اتمر رفت اما كارنامه سياه او در حكومت زخم هاي ناسوري بر پيكر نيم جان اين ملت گذاشت. او رفت اما پس از آنكه به اعتماد ملي صدمه زد، شكاف هاي قومي را افزايش بخشيد، نهادهاي دولتي را تضعيف كرد و جنبش هاي اجتماعي را سركوب نمود | ||||
تاریخ انتشار: ۱۲:۳۷ ۱۳۹۷/۶/۵ | کد خبر: 154132 | منبع: |
پرینت
![]() |
محمدحنيف اتمر، مشاور امنيت ملی رييس جمهور غنی از مقامش كنار رفت.
او كه در چهارسال گذشته پرنفوذترين فرد كابينه و به تعبير غنی "چشم و گوش" رييس جمهوری بود علت كناره گيري خود از سمت دولتی اش را ظاهرا اختلافات سياسی با رهبران حكومت وحدت ملی عنوان كرده است. پيش از اين نيز گزارش هايی از بروز اختلاف ميان رييس جمهور و مشاور امنيت ملی در محافل سياسی درز كرده بود بگونه ای كه برخی ها به دنبال جدال وزير داخله با معاون امنيتی فرماندهی پوليس، فشارها بر وزير را ناشی از اين اختلافات خوانده و حدس می زدند كه ويس برمک به علت تعلقش به جرگه سياسی، اتمر قرار است بزودی از سمتش كنار زده شود.
در همين حال برخي ها اين استعفا را "صحنه سازي" براي حضور در انتخابات آينده خوانده و هرگونه اختلاف نظر ميان غني و اتمر را رد مي كنند. استعفاي او با هر انگيزه و علتي كه صورت گرفته باشد آنچه بايد كاويده شود ميراث سياسي است كه او بجا گذاشته است.
ميراث سياسي اتمر چيست؟
اتمر يكي از چهره هاي سياسي مرموزي است كه در طول دوره ماموريت خود بحيث مشاور امنيت ملي درحاليکه كمتر در رسانه ها ظاهر مي شد اما نامش همواره بر سر زبان ها بود بگونه اي كه بسياري ها او را بحيث رييس جمهور در سايه، پرنفوذترين فرد كابينه، داراي ارتباطات مشكوک با سفارت انگليس، عضو حلقه خاص رييس جمهوري و دفتر او را بحيث كانون توطیه مي خواندند.
ميراث سياسي كه اتمر از خود بجا گذاشته است عبارتند از:
1. امضاي پيمان امنيتي با امريكا:
عقد پيمان امنيتي با امريكا يكي از مسایلي بود كه در دوره حاكميت حامد كرزي رييس جمهور پيشين مطرح شد. اين پيمان هم منتقدان و هم موافقان خود را داشت. موافقان پيمان امنيتي به اين قرارداد به چشم منجي موهومي مي ديدند كه باعث تامين امنيت و صلح و ثبات خواهد گرديد اما منتقدان پيمان به تاثيرات منفي آن روي استقلال و حاكميت ملي كشور اشاره كرده و زيان هايش را بيشتر از سودش مي خواندند.
يكي از كسانيكه تا پايان منتقد اين پيمان باقي ماند و امضايش نكرد حامد كرزي بود. نگراني كرزي اين بود كه قرارداد امنيتي امضا شود و امريكايي ها صاحب پايگاه هاي نظامي در كشور گردند اما امنيت كشور بدتر از پيش شود و حاكميت دولت به شهرها تقليل يابد. قرارداد امنيتي با امريكا در نخستين روزهاي تشكيل حكومت وحدت ملي توسط حنيف اتمر امضا شد اما حوادث چهارسال اخير نشان داد كه حق با كرزي و منتقدان قرارداد بوده است بگونه اي كه در اين چهار سال اخير در پيش چشم امريكا بيشتر از چند ولايت افغانستان -قندوز، فرآه و غزني- سقوط كرد و بيشتر از 110 ولسوالي در كنترل طالبان قرار گرفت به تعبير ديگر پيمان امنيتي بجاي آنكه باعث نجات افغانستان شود اوضاع را بدتر و وخيم تر كرد.
2. احياي خاديسم:
دومين ميراث حنيف اتمر در حكومت وحدت ملي احياي خاديسم است. اتمر از فعالين سابق حزب دموكراتيک خلق و داراي سوابق كاري در رژيم كمونيستي مي باشد. حزب دموكراتيک خلق، يكي از احزاب چپي بود كه در تشكيلات و روش هاي مبارزاتي خود از حزب كمونيست شوروي الگوبرداري كرده بود و مخالفين سياسي خود را برنمي تابيد و با روش هاي استالينيستي سركوب مي كرد. گفته مي شود در دوره حاكميت اين حزب هزاران انسان به اثر شكنجه در زندان هاي مخوف رژيم جان داده اند و يا اعدام شده اند.
