تاریخ انتشار: ۰۸:۲۱ ۱۳۹۲/۴/۱۶ | کد خبر: 54178 | منبع: | پرینت |
از قدیم در بین پنجشیریان غیر بومی رسم و آیین دیدار از خویشاوندان تحت نام محله توت خوری، با شروع از ماه سرطان الی ختم توت ریز در بین پیر و برنا پنجیشریان رایج است.
این میله توت خوری در بین بچه های جوان از عصر شروع و تا ساعت چهار شب با ساز و سرود و پای کوبی های و با تمرین لهجه محلی در اطراف چشمه های ادامه دارد.
چگونه شرح سازم من فضایش
بهشت آساست و دل کش باغ هایش
شفا یابند مریضان از هوایش
ز چشم بد نگهدار خدایش
نظیر باغ رضوان است پنجشیر
شاعر سید محمد قاسم
در دلم تمنای کوهسار پنجشیر است
آرزوی سیر لاله زار پنجشیر است
چاره ی دیگر نبود خاطر ملولم را
آنچه غم برد از دل آبشار پنچشیر است
از هوا و آب آن روح تازه می گردد
بهر دفع رنج و غم سبزه زار پنچشیر است
آب روشن و صافش هر طرف بود جاری
نهر در سن کابل شرمسار پنجشیر است
کبک می پرد هرسو مستی دارد دریایش
جان من تما شا کن نوبهار پنجشیر است
صوفی عشقری
>>> همه ملت افغان اروزو دارد روز ها وشب ها را در فضای امن وامنیت ودر محافل خوشی وسرور بگزراند ولی افسوس که اضافه تر از سه دهه میشود که این ارزو ها وارمانهای مردم عملی نیست زیرا غم های دامنه دار بیشتر از خوشی های زود گذر درین کشور موجود ورو به افزایش است
کاکه از کابل
>>> ازاینکه همه شان جهاندیده شده اند تالخان خوری یادشان رفته است
(استالفی)
>>> هميشه آباد باشي وطن ، افغانستان. انشاالله .
عبدالحي از تهران
>>> بنازم کوه ودریای پنجشیر . بنازم دشت ودامان پنجشیر . هر هم وطن ما میتوانند در پنجشیر میله توت نمایند واز خداوند متمنی هستم تا وطن ما ارام و همه در صفا وصمیمیت زنده گی کنند و کدام جنگ وجود نداشته باشد ومردم هوشیار شوند ودشمن مشترک خود را بشناسند ...
غم خورک کابلی
>>> پنچشیر دربین دوشاخ جنوبی هندوکش وا قع است ولازم دیدم که در مورد طبعت زیبای پنچشیرمختصری نوشته بنمایم تا توجه دوست داران طبیعت را به خواندن ودیدن طبیعت دره های زیبای و قشنگ پنچشیر معطوف نموده راجع به پنچشیر بهشت زمین سر زبانها است معلومات داشته باشند. افغانستان مانند بدخشان دره پیچ و تاب دره های کوبابا وسفید کوه ونورستان وغیره جاهای زیبا ودیدنی زیاد دارد و هر کدام آن بجای خود قشنگ وقابل تماشا است ولی دره های شاداب پنچشیر بانزدیک که به کابل دارد و با هم زیبایی هایی که در خود جمع کرده بلا شبهه بهشت زمین است و هم از لحاظ آب وهوا و طبیعت یکی از مناطق کم نظیر در کشور ما است. و یکی از بهترین چراگاه ییلاقی های کو هستانی افغانستان بشمار میرود.
