آیین‌نامه تابعیت فرزندان مادر ایرانی ابلاغ شد
 
تاریخ انتشار:   ۱۰:۵۰    ۱۳۹۹/۳/۱ کد خبر: 163491 منبع: پرینت

سخنگوی دولت ايران از تصویب آیین‌نامه اعطای تابعیت ایرانی به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی خبر داد. علی ربیعی در حاشیه جلسه روز(چهارشنبه، 31 ثور) هیات دولت ایران در جمع خبرنگاران اظهار کرد: "با تلاشی که صورت گرفت خوشبختانه امروز آیین‌نامه اعطای تابعیت ایرانی به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی تصویب شد".
به گزارش آوا،وی افزود: بر اساس این آیین‌نامه استانداری‌ها به همراه سازمان ثبت احوال و در خارج از کشور هم دفاتر نمایندگی ما مسوول اجرای این آیین‌نامه هستند.
سخنگوی دولت ایران تصریح کرد: زنان ایرانی دارای فرزند که فرزندانشان ۱۸ سال دارند حتی در صورت فوت و طلاق مادر می‌توانند تابعیت ایرانی بگیرند.

چرا ۷ ماه تأخیر؟
معاونت حقوقی ریاست جمهوری ایران با انتشار متن آیین‌نامه‌ی پیشنهادی در سایت دفتر هیات دولت در مورد تأخیر به وجود آمده نوشته است:
تصویب این قانون همزمان بیم و امیدهای فراوانی را در جامعه به ارمغان آورد: بیم احتمال سوء استفاده از این قانون، تشویق ازدواج های غیررسمی، مشکلات ناشی از امید و آرزوی کودکان بلاتکلیف و زنان ایرانی که به هر دلیلی به ازدواج مردان غیرایرانی درآمده اند، امید به برخوردارشدن از حداقل حقوق شهروندی و بهره مندی خود و فرزندان ناشی از این ازدواج ها از افتخارات و مزایای ایرانی بودن.
این احساس و تأمل دوگانه از زمان لازم الاجراشدن قانون تا به امروز، مانعی اساسی بر سر اجرای قانون و دستیابی به مقصود آن و اعطای تابعیت به افراد مشمول را موجب گردیده، به گونه ای پیش بینی می شود چنانچه راهکاری برای ایجاد هماهنگی و وحدت رویه و تعیین ضوابط اجرای قانون، فراهم نشود این اقدام سازنده به هدف نمی رسد.
لذا معاونت حقوقی رئیس جمهور ایران در راستای فراهم کردن زمینه اجرای قانون فوق، ضرورت تدوین آیین نامه ای را برای اجرای آن، مطرح و با همکاری کلیه دستگاه های مرتبط به قانون و فعالان اجتماعی و برگزاری نشست های کارشناسانه، آیین نامه اجرایی مربوط را تدوین و برای سیر مراحل بررسی و تصویب به هیات دولت ارایه نمود.

متن قانون و متن آیین‌نامه پیشنهادی
متن کامل این قانون که در ۲ میزان(مهر/میزان 1398) در مجلس شورای اسلامی نهایی شد و در ۱۶ میزان(مهر/میزان 1398) از سوی رییس‌جمهور ایران لازم‌الاجرا شد به شرح زیر است:
بر اساس ماده واحده این لایحه؛ فرزندان حاصل از ازدواج شرعی زنان ایرانی با مردان غیر ایرانی که قبل یا بعد از تصویب این قانون متولد شده یا می شوند قبل از رسیدن به سن ۱۸ سال تمام شمسی به درخواست مادر ایرانی در صورت نداشتن مشکل امنیتی (به تشخیص وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی) به تابعیت ایران در می آیند. فرزندان مذکور پس از رسیدن به سن ۱۸ سال تمام شمسی در صورت عدم تقاضای مادر ایرانی می توانند تابعیت ایرانی را تقاضا کنند که در صورت نداشتن مشکل امنیتی (به تشخیص وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی) به تابعیت ایران پذیرفته می شوند. پاسخ به استعلام امنیتی باید حداکثر ظرف مدت ۳ ماه انجام شود و نیروی انتظامی نیز مکلف است نسبت به صدور پروانه اقامت برای پدر غیرایرانی در صورت نداشتن مشکل امنیتی (به تشخیص وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی) اقدام کند.
تبصره ۱- در صورتی که پدر و یا مادر متقاضی در قید حیات نبوده و یا در دسترس نباشند، در صورت ابهام در احراز نسب متقاضی احراز نسب با دادگاه صالح می باشد.
تبصره ۲- افراد فاقد تابعیتی که خود و حداقل یکی از والدینشان در ایران متولد شده باشد، می توانند پس از رسیدن به سن ۱۸ سال تمام شمسی تابعیت ایرانی را تقاضا کنند که در صورت نداشتن سوء پیشینه کیفری و نیز نداشتن مشکل امنیتی (به تشخیص وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی) به تابعیت ایران پذیرفته می شوند.

