ترورسیتان و حملات انتحاری در داخل افغانستان است. داوؤد زی که زمانی رییس دفتر آقای کزری بوده حالا خود سیاست افغانستان و پاکستان را تعیین می کند.
این برمی گردد به آشفتگی و سر درگمی که فعلا در که وزارت خارجه افغانستان مشاهده می شود.
گفته میشود آقای عمر داوؤد زی فعلا خود را سخنگوی سیاست خارجی افغانستان می داند و برخلاف عرف دیپلوماسی وظیفه سخنگوی وزارت خارجه
افغانستان را برعهده گرفته است.

تحت همین شرایط نامطلوب ما میتوانیم تآثیر ناگوار این حرکت های نا درست را در نمایندگی های سیاسی افغانستان در خارج از کشور به خوبی مشاهده
نماییم.
خصوصا در بخش های مختلف. بطور مثال اگر کسی به نمایندگی سیاسی افغانستان در خارج از کشور سوالی راجع به تاریخ استقلال افغانستان و یا آثار فرهنگی، تعداد جمعیت، تعداد بیکاران، وضعیت آموزش و پرورش و تحولات سال های اخیر در افغانستان پرسان کند، کمتر کسی حاضر می شود به این سوالات پاسخ بگوید. عدم پاسخ به این سوالات تا اندازه ای به بی اطلاعی و یا نا تانوانی کارمندان محترم سفارت خانه ها بر میگردد و یا هم نداشتن تخصص در زمینه های مختلف باعث ترس از جواب دادن به سوالات هموطنان و یا احتمآ به خبرنکاران می شود.

بازهم به طور مثال در سفارت افغانستان در برلین کسی نیست که به سوالات فرهنگی در مورد تاریخ ، فرهنگ و عنعنات و جغرافیای افغانستان معلومات بدهد. نخست کسی را برای این بخش گمارده بودند، به علت عدم اطلاعات کافی او را به بخش مالی تغییر دادند. این بخش هنوزهم خالی می باشد.
آلمان با حضور بیش از120 هزار افغانستانی که اکثرآ اطفال شان در المان تولد شده اند، نیاز به بخش فرهنگی بسیار قوی دارد تا به نیازمندی مهاجران
افغانستانی در این زمینه پاسخ بگوید و همچنین راه اندازی مراسم فرهنگی را در برلین عهده دار باشد. ولی در این زمینه صدایی از سفارت افغانستان در
برلین بیرون نمی آید.

از سایر نمایندگی های سیاسی افغانستان در کشور های همجوار المان اطلاعاتی دقیقی در دست نیست. به امکان زیاد شرایط از این بهتر نیم باشد.

مشکل دیگری که در وزارت خارجه افغانستان وجود دارد، زور آزمايی شماری از قدرتمندان در کابل میباشد، که هرکدام تلاش دارند نفوذ خود را در این وزارت از
طریق تقرر افراد خاص خود به دست بیاورند و در حقیقت این وزارت مورد تاخت و تاز نه تنها تیم رییس جمهور، بلکه معاون اول ریاست جمهوری و عنصر دیگری
بنام عمرداوؤد زی شده است.

طوریکه از دیپلومات های سابق و برحال شنیده می شود ، شمار زیادی از نمایندگی های سیاسی افغانستان در خارج از کشور هرکدام به نوعی با گروهای با
نفوذ در وزارت خارجه در کابل تماس دارند و به این صورت وزارت خارجه در این میان رول چندان عمده ای ندارد.

>>>   به شما نویسندۀ محترم این مقاله
متنی را که شما می نویسید هزاران نفر می مطالعه خواهد کرد. پس، باید در نویسندگی از ادبیات بالای برخوردار باشید. برای مثال، شما در سطر دوم همین مقاله بجای واژه «بسیار» از واژه «بیسار» کار گرفته اید. همچنین در سطر سوم همین مقاله واژه «از» را دو بار نوشته اید که در اثر آن متن اصلی مفهوم خود
را از دست داده است.