داکتر یارمحمد کادر محیط زیست
>>> پنچشیر کوهای پرنشیب و برف گیر و قلل یخچالهای طبیعی دارد, اما اگر بیشتر با آن نزدیک شویم تنوع وسعی از چشم اندازهای طبیعی نواحی دهات آن انواع درختان میوه دار نظیر بادام, چهار مغز, زرد آلو, آلوبالو ,گلیلاس ,سیب شفتالو , ناک, انار, انواع انگور وانواع توت ( سفید توت ,کبودتوت , شاتوت ) ودر دامنه کو ه های آن پوشش گاهی انبوه ی از درختان بلوط بته ها را نیز مشاهده می کنید. پنچشیر با داشتن آب وهوای گوارا و دره های شاداب وسرسبز یکی از تفریح گاه های مرکز مملکت بوده در موسم تابستان به روزهای تعطیل مردم ومامورین می توانند که ساعتی را درگوشه و کنار دهات ودره های آن با شنیدن بلبلان برشاخسار گل و عند لیبان برفراز آبشاران نغمه سرای نموده و روان مهمان نان را نوازش می دهدند و به خوشی بگزرانند
داکتر یارمحمد کادر محیط زیست
>>> استالفی جان قندول گفته اند که بی رنج گنج میسر نمیشود بلی تلخان ان روز هم خوردیم حال هم میخوریم و فردا هم خواهیم خورد چرا مگر خوردن تلخان کدام ننگ است که تو از ان یاد کردی بیا یک روز تو هم مهمان ما باش هر انچه که خوش داشتی برایت اماده میکنیم دوست گرامی
نور پنجشیر از کابل
>>> توت تلخان کدام معنی خواص ندارد صرف مردم پنجشیر میخواهند سایر اقوام را تحت تاثر فرهنگ خود بیاوراند
>>> فواید توت ها
سه شنبه, 19 اپریل 2011 17:06
توتها، از بهترین میوهها هستند که نه تنها طعم بسیار عالی دارند، بلکه حاوی فیتوکمیکالها هستند که شگفتی میآفرینند و موجب بهبود و تعدیل سلامت میشوند.
توتها دارای فیبر بالا و قند نسبتا پایینی هستند، بنابراین اگر در حد متعادل مصرف شوند، موجب تغییرات شدید انسولین نمیشوند.
بهترین طریقه مصرف توت به صورت طبیعی و خام است، چرا که حرارت دادن و فریز کردن آن، به آنتیاکسیدانهای آن آسیب میزند؛ البته بعضی از آنتیاکسیدانها حتی پس از حرارت دادن و فریز کردن باقی میمانند.
انواع گوناگون توت دارای مقادیر متفاوت از مواد مغذی هستند. شاتوت یکی از انواع توتهاست.
شاتوت از نظر تاریخی، میوهای به حساب میآید که از دیرباز شناخته شده است.
جالب است بدانید در اروپا از سالهای دور، مردم از این میوه برای درمان زخمهای دهان و تخفیف دردهای مربوط به دندان استفاده میکردهاند.
استفاده از جوشانده برگهای این میوه برای برطرف کردن حالت تهوع از قدیم معمول بوده و ریشه آن برای درمان اسهال خونی استفاده میشده است.
شاتوت میوهای لذیذ و خوشطعم است که بر درختچههای کوتاه میروید. شاتوت را میتوان به شکلهای متفاوتی به صورت خام، پخته و یا به صورت مربا مورد استفاه قرار دارد.
با داشتن مواد مغذی مختلف شاتوت بهعنوان یک میوه سلامت مطرح است.
وجود این مواد مغذی و نقش همافزایی این مواد مغذی بر یکدیگر سبب شده است تا این میوه بهعنوان منبعی خوب برای تامین نیاز روزانه به ریزمغذیهای گوناگون مورد توجه قرار گیرد.
شاتوت برای حفظ سلامت
محققان انجمن تغذیه آمریکا، شاتوت را در مقایسه با 40 نوع میوه تازه دیگر، به عنوان اولین میوه از نظر فعالیت آنتیاکسیدانی قرار دادهاند که دارای فیتوکمیکالهای قوی مانند آنتوسیانین است. آنتوسیانین رنگدانهای است که رنگ سیاه شاتوت از آن ناشی میشود.
شاتوت خواص مفیدی برای سلامت دارد، از جمله جلوگیری از عفونتهای دستگاه ادراری، سرطان، بیماریهای وابسته به سن و حملات سکته مغزی.
شاتوت
شاهتوت از ساخته شدن کلسترول بد که به بیماریها و حملات قلبی منجر میشود، جلوگیری میکند. علاوه بر این، شاهتوت دارای ویتامینهایA ، C و املاح روی، پتاسیم، آهن، کلسیم و منیزیم است.
سایر آنتیاکسیدانها و فنولهای موجود در شاتوت شامل موارد زیر هستند: الاژیک اسید، روتین، گالیک اسید، هیدروکافئیک اسید، پی کوماریک اسید سینامیک و آنتیاکسیدانهای مشهور که آنها را به خوبی میشناسیم یعنی ویتامینهای A و C.