سوالات رایج از آیین‌نامه قانون تابعیت فرزندان مادر ایرانی
بر اساس متن پیشنهادی معاونت حقوقی پاسخ پرسش‌های رایج در مورد قانون به شرح زیر است:

منظور از ازدواج شرعی بین زن ایرانی و مرد خارجی چیست؟
ماده ۱ بند ب آیین‌نامه ازدواج شرعی را بدین ترتیب اعلام کرده: ازدواجی است که مطابق قوانین ایران معتبر باشد. اعم از این‌که ثبت شده یا نشده باشد.
ماده ۳ هم ملاک ازدواج شرعی را عقدنامه‌ی رسمی یا هر سند معتبر قانونی مبنی بر وقوع نکاح یا صدور رأی قضایی مبنی بر وجود رابطه‌ی زوجیت اعلام کرد.
البته باید دقت کرد که در تبصره ۱ ماده‌ی ۳ این آیین‌نامه آمده که در مورد ازدواج‌هایی که از شش ماه پس از انتشار این آیین‌نامه صورت می‌گیرند، ازدواج ثبت شده ملاک تأیید تابعیت فرزندان متولد از این ازدواج خواهد بود.
این بدین معناست ازدواج شرعی به صورت عقدنامه و صیغه‌نامه و صدور رأی قضایی تقریبا فقط شامل حال ازدواج‌های گذشته می‌شود و برای اعطای شناسنامه به فرزندان حاصل از ازدواج‌های زنان ایرانی با مردان غیرایرانی از این به بعد نیاز به ثبت ازدواج نیز هست.

چه کسانی می‌توانند طبق این آیین‌نامه درخواست شناسنامه کنند؟
۱- هر زن ایرانی که با مرد خارجی ازدواج شرعی کرده باشد و فرزند زیر ۱۸ ساله داشته باشد، برای آن فرزند می‌تواند درخواست شناسنامه کند.
۲- هر فردی که حاصل ازدواج شرعی یک زن ایرانی با مرد خارجی باشد و بیش از ۱۸ سال داشته باشد می‌تواند درخواست شناسنامه کند.
۳- ورثه‌ی محرز افرادی که حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی هستند نیز می‌توانند تقاضای شناسنامه کنند. (یعنی نوه‌ی یک زن ایرانی که با مرد خارجی ازدواج شرعی کرده هم حق درخواست شناسنامه دارد).

افراد متقاضی باید به کجا درخواست بدهند؟
مطابق ماده ۹ آیین‌نامه، متقاضی موظف است درخواست کتبی یا الکترونیکی خود را با اطلاعات کامل و ارائه‌ی مستندات به استانداری محل تولد یا اقامت مادر ایرانی فرزند ارائه نماید.

آیا اگر پدر خارجی و زن ایرانی از هم طلاق بگیرند، فرآیند درخواست شناسنامه برای فرزند حاصله متوقف می‌شود؟
خیر- مطابق با تبصره ۳ ماده ۳ آیین‌نامه طلاق و فسخ نکاح زن و مرد مانع از طی فرآیند کسب شناسنامه برای فرزند نمی‌شود.

اگر فرد زیر ۱۸ سال داشته باشد و مادرش فوت شود، چه کسی می‌تواند برای او درخواست شناسنامه کند؟
مطابق ماده ۴ در صورت فوت مادر و زیر ۱۸ سال بودن فرزند، دادستان شهرستان محل اقامت فرزند پس از انجام تحقیقات و گرد آوردن مستندات می‌تواند برای فرزند درخواست شناسنامه کند.

اگر فرد حاصل از ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی بالای ۱۸ سال باشد و شناسنامه نگرفته باشد و صاحب فرزند شده باشد،‌فوت او مانع درخواست شناسنامه برای فرزند او می‌شود؟
خیر. مطابق تبصره ۱ ماده ۴ نوه‌ی یک زن ایرانی ازدواج کرده با مرد خارجی نیز با ارائه‌ی مستدلات لازمه حق درخواست شناسنامه دارد.

