با آداب عید سال نو آشنا شوید
عید نه بى بند و بارى و هرزگى و عياشى كردن است، نه قاه قاه خنديدن و همديگر را به مسخره گرفتن است و نه سبزه روياندن و سفره هفت سين چيدن و آتش بازى كردن است... 
تاریخ انتشار:   ۱۹:۱۷    ۱۳۹۸/۱۲/۲۹ کد خبر: 162691 منبع: پرینت

عید نوروز که با تحویل سال و چرخیدن یک دور کامل زمین به گرد خورشید شروع می‌شود، از جمله اعیادی است که تاریخ پیدایش آن قبل از اسلام است. این عید با آمدن اسلام و زدودن خرافات از چهره آن مورد موافقت و تایید اسلام قرار گرفت.

نوروز روز نو، روز تازه و روز جديدى است اول حمل، روز نو سال جديد آغاز مى گردد و كهنگى سال قبل كه با سرما، خستگى و تكرار كارها و روزها همراه بوده، با نوروز به روز نو و سال جديد كه طراوت طبيعت آن را تر و تازه ساخته تبديل مى گردد. اين روز براى بسيارى از ملتها روز عيد محسوب مى شود. عيد به معنى بازگشت است كه از ريشه «عود» گرفته شده است.

عيد به معناى بازگشت به وضعيت مطلوب گذشته است و به روزهاى سرور و شادى نيز گفته مى شود. عيد يكى از بزرگترين و مهيج ترين مظاهر حيات اجتماعى يك ملت است.

اعياد چهار نوع است:
اول، اعياد دينى مانند عيد فطر و عيد قربان كه مسلمانان جهان اين روزها را عيد مى گيرند.
دوم، اعياد مذهبى مانند عيد غدير و عيد نيمه شعبان كه شيعيان جشن مى گيرند.
سوم، اعياد ملى مانند روز آزادى و استقلال برخى از ملت ها از چنگ استعمار.
چهارم، عيد طبيعى و تكوينى مانند عيد نوروز كه در آغاز بهار و سال نو مطرح مى شود.

در اسلام روزهايى به عنوان عيد اعلام گرديده است كه مهمترين آنها عبارتند از: اول شوال (عيد فطر)، دهم ذي الحجه (عيد قربان)، بيست و هفت رجب (روز مبعث) و جمعه و تمام اين روزها به نوعى بازگشت به خويشتن و احساس مسووليت و به انگيزه تحول و انقلاب درونى است نه صرف شادى و شادمانى.

بنابراين عيد نه جامه رنگارنگ پوشيدن است، نه شربت و شيرينى و غذاهاى متنوع خوردن است ، نه به سياحت و تفرج بى محتوى پرداختن است، نه بى بندوبارى و هرزگى و عياشى كردن است، نه قاه قاه خنديدن و همديگر را به مسخره گرفتن است و نه سبزه روياندن و سفره هفت سين چيدن و آتش بازى كردن است.

هيچ كدام از اينها مفهوم عيد از ديدگاه اسلام نيست كه عيد اسلامى براى موفقيت در راه انجام وظيفه و تطهير نفس و تصفيه جان از ناپاكيها و تمرين صبر و استقامت و شكستن غرور و خودخواهى است.

و اگر بخواهيم عيد نوروز براى ما يك عيد واقعى باشد بايد به ارزش هاى اسلامى اين عيد كه در سايه تعاليم اسلامى رنگ دينى پيدا كرده توجه نموده و از ضد ارزش هاى عيد دورى نماييم در اينجا مرورى داريم به ارزشهای عيد نوروز.

از ارزش هاى عيد نوروز نظافت و خانه تكانى است كه مردم قبل از رسيدن سال نو تحولى در زندگى خود ايجاد مى كنند و با خريد لباس نو تغيير ظواهر زندگى نشاط خاصى را به زندگى خود مى دهند.

يكى از ارزش هاى عيد نوروز ديد و بازديد از بستگان، دوستان، همسايگان و بزرگان شهر و روستااست و ديدار جمعى از مصيبت ديدگان در سال گذشته است که امسال به دلیل جلوگیری از شیوع ویروس کرونا قرار است در خانه بمانیم و این سنت دیرینه را بجا نیاوریم.
هرچند در اين ديد و بازديدها از غم ها و مشكلات يكديگر آشنا مى شوند. چه بسيار كدورت هايى كه در اين ايام با نگاهى دوباره فرو مى ريزد و به عشق و محبت مبدل مى گردد و به قول حافظ:
درخت دوستى بنشان كه كام دل به بارآرد
نهال دشمنى بركن كه رنج بى شمار آرد
اما می شود که این عید دیدنی را بصورت مجازی و از طریق تلفن و شبکه های اجتماعی به انجام برسانیم.

