نگذاریم معادن ما توسط آمریکا و اروپا چور شود
کشورهای آفریقایی تماماً توسط آمریکا و اروپا چور و چپاول شد. از کشورهایی مانند ایران و ترکیه و کشورهایی که اطرافمان هستند و نگذاشتند که چپاول شوند و در قسمت معادن موفق هستند، می توانیم عبرت بگیریم 
تاریخ انتشار:   ۰۸:۱۶    ۱۳۹۴/۳/۲۵ کد خبر: 97028 منبع: پرینت

چند روز قبل خانه ملت میزبان داوودشاه صبا وزیر معادن کشور بود. وی در پاسخگویی به سوال های نمایندگان مجلس در پیوند به قراردادهای معادن آهن حاجی گگ و مس عینک ولایت لوگر به این نشست دعوت شده بود. آقای صبا در پاسخ به دزدی ها در معادن گفت: این وزارت تنها می تواند قوانینی را تنظیم کند که زمینه دزدی را کمتر سازد و مبارزه با چور و چپاول در معادن افغانستان از صلاحیت های این وزارت نیست. وی همچنین تاکید کرد که قرارداد معدن حاجی گگ هنور امضا نشده است.
رییس مجلس نیز، حکومت را در این قراردادها به دلیل نداشتن دقت لازم مقصر دانست. وی دستور داد تا با توجه به مشکلات موجود در معادن کشور، کمیسیون اختصاصی محیط زیست در تفاهم با وزیر معادن برای دست یافتن به یک راه حل طرحی را برای جلسه های آینده خانه ملت را ارایه کنند.

قربان کوهستانی عضو مجلس نمایندگان در برنامه «صبح» گفت: در سال های قبلی هم که من در پارلمان بودم، هر وزیری که رای اعتماد می گرفت و تیم خود را می ساخت، سعی می کرد تیم خود را طوری بچیند که تمام قراردادها تحت کنترلش باشد و بتواند هزینه هایی را که قبلاً کرده است به دست آورد. یعنی این تیمی که می چیند تیم کاری نیست بلکه تیمی است که برای شخص این وزیر راه های پیدا کردن پول بیشتر را ایجاد می کند. حالا هم این موضوع جریان دارد.

وی در خصوص ایراد کار معادن کشور اظهار کرد: ما معادن زیادی داریم که اگر از آنها استفاده خوبی کنیم، می توانیم از آن، به اندازه نفت عربستان استفاده کنیم. سنگ های قیمتی زیادی در شهرهای مختلف کشور داریم که آنها نیز می توانند سرمایه و ثروت کشور باشد. دولت باید یک قسمت از این سنگ های قیمتی را استخراج کند. وقتی این معادن را به بخش خصوصی واگذار می کند آنها سوء استفاده می کنند به طور مثال اگر صدتن استخراج می کنند می گویند پنج تن استخراج کرده ایم و از آن پنج تن ده درصد به دولت می دهد.

کوهستانی راه حل بیرون آمدن از مشکلات و چور و چپاول های معادن را اینگوهه بیان کرد: هر وزیری که در وزارت خانه ها می آید سعی می کند قوانین و پالسی نو بسازند تا درها به روی خودشان نیز بازتر باشد. وزیران معادن اگر در این وزرات، خود تخصص ندارند می توانند افرادی را که در دنیا در بخش های معادن موفق کار کرده اند استخدام کنند که این افراد بتوانند معادنی مانند حاجیگگ و عینک را مدیریت کنند. همچنان ما می توانیم از پشتوانه ارزی خود دو میلیارد دالر برداشت کنیم. هم می توانیم حاجیگگ را خود به آهن تبدیل کنیم، هم می توانیم استخراج عینک را خود انجام دهیم، هم می توانیم پالایشگاه تیل و گاز داشته باشیم.

