حکمتیار: مخالف حکومت فراگیر (مشارکتی) هستم
 
تاریخ انتشار:   ۱۸:۲۴    ۱۴۰۰/۶/۲۲ کد خبر: 168349 منبع: پرینت

گلبدین حکمتیار گفته که از کابینه طالبان حمایت میکند و از اساس مخالف حکومت فراگیر است و ان را به نفع کشور نمی‌داند.

باید گفت که در افغانستان دو رهیافت در مورد عوامل و دلایل بی‌ثباتی سیاسی وجود دارد. این دو رهیافت در واقع متضادند. یک رهیافت این است که حکومت فراگیر(مشارکتی) زمینه‌ساز بحران و بی‌ثباتی سیاسی است. رهیافت دومی این است که نبود حکومت فراگیر زمینه‌ساز بحران و بی‌ثباتی سیاسی است.

طالبان، حزب اسلامی و اکثریت جریان‌های سیاسی پشتونی رهیافت اولی را درست می‌دانند و بر ان تاکید می‌کنند. در واقع تاکید انان بر این رهیافت وجه مشترک انان است. احزاب و جریان‌های سیاسی غیرپشتونی بر رهیافت دومی تاکید دارند و این تاکید وجه مشترک شان است.
در واقع می‌توان گفت که شاه‌گره بحران سیاسی افغانستان در همین تفاوت رهیافت است. تا کنون در جهت اشتی میان این دو رهیافت پیش‌رفتی حاصل نشده است. حتا می‌توان گفت که با گذشته زمان فاصله بین این دو رهیافت بیشتر شده و این فاصله نطفه تجزیه کشور نیز دانسته می‌شود.

اما کدام رهیافت درست است؟ تجربه درستی کدام یک را ثابت کرده است؟ پاسخ این پرسش را به درستی نمی‌توان داد تا این‌که مراد ما از ثبات سیاسی را روشن نسازیم. دو تعبیر از ثبات وجود دارد. در یک تعبیر، ثبات همان نظم پولیسی است که در نتیجه سرکوب و حذف مخالفین و یکدست‌سازی ساختار قدرت بوجود می‌‌اید. مثل ثباتی که در چین و روسیه وجود دارد. در تعبیر دومی، ثبات همان نظم و ارامشی است که در نتیجه اقناع و رضایت تمامی جناح‌های سیاسی و اجتماعی از طریق یک گفتمان باز عقلانی بوجود می‌اید. چون همه خود را در قدرت شریک می‌دانند، انگیزه برای جنگ و نزاع از بین می‌رود. نمونه‌های این نوع ثبات در جوامع دموکراتیک غربی زیاد است. این نوع ثبات را دایمی نیز می‌گویند.

باید گفت که رهیافت‌های فوق‌الذکر به تعبیر خاصی از ثبات بستگی دارد. طالبان و حزب اسلامی ثبات چینی و روسی می‌خواهند. اقوام غیر پشتون، ثبات امریکایی و اروپایی!

نورالله ولیزاده


این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
حکمتیار
حکومت فراگیر
نظرات بینندگان:

>>>   ما از حکومت شرکت سهامی سابق وار حمایت نمی کنم،

>>>   گلبدین حکمتیار یک شخص روان پریش است و عدم تعادل فکری دارد ، در اینده نزدیک انتخابات بر گذار خواهد شد،
حبیب الله یوسف زی

>>>   ثبات چینی و روسی مثال خوبی برای افغانستان نیست. چرا که اکنون روس تباران در روسیه و چینی تباران در چین اکثریت مطلق را دارند اما در افغانستان هیچ قومی اکثریت مطلق را ندارد. در خصوص روسیه مثال شوری قابل توجه است که توجه نکردن به ساختار قومی و هویتی فروپاشی شوروی را به دنبال داشت.
به امید همکاری و اتحاد میان همه همتباران ما در افغانستان از تاجیک و پشتون تا هزاره و ازبک.

>>>   احسنت ما هم مخالف حکومت مشارکتی از سایر اقوام هستیم و فقط حکومت پشتون را میخواهیم.
حبیب الله یوسف زی

>>>   گلبیدین در یوتیوب مراجعه کند و حرف های قبلی خود را بشنود.
باعث بد بختی افغانستان گلبیدین است که سالها حکومت قابل قبول به همه را چیغ میزد و حتی در حکومتی که خودش صدراعظم بود با راکت ها بر حکومت تاخت.
اصل قصه این است که رییس استخبارات پاکستان به نوکران خود توصیه های لازم را کرده و اینها در حال انجام وظیفه هستند.

