میله گل نارنج در ننگرهار
در جشن گل نارنج مشاعره ی عنعنوی در نخستین روزهای بهار، هرسال در شهر جلال اباد راه اندازی می شود و امسال نیز هزاران تن از دلبستگان در این جشن و مشاعره شرکت کرده اند 
تاریخ انتشار:   ۱۴:۵۱    ۱۳۹۱/۱/۱۶ کد خبر: 34532 منبع: پرینت

جشن گل نارنج، با حضور هزاران تن از باشندگان ننگرهار در این ولایت برگزارشد.

به گزارش پامیر ، همه ساله به بهانه فرا رسیدن نوروز سلسله جشن ها و ميله های بهاری آغاز می يابد ، که در آن عام و خاص امکان شرکت را دارند.
یکی از مراسم برگزاری جشن گل نارنج در جلال آباد مرکز ولایت ننگرهار است که همه ساله هنگامیکه درختان نارنج گل میکنند و شهر جلال آباد پر از عطر نارنج میگردد برگزار میشود.
در محفلی که به همین مناسبت در هوتل سپین غر دایر گردید، صدها تن از مسوولین دولتی، فرهنگیان، شاعران و اهالی ولایات ننگرهار، کابل، خوست، پکتیا، پکتیکا، کنر، لغمان و تعدادی فرهنگیان شهر پشاور شرکت نموده بودند.

ميله گل نارنج به منظور استقبال از آمدن بهار برگزار می شود، اين ميله همه ساله از تاريخ ۱۰تا ۳۰ ماه حمل در باغ سراج الاعماره ای شهر جلال آباد يا يکی از باغ های ديگر تجليل می شد، و هدف از آن، همبستگی اشتراک کنندگان، لذت بردن و استقبال از آمدن بهار و رويش سبزه و سرسبزی و زيبايی های طبيعت و سرانجام شگفتن گل نارنج می باشد.

اين ميله بيشتر در بر گيرنده ای مشاعره يا محفل شعرخوانی ميان طبقه های مختلف اعم از بزرگتر ها و جوانتر ها می باشد، به همين ترتيب محفل های از ساز و سرود و آواز خوانی به مناسبت آمدن بهار و در مورد گل نارنج برگزار می شود و همين گونه خيلی سرگرمی های ديگر در اين باغ به چشم می خورد
در این محفل اورنگ صميم رئیس اطلاعات و فرهنگ ننگرهار ، نجیب الله منلی مشاور وزارت اطلاعات و فرهنگ، و متعاقبا داکتر محمدعلم اسحق زی سرپرست ولایت ننگرهار در رابطه به تاریخچه میله عنعنوی گل نارنج و اهمیت آن در غنامندی فرهنگی کشور صحبت نمودند.

همانند ميله گل نارنج ، ميله های موسمی دگر هم در ولاياتی مختلف افعانستان و جود دارد، مانند: ميله گل سرخ در مزارشريف، ميله گل انار در قندهار، ميله گل سنجد در لوگر، ميله گل ارغوان درچاريکار، ميله گل سيب در ميدان و ميله گل سرخ در تورغوندی ، ميله ارغوان در اطراف کابل ، ميله گل نسترن در باغ بالا.

در این جشن شماری از شاعران و نویسندگان از ولایت های گوناگون برای شرکت در مشاعره و بزرگداشت از این جشن در شهر"جلال اباد" گرد امدند.
در همین حال، ریاست اطلاعات و فرهنگ ننگرهار میگوید که حضورشاعران و نویسندگان، در این جشن، امسال نسبت به سال های پیش چشمگیرتر بوده است.

در جشن گل نارنج مشاعره ی عنعنوی در نخستین روزهای بهار، هرسال در شهر جلال اباد راه اندازی می شود و امسال نیز هزاران تن از دلبستگان در این جشن و مشاعره شرکت کرده اند.

رییس اطلاعات و فرهنگ ولایت ننگرهار، میگوید: شمار زیادی از شاعران و نویسندگان از بخش های گوناگون کشور در این مشاعره حضور دارند.
هرچند برخی از مقامهای برخی از ولایت ها، در این مشاعره شرکت کردند، اما بیشتر شاعران اشعارشان را بدون سانسور به خوانش گرفتند.
از سویی هم برخی از شرکت کنندگان مشاعره ی امسال را نسبت به سالهای گذشته بسیار پررنگ میدانند اما اشعار برخی از شاعران را خالی از ارزش های هنری میدانند.