ما به این چهار انرژی قوی نیاز داریم و آنها را در کشور داریم اما همه آنها را از کشورهای خارجی وارد می کنیم. در حالیکه هزینه کار این چهار قلم به دو میلیارد هم نمی رسد. اگر دو میلیارد سرمایه گذاری کنیم و از پشتوانه ارزی خود برای چهاریا پنج سال برداشت کنیم یا از بانک جهانی قرضه های بلاعوض بگیریم، می توانیم به خودکفایی خوبی برسیم اما اگر وابسته به خارجی ها بوده و به همین روال اشتباه پیش برویم این کشور به نابودی مطلق می انجامد.

وی ادامه داد: کشورهای آفریقایی تماماً توسط آمریکا و اروپا چور و چپاول شده اند. ده ها کتاب هم در باره آن نوشته شده است. می توانیم از آنها عبرت بگیریم. اگر خود راهکارها را نمی دانیم حداقل کاری که می توانیم انجام دهیم این است که از دیگران کپی کنیم. از کشورهایی مانند ایران و ترکیه و کشورهایی که اطرافمان هست و نگذاشتند که چپاول شوند و در قسمت معادن موفق هستند.

این نماینده مجلس معتقد است باید شیوه های جدید در مدیریت معادن کشور به کاربرده شود و افزود: وزیر معادن وقتی به پارلمان آمده بود به خوبی واقف بود که اوضاع در کشور ما چقدر خراب است، نا به سامانی ها وجود دارد وقبلاً قرار دادها با زد و بندها صورت گرفته است. وزیر معادن جدید تا حدی از دیگر وزیران کشور بهتر می فهمد و تخصص بیشتری بر معادن دارد ولی مدیریت بر معادن بزرگ و چالشهایی که بر سر راه معادن وجود دارد کار آسانی نیست. اگر وی تصمیم بگیرد و شیوه جدیدتری را روی کار بیاورد می تواند راه به جاهای بهتری ببرد. چرا که شیوه های قدیمی کارا نخواهد بود. وی باید منافع ملی و اقتصادی را در نظر بگیرد. اگر اینگونه شود، توسط معادن می توانیم راه هایی را پیدا کنیم که صنعت وارد کشور شود. صنعت عامل قدرت در کشورها است. ایران و آلمان امروزه به خاطر صنعت است که در برابر آمریکا دوام آورده اند.

وی خودکفایی را نیاز اصلی کشور دانسته و گفت: اگر ما معادن را مدیریت بهتری کنیم. وضعیت بسیار خوبی در کشور خواهیم داشت. به طور مثال اگر خودمان معدن حاجیگگ استخراج کنیم حداقل برای سیصد سال دیگر معدن داریم. اگر امتیاز آن به خارجی ها داده شود در طی بیست یا سی سال همه را به یغما می برند. در این صورت جواب نسلهای بعدی را چه می توانیم بدهیم. هم اکنون معدن حاجیگگ را مفت به خارجی ها داده اند. کل عایدی که ما از معدن حاجیگگ در طی سی سال که از خارجی ها می گیریم 7 میلیارد دالر است.

کوهستانی تامین امنیت معادن را وظیفه وزیر معادن دانسته و افزود: ما باید امنیت معادن را تامین کنیم اگر برای این کار اراده وجود داشته باشد، کار سختی نیست و هزینه زیادی هم ندارد چرا که این معادن سرمایه های ملی ما هستند. وزیر دفاع و معادن و داخله باید در هماهنگی کامل باشند تا این کار به خوبی انجام شود.

وی در پایان گفت: اگر افراد متخصص و کاردان در وزارت معادن وجود نداشته باشد حداقل کاری که برای نجات معادن می توانیم انجام دهیم، این است که معادن بزرگ خود را به قرارداد نسپاریم. چرا که وقتی قرارداد در سطح بین المللی انجام شود دیگر نمی توانیم آن را لغو کنیم. بهترین قرارداد خارجی، قرارداد مس عینک است.

