کشف شهرک صنعتی بوداییان در ساحه مس‌عینک
 
تاریخ انتشار:   ۰۷:۳۶    ۱۴۰۰/۳/۲۲ کد خبر: 167347 منبع: پرینت

از ساحۀ باستانی مس‌عینک در ولایت لوگر یک شهرک مکمل صنعتی که مربوط بوداییان قرن۲ تا ۷ میلادی می‌شود، بدست آمده‌است.
به‌گفتۀ باستان‌شناسان، در این شهرک صنعتی بازمانده‌های دورۀ برونز از ۱۵۰۰سال پیش از میلاد نیز وجود دارد و اکنون تا ۶۰ درصد کاوش شده‌است.
باستان‌شناسان یازده سال است که سرگرم کاوش‌گری در این ساحه استند و تاکنون ۱۳۵ ساحه در بخش مرکزی و غربی ساحه مس عینک به‌عنوان بخش‌های باستانی شناخته شده‌اند.

در یازده سال کاوش، زیست‌گاه‌ها، عبادت‌گاه‌ها، کوره‌های زوب فلز، زراب‌خانه، سیستم آب‌رسانی، گورها، گورهای خُمی، جسد‌، مغاره‌ و بازمانده‌های دیگر بدست آمده‌اند.
نور آغا نوری، رییس باستان‌شناسی گفت: «باستان‌شناسان و اکثر محقیقین به این باور استند که ساحۀ مس‌عینک مربوط به دورۀ برونز می‌باشد. در دورۀ برونز معدن مس‌ از این ساحه استخراج شده‌است.»
باستان‌شناسان می‌گویند که از شهرک صنعتی بوداییان بیش از ۱۰هزار بازماندۀ قابل انتقال بدست آمده‌اند که ۶ هزار آن به موزیم ملی انتقال داده‌ شده‌اند و موزیم ملی از این اثرها یک نمایشگاه پنج ساله در کابل و یک نمایشگاه در کشور چیک برگزار کرده‌است.

فهیم رحیمی، رییس موزیم ملی بیان داشت: «دست‌آوردی‌که ما از نمایشگاۀ چک داشتیم، ترمیم یک شمار از آثار بودند.»
محمد ساید شفق، مسؤول بخش ترمیم آثار موزیم ملی نیز اظهار داشت: «در داخل خُم بدست آمده، گِل و استخوان‌ها دیده می‌شود که نشان می‌دهند این برای ذخیرۀ مواد غذایی استفاده می‌‌شده‌است.»

لوگر۳۵ ساحه باستانی دارد. ساحۀ مس‌عینک لوگر ابتدا از سوی باستان‌شناسان و متخصصان داخلی و خارجی کاوش می‌شد؛ اما در سال‌های اخیر کار کاوش آن را باستان‌شناسان افغان به‌پیش می‌برد. اکنون یک‌سال می‌شود که به‌علت ناامنی‌ها کار کاوش این ساحه متوقف است.

نبیلا اشرفی
طلوع


این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
شهرک صنعتی بوداییان
مس‌عینک
نظرات بینندگان:

>>>   این شهرک صنعتی بدون شک توسط عرب هایی بربر و غارتگر در زیر تله های خاک شده است.
آتش خاوری

>>>   بیش از این نکاوید.
باآمدن طالب تمام آثار یا تخریب میشود یا قاچاق

>>>   باید قراردادهای معدن عینک بزودی فسخ و متوقف شود.

>>>   طالبان در دور اول حکومت آثار تاریخی را به پاکستان انتقال دادند و یک تعداد را نابود کردند هدف طالبان برهبری پاکستان تخریب تاریخ و اثار باستانی افغانستان است طالب برای تخریب و نابودی افغانستان ساخته اند


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است