>>>   همکار عزیزم در فوق در رابطه با بعضی تلاش ها در جهت پالیسی سازی و ریفورم در وزارت امور خارجه اشاره نموده است. به فکر من آقای محمود
صیقل نباید به این زودی از وظیفه اش استعفا میداد. باید از پروگرام ریفورم اش در برابر خس و خاشاک دفاع میکرد و بی حوصله نمیشد. میدانم که حرکات
اصول گرایانه صیقل به مزاخ رئیس جمهور کرزی و داکتر سپنتا و دیگر این الوقت ها و کهنه پیخان برابر نمیآمد ولی باید از پست اش استفاده میکرد و دنیا را
بالای فاسدان و بی کفایتان دوزخ میساخت تا روزیکه خود کرزی تصمیم میگرفت که چه کند. اینجانب و تعداد دیگری از جوانان از دل و جان انتظار ریفورم را میکشیدیم و میکشیم.
دیپلومات افغان از اروپا

>>>   بنده یک زمان فکر شامل شدن در چوکات وزارت خارجه در ذهنم رسید وقتی رفتم در آن وزارت در حالیکه شرایط شمولیت درآن را نیز داشتم چون
وسیله قوی نداشتم چندین هفته رفتم بجز سرگردانی دیگر کار نشد کسی گفت اگر با حیدری معین اداری شناخت داری امکان است در غیر آن برو دنبال
کارت
هراتی

>>>   وزارت خارجه در این روزها در اوج آشفتگی و بی سامانی قرار دارد. معین اداری همه کاره وزارت است و باند وی بشمول ریس منابع بشری، ریس تشریفات، مدیر محاسبه، مدیر آرشیو، مدیر خدمات بر بخشهای ذیربط خود حکمرانی میکنند. در مورد مقرری های خارجی هم باید گفت که نیمی از افرادی
که در سفارتخانه ها و نمایندگی ها مقرر میشوند به هیچ عنوان رنگ وزارت امور خارجه را هم ندیده اند و الباقی هم با نفوذ وکلا و وزرا و نزدیکان حکومت
مقرر میشوند و طوریکه ما شاهد هستیم نوبت کارمندان خود وزارت هم بعد از 5-6 سال هم نخواهد رسید

>>>   همکاران آقای اشرف سفیر افغانستان در برلین میگویند او به علت کهولت سن بسیار ،به تکلیف فراموشی گرفتار شده گاهی یک مطلب را چندین بار
تکرار میکند و ما مجبورم دوباره به جزئیات آن بپردازیم.
اگر بخواهبم یک موضوع را در جلسه سفارت سازمان دهی کنیم سیفر صاحب هر لحظه نظر خود را تصمیم مشترکآ گرفته شده ساعتی بعد سفیر صاحب
همه را جمع نموده دوباره آن موضوع را تقییر میدهد.
حالا این فراموش کاری های سفیر صاحب را ما در سفارت مینینیم خدا میداند در جلسات سیاسی و بحث های دیپلوماتی سفیر صاحب چگونه فراموش کاری
خود را پنهان میکند ؟
این یکی از مشکلات مهم روابط سیاسی بین افغانستان و المان بشمار میرود از همین لحاظ ملاقات های او با دیپلومات های وزارت خارجه آلمان به شدت
کاهش یافته است . برای او یک سکرتر همیشگی لازم است تا او را در ملاقات های رسمی همراهی نماید .
هادی از برلین

>>>   واي از دست شما خبر نگاران مردم ميداننددر كدام وزارت آشفتگي وجود ندارد دارد...كه دارد ولي شما براي مردم واضيح سازي چه آشفتگي آشكار نمائيد تعقيب نمائيد اصلاح نمائيد هشداربدهيد اخر مردم را به قيام وادار سازيد .
عقاب از كايل

>>>   جامعه ایی و حاکمیتش به وحدت و آرامش می رسد که آرامانها و هدف مشترک فراگیر داشته باشد تا بدان طریق حقوق و نیاز همه آحاد ملت رعایت
و تاًمین گشته و به صلح و آرامش و ثبات و پیشرفتهای سیاسی و اقتصادی برسد، ولی متاسفانه در افغانستان و در کل خاورمیانه فرقه گرایی مذهبی و نژادی جای آرامانهای مشترک حقوق بشری و حاکمیت ملی را گرفته است و فتنه و جدایی و ترور و خونریزی را جایگزین کرده است. لذا تا زمانی که نتوانیم خود را
با قوانین و معیارهای حقوق بشر جهان شمول منطبق سازیم، کشورمان همچنان در هرج و مرج و چالشهای عظیم نژادی و فرقه ایی و مذهبی گرفتار و در گیر خواهد شد. پیروز باد ملت افغانستان.