وجود انواع آنتیاکسیدانهای گوناگون در شاتوت، «درجه ظرفیت جذب رادیکالهای آزاد» آن را که یک شاخص اندازهگیری تاثیر مواد غذایی در پیشگیری از سرطان است، به رقم 5350 در هر صد گرم رسانده است.
این شاخص برای زغالاخته حدود 9350، برای تمشک حدود 12 هزار و برای سیب عدد 3100 است.
محتوای متعادل تانن موجود در شاتوت به استحکام جداره رگها کمک کرده و از خونریزیهای پوستی جلوگیری میکند.
مصرف این میوه در موارد التهاب رودهای کمککننده است.
مصرف منظم این میوه فرآیند پیرشدن را کند میکند و به دلیل وجود خاصیت ضد باکتریایی آن، به بهبود شرایط اسهال ناشی از باکتریها کمک میکند.
مصرف عصاره شاتوت در افراد دچار واریس سبب کاهش نشت دیواره نازک رگهای خونی میشود. این عصاره دارای آنتیاکسیدانهایی به نام آنتوسیانیدین است. آنتوسیانیدین به بهبود بافت پیوندی آسیب دیده کمک میکند. مصرف میوه شاتوت نیز اثر مشابهی در رفع این مشکل دارد.
به گزارش شبکه خبر، گروهی از پژوهشگران دانشگاه علوم پزشكی لرستان طی پژوهشی دریافتهاند که استفاده از عصاره برگهای زیتون و شاتوت در كاهش كلسترول خون و جلوگیری از رسوب چربی در رگها نیز تاثیر به سزایی دارد.
نتایج این بررسی نشان میدهد، مصرف عصاره دانه شنبلیله به همراه عصاره برگهای شاتوت و زیتون، اثر آنها را در كاهش كلسترول خون افزایش میدهد
اگرچه میوههایی مثل شاتوت در گستره وسیعی از مناطق جغرافیایی كشور به بار مینشینند، مشكلات موجود در پرورش و برداشت این میوهها سبب میشود كه مقدار آنها برای استفاده در مصارف تولیدی كافی نباشد.
وجود مواد مغذی مفید در شاتوت، این میوه را به یک میان وعده عالی تبدیل کرده است.
در صورتی که شاتوت تازه به سرعت فریز شود، میتواند مواد مغذی خود را به خوبی حفظ کند.
استفاده از روش سرد کردن سریع برای حفظ مواد مغذی این میوه در کشورهایی مانند آمریکا و کانادا به کار گرفته میشود.
داکتر یارمحمد کادر محیط زیست
>>> توت سفید و فواید آن
درخت توت سفید، بزرگ، تنومند و دارای برگ های پهن است که در تغذیه ی کرم های ابریشم مورد استفاده قرار می گیرد.
قسمت هایی که در تغذیه و پزشکی مورد استفاده قرار می گیرند، عبارت هستند از: میوه، برگ، شیره، پوست شاخه های تازه.
توت سفید میوه ای آب دار، ریز، شیرین و لذیذ است. توت سفید را تازه می خورند و برای مصارف زمستان آن را خشک کرده و مانند کشمش می خورند.
در زبان عربی توت سفید را " توت الابیض " گویند.
خواص درخت توت
جوشانده ی پوست خشک شاخه های جوان و تازه ی درخت توت برای لینت مزاج مفید است.
جوشانده ی برگ آن با برگ انگور جهت رنگ مو استفاده می شود.
از ضماد کوبیده برگ آن با روغن زیتون برای درمان سوختگی استفاده می شود.
اگر برگ تمیز درخت توت سفید را بکوبید، شیره ای از آن به دست می آید که التیام و جوش خوردن زخم ها را تسریع می کند.
10 فایده ی توت ها
پیشگیری از سرطان:
توت ها منبع خوبی از فیتونوترینتی توانا به نام رزوراترول(resveratrol) هستند که در انگور نیز یافت می شوند. محققان معتقد هستند که با کمک این ماده ی غذایی گیاهی می توانند هم از بروز سرطان ها پیشگیری کنند و هم این که با سرطان ها بجنگند.
افزایش طول عمر:
توت ها به دلیل وجود رزوراترول می توانند موجب افزایش طول عمر افراد شوند. در مطالعات متعددی نشان داده شده است که رزوراترول موجود در توت ها موجب افزایش طول عمر موش ها شده است.