کد (30)


این خبر را به اشتراک بگذارید
نظرات بینندگان:

>>>   محترم کوهستانی تمام سخن هاسرخودمجلس آوردی ! است چرا ؟.اول اعتراف نمودیدکه وزراخرج کرده اندتارای اعتمادبگیرندواین خرج بخش عمده اش صرف رای اعتمادگرفتن ازشماوهمکارانتان است . دوم تمام قراردادهای عمده باخارجیان باید ازفیلترپارلمان بگذرد که شمامجوزدادیدپس به گفته واقرارخودتان شمامجرم هستید وباید محاکمه بخاطر فسادشوید. نکته دیگراینکه مهمترین وپاک ترین ارزانترین انرجی غیرتجدیدپذیرگازاست که حتی ارزش آ« نسبت به معادن دههابرابراست ....معامله گری دولت به پیمانه بسیارتوسط همسایگان درمناطق مرزی ومیدان های مشترک زیرزمینی به سرعت استخراج می شود وماغافل چوب وبوته می سوزانیم وصنعتمان زغال سنگ !!
شیوا.کاندیداحتمالی بلخ

>>>   تحلیل وارزیابی خوبی بود ، وزیر معادن نسبت به وزیران گذشته خوب است
م بغلانی

>>>   حرف های خوبی است.... در پهلوی آن منحیث نماینده گان مردم باید این موضوعات را تا سرحد نهایی شدن آن پیگیری نمایند تا سرمایه ملی کشور واقعاً تحفظ پیدا کند در پهلوی آن یک زمینه مساعد از صداقت و ایمانداری در وضعیت کنونی ایجاد شود تا مردم خود صاحب مالکیت کشور شان گردند در نهایت ما در کوتاه ترین یا دراز ترین مدت به اثر همچو تلاش های مدبرانه به نتیجه مناسب و قابل ملاحظه خواهیم رسید نسل آینده تا زمانیکه نسل فعلی از خود واقعیت ها را انعکاس ندهد چیزی حاصل نخواهد کرد. وسلام

>>>   سالها پیش پدر بزرگم می گفت وای بر گله گوسفند های که رهبره شان گرگ باشد .
حبیب الله یوسفزی

>>>   فقط یک راه آهن از دره صوف سمنگان به معدن حاجی گک و خریدن یک فابریکه ذوب آهن از خارج و استخراج و ذوب آهن و تبدیل آن به فولاد( فولاد از ترکیب نود وهشت فیصد آهن و دوفیصد کاربن بمیان می آید).با تولید فولاد میتوانیم خود ما از معدن حاجی گک راه آهن به تمام سرحدات افغانستان بسازیم و همچنان معدن مس خویش را نیز استخراج کنیم و در قدم های بعدی با بدست آوردن سرمایه از فروش فولاد و مس،در دیگر عرصه های معادن سرمایه گذاری کنیم.
این کار ها همه میتواند در هماهنگی وزارت معدن و بخش صنایع و وزارت تجارت و اداره سرمایه گذاری و وزارت تحصیلات عالی،توسط یک شورای مشترک بمیان بیایند. البته در صورتی که مداخله کشور های همسایه،جهت جلوگیری از صنعتی شدن افغانستان که سبب از بین رفتن صادرات شان به افغانستان میشود، نباشد. من نمیدانم که آیا وزارت معدن در پلان کار نود روزه خویش، چنین امکاناتی را در نظر گرفته است و یا نه؟

>>>   صداقت آقای صبا وزیر جدید معادن و پترولیم افغانستان و تجربه پاک مدیریتی ایشان در ولایت هرات نشان می دهد که ایشان با صداقت کامل و با تخصصی که دارند در راستای حفظ و استخراج معادن افغانستان موثر واقع خواهند شد.
نصیر احمد بدخشانی

>>>   تشکر از آقای کوهستانی وکیل دلسوز مردم افغانستان:یگانه راه که مردم افغانستان را میتواند به خود کفای برساند استخراج معادن افغانستان توسط خود افغانهااست،البته همکاری دونر های کمک کننده میتواند راهای خوب تر را برایم بیاموزد.