>>>   سلام به همه
واقعا اکثر مامورین وزارت خارجه بیسواد هستند شما یکبار درنمایندګی هاببینید که چی حال وچور است هیچ سفیردرغم مهاجرین افغان نیست همه سفرا
درچور است همه جاسوس یک کشور است به نفع دیګر کشورها کارمیکند اکثرسفرا هیچ به لسانهای ملی بلدیت ندارد اکثرشان افغان نیست صرف از
امتیازش برخوردار است نه فرهنګ افغانی دارد ونه اسلامی باید دولت توجه جدی داشته باشد .
ازلمان

>>>   آقای منجم زاده واقعت فرموده اند. اگر کسی باور ندارد لطفا یکبار به سفارت افغانستان در برلین با قنسل آنجا صحبت تیلیفونی نمائید و خود قضاوت
کنید که این شخص سویه قنسل را دارد یا نه؟

>>>   به نظر میرسد یکی از هموطنان عزیز نوشته ها تکراری را تکرارآ در این صفحه به نشر میرساند بهتر خواهد بود نظریات خود را در این مورد منعکس نماید
تا در وقت مطاله دوستان خسته نشوند و نوشته های تکراتری را مطالعه نکنند
تشکر از هموطنان عزیز
حامد از هامبورگ

>>>   حمید صدیق (... پایان) باید رخصت شود با بوتل وتکایش!!! این آغا از بیسوادترین های افغانستان است و باید اول از همه یک کورس سواد آموزی را
بگیرد.

>>>   وزارت خارجه در ده سال گذشته موفق نشده است، تا کادر مجرب و کار آزموده ای از دیپلومات های ورزیده و با تجربه را برای آینده این وزارت تربیت
نموده و سیستم مدرنی که بتواند این وزارت بیسار مهم را رهبری نماید پایه گذاری کند

آقای منجم زاده من این عنوان شما را از خاطر ذکر کردم چون شما به اصطلاح حامیانه بی خلطه فیر میکنید . در متن بالا شما از جنرال قونسل افغانستان
در بن که سابقه و موفقیت های کاری شان در سراسر افغانستان برای مردم معلوم است ذکر گردیده ،واقعیت این است که از آقای عبدالزاق یعقوب جنرال قوسنل بن کرده هیچ کسی فعلا (در سرار افغانستان ) در حسابات بودجوی ورزیده نیست از ایشان سه سال میشود اما اگر برای مدت بیست سال هم
در بن بمانند برای دولت و مردم فایده است چون بن دسک مالی وزارت است و مواظبت از این امانت دولت و مردم را بغیر از آقای یعقوب کسی دیگری ..
>>>   سلامه به همه
افسوس به افغانان که خود و وطن خویشرا به به مسخره میگیرند دستگاه دیپلوماسی افغانستان فعال و بدون تبعیضات جنسی، نژادی،قومی و مذهبی فعالیت های خویشرا به پیش میبرد و یکی از وزارت های کلیدی افغانستان است که سطح فساد تحت صفر می باشد.
این همه که با حرف های دروغین و بی اساس خویش میخواهند اذعان عامه را بفریبند افسوس میکنم ، .... کنید و بگذارید که ادارات دولتی افغانستان فعالیت های خویشرا مطابق به لوایح وظایف و قوانین انجام دهند
شریفی از کانادا

>>>   حمید صدیق در اجرای کارت دخول به صالون VIP میدان هوایی کابل از تجار دو هزار دالر رشوه میگیرد.
خانه یی که در شیر پور از شاروالی کابل گرفته تا هنوز هم یک لک دالر پول آنرا نه پرداخته است. بروید ببیند اسناد را.

>>>   یک خبرکاغذپیچ:
دراین روزها یک تعداد زیادی ازدخترخانم های استایلرو......... به شکل سیل آسا به وزارت خارجه راه پیدا کرده اند . ورقابت شدیدی مود وفیشن بین این دخترها وجود دارد که کدام شان ملکه وزارت شوند.
جای امربالمعروف خالیست.

>>>   آنقد ر که از عبد الملک قریشی و صلا حیتش و پشتو نوالی اش حرف زده میشود بهما ن اندازه نیست برادر نمیکند بکسی خد مت نمیکند مطمین با شید .
م. ی.