حضور قرآن به صورت ثابت و گسترده در آداب اجتماعى نوروز بگونه اى كه قرآن اين كتاب آسمانى مسلمانان، امروز جزو يكى از اركان سفره عيد است و نيز قرائت قرآن و بوسيدن آن در ساعات تحويل سال از جمله آداب سال تحويل است.
براى روز اول سال، دعا و درخواست خير وبركت، موفقيت و سعادت و بالاخره تقاضاى تعالى و رشد فضايل انسانى از جمله آداب اين روز مقرر گرديده است.

بارالها! اين سال جديد است و تو خدايى ازلى و قديم هستى. خير اين سال و خير آنچه را در اين سال پيش مى‏آيد، از تو خواستارم و از شر اين سال و شرآنچه در اين سال پيش خواهد آمد، به تو پناه مى برم...

کد (10)


این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
نوروز
سال نو
نظرات بینندگان:

>>>   Shafiqullah Shafiq
استقبال حکیم سنائی و مولوی بلخی از نوروز!
حالا پرسش این‌جا است، آیا میزان فهم دینی این تازه به دوران رسیده‌گی‌ها بیشتر از حکیم سنایی، مولانا بلخی و سایر اهل معرفت اسلامی است؟
نه همه می‌دانیم که مولوی شدن و سنایی شدن کار آسانی نیست. ولی بایست اذعان کرد، ما در رقابت میان اعراب و ایران، آگاه و ناخودآگاه به نفع اعراب وهابی شرکت می‌کنیم و با روایت‌های تندروانه از دین بسترهای اجتماعی را برای تفکر طالبانی و داعشی هموار می‌سازیم که آن‌ها بیایند، هم به فرق ما بکوبند وهم به‌صورت فرهنگ و تاریخ ما.
گرنه دین خداوند رحیم و رحمان چرا این‌قدر نا مهربان شود که از خوشی‌های آدمیان انتقام بگیرد، و با جشنواره‌ی که منشاء طبیعی دارد و پیش از ظهور و بعد از ظهور اسلام در منطقه‌ی ما بزرگداشت شده است، و اکنون گرامی‌داشت آن به‌عنوان روز اول سال، جشن طبیعت و یک ارزش تاریخی و جهانی هیچ‌ صدمه‌ی به ایمان ما نمی‌زند، ما همه مسلمانیم!
مفهوم این سخن را تنها مغزهای درک می‌تواند که حاضر نیستند سرباز رضا کار برای پروژه طالبانی و داعشی شوند.
حضرت حکیم سنایی غزنوی
با تابش زلف و رخت ای ماه دل افروز
از شام تو قدر آید از صبح تو نوروز
از جنبش موی تو برآید دو گل از مشک
و ز تابش روی تو برآید دو شب از روز

حضرت مولانای بلخ
اندر دل من مها دل‌ افروز تویی
یاران هستند و لیک دلسوز تویی
شادند جهانیان به نوروز و به عید
عید من و نوروز من امروز تویی

حضرت سعدی
برآمد باد صبح و بوی نوروز
به کام دوستان و بخت پیروز
مبارک بادت این سال و همه سال
همایون بادت این روز و همه روز

حضرت حافظ
ز کوی یار میآید نسیم باد نوروزی
از این باد ار مدد خواهی چراغ دل برافروزی
به صحرا رو که از دامن غبار غم بیفشانی
به گلزار آی کز بلبل غزل گفتن بیاموزی

>>>   تجلیل از نوروز تجلیل از سر سبزی خدا داد است همانطوریکه از نام ان پیدا است نوروز ینعی روز نو باساس دستورات و روش های اسلامی ما دو عید را داریم یکی عید رمضان و دیگری عید قربان عید رمضان پس از انجام ادای فریضه یک رکن ازدین است و عید قربان پس از انجام فریضه حج بیت الله شریف است که مردم مسلمان ما این دو را عید میگیرند دیگر تجلیل ها و اجرای مراسم ها در صورتیکه مخالف شریعت و رسم و رسوم کشوری ما نباشد جواز دارد مگر نمیتوانیم هم مانند ان دو عید اینروز را هم عید خطاب کنیم .
>>>   نوروز جشن ترک زبان ها بوده که توسط فارسها ثبت شده

>>>   افکار پان ترکیسم ترکیه نفوذ کرده از پیام سومین نفر پیداست
آرش

>>>   بنابر توصیه متخصصان سلامتی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا، مردهایی که ریش دارند، بیش از مردهای بدون ریش در خطر ابتلا به ویروس کرونا قرار می‌گیرند

>>>   نوروز جشن انسان ها است
جشن سپری شدن زمستان و آغاز بهار ، فصل سبز خدا
نوروز نه کهنه روز که روزی است از نو و روزگاری از نو

>>>   جشن نوروز و آغاز بهار را برای تمام هموطنان عزیزی که در آسترالیا در فصل خزان به سر میبرند،تبریک میگویم.
از دیدن برگ های زرد درختان و ریزش برگ ها از درختان لذت ببرید.