ملاک تعلق فرزند به مادر ایرانی چیست؟
مطابق ماده ۵ گواهی معتبر بیمارستان محل تولد یا گواهی هر یک از مراکز بهداشتی درمانی که فرزند در آن‌جا متولد شده و در صورت نبودن هر یک از این گواهی‌ها رأی مرجع قضایی ملاک تعلق فرزند به مادر ایرانی خواهد بود.

در مورد فرزندان متولد شده از زن ایرانی و مرد خارجی در خارج از ایران ملاک تعلق فرزند به مادر ایرانی چیست؟
بر اساس تبصره‌ی ماده‌ی ۵ برای این افراد ملاک ثبت رسمی ازدواج پدر و مادرشان مطابق مقررات کشور محل تنظیم سند و رعایت قوانین و مقررات احوال شخصیه‌ی ایرانیان است.

در چه صورت به پدر غیرایرانی پروانه‌ی اقامت داده می‌شود؟
مطابق ماده‌ی ۶ صدور پروانه‌ی اقامت برای پدر غیرایرانی (در صورت نداشتن مشکل امنیتی) مشروط به تأیید و اعلام تابعیت ایرانی فرزند و درخواست کتبی او برای اقامت در ایران بر اساس قوانین و مقررات مربوطه است.

اگر مرد غیرایرانی از زن ایرانی طلاق بگیرد تکلیف پروانه‌ی اقامت او چه می‌شود؟
مطابق تبصره‌ی ماده‌ی ۶ طلاق و فسخ نکاح و هر عملی که موجب مفارقت با زن ایرانی بشود باعث لغو شدن پروانه‌ی اقامت مرد غیرایرانی می‌شود.

برای تأیید تابعیت هم وزارت اطلاعات و هم سازمان سپاه پاسداران باید اعلام نظر کنند. اگر یکی‌شان موافق باشد و یکی‌شان مخالف چه می‌شود؟
مطابق ماده‌ی ۷ آیین‌نامه مخالفت هر کدام از این دو نهاد موجب عدم موافقت با دریافت شناسنامه می‌شود و فرقی نمی‌کند که کدام مخالف باشند. مخالفت از طریق استانداری‌ها (در ایران) و نمایندگی جمهوری‌ اسلامی (در خارج) به فرد متقاضی اعلام می‌شود. فرد متقاضی حق دارد تا ۳ ماه بعد از اعلام نظر منفی این نهادها، اعتراض کند و نهادهای امنیتی وظیفه دارند در صورت اعتراض پرونده را دوباره بررسی کنند.

برای کسانی که الان پرونده درخواست شناسنامه دارند ولی هنوز به نتیجه نرسیده‌اند چه اتفاقی می‌افتد؟
مطابق ماده ۲۲ پرونده‌شان مورد بررسی دوباره قرار می‌گیرد و نواقص به آن‌ها اعلام می‌شود. پس از تکمیل نواقص بر اساس قانون جدید پرونده‌ی آن‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرد.

اگر کسی سندسازی و تقلب کند چه اتفاقی می‌افتد؟
مطابق ماده ۲۳ حتی اگر کسی با تقلب صاحب شناسنامه شود، شناسنامه‌ی او باز پس گرفته می‌شود.

کد (6)


تابعیت فرزندان مادر ایرانی

تابعیت فرزندان مادر ایرانی

تابعیت فرزندان مادر ایرانی

تابعیت فرزندان مادر ایرانی

تابعیت فرزندان مادر ایرانی

این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
تابعیت فرزندان
مادر ایرانی
نظرات بینندگان:

>>>   کسانیکه شامل این وضعیت نمیشوند را به نزدیک ترین دریا بیاندازید هریرود مهم نیست حتی به خلیج فارس یا دریای خزر یا زنده رود فرقی نمیکند عرب یا عجم هردو مساویانه درین مورد حق دارند

