در اين انتخابات موضع پاكستان و سازمان استخباراتی آن تا حدي توام با پذيرش نقش مثبت بود. درانتخابات هاي گذشته پاكستان و آی سی آی مكمل نقش و موضع طالبان بودند ولی ظاهرا اکنون پاکستانیها به پشتونها براي مشاركت فعال در انتخابات فشارهايي وارد كرده اند | ||||
تاریخ انتشار: ۱۶:۵۰ ۱۳۸۹/۶/۳۰ | کد خبر: 14428 | منبع: |
پرینت
![]() |
به گزارش تحلیلی بخش سیاسی شبکه اطلاع رسانی افغانستان ( afghanpaper )، روز شنبه بیست و هفتم سنبله بیش از چهارمیلیون نفر از هموطنانمان به پای صندوقهای رای رفتند تا برای 249 کرسی پارلمان نماینده انتخاب نمایند. ولی این دومین انتخابات پارلمانی نسبت به انتخابات دور اول که پنج سال پیش برگزار شد، تفاوتهایی داشت که به شرح زیر می باشد.
در اولین انتخابات نزدیک به 54 فیصد واجدین شرایط دهی شرکت کردند، در حالیکه در دومین انتخابات این مشارکت به 40 فیصد کاهش یافت که دلایل خاص خود را دارد از جمله اینکه پنج سال پیش انتخابات از امنیت بیشتری برخوردار بود ولی اکنون در روز رای گیری تعداد عمليات هاي انتحاری به 20مورد، حمله به حوزه های رای دهی 93 سه مورد و تعداد كشته شده هاي آنها به 10 نفر رسيد.
نكته ديگر در كاهش شمار رأي دهندگان اين بود كه كميسيون مستقل انتخابات، مهاجرين بازگشته به وطن كه تعداد آنان به حدود 5/2 ميليون نفر مي رسید را به حساب نياورد و از توزيع كارت انتخابات بين آنان اجتناب كرد اين در حالي بود كه اكثريت مهاجرين علاقه مند به شركت در انتخابات بودند.
در انتخابات چند روز پيش چند عامل مهم در فرايند انتخابات اثرگذار بوده اند و به كاهش مشاركت مردم انجاميده اند از جمله اینکه در اكثر مناطق متعلق به هزاره ها، تاجيكها و شيعيان ميزان مشاركت جويان از آنچه پيش بيني مي شد بيشتر بوده است به گونه اي در حوزه هايي نظير غرب كابل، شهرك جبرئيل در ولايت هرات، شهر غزنی در ساعت 10 صبح يعني دو ساعت پس از آغاز رأي گيري با فقدان تعرفه رأي مواجه شده اند و عليرغم درخواست هاي مكرر برگه آراء به اين مناطق نرسيده و عملاً انتخابات در ساعت 10 صبح پايان يافته تلقي شده است.
در انتخابات پنج سال گذشته، 17 ميليون كارت توزيع گرديد در حاليكه در اين انتخابات تعداد كارت هاي انتخابات به 12 ميليون تقليل يافت اين موضوع البته به مفهوم كاهش علاقه به مشاركت نيست چرا كه در آن دوره هم عدد مشاركت كنندگان كمي بيشتر از 10 ميليون نفر بود و حال آنكه در اين انتخابات 12 ميليون كارت توزيع شد و عدد مشاركت كنندگان برای دریافت کارت به حدود 11 ميليون نفر رسيد. بايد اضافه كرد كه به دليل آنكه تنها حدود 40 درصد از مردم افغانستان داراي مدرک شناسایی اند، كميسيون برگزاري انتخابات با صدور كارت هاي شناسايي مقدمات شركت مردم در انتخابات را فراهم كرد.
از دیگر تفاوتها این بود که از حدود 5816 حوزه رأي گيري، انتخابات در 1304 حوزه رأي گيري برگزار نشد و اين به آن معناست كه در بیست فیصد شهرها و روستاها امكان برگزاري انتخابات وجود نداشته است. در اين ميان ميزان مشاركت مردان بيش از زنان بوده و ميزان مشاركت ولايات هزاره، تاجيك بيش از پشتونها بوده است تا جائي كه گفته مي شود 40 فیصد پشتونها و 50 فیصد غيرپشتونها در انتخابات شركت كرده اند.
در اين انتخابات همه گروههاي افغاني موضع شركت داشته اند اما بعضي فعال تر بوده و بعضي ديگر ترجيح داده اند ضمن حفظ موضع اپوزيسيوني بطور غيررسمي در انتخابات شركت داشته باشند به این مضمون که پشتونها برخی افراد شاخص خود را بعنوان كانديد معرفي كرده اند، بعضي از مقامات دولتي پشتون كانديد شده اند، بعضي از شخصيت هاي درجه2 و درجه 3 طالبان هم كانديد شده اند اما طالبان و بعضي از احزاب قديمي پشتون بطور ظاهري انتخابات را تحريم كرده و در شرايط اشغال كشور، غيرقابل قبول ارزيابي كرده اند ولي واقعيت اين است كه در ميان حدود 2500 كانديداي انتخابات حدود 1400 نفر از پشتونها ديده مي شوند كه اين به معناي برخورد دوگانه آنان مي باشد.
