تاریخ انتشار: ۱۸:۱۱ ۱۳۹۹/۳/۲۰ | کد خبر: 163749 | منبع: | پرینت |
چرا موسسین امریکا قانون اساسی امریکا را با الهام از یاسا تدوین و تصویب کرد؟
باور خلل ناپذیر چنگیز خان کبیر به خدای واحد لایزال!
چنگیز خان افغان ها و پشتون ها را از زنجیر غلامی خوارزمشاهیان آزاد ساخت.
قوانین چنگیزی؛
شورایی در حدود سال ۱۲۰۶ میلادی تشکیل شد در این شورا تموچین لقب چنگیز خان را دریافت کرد و به عنوان فرمانروای امپراطوری کل آسیا انتخاب شد. بر طبق اعتقادات مذهبی چادرنشینان این اقدامات چنگیز و کسب قدرت وسیع وی از طرف قدرتی آسمانی میباشد. با این وجود در این دوران هیچکس به جز چنگیز توانایی یکپارچه ساختن و کنترل این قبایل سرکش را که تاکنون به هیچ فرمانی اهمیت نداده بودند را نداشت. به این منظور چنگیز برای ایجاد نظم و تحمیل قانون در میان آنها ارتشی منظم تشکیل داد متشکل از مغولان مورد اطمینان خود، تا بتواند به صورت موقت نظم را ایجاد کند زیرا وی درگیر تدوین قانونی همگانی بر پایهٔ عدل و برابری به نام «یاسا» بود.
چنگیزخان پس از چیرگی بر آونگ خان و قبایل مغول از برای ضبط مملکت و صلاح ارتش و رعایا قاعدهای چند وضع کرد و برای هرکار قانونی نهاد و برای هر گناه کیفری معین کرد. در آغاز برای اهل اسلام احترام زیاد قایل بود و مجازات او برای قتل هر مسلمانی چهل بالش زر (هر بالش پانصد مثقال طلا یا نقره بود. (ر.ک. «تاریخ جهانگشا» و برای قتل هر یک از مردم چین یک سر درازگوش (خر) را دیه معین کرد.
چون قبایل مغول از خود دارای خط و کتابت نبودند، دستور داد تا برخی از فرزندان مغول خط اویغوری بیاموختند و قوانین او را که به «یاسا» معروف است ثبت کردند و آن دفاتر را در خزانهها نگه داشتند تا هر وقت خانی بر تخت نشیند یا حادثهای روی دهد شاهزادگان جمع شوند و آن طومارها را حاضر کنند و بنای کار را آن نوشتهها و قوانین بگذارند و امور ارتش و حمله به شهرها را را برآن شیوه پیش گیرند.
چنگیز پس از تسلط بر اقوام مغول رسوم و عادات ناپسند مانند زنا و دزدی را از میان ایشان برداشت و درهای بازرگانی را میان غرب و شرق باز نمود و بازرگانان نیز بیدغدغه آمد و شد میکردند. چنگیز در نامهها که به سرکشان و دشمنان مینوشت و ایشان را به اطاعت میخواند هرگز از سپاه و جنگافزار چیزی نمینوشت و ایشان را از وفور سلاح نمیترساند، همین قدر مینوشت اگر رام و مطیع شوید به جان امان یابید و اگر خلاف کنید ما چه دانیم آن را خدا داند.
قانون یاسا؛
اولین و جالبترین ماده از قانون یاسا میگوید لازم است که همهٔ انانها اعتقاد کامل به یک خدا داشته باشند خدایی که زمین و آسمان و موجودات را خلق کرد و همه چیز به دست او میباشد. اما آنچه معلوم است چنگیزخان را با وجود توحیدی بودن، دین و مذهب وی مشخص نبود و با وجود داشتن امپراتوری جهانی هرگز اقدام به ایجاد دین واحدی نکرد.
او در این قانون نسبت به ارتکاب دزدی و اقدام به زناکاری نفرت خود را نشان داد و مرتکبین این جرایم را محکوم به مرگ کرد. چنگیز در بند دیگری تأکید کرد که اطلاع خبر ناخوش آیند، عدم تمکین فرزندان از والدین، عدم تمکین زن از همسر وی را خشمگین خواهد ساخت. با وجود آنکه چنگیز مرد خشنی بود اما دست زدن به هر نوع خشونتی به هنگام عصبانیت را به شدت منع کرد؛ و در قانون یاسا هیچ مغولی حق نزاع با دیگر مغولان را نداشت.
