هر آنچه امروز ما با آن به عنوان مشکل دست به گریبان هستیم او پنجاه سال قبل هم اصل مشکل را مطرح کرده بود و هم نسخه درمان برای آن نوشت. اما چه کنیم که هم ما و هم جوانان جامعه ما از شناخت دقیق خود او بی بهره هستند | ||||
تاریخ انتشار: ۱۶:۱۰ ۱۳۹۷/۴/۳۱ | کد خبر: 152966 | منبع: | پرینت |
علامه شهید بلخی، اولین شهید جنبش عدالتخواهی دهمزنگ
زانروز که ما در گذر عام فتادیم * از مسند آسایش ایام فتادیم
این جنبش واین گردش کَون از اثر ماست * روحیم که در قالب اجسام فتادیم
(علامه بلخی)
در پنجاهمین سالگرد شهادت یک جنبشی اصیل عدالتخواه از شهدای دهمزنگ، مردی که هر بیت شعر و سخنش نسخه درمان برای دردهای جامعه امروز ما است، نمی توانم ساکت بمانم و چیزی ننویسم.
هر آنچه امروز ما با آن به عنوان مشکل دست به گریبان هستیم او پنجاه سال قبل هم اصل مشکل را مطرح کرده بود و هم نسخه درمان برای آن نوشت. اما چه کنیم که هم ما و هم جوانان جامعه ما از شناخت دقیق خود او بی بهره هستند تا چه رسد به افکار و اندیشه های نجات بخشش.
و اما چرا او یک جنبشی عدالتخواه و شهید دهمزنگ است؟
شاید چنین عنوانی برای همه گان دور از ذهن، اعجاب آور و غیر قابل باور باشد اما واقعیت تاریخ، حقیقت این ادعا و عنوان را برملا و ثابت می کند.
علامه شهید سید اسماعیل بلخی با راه اندازی و رهبری جنبش عدالتخواهی که به جنبش نوروز از آن در تاریخ یاد شده سر انجام مورد بازداشت و دستگیری حکومت ظالم وقت قرار گرفت و پانزده سال در زندانی که به محبس دهمزنگ معروف است با یاران عدالتخواه خود زندانی شد. در این پانزده سال که در زندان به سر میبرد بزرگترین خدمات علمی، فکری و انقلابی را برای نسل بعد خود انجام داد. ده ها هزار بیت شعر سرود که اکنون پنج هزار و اندی بیت شعر آن موجود است و کتابها و مقالات روشنگرانه متعدد نوشت که متاسفانه به همراه تعداد زیادی از اشعارش در اثر حوادث انقلاب به نابودی کشیده شد. پس از آزادی از زندان پانزده ساله، مدتی به فعالیت پرداخت و مجددا گرفتار زندان شد.
در زندگی نامه شهید بلخی چنین آمده:
مرحوم خواجه نعیم خان زوری از یاران علامه شهید بلخی در بیان اهداف مبارزات و دفاعیات شهید در بیدادگاه ظاهر شاه چنین نوشته: ( ظاهر امر رهبری جنبش نوروز سال 1329 به دوش علامه بلخی بود. اداره بخش های علمی تبلیغاتی، جذب عناصر صالح و توحید آنها از نگاه اعتقاد و تفکر به دور هدف بزرگی که مستلزمهرگونه ایثار و فداکاری است بر عهده ایشان بوده است. افزون بر آن مسئولیت سخنگوی جمعیت را نیز بر عهده داشتند. وقتی که اعضای برجسته جمعیت را در زندان افکندند از ما بطور انفرادی بازجویی به عمل آوردند. آقای بلخی ضمن آنکه از طرز عمل مستبدانه دولت، اهمال و فروگذاری های آن در شئون مختلف مدنی، زندگی اکثریت مردم در قرن بیستم ولی مانند سایر ملتهای ماقبل قرون وسطایی رفتار میشود انتقاد کرده بود. از ویژه نامه شاهد یاران)
سر انجام دولت استبدادی با همدستی خود فروختگان درباری با اجیر کردن عده ای در روز 23/4/1347 در بیمارستان علی آباد در نزدیکی دهمزنگ (همانجا که بسیاری از شهدا و مجروحین روشنایی را برای تداوی انتقال دادند) با تزریق سم او را به اولین شهید جنبش عدالتخواهی دهمزنگ مفتخر کردند.
اینگونه شد که شهادت علامه شهید بلخی با شهدای عدالتخواه جنبش روشنایی دهمزنگ همزمان و هم مکان گردید زیرا آنها هم فکر و هم سنگر نیز بودند.
راه شان پر رهرو باد
از اشعار بیدار کننده و آگاهی بخش علامه علامه شهید سید اسماعیل بلخی است:
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
ما جان به فنا دادیم تا زنده شما باشید
برخاک مزار ما مشغول دعا باشید
چون شمع وجود ما قربان شما گردید
روشن گر شمع ما شاید که شما باشید
*********
در پیچ و شکنج دهر نومید نباید شد
مردانه در این وادی با شور و نوا باشید
*********
یک روز اگر آیید بر خاک مزار ما
قرآن خدا خوانید مشغول ثنا باشید
با خورد و بزرگ قوم از مهر چنین گویید
با سید خود بلخی داییم به وفا باشید
امروز اگر طوفان بر کشتی ما افتاد
ممکن که شما فارغ از غرق و فنا باشید
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مرا جام دل از این یاد خون است
عروس وصل را داماد خون است
لب شیرین دهد بر کوهکن پند
که مزد تیشۀ فرهاد خون است
اگر خواهی همی رشد سیاسی
طریق مرشدو ارشاد خون است
به غفلت آبرو از جوی ما رفت
به استمداد و استرداد خون است
جوانا ! در قلم رمز شفا نیست
دوای درد استبداد خون است
ز خون بنویس بر دیوار ظالم
که آخر سیل این بنیاد خون است
بزن بلخی تو هم بر صنف رندان
که هر چه هست بادا باد خون است
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
آشنایی با شخصیت و اندیشه های بیدارگر و آگاهی بخش علامه بلخی از ضرورتهای نسل جوان ما است.
برای آشنایی شما با این شهید متفکر انقلابی کتاب ارزشمند زندگی نامه و اندیشه های علامه بلخی تالیف علامه فقید سعادت ملوک تابش هروی و لینک مجموعه دیوان اشعار علامه بلخی در اولین کمنت این پست تقدیم خوانندگان عزیز میشود.
بلخیا! آزاد می میریم بعد از مرگ هم؛
عکس ما آزادگان را شاهد آزادگی است
رضا مهدوی
مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است