>>>   بنده همیشه به عنوان یک ایرانی با جنگ زدگان افغانی بسیار مهربان بودم به طوری که کارکران افغانی ای که برایم کار میکردند از من به عنوان بهترین ایرانی ای که دیدند یاد میکردند
اما در این چند روز اخیر که موج عجیب غریبی از فحاشی ها و انتظارات بی جا و دروغ و تهمت از جانب افغانی ها به خصوص نسبت به نوامیس و زنان ایرانی دیدم و حتی در خبر ها بیان شده که به دختر سه ساله ایرانی در یونان توسط افعان ها به عنوان انتقام گروهی تجاوز شده به حدی دل ازرده و متنفر از مردمان افغانستان شدم که از این پس کاملا رفتار خودم را تغییر خواهم داد و همچنین
از نظر مردم ایران این قانون خلاف مصالح کشور می باشد .
البته این کلام شامل برادران فاطمیون که باید حق داشتن تابعیت ایران را داشته باشند نمیشود .
با تشکر از نشر این مطلب

>>>   ببینید مسائل حقوقی در این مورد کمی پیچیده هستند. شما می توانید ملا‌ک قوانین حقوقی را خون و یا خاک قرار دهید ولی نمی توان هم خون و هم خاک قرار داد یکی از این دو یا خون و یا خاک.
قوانین کشورها با هم متعارض هستند و کشورها معمولا به قوانین کشور دیگر احترام می گذارند.
مثلا در قوانین اسپانیا طلاق ممنوع هست. در قوانین ایران طلاق به دست مرد هست ولی زن در بعضی شرایط می تواند طلاق بگیرد مثلا اگر مرد زن را کتک بزند زن گواهی جنون مرد را می آورد و با اعلام عسر و حرج طلاق می گیرد.
فرض کنید یک نفر با تبار مادری ایرانی مقیم اسپانیا بخواهد طلاق بگیرد در کشور او طلاق جرم هست ولی می تواند طبق این قانون وارد ایران شود و طلاق رسمی بگیرد در حالی که از نظر ایران این فرد مجرد هست از نظر اسپانیا متاهل هست. در حالی که قوانین می توانند بگوید که دادگاه صلاحیت دار نیست.
این که مال منقول یک متوفی طبق قوانین کدام کشور باشد و مال غیر منقول متوفی طبق قوانین کدام کشور باشد ارث و میراث به چه طریقی تقسیم شوند.
مثلا در یک کشور برادر جزو واجب النفقه شماست و در کشور دیگر فقط پدر و مادر و فرزندان هست.
در یک کشور ارث به فرزندان می رسد و در دیگری به پدر و مادر هم می رسد.
ببینید چند تابعیتی شدن چقدر مشکلات ایجاد می کند.
حتی قوانین حقوقی بر اساس خاک هم پیچیدگی های خاص خودش را دارد.
حتی در معاملات در حالی که در ایران و فرانسه سند زدن یک معامله الزامی هست در انگلیس و آلمان صرف تملیک یک شی به معنی انجام معامله هست. تفاوت ایران و فرانسه این جاست که در صورت از بین رفتن سند معامله باطل و در ایران از بین رفتن سند اشکالی ایجاد نمی کند.
حتی در سن کودک و نوجوان کشورها با هم اختلاف دارند. مثلا یک آلمانی تا ۲۳ سالگی کودک هست و در صورتی که بیاید در ایران معامله انجام دهد خلاف انجام داده و با یک کودک معامله انجام شده. در ایران بلوغ جنسی به معنای آغاز نوجوانی هست و یک سری مسئولیت های ایجاد می کند تا پایان سن ۱۸ سال یکی سری مسئولیت های دیگر ایجاد می کند و تدریجی هست.
در واقع تغییر تابعیت از تغییر مذهب پیچیده تر هست و این قدر به قضایا ساده نگاه نکنید.
ای بسا سواستفاده هایی این اختلاف قوانین در کشورها می شود و کلاهبرداری هایی صورت می گیرد.
به عنوان مثال یک مرد افغان که طبق قوانین ایران نان آور خانواده هست ناگهان از کشور ناپدید می شود اگر او را بیمه کنند ادامه ی بیمه چه می شود پرداخت هزینه ی فرزندانش و زنش چه می شود و به عهده ی چه کسی هست.
ابن محدودیت ها در ازدواج مربوط به امروز و دیروز نیست. حتی زمان امپراتوری ساسانی هم ازدواج زنان اتباع ایران با مردان اتباع کشورهای دیگر ممنوع بود.در ان زمان مردم افغانستان فعلی هم بخشی از اتباع امپراتوری ساسانی بودند و ایرانی محسوب می شدند.
عرب ها هم بعد از اسلام ازدواج زنان عرب با تازه مسلمانان غیر عرب را منع می کردند اگر کسی مرتکب می شد موهایش را می تراشیدند و شلاق می زدند و وادار به طلاق می کردند و با این که بسیاری از خلفا و ائمه عجم زاده بودند ۵۰۰ سال بعد هنوز خلیفه ی بغداد از دادن دختر خود به شاه سلجوقی ناراحت بود.