اهداف چنگیز از ایجاد قانون یاسا را از نظر جامعهشناسی به سه مبنای مهم و اساسی میتوان تقسیم کرد:
اصل یکم: اطاعت کامل و بدون قیدو شرط از فرامین چنگیز خان.
اصل دوم: ایجاد همبستگی و اتحاد در میان قبایل و برطرف کردن اختلافات قبیلهای.
اصل سوم: مجازات شدید علیه مفسدین و مجرمین در هر جایگاه و مقامی.
هدف اصلی قانون یاسا نشان دهندهٔ این موضوع میباشد که حیات انسانها شخصیت و بالاتر بودن مقام و منزلت آدمیت میباشد نه کسب ثروت و مقام؛ و نیز میگوید هیچ متهمی تا هنگامیکه جرمش اثبات نشده مجرم نمیباشد.
یاسای چنگیز هیچ ملاحظهای در مورد جاسوسان و همجنسگرایان و ساحران متقلب ارایه نمیدهد و در صورت اثبات چنین مواردی حکم مجرم اعدام میباشد.
عبدالحمید
>>> بکرات و مرات برای ساکنین افغانستان تلقین گشته که چنگیز خان ظالم بود و ظلم کرد.
بلی اما نمی پرسند علیه کی ها ظلم کرد؟
- دزدی و اقدام به زناکاری منفور بود و مرتکبین این جرایم را محکوم به مرگ کرد.
- در قانون یاسا هیچ مغولی حق نزاع با دیگر مغولان را نداشت. مرتکبین به اشد مجازات محکوم می گشت.
- ایجاد همبستگی و اتحاد در میان قبایل و برطرف کردن اختلافات قبیلهای. هر کس اختلافات بر اساس قومیت، مذهب، زبان، جنسیت .... را دامن می زد یاسا می گشت و به اشد مجازات محکوم می گشت.
- مجازات شدید علیه مفسدین و مجرمین در هر جایگاه و مقامی. چنگیز کبیر یک ذره بالای امرای سلطان محمد خوارزم شاه و مستعصم بالله آخرین خلیفه عباسی ها رحم نکرد و بی رحمانه آنها را محو ساختند تا زمینه تنفس آزاد برای مردم عامی مهیا گردد.
- هدف اصلی قانون یاسا نشان دهندهٔ این موضوع میباشد که حیات انسانها شخصیت و بالاتر بودن مقام و منزلت آدمیت میباشد نه کسب ثروت و مقام؛ و نیز میگوید هیچ متهمی تا هنگامیکه جرمش اثبات نشده مجرم نمیباشد.
- یاسای چنگیز هیچ ملاحظهای در مورد جاسوسان و همجنسگرایان و ساحران متقلب ارائه نمیدهد و در صورت اثبات چنین مواردی حکم مجرم اعدام میباشد.
>>> تاملی بر شهکاری های چنگیز خان کبیر که توانست دنیا را تسخیر کند. وی این کار را با زور شمشیر نکرد بلکه این اصول و قانون وی و اجرای اصول و قانون وی بر اساس عدالت بود که وی را باین مقام و منزلت رساند:
اول - چنگیز برای ایجاد نظم و تحمیل قانون در میان مردم ارتشی منظم تشکیل داد متشکل از مغولان مورد اطمینان خود، تا بتواند به صورت موقت نظم را ایجاد کند زیرا وی درگیر تدوین قانونی همگانی بر پایهٔ عدل و برابری به نام «یاسا» بود.
دوم - چنگیزخان پس از چیرگی بر آونگ خان و قبایل مغول از برای ضبط مملکت و صلاح ارتش و رعایا قاعدهای چند وضع کرد و برای هرکار قانونی نهاد و برای هر گناه کیفری معین کرد.