حنيف اتمر نيز وقتي بحيث مشاور امنيت ملي رييس جمهور مقرر شد به احياي خاديسم در افغانستان پرداخت و مخالفان سياسي حكومت را با روش هاي نيمه استالينيستي سركوب كرد. او در دوره ماموريت خود بحيث مشاور امنيت ملي متهم به سركوب جنبش روشنايي، جنبش رستاخيز تغيير، جنبش تبسم و طراحي توطیه ترور نافرجام جنرال دوستم در غورماچ مي باشد.
همچنان گفته شده است كه راه اندازي جدال هاي درون تباري در ميان تاجيكان، ازبكان و هزاره ها نيز بخشي از كارنامه هاي سياه او است. آگاهان، تحريک ايشجي عليه دوستم، مهمند عليه عطامحمدنور و چندپارچه سازي برادران هزاره را از عمده ترين فعاليت هاي او در راستاي تضعيف اقوام غيرپشتوني در كشور مي دانند فعاليت هايی كه باعث فروپاشي اعتماد ملي و تعميق شكاف هاي قومي در كشور گرديد.
3. حامي پروري:
از ديگر كارنامه هاي سياه اتمر در مقام مشاور امنيت ملي، ترويج فرهنگ حامي پروري است. حامي پروري به تعبير فرانسيس فوكوياما عبارت از رابطه اي است كه "دو فرد با موقعيت و قدرت متفاوت دو چيز را كه مورد علاقه آنها است بصورت متقابل رد و بدل مي كنند و در آن ارباب در ازاي وفاداري و حمايت سياسي فرد حامي و تابع، چيزهايي را كه مطلوب وي است به او مي دهد".
حامي پروري يكي از مظاهر عمده فساد در جوامع بشري است. اين فرهنگ باعث مي شود از يكسو از نهادهاي عمومي به نفع شخصي استفاده شود و از سوي ديگر شايسته سالاري به تاخير بيفتد. دانشمندان علوم سياسي يكي از ويژگي هاي حكومت هاي كارآمد را عبور از سياست حامي پروري بسوي شايسته سالاري، تخصص فني و غيرشخصي شدن مي دانند.
متاسفانه كارنامه اتمر در مشاوريت امنيت ملي نشان مي دهد كه او يكي از كساني است كه بصورت گسترده دست به حامي پروري زده است. او با استفاده از نفوذي كه در حكومت داشت افراد نالايق اما وفادار به خود را در بلندترين مقام هاي امنيتي و اداري گماشت و مقرر كرد تقرري هايی كه باعث افت كيفيت حكومتداري در افغانستان شد. اتمر با استفاده از امكانات دولتي و نفوذ خود در دستگاه حكومت يک حلقه مشخص را در ازاي وفاداري و تعهد سياسي در كليدي ترين نهادهاي دولتي جابجا كرده است. حدس زده مي شود كه او از اين حلقه در كارزارهاي انتخابات رياست جمهوري استفاده خواهد كرد.
4. كودتا عليه نهادهاي دولتي:
توسعه سياسي، توسعه نهادهاي دولتي كارآمد و پايدار است. رهبران سياسي رفتني هستند اما آنچه پايدار باقي مي ماند نهادهاي دولتي است. متاسفانه كارنامه اتمر نشان مي دهد كه او در دوره ماموريت خود بجاي حمايت از اتوريته نهادهاي دولتي در درون نهادها چند دستگي ايجاد كرده و با استفاده از نفوذي هاي خود، ادارات دولتي را تضعيف و دور زده است. كسانيكه در ادارات دولتي بوده اند مي دانند كه بسيار ديده شده كه يک مامور پايين رتبه بعلت نزديكي اش با اتمر باصلاحيت تر از يک وزير بوده است چيزي كه در بروكراسي مدرن كفر مطلق است.
نتيجه
اتمر رفت اما كارنامه هاي سياه او در حكومت زخم هاي ناسوري بر پيكر نيم جان اين ملت گذاشت. او رفت اما پس از آنكه به اعتماد ملي صدمه زد، شكاف هاي قومي را افزايش بخشيد، نهادهاي دولتي را تضعيف كرد و از همه مهم تر اينكه جنبش هاي اجتماعي را سركوب نمود.
من نمي دانم چرا برخي ها اتمر را يک دولتمرد قوي مي دانند؟! اگر قوت يک دولتمرد در ميزان تخريبگري او باشد بايد ملاعمر را پدر دولتداري مدرن ناميد كه در عصر خود چيزي به نام نهاد باقي نگذاشته بود.
عبدالشهید ثاقب
>>> برادر داعش سازی یادت رفت، طالبان را به دو شاخه تقسیم کرد طالب خوب که افغان است و برادر ناراضی و برای تقویه آنها کوشید و شمال را توسط آنها ناآرام کرد و ساحات بیشتر را در اختیار شان قرار داد تا هر از گاهی سر بالا کنند و امتیاز بگیرند
داعش که ساخته پرداخته خود اتمر است برای سرکوب و ترساندن اقوام دیگر یعنی غیر پشتون ها توسط انتحار ها در گرد همایی ها تظاهرات ایشان، و برعلاوه جنایت فجع را برآنها نصبت داده تا طالب را کمی مهربانتر و انسانتر معرفی کند!