>>>   محترم بی نام ونشانی که بی خلطه فیر میکنی : خوشبختاته حالا فرصت نوشتن نظریات را شبکیه خبررسانی افغانستان (افغان پیپر ) فراهم ساخته است بهتر خواهد بود از وقت استفاده نموده مطالب جالب خود را یا انتقاد و یا پشتیبانی و یا هز نظر خوبی که دارید بنویسید شما به دیگران میگوید که بی خلطه فیر میکنند ولی شما این اشتباه را انجام نداده با خلطه فیر نکنید و نشان دهید که توانائی نوشتن مطالب سیاسی و اجتماعی را دارید . دیگران را انتقاد کردند آسان است و مطلب نوشتن کار آسانی نیست ولی شما چون سواد نوشتن را نداری کار را آسان نموده (بی خلطه فیر میکند) خوب است که حتی نام دورغین خود را نیز نوشته نکردید چون در آن صورت همه به شما خنده میکردند و مورد تمسخر قرار میگرفتید بهتر قدری فکر کنید و بعدا بنویسد
حامد از هامبورگ

>>>   فضیلتمآب محترم شریفی صاحب بزرگوار از کانادا!!!
شما کور خانه نشین از بغداد خبر دارید یا چطور؟ فعال بودن دستگاه دیپلوماسی افغانستان و بی فساد بودن وزارت خارجه را از غندی خیر تان به هزار ها کیلومتر دور از وطن در کانادا تول و ترازو میکنید؟؟ حضرت عالی از کدام لوایح وظایف و قوانین صحبت میکنند؟ کور شویم که تطبیق یکی را دیده باشیم. مگر وقتی رئیس جمهور تان قانون اساسی را به فکاهی تبدیل کند چرا مامورینش در قصه لوایح باشند!!!
مامور وزارت خارجه که در دیگ قانون شکنی این وزارت سوخته روان است

>>>   اقای شریقی : از احساسات پاک تان در مورد وزارت خارجه تشکر شاید شما از وزارت خارجه ای گپ بزنید که سال ها قبل بوده انجانب به عنوان کارمند بر حال وزارت خارجه افغانستان میگویم که نویسنده مطالب بالا 80 فصد مطالب را نسبت به وزارت خارجه و سفرآی ان در خارج نکشور درست نوشته است .
زور گوی ، و اسطه بازی ، ترس از سبکدوش شدن ماموران وزارت خارجه از کار ، ترس از پیشنهاد های معقول در وزارت و از همه مهم ترس خاموش بودن و نظاره کردن ر وح و روان کارمندان فعال این وزارت را آزار میدهد و برای ماندن در وزارت و یا احتمآ رفتن به خارج پس از سال ها خدمت باید به هر کس و نا کس احترام کنی
م کارمند وزارت خارجه کابل

>>>   وزارت خارجه افغانستان که درحقیقت پالیسی ساز سیاست خارجی افغانستان میباشد، چنان در سردرگمی گرفتار است که ابتکار عمل را از کاملا از دست داده است.
وزارت خارجه در ده سال گذشته موفق نشده است، تا کادر مجرب و کار آزموده ای از دیپلومات های ورزیده و با تجربه را برای آینده این وزارت تربیت نموده و سیستم مدرنی که بتواند این وزارت بیسار مهم را رهبری نماید پایه گذاری کند.
اکثر دیپلومات های این وزارت چه در داخل کشور و چه در خارج ، در یک حالت سردرگمی بسر می برند. با وجود اینکه کارمندان برحال این وزارت می باشند، ولی به آینده خود خوشبین و مطمئن نبوده بسیار نگران به نظر میرسند و گاهی در انتظار خبر برطرفی خود بدون آنکه وظیفه دیگری به آنان محول شود، هستند.
وزارت خارجه به عنوان پالسی ساز کشور ، هیچ استراتیژی مشخصی در باره سیاست خارجی افغانستان ندارد. به همین سبب نمی تواند به درستی عمل کند.
استراتیژی و طزر تفکر رییس جمهور و وزیر خارجه افغانستان ، روز بروز یا هفته به هفته در رابطه به پاکستان تغییر میدهند و دیپلومات های وزارت خارجه منتظر تحولات و یا نظریات رییس جمهور وسخنانش در رسانه بوده و بر اساس آن نظریات خود را تنظیم می کنند. به همین علت به جرآت میتوان گفت، که سخنگوی وزارت خارجه قبل از کنفرانس خبری باید اجازه گفتن مطالب را از مقام بالاتری بگیرد. زیرا همه می ترسند چیزی بگویند که بعدا به مشکل مواجه شود.