تصفیه ی خون:
در طب چینی، توت ها به عنوان یک عامل تصفیه ی خون در نظر گرفته می شوند، به این معنا که خون را تمیز کرده، تولید آن را افزایش داده و به طور کلی موجب تقویت کل سیستم خونی می شود.
تقویت کلیه ها:
در طب چینی این عقیده وجود دارد که توت سفید موجب تقویت عملکرد کلیه ها می شود.
پاک کننده ی کبد:
یکی دیگر از باورهای موجود در طب چینی این است که توت سفید به طور موثری می تواند کبد را پاک و تمیز کند.
بهتر شنیدن و بهتر دیدن:
در چین، با برگ درخت توت سفید چای تهیه کرده و معتقدند که این چای به افراد کمک می کند تا بهتر ببینند و بهتر بشنوند.
درمان یبوست:
در ترکیه، درمانی برای رفع یبوست وجود دارد که آن خوردن توت سفید به همراه یک لیوان آب آن هم با معده ی خالی است.
درمان کم خونی:
به دلیل وجود آهن زیاد در توت ها، این میوه های خوش مزه برای درمان کم خونی فقر آهن نیز کاربرد دارند.
درمان سرماخوردگی و آنفلوآنزا:
در ترکیه، شیره ی توت به عنوان یک درمان برای سرماخوردگی و آنفلوانزا به کار می رود. اثر بخشی این روش به دلیل وجود ویتامین C بالای این ماده ی غذایی می باشد.
درمان سفید شدن زودرس موها:
در خیلی از کشورها از توت ها برای درمان و علاج سفید و یا خاکستری شدن زودرس موها استفاده می شود.
توصیه هایی از بزرگان
حکیم ابونصر هروی در کتاب خود توصیه می کند که موقعی توت بخورند که شکم خالی باشد. (چون توت را بخورند وقتی که معده پاک بود زود از معده بشود و اندر تن هیچ خلط برنیانگیزد.)
به طور کلی بهترین موقع خوردن توت، صبح ناشتا و یا عصر در فاصله غذای ظهر و شام است که زود هضم می شود و مواد غذایی آن بهتر جذب بدن می شود.
معمولا اگر روی غذاهای سنگین مخصوصا گوشتی، آن را بخورند هضم آن مشکل می شود و تولید نفخ در شکم و روده ها می کند.
* ابوبکر مطهر جمالی یزدی در کتاب فرخ نامه، مدعی است که اگر بخواهند میوه توت سفید، سیاه شود، گودالی نزدیک ریشه ی درخت توت بکنند و دو غربال توت سیاه در بُن درخت انبار کنند تا سال دیگر توت سفید توت سیاه به بار آورد. همچنین اگر توت سفید در بُن درخت توت سیاه کنند، سپید گردد!
داکتر یارمحمد کادر محیط زیست
>>> خواص توت سفید
حکیم مهر - این روزها به هر میوهفروشیای که سر میزنیم با دیسهای بزرگی که پر از توتهای سفید و شیرین است مواجه میشویم؛ میوه نوبرانه بهار که طرفداران زیاد و خواص درمانی بیشماری هم دارد.
درخت توت از درختان بزرگ و مرتفعی است که ارتفاع آن به 20 متر و قطرش به یک متر میرسد. این درخت بومی چین است و در چین مرکزی و شرقی به صورت بومی وجود دارد. توت قرنها پیش به اروپا برده شد. این درخت در آمریکا در اوایل دوران استقلال این کشور به عنوان منبع غذایی برای کرم ابریشم مورد استفاده قرار گرفت.
توت در اکثر کشورهای جهان ازجمله در نقاط استپی و شمال ایران کشت میشود و حتی به طور خودرو در جنگلهای شمال ایران پراکنده شده است. تنها میوه درخت توت نیست که استفاده میشود. برگ توت در بهار برای تربیت کرم ابریشم و در پاییز به مصرف دام میرسد.
چوب آن در مصارف مختلف نجاری و خصوصا تهیه تار و در شمال کشور برای طبقهبندی، تلنبار و همچنین مالبند برای گاوآهن برنجکاری به کار میرود. پوست شاخههای جوان نیز برای بستهبندی و بستن پیوند مورد استفاده قرار میگیرد. برگ درخت توت سفید، به عنوان تنها غذای کرم ابریشم، اهمیت اقتصادی ویژهای دارد و گاه درخت توت اساسا به همین منظور کاشته میشود.