>>>   گفته مى شود که درگذشته هاى تاريخ باستانى چارهفته پيش از نوروز جشنهاى بخاطر پيشوازى براى چهار عنصر عمده زنده گي زيستى برگذار مى شد: هفته اول: آب ستايش مى شد. هفته دوم: خاک زمين ستايش مى شد. هفته سوم: باد ستايش مى شد و در هفته چهارم آتش ستايش مى شد. اين چهار ماده اصلى زنده گانى براى کشت و کشاورزى برازنده بود. آب خاک و زمين را براى کشتن غله تر ونمناک مى کرد. باد هاگ افشانی(پارسى ميانه براى "دانه" يا تخم پاشى ) مى کرد. هاگ تخم / اسپور (spore)گرده‌افشانی. با توجه به اینکه هاگ یا همان دانه‌های گرده، قدرت حرکت ندارند، انتقال یا گرده افشانی بوسیله حشرات یا باد و یا روشهای فنآورى نوين انجام می شود. و آذر يا آتش نماد خورشىد نماد گرمى جوانه دانه را رشد مى دهد. در چهارشنبه سورى مردمان نوروز بروى آتش مى پريدند.اين چهار مراسم نزد تاجيکان چين هنوز برگذارمى شوند.
هفت رنگ غله مانند گندم ٬ جو ٬جودل ٬ ارزن ٬چاودار٬ جوارى (ذرت) جُلبان یا اسپلت در متونِ قدیمی‌ فارسی به اسمِ «حنطه» و «جلبان» یاد شده‌است .در هفت سبد دوهفته پيش ازنوروز با آب نم مى شد وغله ها جوانه مى کشيدند و آنرا سمن نو يا سمنک را دوشيزه ها ى سمنک را هفت بار در آونگ مى کوبيدند و شيره اش را چهل بار مى جوشاندند با موسيقى وپايکوبى وسرود سمنک مى نواختند.

>>>   در شگفتم از نویسنده مطلب که آموزه های اسلامی رودرعیدسال نو به مردمی میاموزاندکه تک تک ملت را ازاحوالاتش جویا شوید بپرسید به ضرس قاطع میتوانم بگویم خیلی بهترازاو حال و احوال عید ومراسمش رو ونظراسلام رو که نظری همواره بارحمت وبرکت به جامعه بشری انداخته و نگاه کرده میداند و همگی مسلمین میدانند وازامورعقلیه است که هرگاه شادیها وخوشیهای مردم منافی عفت و اخلاق نباشد و منافات باارزش های اسلامی ازنطرعقلای اسلام ونصوصات صریحهاسلان نباذ اشکال نداردوعقول بشری هم حکم به انجام آن مینماید ما که نمی توانیم سلیقه آنچه خواست شخصی و گروهی وقوم و فردی عقب مانده ای ازته منجلاب فکری طالبانی وداعش باشد به اسلام نسبت بدهیم و این اندیشه ها کلا داعشی و طالبانی است هیچگونه ارتباط با اسلام نداردوانچه از مغز معیوب عقب مانده ذهنی امثال نویسنده تراوش کرده بیان چرک کثیف آلوده ومتعفن جامعه را به گند می کشاند وتنها سرگرمی آین عقب مانده انتحار است و انفجار و فراموش کرده اند که پیامبر را خداوند پیامبر رحمت معرفی کرده اند و پیامبر مهربانی و عطوفت و اینها جلوه رحمانی و مهربانی پیامبر رادرجامعه میخواهد ازبین ببرند ودرادهان همه اسلام را و پیامبر را پیامبر خشونت معرفی نمایند گواینکه میخواهند بگویند خداوند از شادی و خوشی و خوشحالی مردم سخت ناراحت هست و شادی مردم باعث زحمت برای خدا میشود
واز این ذهنهای پوسیده پلاسیده وافکار منحرف جز این انتظار نمیرود
هاتف ایران


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است