>>>   به گفته شماری ازدیپلومات ها ، انجام وظیفه شراط اول خدمت در وزارت خارجه نیست، بلکه خوش نگهداشتن مقامات بالا مهم تر از انجام وظیفه میباشد.
گفته میشود مدت خدمت هر دیپلومات در خارج از کشور سه سال میباشد ولی بعضی ها که وسیلۀ زورمندی در کابل دارند مانند جنرال قونسل افغانستان در بن المان ، که نزدیک به شش سال است در بن بسر میبرد و چندین نفر دیگر که نام شانرا سایر دوستان معرفی خواهند نمود، که سال ها در خارج می مانند بدون ، آنکه اصلا مشکلی داشته و شاید هم برای مدت ها این پست را به سرقفلی گرفته باشند.
آیا این طرز روش با کارمندان وزرات خارجه در افغانستان باید چنین متفاوت باشد و هر کارمند به چشم خاصی دیده شود؟
آیا در وزارت خارجه کارمندانی که حامی و زور گویی ندارند باید به عنوان کارمندان درجه دوم و سوم به شمار آیند؟
برای اینکه سوء تفاهمی بوجود نیاید جزیئات این مطلب تمام کارمندان محترم وزارت امور خارجه افغانستان را در بر نمیگیرد. اصل موضوع این است اکثریت کارمندان محترم این وزارت اطمینان کامل برای ادامه کار خود در این وزارت را طولانی مدت ندارند. خصوصا آنانیکه از تحصیل و تجربه کافی برخوردارند چاره ای نمی بینند جز اینکه سکوت کنند و یا به زورمندی پناه ببرند تا حامی شان در وزارت خارجه در کابل باشد.

>>>   وزارت خارجه به عنوان پالسی ساز کشور ، هیچ استراتیژی مشخصی در باره سیاست خارجی افغانستان ندارد. به همین سبب نمی تواند به درستی عمل
کند.
استراتیژی و طزر تفکر رییس جمهور و وزیر خارجه افغانستان ، روز بروز یا هفته به هفته در رابطه به پاکستان تغییر میدهند و دیپلومات های وزارت خارجه منتظر تحولات و یا نظریات رییس جمهور وسخنانش در رسانه بوده و بر اساس آن نظریات خود را تنظیم می کنند. به همین علت به جرآت میتوان گفت، که سخنگوی وزارت خارجه قبل از کنفرانس خبری باید اجازه گفتن مطالب را از مقام بالاتری بگیرد. زیرا همه می ترسند چیزی بگویند که بعدا به مشکل مواجه شود.
اکثر سفرای افغانستان در خارج ، بخصوص در اروپا نیز به چنین مشکلی گرفتارند و این باعث می شود با وجود تجربه کافی از خبرنگاران هراس داشته و به
مصاحبه حاضر نشوند. چون در حقیقت چیز مشخصی برای گفتن ندارند و می ترسند چیزی بگویند که مورد بازخواست وزارت خارجه در کابل قرار گرفته ، از
کار سبکدوش شوند.
گفته میشود تنها دیپلوماتی که در حال حاضر از همه بیشتر جرات گپ زدن را دارد، آقای عمر داوؤد زی سفیر افغانستان در پاکستان است که بقول همه فعلا
او پالسی ساز سیاست خارجه افغانستان می باشد و از چنان قدرت و اختیاری برخوردار است که گاهی بدون رییس جمهور کرزی در مورد سیاست خارجی تا جایی که مربوط به پاکستان و طالبان و در مجموع سیاست منطقه باشد، تصمیم می گیرد و وزارت خارجه افغانستان در این میان فقط نظاره گر است.
در چنین شرایطی اهمیت وزارت خارجه به شدت آسیب دیده و ابتکار عمل نه تنها از دست وزارت خارجه بلکه از سفرای این وزارت در خارج از کشور نیز به
شدت کاهش یافته ، متآثر میشود و هیچ دیپلوماتی در خارج حاضر نیست به خبرنگاران در مورد تحولات افغانستان صحبت کند. گفته میشود عمر دادؤد زی
تمام دیپلومات ها را زیر نظر دارد.

>>>   نویسنده محترم،
همه چیزی که شما نوشته اید، کاملاً درست است. من هم یک چیزی گفتنی از دید عینی دارم که بعداً خدمت دوستان ارائه خواهم کرد.
فقد من میخواهم ذکر نمایم که در وزارت خارجه، تاکه یک شخصیت بزرگ اوار را نشناسید، و شخص زوراور، هیچ وقت صاحب کمال نمیشوید.
من در یکی از سفارت های افغانستان کار میکنم و خوب واقف هستم که کیها احل کار و کیها بیکار و بیکار هستند.
هیمشه رنج میبرم که این افغانستان بلاخره چی خواهد شد. منی که جوان هستم، دلم بسیار از دولتم شکسته است. برارد اگر من به افغانستان برگشتم، باز تمام دلم را خالی خواهد کرد و چیزیکه من روی دست دارم، همیش را به سایر مطبوعات نشر خواهم کرد. وعده من است.