توت با خاصیت
توت میوهای پرخاصیت و البته پرکالری است. یکصد گرم توت که تقریبا معادل یک فنجان است حاوی 61 کالری انرژی است. هر فنجان توت حاوی 9/0 گرم پروتئین است. البته باید توجه داشت که پروتئین توت، پروتئین گیاهی است. این حجم توت 1/1 گرم چربی دارد و حاوی 16 میلیگرم کلسیم است. میزان کلسیم توت قابل توجه است. بد نیست بدانید میزان توصیه شده کلسیم 800 میلیگرم در روز است. یکصد گرم توت همچنین حاوی 8/0 میلیگرم آهن،
280 واحد بینالمللی ویتامین A، 02/0 میلیگرم ویتامین B1، 06/0 میلیگرم ویتامین B2، 1/1میلیگرم ویتامین B3 و 16 میلیگرم ویتامین c است. توت همچنین حاوی مقادیر بالایی آب، فیبر، تانن و منیزیم است. بد نیست بدانید هر 100گرم توت خشک 360 کالری انرژی تولید میکند.
خواص درمانی توت
قند موجود در توت سفید برای کسانی که مبتلا به مرض قند هستند ضرر ندارد. به همین علت به آنها توصیه میشود به جای قند، چای را با توت خشک بخورند.
این میوه خوشمزه دارای آنتیاکسیدانی به نام آنتوسیانید است. آنتیاکسیدان موجود در این میوه فواید بسیاری برای سلامتی دارد که یکی از آنها کاهش میزان کلسترول بد خون و جلوگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی است.
نقش دیگر آنتیاکسیدانها پیشگیری از سرطان است، به همین دلیل مصرف توت برای پیشگیری از سرطان توصیه میشود.توت سفید حاوی فیبر فراوانی است، به همین دلیل ملین خوبی است.
توت در سهل کردن جریان ادرار نیز نقش دارد.
مصرف این میوه وزن را کاهش میدهد. طبق یافتههای پژوهشگران فیبرهای نامحلول موجود در توت کالری جذب شده در بدن را کاسته و موجب کاهش وزن میشود.
توت حاوی مقدار قابل توجهی ویتامین c و آهن است، از این رو مصرف آن برای کسانی که کمخونی دارند توصیه میشود.
جوشانده پوست خشک شاخههای جوان و تازه درخت این میوه، ملین و روانکننده مزاج است.
توت به علت داشتن انواع ویتامینهای گروه B در کاهش و رفع ترس، عصبانیت، خمودی، اضطراب و هیجان موثر است.
ویتامین A موجود در توت باعث رشد ناخنها و تقویت چشم میشود.
داکتر یارمحمد کادر محیط زیست
>>> من بشخصه طرفدار تفکیک بین پنجشیری خوب و بد استم. متاسفانه بدلیل رفتار عده یی از پنجشیری ها که عمدتا با منابع قدرت و ثروت نامشروع وصل اند، چهره عموم مردم شریف پنجشیر مخدوش گردیده است، حالانکه نمیتواند چنین باشد. مثالی خدمتتان عرض میکنم.
در سالروز مرگ مسعود در کابل که اتفاقآ با کشتن و تظاهرات بعضی از هموطنان همراه بود. یکی از کاروانیان با موتر فوررنر که با پارچه های سیاه و عکس های مسعود پوشانده شده بود، محکم به قسمت عقبی موترم کوبید (حالا فرض میکنیم که عمدی نبود) وقتی اعتراض کردم و خواهای جبران خسارت شدم با برافروختگی گفت که من پنجشیری ام و زور هیچ کسی بر من نمیرسد. بگذریم از اینکه از لت و کوب و بی آبی نجات یافتم. البته من دوستان خوبی نیز از پنجشیر دارم که کاملا برعکس آن مردک رفتار میکنند.
عزیزی
>>> گر براستي توت اينقدر فايده دارد حتما يك ضررهم دارد كه انسان را پك كچه بار مي آورد چون كسانيكه زياد توت ميخورند به اين مرض گرفتار ميشوند
>>> تجلیل از روزهای هردو عید برای مسلمانان جایز بوده و از میله های دیگر باید پرهیز گردد.
قریشی از شمال
مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است