رییس اطلاعات و فرهنگ ولایت ننگرهار ادامه داد : برای نخستین بار جشن گل نارنج و مشاعره ، در سال1340هجری خورشیدی در این ولایت برگزار شد.
پس از ان هر سال ، از این روز گرامیداشت به عمل می اید.
وی می افزاید که، در سال1340هجری خورشیدی برعلاوه جشن گل نارنج، 13جشن دیگر از سوی وزارت اطلاعات و فرهنگ عنوان نیز پذیرفته شده بود.
اقای سلیم می افزاید، در برخی از ولایت های دیگر نیز جشن گل نارنج، کماکان برگزار میشود. اما در ولایت ننگرهار از این جشن هرسال از سوی فرهنگیان گرامیداشت می گردد.

در این جشن صنایع دستی و اثار باستانی به نمایش گذاشته شد.
گفتنی است که مشاعره ی گل نارنج 500 سال قبل، در ولایت ننگرهار به گونه ی غیر رسمی برگزار میشد، اما پس از ان از سوی وزارت اطلاعات و فرهنگ این روز به گونه ی رسمی پذیرفته شد.


این خبر را به اشتراک بگذارید
نظرات بینندگان:

>>>   ملا ها و پشتون ها نوروز باستان را منع میکنند اما در این میله های گل نارنج ،کچالو، شلغم ، زردک ، کوکنار و غیره را تجلیل میکنند .

>>>   علماي جيد! چرا صداي تان خاموش است؟ در بارة سال نو و جشن نوروز گوش عوام الناس را كر كرديد كه اين حرام است و شرك است . اين ميل هم به نام جشن گل نارنج برگزار ميشود .اگر با كلمة جشن مخالف هستيد ، چرا آواز تان خاموش است؟

>>>   این میله ها از شریعت بدور است از نطر من حرام است. نورستانی

>>>   فکر میکنم که این جشن یا میله ارتباط با نارنچ دارد و نارنج هم در سرزمین مقدس پاکستان و پدران معنوی طالبان ارتباط دارد و زیاد است ضمنآ محل پرورش افغان ملتی ها که ننگرهار است ارتباط دارد بنآ کدام مشکلی از نظر علمای جید بخصوص رئیس شورای علما دیده نمیشود زیرا ایشان هم از مشرقی اند. حلال است حلال است حلال است .
نوروز حرام دی حرام دی حرام دی

با احترام

>>>   منکه پشتون هم نیستم واضح میگویم نه ان میله وجشن کدام قدسیت دارد ونه این ولی هردو بحیث دوروز ملی وجشن دهقان وجشن گل تجلیلشان جهت تفریح وخوشی مردم کاری بد نیست به شر ط اینکه نگویم در بلخ بیا چه بیت الشرف است ویا گل نارنج وتجلیل ازان مقدس است

>>>   با احترام

>>>   ما جوانان درشرايط قرار داريم كه از يك طرف دنياي غرب باتمام تكتيك هاي ضد ديني واسلامي به جهان اسلام مداخله ميكند واز طرف ديگر يكتعداد از مولوي ها يا نوكران غرب بگويم كه باانها همكاري كرده و از اسلام يك چيز مجهول ميسازند مثلا :اگر بخواهي از بهار كه يك تغير خوش ايند در طبيعت رخ ميدهد كه كدام ربط به دين ندارد ،انرا تجليل نمائيم با سروصداهاي عجيب روبرو ميشويم امااگر در مسجد وانهم در وقت عبادت مسلمانها كه شايد كفر هم اين كاررا انجام ندهند انتهاري نمايد ويا سوختاندن مكتب ها ،ازبين بردن پل وپلچك وكشت نمودن كوكنار كه اكثرا از نزديكان اين جنابان ميباشند صورت ميگيرد هيچ وقت چنين نشست هاي تلويزيوني وراديوئي نداشتند پس مابايد چي كار نمايم وچگونه با داشتن اين گونه علما ومولوي ها با جهان غرب از اسلام دفاع نمائيم .
بسيار نگران كننده وزشت است .
عبدالباسط (ح) خوشحالخان


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است