سوم - چون قبایل مغول از خود دارای خط و کتابت نبودند، دستور داد تا برخی از فرزندان مغول خط اویغوری بیاموختند و قوانین او را که به «یاسا» معروف است ثبت کردند. چنگیز فرمان نداد که زبان قوم و قبیله وی زبان ملی باشد!
چهارم - چنگیز پس از تسلط بر اقوام مغول رسوم و عادات ناپسند مانند زنا و دزدی را از میان ایشان برداشت و درهای بازرگانی را میان غرب و شرق باز نمود و بازرگانان نیز بیدغدغه آمد و شد میکردند.
پنجم - چنگیز در نامهها که به سرکشان و دشمنان مینوشت و ایشان را به اطاعت میخواند هرگز از سپاه و جنگافزار چیزی نمینوشت و ایشان را از وفور سلاح نمیترساند، همین قدر مینوشت اگر رام و مطیع شوید به جان امان یابید و اگر خلاف کنید ما چه دانیم آن را خدا داند.
>>> ادعا می گردد که چنگیز یک شخصیت خونخوار بود. بحیث یک هواخواه این ابر مرد، اگر یک نفر بی موجب مورد بی مهری چنگیز قرار گرفته باشد، اینجانب به نمایندگی وی معذرت می خواهم. هیچ مخلوق بشمول چنگیز بحیث مخلوق خدایی مکمل نبود. اما هر قدر تاریخ را زیر و رو کردم یک مورد را نیافتم که چنگیز بی موجب خون خواری کرده باشد.
بشکل مقایسوی، طرف بحث من افغان هاست. افتخار افغان ها زمامداران سدوزایی ها و بارکزایی هاست. شاه محمود، نواسه احمد شاه ابدالی، موسس افغانستان است. دختر وی در رقابت های سیاسی با حریف های بارکزایی، از طرف امیر دوست محمد خان، موسس خانواده بارکزایی ها مورد تجاوز بیرحمانه قرار می گیرد. این دختر تنبان پر خون خود را برای پدر می فرستد و تمنای دادخواهی می کند!
سدوزایی ها در پاسخ وزیر فتح خان، برادر ارشد امیر دوست محمد خان را گرفتار و در قدم اول وی را با خنجر کور می سازند و بعد حدقه بی چشم هایش را سرب داغ می کند و اعضای وی را توته توته از بدن زنده جدا می سازد!
اگر شما یک مثال مشابه را در مورد چنگیز کبیر ارایه کردید، من برای ابد از تعریف چنگیز و مغول ها دست بردار می گردم. مغول ها در برابر خلاف کاران بی نهایت بیرحمانه عمل کرد ولی هرگز مثل بارکزایی ها بی ناموسی نکرد!
>>> جالبی مطلب در چیست؟
نویسنده مطلب این مبحث هداف چنگیز از ایجاد قانون یاسا را از نظر جامعهشناسی به سه مبنای مهم و اساسی تقسیم می کند. علم جامعه شناسی یکی از دست آوردهای جهان مدنی در اواخر قرن بیستم می باشد ولی چنگیز خان کبیر در قرن ۱۳و آن هم در صحرای گوبی که ذره ای از نشان مدنیت در آن دیده نمی شد، قانون خویش را بر اصول علم جامعه شناسی و بشر شناسی که امروز در معتبر ترین دانشگاهای جهان تدریس می گردد، تدوین و تصویب کرد.
مگر کسی یافت می شود که در اعجاز خلقت چنگیز خان کبیر شک و شبه بتواند؟
>>> کی ها علیه رسالت چنگیز خان کبیر قرار دارند یا داشتند؟
الی سقوط نظام شوروی مبتنی بر تعلیمات لنین یادآوری و هواخواهی از چنگیز خان در مغولستان کنونی که حکومتش هواخواه ماسکو بود جرم تلقی می گشت. چنگیز خان کبیر و اولاده در پهلوی سایر فتوحات روسیه را نیز فتح و تابع امپراطوری خویش ساخت. اینکه کمونیست ها و روس ها چنگیز ستیزی می کردند، عوامل و دلایل خاص خود را داشتند. حتی حکومت دست نشانده ماسکو در اولانباتور پایتخت مغولستان روحیه چنگیز ستیزی داشتند.