>>>   آقایان کارمندان وزارت امور خارجه ، اقای م و اقای سوخته
من اگر کارمند وزارت نیستم اما دوستان بیشتری دارم و هرگاهی که به کابل سفر داشته باشم از نزدیک با ایشان ملاقات میکنم، شاید یک سلسله مشکلات وجود داشته باشد وطن ما بیشتر از چهار دهه شاهد جنگ های داخلی میباشد. اما به نظر من درست نیست که وطن و وزارت خارجه خویشرا به مسخره نزد همه جهانیان بیگیریم. آیا هدف اصلی مامورین وزارت خارجه صرف مقرر شدن در خارج از کشور میباشد؟آیا هیچ نوع کار و فعالیت در داخل وزارت خارجه مهیا نیست؟ اگر هدف و مقصد اصلی در وزارت امور خارجه مقرر شدن در کشور های خارج باشد این خود باعث ارج و مرج میگردد. بیاید باحس وطندوستی از راه های مثبت بخاطر اصلاح بکوشیم نه به بد گفتن تهمت بستن. آیا درست است که اسم شخص در سایت ها تذکر داده شود؟ هر شخص چی زشت چی خوب از خود دارای یک شخصیت میباشد که سزاوار ان نیست که پیش همه ذکر گردد. تا جایکه من معلومات دارم هیچ فردی در وزارت خارجه طرف دار قوم گرای و دیگر مسایل که باعث عدم وحدت ملی گردد اجراات نماید. پس بیاید با یک رویه عالی و وطندوستی کوشش نمایم تا اداب و اخلاق نویسندگی را مراعات نمایم. قسم یاد میکنم که این حرف ها به جز بدبختی بیشتر چیزی دیگری نمیتواند بسازد. به امید افغانستان سربلند و آباد
شریفی

>>>   به ادامه نظریات دوستان این مطلب هم میخواهم اضافه کنم که دروزارت خارجه فعلا هیچ کدام اصول باقی نمانده است که مطابق آن عمل کرد.
وزارت خارجه کاملا میان دوباند تقسیم گردیده است:
1- باند وزیر که شامل ریس دفتر،ریس تشریفات ومدیر دوم سیاسی میگردد؛
2- باندمعین اداری که شامل ریس منابع بشری، ریس آرشیف ومدیرخدمات میگردد.
به عنوان کارمند عادی این وزارت باید گفت که هرچه آصیب از جنگ این دوباند میبینیم ماکارمندان وملت بی چاره افغانستان میبیننیم، مانند همان مثل فارسی میباشد"درجنگ میان دو قچ پای میش میشکند" مه به عنوان یک تبعه افغانستان حضور ریس جمهور کرزی عذر میکنم که ملت را از این نجات دهند.