در اين انتخابات برخلاف انتخابات 5 سال پيش، آرايش انتخاباتي بيش از آنكه داراي هويت حزبي باشد داراي هويت صنفي است. بعنوان مثال در اين انتخابات ما شاهد ظهور ليست هايي ذيل عناوين جامعه تجّار، جامعه دانشگاهيان، جامعه نويسندگان و... هستيم كه تا حد زيادي خالي از تعصبات حزبي است.
نكته ديگر در اين انتخابات، «جوان گرايي» است تعداد كانديداهاي جوان و غيرمشهور به نسبت انتخابات 5 سال قبل فزوني گرفته و مي توان گفت نسل دوم و سوم تا حد زيادي به آرامي جايگزين نسل اول شده است اين نيز مي تواند به قوام مكانيسم رأي بيانجامد و از حجم درگيري ها بكاهد.
از نظر اداره رأي گيري، در اين انتخابات كميسيون مستقل انتخابات روند مقبول تري داشته به گونه اي كه دو روز پس از پايان رأي گيري، خدشه اي به كار آنان وارد نشده است و حال آنكه در انتخابات هاي گذشته، اشكالات و انتقادات از همان روز راي گيري آغاز مي شد اين مي تواند نشانه اي از بلوغ سياسي در جامعه نخبگان و عناصر برگزار كننده تلقي شود.
در اين انتخابات موضع پاكستان و سازمان استخباراتی آن تا حدي توام با پذيرش نقش مثبت بود. درانتخابات هاي گذشته پاكستان و آی سی آی مكمل نقش و موضع طالبان بودند ولي از قرار معلوم در اين انتخابات آنان در چارچوب توافقات اجلاس كمك به فرايندسياسي افغانستان را پذيرفته اند و ظاهراً به پشتونها براي مشاركت فعال در انتخابات فشارهايي وارد كرده اند.
>>> این مهم نیست که درمنطق تاجک هزاره ازبک مردم زید رای دادند ودر مناطق پشتون نشین مردم کم رای داد حضو رمردم درپارلمان اینده کشو ربه اساس تقسیمات وسهمیه ولایات است که درقانون انتخابات توضیح داده شده است هرولایت افراد مشخص خودش اگر هم بطور مثال دریکی از ولایت پشتون نشین از 20000 افغان 1000رای داده باشد باز هم به اساس تناسب رای وکلای محترم به پارلمان را پیدا میکنند . از طرف دیگر میان پشتونها دوبینه گری نیست طالبش علیه اقوام دیگر حکومتی عمل میکند وطرفداران حکومت علیه اقوام دیگر به شکل طالب بانیزم عمل میکند . ایشان مانند ........هستند از هر طرف نوشته کنی گرگ گرگ است . قوم شریف پشتون هم همین قسم هستند . درمقابل قدرت عهد وفا برادری مساوات اتحاد همبستگی را قربان همان بیسواد پشت سیاه کوه قندهار میکنند
.با احترام حقجو پروانی
>>> واه حقجو پروانی!!!!!!!!!!!!!
چی نظری داری دلتان است که بالای تمام افغانستان حاکمیت پیداکنید این آرمان را بگور خواهید برد مثلیکه نفری(.............) باخودبرد
>>> محترم تا حال به سر تان حکومت کردیم و میکنم, اینده هم پلان های خود را پیش از پیش جور کردیم. مطمین باش حکومت و افغانستان از پشتون ها است.
>>> به تو هر کسی که به حقچو گپ زدی ! باید بگویم که تو کسی هستی که در مورد خود معلومات کافی نداری چرا که حقجو را ست گفته اگر امکان دارد سر خود را در گر یبانتان بکنید که چی را از کجا به کدام طریق بدست میاورید .خوردن نان بی وجدانی بد تر از گر سنه بودن است.
>>> مردم دانستن که انها هم یک رولی دارند.
>>> نکته بسیار مهم :
(( نكته ديگر در كاهش شمار رأي دهندگان اين بود كه كميسيون مستقل انتخابات، مهاجرين بازگشته به وطن كه تعداد آنان به حدود 5/2 ميليون نفر مي رسید را به حساب نياورد و از توزيع كارت انتخابات بين آنان اجتناب كرد اين در حالي بود كه اكثريت مهاجرين علاقه مند به شركت در انتخابات بودند.)) چرا ؟!
چرا کا رت نداد به دو نیم میلیو ن نفر زیر ا در آنصورت تعدا د کا ندیدا ها ی پشتو ن از 1400 نفر قر یب به د و هزار 2000 نفر میر سید و این چیز ی بود که کمیسیو ن انتخا بات و لو د را س ان یک شخص بسیار متد ین - با تقواء و وطندو ست ما نند اقا ی معنو ی قرار دارد نمیخوا ست .
پشتو نمل
>>> در اتخابات اول تمام شورای نطاری ها دوشادوش امریکایی ها و سایر خارجی ها در تمام پست های کلیدی یکدست امر و نهی کردند!
از آنوقت تا حال این تفاوت امده ،که حال دیګر همه شوروای نطاری ها
و دارودسته از چپاول خون ملت سیر کرده و حا ل هر کدام د کن یک دیګر در آمده ، و تطیه بازی ها جریان دارد ، دشمن مصروف کار خود است!
افغان
مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است