>>>   قاره افریقا از سال 1850 میلادی یعنی تقریبا 150 سال پیش توسط کشورهای اروپای اشغال شد . در ان زمان وقتکه اولین گروه از اروپاییها در افریقا سفر کردند به مردم افریقای گفتند که ما اینجا امده ایم تا با شما کمک کنیم سرگ بسازیم کارخانه بسازیم و کمک های دیگر . اما در حقیقت اروپاییها برای دزدی رفته بودند . مردم قاره افریقا که بسیار ساده و بیسواد بودند بسیار خوش شدند و اروپاییها را خوش امدید گفتند . بعد از چندین سال افریقاییها متوجه شدند که نه اینها برای کمک نیامده اند بلکه برای دزدی امده اند . و ان زمان افریقاییها اهسته اهسته در مقابل اروپاییها قیام کردند . البته چون اروپاییها به سلاحهای مدرن ان زمان مجهز بودند و افریقاییها چیزی بجز تیر و کمان نداشته اند تلفات بسیار دادند . از جمله این درگیریها و جنگها که بسیار مشهور است . ان در گیری میان افریقاییها و نیروهای انگلیس است که افریقاییها بیش از 12 هزار کشته میدهند و انگلیسیها تنها 50 کشته . کیشتی های که از کشور بلزیک که یک کشور اروپای است بسوی افریقا تنها سلاح حمل میکردند اما وقتکه این کشتی ها از افریقا برمی گشتند سنگهای قمتی و معادن و جواهرات حمل میکردند. این کار اروپاییها بعدا افشا شد . بخواطر که اینها به مردم گفته بودند که کشتیها از اروپا بسوی افریقا لوازمات پزشکی و کمکهای انساندوستانه حمل میکنند .در حالیکه کشتیها فقط سلاح و مهمات حمل میکردند . تمام قاره افریقا در میان کشورهای اروپای مشل انگلیس فرانسه المان بلزیک اسپانیا پرتقال ایتالیا هلند دانمارک تقسیم بندی شده بود . و حتی در موارد متعدد درگیریهای پراکنده در میان این کشورها به وقوع پیوست . وقتیکه افریقاییها اهسته اهسته هوشیار شدند و فهمیدند که دزدهای اروپای افریقا را غارت میکنند شروع کردند به مقاومت و بر علیه اشغالگران قیام کردند . اما این مقاوت بیش از 100 سال طول کشید . و بیشتر کشورهای افریقای تا سال 1960 یعنی 50 سال پیش در اشغال کشورهای اروپای بودند . امریکاییها در ان زمان جاهای دیگری را اشغال کرده بود .در اخر امیدوار هستم که مردم افغانستان زودتر هوشیار شوند و بفهمند که دزد کلان در کشورما جاه خوش کرده که باید دستش کوتا شود .
سید محمد

>>>   متا سفانه در افغانستان دزد هم میگوید دزد و صاحب خانه هم. کوهستانی باید از اصلاح کمیشن خانه شروع و بعدا از دگر ها انتقاد کنند.
با احترام کارته وال

>>>   اگر حقیقت باشد بجای اینکه پاکستان ببرد خوبست امریکا ببرد اقلا یک تعمیر وزارت دفاع میسازد پاکستان اگر بیاید هم میبرد هم اگر تعمیری داشتیم ویران میکند مانند مجسمه های بودا منارچکری
( ر )

>>>   احسنت بر حاجی کوهستانی

>>>   نه پاکستان ببرد و نه امریکا ببرد و نه هم همینطور بی استفاده باقی بماند. باید قرار داد ها با شرکت های داوطلب، بعد از بررسی دقیق، با تفکر و هوشیاری زیاد امضا شود تا بیشترین نفع از این معادن برای مردم افغانستان برسد. یک موضوع بسیار مهم در استخراج معادن، حفظ محیط زیست و آلوده نشدن محیط با مواد کیمیاوی زهری است که باید جدآ در نظر گرفته شود.
گل الرحمن: پکتیا

>>>   براۍ اين کار به استقلال فکرې ضرورت است


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است