زیان افغانستان در رقابت بین امریکا و چین...
 
تاریخ انتشار:   ۰۹:۵۳    ۱۳۹۷/۱۲/۲۷ کد خبر: 157869 منبع: پرینت

در نتیجه اختلافات بین امریکا و چین، شورای امنیت سازمان ملل متحد ماموریت یوناما یا ماموریت سیاسی ملل متحد در افغانستان را تنها شش ماه تمدید کرد. پیش از این ماموریت این سازمان برای یک سال تمدید می‌شد.

به گزارش صدای آلمان، یوناما یا هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان فعالیتش را در سال ۲۰۰۲ آغاز کرد و هدف اصلی فعالیت این هیات، حمایت از صلح، تقویت حکومت‌داری، هماهنگی بین افغانستان و جامعه جهانی می‌باشد. یوناما ۱۲۱۱ کارمند دارد و قرار است ماموریت این نهاد در ماه سپتامبر ۲۰۱۹ به پایان برسد.

قبلا همه ساله ماموریت این نهاد برای یک سال تمدید می‌شد. دلیل اصلی کوتاه شدن ماموریت یوناما در افغانستان اختلاف سیاسی و اقتصادی بین امریکا و چین خوانده شده است. چین می‌خواهد تا یوناما در عملی شدن پروژه بزرگ اقتصادی "یک کمربند یک راه" نیز همکاری کند؛ ولی ایالات متحده امریکا با این پروژه مخالفت کرده است.

چین در تلاش است تا پروژه یک کمربند یک راه، افغانستان را نیز در بر گیرد. این پروژه در داخل افغانستان به راه ابریشم مسما شده است. هدف چین این است که جاده‌های این کمر از پاکستان به داخل افغانستان و سپس به کشورهای آسیای مرکزی برسد و به این ترتیب بازارهای افغانستان نیز برای تجارت چین قابل دسترس شود.

در حالی که امریکا تلاش کرده تا ماموریت یوناما برای یک سال تمدید شود ولی به دلیل مخالفت چین ماموریت این سازمان تا شش ماه دیگر تمدید شد. اما نماینده امریکا در شورای امنیت ملل متحد گفته است که کشور افغانستان را در عرصه‌های صلح، برگزاری انتخابات و کمک‌های جهانی حمایت خواهد کرد.

خان محمد وحدت کارشناس روابط بین الملل می‌گوید افغانستان نباید قربانی رقابت‌های سیاسی و اقتصادی قدرت‌های بزرگ شود: «رقابت‌های سیاسی اقتصادی بین امریکا و چین سبب این موضوع شده و من امیدوارم با بهبود اوضاع این ماموریت بار دیگر تمدید شود.»

محمد یحیا ویار تحلیلگر مسایل سیاسی می‌گوید این نخستین بار نیست که رقابت‌های سیاسی بین این دو قدرت جهانی سبب متضرر شدن افغانستان می‌شود.

آقای ویار گفت: «چین و امریکا نباید رقابت‌های کلان خود را به افغانستان ربط دهند. ماموریت سیاسی ملل متحد به نفع افغانستان است و این هیچ خطری را متوجه منافع امریکا و چین نمی‌کند.»

این دو تحلیلگر تاکید کردند که افغانستان به عنون یک کشور فقیر و ناامن همواره از رقابت‌ قدرت‌های بزرگ صدمه دیده و بیش از این نباید این رقابت‌ها سبب تضعیف افغانستان و ماموریت‌های جهانی در باره این کشور شود.

عادله راز نماینده افغانستان در سازمان ملل متحد با اظهار تاسف از کوتاه شدن ماموریت یوناما گفته است که تلاش خواهد کرد تا در شش ماه آینده زمینه را برای ادامه ماموریت این نهاد در افغانستان فراهم کند.

دفتر هیات معاونت ملل متحد در کابل تاکنون در رابطه به پیامد کوتاه شدن ماموریت این نهاد در افغانستان جزییاتی را مطرح نکرده ولی یک منبع در یوناما گفت که این تصمیم شورای امنیت می‌تواند تغییرات زیادی را در ماموریت کنونی ایجاد کند.

یوناما از سال ۲۰۰۲ به این‌سو نقش مهمی در حل منازعات، حقوق بشر، مبارزه با مواد مخدر و هماهنگی بین حکومت افغانستان و کشورهای کمک کننده بازی کرده است. این نهاد پس از توافقات بن در تطبیق این موافقتنامه با حکومت همکاری کرده است.

ح. همراز


این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
آمریکا
چین
افغانستان
نظرات بینندگان:

>>>   یوناما در افغانستان علیه مواد مخدره مبارزه میکند؟
پس این نه هزار تن مواد مخدره که در افغانستان تولید میشود،نتیجه مبارزه یوناما است؟
خودش هم تولید میکند.خودش هم از ملل متحد بودجه برای مبارزه علیه مواد مخدره در افغانستان میگیرد و خودش همچنان سال به سال کشت مواد مخدره را در افغانستان بالا میبرد و رقم آن را که چگونه رشد تصاعدی دارد،اعلان میکند.
بودجه سازمان ملل متحد از پول کشور های عضو آن تمویل میشود که هر کشور سالانه یک فیصدی معین از عواید ناخالص ملی کشور خویش را غرض تمویل بودجه ملل متحد،به این کشور میپردازد.
چون کشور چین بعد از امریکا ،دومین قدرت اقتصادی جهان است و دومین تمویل کننده بزرگ بودجه ملل متحد است،حق دارد که مصارف آن را در افغانستان تحت نظارت و کنترول داشته باشد.
بفرماید ملل متحد بیان دارد که چگونه هر سال با مصرف صد ها میلیون دالر در افغانستان ،تحت نام مبارزه با مواد مخدره،هر سال گراف تولید آن بالا میرود؟
در هژده سال گذشته کشور چین از جنوب شرق آسیا گرفته تا آسیای جنوبی و آسیای مرکزی و دیگر کشور های همجوار خویش،ده ها هزار کیلومتر جاده ها و شاهراه های موتر رو و ده ها هزار کیلومتر خط ریل و هزاران استیشن ریل و غیره تأسیسات ترانزیتی ساخته است.
بفرماید یوناما که در افغانستان چند کیلومتر سرک،به جز چند کیلومتر سرکی که توسط قوای خارجی بی کیفیت ساخته شده است و همه دوباره تخریب شده است،ساخته اند؟
درین هژده سال چند کیلومتر خط ریل در افغانستان ساخته شده است؟
بنأ کشور هایی که بودجه ملل متحد و صندوق بین المللی پول و بانک جهانی را تمویا میکنند،حق دارند از نحوه مصرف آن و شفافیت در مصرف آن ،پرسان کنند ،که این پول ها چه میشود؟
آیا شفاف و درست و به موقع و در پروژه های ضروری ،غرض حل مشکلات مردم در جهان مصرف میشود و یا این که همه حیف و میل و خورد و برد میشود.
همانطوری که ادارات داخلی یک کشور در مقابل دولت و مردم ،در باره شفافیت مصارف شان،پاسخگو هستند،ادارات ملل متحد نیز در مقابل کشور های تمویل کننده بودجه وی،جهت شفافیت در مصارف شان،پاسخگو باید باشند.

>>>   این حاکی از زبونی چین است که زور خود را با پالان (سازمان ملل) میزند و در پی خروج امریکا از افغانستان است در صورتیکه خاک ما جزئی از امریکا شده است.
لطیف بیژن پور

>>>   فایده اش برای غریب چه است اگر یکسا ل کند خدا کند همین اکنو ن قطع کند


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است