اما در امریکا موسسین امریکا تمام منابع و مراجع معتبر را برای تدوین و تصویب قانونی اساسی امریکا برای کشور نو تاسیس امریکا مرور کردند و یاسای چنگیز را اساس قرار داده قانون اساسی امریکا را تصویب و تدوین کرد. یکی از کارهای چنگیز خان کبیر که امروز سرمشق منشور سازمان ملل متحد گشت این مطلب است:
هیچ متهمی تا هنگامیکه جرمش اثبات نشده مجرم نمیباشد.
چنگیز مثل اوغان ها دختران معصوم مسافر را بخاطر قومیتش گردن نزد. سربازان چنگیز کبیر زنان حامله را بخاطر نسل کشی تیرباران نکرد. یکی از مدنی ترین اصول چنگیز این دستور وی بود کسیکه تسلیم می شد مورد حمایت و حفاظت وی قرار می گرفت و هر کسی بغاوت می کرد بشکل بیرحمانه از بین برده می شد:
چنگیز در نامهها که به سرکشان و دشمنان مینوشت و ایشان را به اطاعت میخواند هرگز از سپاه و جنگافزار چیزی نمینوشت و ایشان را از وفور سلاح نمیترساند، همین قدر مینوشت اگر رام و مطیع شوید به جان امان یابید و اگر خلاف کنید ما چه دانیم آن را خدا داند.
>>> حادثه در قرن ۱۳ صورت گرفت و من در قرن ۲۱ بسر می برم. من چه رقم در آن قتل شریک شده می توانم جناب؟ همین ذهنیت و گپ ها را از کدام منبع می گیری؟ آیا در محیط خانگی چنین گپ ها بین اعضای خانواده تان رد و بدل می شود؟ یا یک کتاب خوانده این گپ ها را می خوانی؟ یا اینکه از دهن یک معلم در مکتب یا دانشگاه؟
جهالت یک افغان و وسعت کاینات حد و مرز ندارد. من از خودت یک سوال ساده کردم ولی خودت در روده فکر کرده از راه کون خامپرانی می کنی ولی همزمان نامت را اکرام الدین هم گذاشتی. حیف بوبویت که برای خارج کردنت یک زور زده که خودت ارزش همان زور زدن را نداشتی.
>>> عبدالحمید خان محترم
کم فروشی را یاد بقال دادید.
حال غنی یک یاسا می نویسد و هرکس اطاعت نکرد گردنش را میبرد.
بعد حمله چنگیز در هرات فقط امام مسجد جامع که خود را در گنبد پنهان گرده بود زنده ماند.
شاید جرم تمام هراتیان آنزمان اثبات شده بود.
هرچه خوبی هست ، هر جا هست بردارید و خرابی ها و بدی ها را بگذارید ، زیان نمی کنید.
در تاریخ زمین نه خوب مطلق وجود داشت و دارد و نه بد مطلق
>>> آیا کدام نسخه خطی از یاسا وجود دارد؟
یاسا دارای چند فصل و چند ماده بود؟
قومغول چو فر مغول آرزو کند
باید اول که یاسای خود جستجو کند
>>> راستگوی
دنیا سر چپه شده
نویسنده عقل خود را از دست داده
چنگیز هر شهری را که میگرفت ویران میکرد مردان را سر میزد و زنان را کنیر میساخت و به ان تجاوز میکرد. تمدن اسلام را چنگیز تقریبا از بین برد. حالا شما امدید و چنگیز خون خوار را عادل و عالم و دلسوز و متدین جلوه میدهید. بعد از جنگ جهانی زیاد ترین کشتار را چنگیز کرده است. البته مردم تاجک را زیادتر کشته است چون در دم خظ بودند از نظر جغرافیایی.
>>> نویسنده بخیالم عقل خود را از دست داده و یا از اولاده چنگیز و تموچین میباشد چطور ؟ چنگیز یک ظالم وحشی خونخوار بود که تمدن و شهرها را ویران و عقیده براین داشت که تمام شهرها مراتع و علف چر برای اسبان وگله های چارپایان مغل باشد ، ولی این بیعقل آمده و هشتصد سال بعد یاسای چنگیز را در قرن 21 تبلیغ میکند .
کوه کن
مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است