>>>   هم وطن سلام ات میدهم و از سایت محترم افغان پیپر خیلی ها تشکری مینمایم من که اقای منجم زاده را خیلی ها از نزدیک میشناسم و شب ها همرای موصوف داد و ستد های علمی داشته ایم با این نوشته های فوق شان موافق نیستم حتی خیلی با ادبیات ضعیف نوشتند من میخواهم اقای منجم در این مورد یک مقاله نوشته کنند
شب قبل در بر نامه فر مایشی که خواست ونیات حاکمان قدرت و از همه موهم نیات شوم مشاورین تعهد سپرده فهمیده یا نا فهمیده به منا فع دیگران نسبت به نفع مردم وکشورخود دران ان اعکاس یافته بود در تلویزیون ملی تما شا کردم بر نامه به ارتباط خط مرزی دیورند بر گزار شده بود ایجاب میکرد مطابق مقررات وقوانین بین الدول وزیر محترم خارجه ویا شخص محترم ریس صاحب جمهور د ر این مورد به مردم خود معلومات میدادند بر عکس به خاطرنر جید ن بیش از حد همسایه محترم لوی درستیز صاحب که من به شخصیت شان احترام دارم در بر نامه حاضر شدند وحرف دل حاکمان قدرت ومشاورین باعزمت را که به خاطر بقای وسرپوش گزاشتن عمل کرد های خود دست به هر اقدامی ممکن وغیر ممکن میزنند بیان کردند اینکه خط سرحدی دیورند اعتبار ندارد دریای سند را بحیث خط سرحدی جانب افغانستان قبول دارند هم وطن به اصطلاح عام بیا از این نوده پیوند کن چندین دهه گزشت گشور به ویرانه تبدیل شد زیر ساخت های کشور فابریکات نابود اردوی کشور متلاشی توپ تانک وماشین الات تکه تکه پارچه و اره گردیده شلغم تول به کشور همسایه بفروش رسانده شد مخصو صا در همین مدت ده سالی که گزشت مردم ما چه جفا ها تیره روزی ها انفجارات وا نتحاراتی را که ندیدند وهنوز هم ادامه دارد حرکات انتحاری ازکمر به فرق سر رسیده ببینیم در اینده ازکجا شروع میکنند خلاصه اینکه چرا مسولین در همین مدت یکبار هم اگرمیشد به مردم خود واضع میساختند که ما چشم به خاک همسا یه داریم علت بر بادی کشور دلیل اش این است در یا اینکه موضوع را از مردم خود پنهان نمیکردید رسما با کشور همسایه داخل مزاکره وتفاهم می شدید واین زخم کهنه راعلاج ودر مان میکردید برعکس اکنون میخواهند بخاطر بقای خود که در اینده نزدیک مدنظر دارند با بی ارزش نشاندادن وبی حرمتی به پارلما ن کشور وقوانین کشور های دارای نظام های دیمو کراسی باز هم لوی جرگه فر مایشی را که که میراث گزشته های دور وعنعنه گزشتگان شاهان وامیران در زمان های قدیم بوده وبه عصر ایمروز ونظام دیموکراسی نا سار گاراست را دایر درجمله سایر خواسته های دل خود این موضوع را نیز از نظر مردم بگزرانند که خط دیو رند زمان ان تکمیل شده برسمیت نمیشناسیم انگاه باز هم با دشمنی با همسایه اوضاع را متشنج وبه زندگی خود ادامه دهند کشور در حال جنگ ا شپلاق چورهم قبلا زده شده شعار هم این که تا رود سند از ما است من بحیث طبعه این کشور میگویم جنابان این راه که تو میروی به ترکستا ن است خدا نکند با این خاست ات در یای کابل را از دست بدهی حریف ات بی انصا ف وبی مروت است اگر این خواسته شما جنبه قانونی داشته باشد که ندارد میشود بدون ضیاع وقت از طریق ساز مان ملل متحد بر رسی گردد در غیر ان اگر مستحق نباشید هیچ کسی از افراد اجتماع حاضر نخواهند شد که سلاح بر دارند واین خواب رویای شما چند نفر محدود علاقه مند به لوی افغانستان را برا ورده سازند در همین مد ت ده سال با این پول های با د اورده به افغانستان کوچک چکردید که انتظار دیگری مردم از شما داشته باشند مردم انتظار خیر را از دولت ندارند لطفا مردم را به حال خود شان بگزارید تا سر نوشت خود وکشور خودرا تعین کند
با احترام--- ذره هستی

>>>   مطابق مقررات وقوانین بین الدول وزیر محترم خارجه ویا شخص محترم ریس صاحب جمهور د ر این مورد به مردم خود معلومات میدادند بر عکس به خاطرنر جید ن بیش از حد همسایه محترم لوی درستیز صاحب که من به شخصیت شان احترام دارم در بر نامه حاضر شدند وحرف دل حاکمان قدرت ومشاورین باعزمت را که به خاطر بقای وسرپوش گزاشتن عمل کرد های خود دست به هر اقدامی ممکن وغیر ممکن میزنند بیان کردند اینکه خط سرحدی دیورند اعتبار ندارد دریای سند را بحیث خط سرحدی جانب افغانستان قبول دارند هم وطن به اصطلاح عام بیا از این نوده پیوند کن چندین دهه گزشت گشور به ویرانه تبدیل شد زیر ساخت های کشور فابریکات نابود اردوی کشور متلاشی توپ تانک وماشین الات تکه تکه پارچه و اره گردیده شلغم تول به کشور همسایه بفروش رسانده شد مخصو صا در همین مدت ده سالی که گزشت مردم ما چه جفا ها تیره روزی ها انفجارات وا نتحاراتی را که ندیدند وهنوز هم ادامه دارد حرکات انتحاری ازکمر به فرق سر رسیده ببینیم در اینده ازکجا شروع میکنند خلاصه اینکه چرا مسولین در همین مدت یکبار هم اگرمیشد به مردم خود واضع میساختند که ما چشم به خاک همسا یه داریم علت بر بادی کشور دلیل اش این است در یا اینکه موضوع را از مردم خود پنهان نمیکردید رسما با کشور همسایه داخل مزاکره وتفاهم می شدید واین زخم کهنه راعلاج ودر مان میکردید برعکس اکنون میخواهند بخاطر بقای خود که در اینده نزدیک مدنظر دارند با بی ارزش نشاندادن وبی حرمتی به پارلما ن کشور وقوانین کشور های دارای نظام های دیمو کراسی باز هم لوی جرگه فر مایشی را که که میراث گزشته های دور وعنعنه گزشتگان شاهان وامیران در زمان های قدیم بوده وبه عصر ایمروز ونظام دیموکراسی نا سار گاراست را دایر درجمله سایر خواسته های دل خود این موضوع را نیز از نظر مردم بگزرانند که خط دیو رند زمان ان تکمیل شده برسمیت نمیشناسیم انگاه باز هم با دشمنی با همسایه اوضاع را متشنج وبه زندگی خود ادامه دهند کشور در حال جنگ ا شپلاق چورهم قبلا زده شده شعار هم این که تا رود سند از ما است من بحیث طبعه این کشور میگویم جنابان این راه که تو میروی به ترکستا ن است خدا نکند با این خاست ات در یای کابل را از دست بدهی حریف ات بی انصا ف وبی مروت است اگر این خواسته شما جنبه قانونی داشته باشد که ندارد میشود بدون ضیاع وقت از طریق ساز مان ملل متحد بر رسی گردد در غیر ان اگر مستحق نباشید هیچ کسی از افراد اجتماع حاضر نخواهند شد که سلاح بر دارند واین خواب رویای شما چند نفر محدود علاقه مند به لوی افغانستان را برا ورده س