>>> داکتر عبدالله رییس اجرایی از استعفای حنیف اتمر ابراز تاسف کرد و گفت که دولت باید از کارکردها و زحمتهای آقای اتمر قدردانی نماید.
عبدالله در نشست شورای وزیران گفت که آقای اتمر یک مدیر توانا بود که وظیفهاش را با وقار و قابلیت در حکومت به پیش برد.
وی افزود: مشاور پیشین امنیت ملی کارهای زیاد را در بخش هماهنگی نهادهای امنیتی و همچنان در نمایندگی از امنیت ملی کشور و منافع امنیت ملی با سایر کشورها، انجام دادهاست
>>> کنشکا»»»
حامد کرزی بر اساس محاسبه ای دقیق امریکا به قدرت رسید و با مصارف گزاف پشت پرده. برنده ای مقام ریاست جمهوری شد ، اینکه او از امضای قرار داد میان امریکا و افغانستان سرباز زد، دلیل آن نبود که از عواقب این عقد نامه در هراس بود ، بلکه او میدانست که دوران حاکمیت او رو به اختتام است و برای آنکه از خود نام نیک در اوراق تاریخ به جا بگذارد و نسل های آینده اورا محکوم نکنند ، چنین تصمیم را گرفت ، که بعدا عبدالله و غنی خان با کمال خوشرویی در پای قرارداد افغان -امریکا امضا کردند، در مورد کار های استخباراتی ا اتمر گفت که او یک کادر امنیتی بود و از تجارب کاری بر خوردار بود اینکه او تا کدام حد از موقف خویش به زیان کشور استفاده کرده است ، امروز یا فردا به پای میز محاکمه کشانیده خواهد شد . در مورد اظهارات شما پیرامون سازمان امنیتی خاد باید کفت که کارهای اوپراتیفی خاد پاکستان و ایران و دگر دشمنان افغانستان را به حیرت واداشته بود ، بلی خاد در سرکوب مخالفین بیرحم بود ، همانطوریکه ما امروز در برابر داعش و طالب بیرحم بوده و موافق به نابودی کامل آنها از سرزمین ما هستیم. شاید شما فراموش کرده اید که در سالهای هشتاد در هر ساعت یک توطیه علیه دولت جمهوری افغانستان از طرف ISIو CIA چیده میشد و اجرا کننده گان این تو طیه ها همین گلبدین شبکه ای حقانی و در مجموع تنظیم های اسلامی بودند که شما مخالف شان هستید ، یکی از آرزو های جنرال حمیدگل محو افغانستان از روی نقشه بود و این وظیفه را کی ها باید انجام میدانند، باز هم تکرار میکنم که همین تنظیم ها ، آیا فیر راکت های کور را روزانه از کوه صافی ، از شمالی بر شهر کابل فراموش کردها ید آیا بمب کذاری ها و غارتگری ها را فراموش کرده اید عاملین این همه معضلات دستگیر و محاکمه میشدند و این و ظیفه ای ارگان های امنیتی بود و میباشد تا امنیت شهروندان خود را بگیرند، البته در این گیرو دارا تر و خشک میسوخت ، در رابطه به فعالیت های خاد باید گفت که هر دولت و سازمان و حزب در برابر مردم مسوول اند و اظهار باید داشت که ادامه ای تمام بد بختی هاییکه امروز دامنگیر ما است ، خیانت پاکستان در حق ما است ، که نگذاشت تنظیم ها به سیاست مشی مصالحه ای دکتور نجیب پاسخ مثبت بدهند، امضای توافقات ژنیو که بر اساس آن قوای شوروی افغانستان را ترک کرد و باید طرفین متخاصم به توافق میرسیدند ناکام شد ، و به جای آن دشمنان افغانستان به تخریبات مالی و جانی شان علیه دولت وقت ادامه دادند ، حالا حرف در این جا است که اشخاصی مانند شما که چنین دقیق به ارزیابی مسایل میپردازید ، در راه توافق و وفاق ملی و نزدیکی تمام ملیت ها بنویسید ، اگر ما طالب عدالت اجتماعی برای خود هستیم باید برای همه باشیم ورنه ما همان راه را که غنی خان و شرکایش میپیمایند ما خواهیم پیمود ، مسئولیت ها فردی است اگر اتمر و غنی برای خود کار میکنند به معنی آن نیست که مناطق پشتون نشین را جنت فردوس ساخته اند، امروز فقیر ترین محلات در کشور ما مناطق پشتون نشین است که بیسوادی فقر و استثمار فرد از فرد بیداد میکند و به همین ترتیب در سراسر کشور پس ، مشکل در مجموع ملیت نه بلکه در وجود اشخاص و افرادی است که در قدرت اند و در تقویت ای روحیه برتری جویی های قومی و به خصوص قوم و ملیت خود شان کار میکنند ما باید در برابر چنین اندیشه ها به پاخیزیم، پیروزی ما در وحدت و همبستگی ما است ورنه دشمنان ما همیشه بر ما دست بالا خواهند داشت ، چنانیکه استعمار انگلیس با استفاده از سیاست تفرقه بیانداز و حکومت کن دو صد سال بر سرزمین هموار و گرم و بزرگ
هندوستان حکومت کردند.
مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است