>>>   قانون اسلام ناب محمدی مترقی در ایران در حال آنجام است از نظر قرآن حق طلاق با مرد است

>>>   گروپ های معاند ودالر بگیر مزدور ایرانی وافغانستانی بهمراه عوامل استخباراتی کشورهای هم پیمان والبته مزدور آمریکابشمول سازمان مجاهدین خلق(که در ایان به سازمان منافقین معروف است)فرقه ضد دینی بهائیت؛گروپ های جدایی طلب کرد وترک وعرب که مزدوران عربستان وهابی وامریکا هستن وبوسیله عربستان تمویل میشوند؛گروپ های سلطنت طلب ایران که از سوی محافل امریکای وانگلیس تمویل میشوند این روزها سخت پروپاگاند وتبلیغات ضد ایرانی میکنن ومیخواهند پیوند دو ملت ایران وافغانستان را برهم بزنند ونمونه این تبلیغات مسموم جریان غرق نمودن وطنداران ما است که در روخانه هریرود توسط مزدورانی که گفته شدوکشتهدشدند وبی بی سی وشبکه های فارسی زبان امریکایی وانگلیسی بد اتش ان دمیدند واحساسات وطنداران ما راخواستند علیه ملت ایران برانگیزند وتخم کینه ودشمنی بپاشند من ایمان دارم این طرح امریکایی صهیونیستی برای به مخاطره انداختن ارتباطات دو ملت ایران وافغانستان است.این جریانات نمایشی از انجایی شروع گردیده که دشمنان اسلام ودوملت افغانستان وایران ازایجاد تفرقه بین دو مذهب سنی وشیعه نتیجه ای نگرفتند وشکست خوردند .از سوی دیگر باید این کینه ونفرت وجود داشته باشد تا پلان حضور داعش در جوار مرزهای ایران واسیب وتهاجم داعش به مرز نشینان ایرانی وکشتن وجنگ وخونریزی مردمی را که کینه وشمنی ایرانیان را به دل گرفته راضی وخشنود کند.من ایمان دارم این یک پلان است و وطنداران ما باید به هوش باشند .نمونه این جنایتها وشایعات دروغ در سوریه وعراق قبل از جضور داعش شروع شد وبین فلسطینی ها وسوری ها و عراقی ها وکردهادیگر مردم غیر عرب توسط سازمانهای استخباراتی انجام شد وداعش پا گرفت واین جنایات را افرید؛بنآ"مردم ما بهوش باشند ودست از تفرقه بردارند چون در هرشکلی بازنده مردم مستضعف وفقیر کشور ما است.چون ایران تجربیات خوب وفابریکه ها وشهرهای زیر زمینی موشکی دارد ودریک لحظه میتواند با موشک مقر تجمع داعش ویاهرجنبنده که علیه منافع ومصالح ملی اش به مخاطره افتد شخم بزند ونابود کند.//
داکتر عبدالرب اچک زیMedical doctor-MD

>>>   به داکتر عبدالرب
واقعا که درست و به جا می فرمایید جریان غرق کردن مهاجران دروغی محض بود که یکی از خبرگزاری های افغان ان را افشا کرد که به دست دو نفر افغان صورت گرفته لطفا در گوگل سرچ کنید که ببینید برای اینکه ایران هراسی کنند حتی هموطنان خود را در آب غرق می کنند

>>>   سلام لطفا مانع تراشی نکنید
این قانون فقط برای ازدواج دخترایرانی با پسر افغانستان نیست
برای ازدواج دخترایرانی با پسر خارجی (ازهرکشور)
توروخدابزارید به بچه های امثال من هم که همسرم خارجی غیر افغانستانی هست شناسنامه ایرانی بدهند
کمی انصاف کنید 🙏
چرا وقتی پسرایرانی دختر خارجی به دختر خارجی بعدازعقد شناسنامه ایرانی می دهند هیچ کس اعتراضی نمی کند
ولی برای شناسنامه بچه های ما همه صاحب نظرشدید.
😭


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است