>>>   تازمانی که توزیع نقش هادرافغانستان انتسابی باشدوضع افغانستان هیچ خوب نمی شودچراکه وظایف براساس توانایی برای کسی داده نمی شودبلکه براساس نسب وخویشاوندی تقسیم می شودماجوانان افغان که آینده ازآن ماست بایدمقابل این سیاست غلط دولت ایستادگی کنیم
رضایی

>>>   نجیب عابد با کمک مارشال در المان دست به یک شرکت تجارتی زده اند و مسوؤلی آنرا غیر مستقیم عابد نجیب مستشار سفارت افغانستان در برلین به عهده دارد.
گفته میشود بخشی از این تجارت تبادله غیر مجاز اسعار است یا به روش های جدید که ( شستشئوی پول ) نام دارد مشغول میباشد یکی از دیپلومالت ها در لندن میگوید پول معاش کارمندان وزارت خارجه در خارج از افغانستان توسط همین فرد تبادله میشود که از ان فایده زیادی به حساب مارشال که عابد نجیب و شفیق خواهر زاده مارشال که از ده سال به این طرف در قاچاق افراد و فراهم ساختن زمینه پناهندگی برای دیپلومات را سازمان دهی میکند میریزد.
این شفق چتاق که خود را در برلین اتشه نظامی سفارت افغانستان معرفی میکند در این تجارت ها با عابد نجیب همکاری دارد ریاست تفتیش وزارت خارجه میتواند این موضوع را بررسی نماید
سلیمان از برلین

>>>   به ادامه نظريات ديبلومات هاي مجرب كار فهم با دانش وزارت امور خارجه كه لياقت سوپر سكيل رانيز دارد بترتيب ذيل است .
ع حيدر لالا .مير سيفو .ادريس .تكل .فضلي . عفار لوگري . الغياث . صالح گرگ .وعيره

>>>   برادر ساده اندیشی چه فایده دارد
کدام ارگان دولتی کشور سامان دارد که وزارت خارجه اش سامان داشته باشد.

>>>   کدام وزارت خارجه کدام دولت که متل داکترعبیدداکتردندان رابه سیاست روان کرده والله کی جورشود

>>>   خدا عابد و اشرف صاحب را هدایت کند که دست از دشمنی بردارند و به فکر مردم افغانستان به خصوص مهاجران افغانی در المان باشد و خداوند عصبانیت و بد رفتاری مروت را نیز کمتر سازد تا مردم از شما راضی باشند
دعاگوی شما میرویس از بن

>>>   حالا وزارت خارجه به وزارت نسوار فروشي تبديل شده است در كشور سعودي هم يك شخصي نسوار فروش را منحيث سفير افغانستان تعين كه نشتن خود را نمى داند
مياكًل خوست

>>>   لطفا وقت ارائه نظریات را در این مورد طولانی بگذارید تا وطنداران نظریات مثبت و منفی خود را بنویسند و وقت کافی داشته باشند تشکر از افغان پیپر و نوشته خوب نویسنده


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است