>>>   آقای ولیزاده ، رهیافت دومی برای مدت بیست سال تجربه گردید و نتیجه آن فقر فساد و باندیتیزم میباشد. مشارکت سیاسی و پالیسی پنجاه -پنجاه چون زهری بود که در حلق خلق ریختانده شد مجالس مقننه کشور مرکز مشاجرات لفظی بخاطر مسایل زبانی ، قومی و قبیلوی تبدیل شده بود یک تعداد معین . از جمله امرالله صلح ، دوستم ، نمایندگان مجلس ، شکریه بارزی و غیره.ملیونر شدند.
رهیافت معقول و درست همان انتخابات شفاف آزاد و دموکراتیک میباشد
ما هیچگاهی نمیخواهیم چهره ها و مهره های کثیف سیاسی جهادی و تکنوکراتها ی غربی را دوباره نظاره کنیم.
جبهه مقاومت ملی نیست ، این جبهه نمایندگی از یک قشر معین مینماید که منافع شانرا در اثر تغییرات اخیر از دست داده آند...البته از کشته شدن روشنفکران چون فهیم دشتی تاسف می‌کنم ، اما از حساب این جبهه افراد استفاده جو چون عطا نور ، محقق هزاره وغیره به نفع خویش از جبهه بهره برداری میکنند و بهانه برای طالب می‌دهند تا از خشونت بیش‌تر کار بگیرد.

>>>   دولت مشارکتی و فراگیر گزینه دقیق است تا از خود خواهی و بی بند باری یک تعداد تمامیت خواه جلو گیری می کند ، این بی وجدان ، مثل غنی احمدزی خود خواه است همین حالا مدل دل خواه گلو به مشکل مواجه است یک دولت به افراد تحصیل کرده و کاردان و مجرب ضرورت دارد که به پای ایستد ، فن آوری مدرن ضامن ترقی یک کشور می گردد که از تحصیل بدست می آید.
خراسان زاده

>>>   مخالف صد در صد اصل وجود طالب هستم اما بازم بنظرم حداقل برای برهه ای در کشور ما استبداد بهتر جواب میده

>>>   گلبیدین حکمتیار و طالبان مزدور اشرار هر دو از یک ابخور اب میخورند و دستور پذیر پاکستان بودند و هستند اینها از خود اراده ندارند و تصمیم عا قلانه به نفع کشور و مردم گرفته نمیتوانندعلتش هم اینست که از ترس اسناد غلامی جاسوسی این دو از جانب پاکستان افشاء نشود از دستور پاکستانی ها سر پیچی کرده نمی توانند دستور پاکستان همین شیوه اوردن وهم و ترس حکومت دیکتاتورانه بر ملت افغانستانی است که گروه طالبان و گلبیدین حکمتیار علاقمند حکومت تگ قومی و تگ حزبی بشکل دیکتاتورانه ان هستند و از ان پیروی میکنند اما هیچگاه نتیجه مثبت در پی نداشته وندارد بخصوص درین قرن ۲۱ تکنالوژی رو بزوال است .

>>>   راکتبار مخالف افغانستان و مردم است و حامی مستعره شدن افغانستان توسط پاکستان است

>>>   گلبدین خو طالب است طبیعی است که از نظام طالبانی حمایت کند اگر غیر از کند جای تعجب است.

>>>   یک مار گیر چند مار را به دام اورده انتقال میداد اتفاقا یک بفه هم در بین مار ها گیر افتاده بود در اثنای راه بقه صدازد کا کا ما مارها را کجا میبری؟!!!حکمت یار هم مانند همان بقه اظهار نظر میکند وقد بلندک نمودهاز طرح ای اس ای حمایت مینماید در حالی که اگر هیچ کس حکمتیار را نشناسد ای اس ای اورا چندین بارامتحان وتجربه نموده هر بار ناکام ونامراد گردیده وثابت شده که گل بالدی بون بلند پروازی ودروغگوی چیزی در چنته ندارد وهمیشه پیروزی های دیگران را بخود نسبت داده وهمیشه در برابر حریفان خود شکست خورده است از دست دادن قرار گاه لوگر وناکام شدن در جلال اباد وبیرون شدنش از کابل در ابتدای جنگ های کابل وشکست مفتضحانه اش در برابر طالب و...همه از کارنامه های حکمتیار است که او ودامادپنجشیریش همیشهبه ملت واتباع وولی نعمت هایش دروغ میگوید
حاجی ولایت خان صافی مقیم پاریس

>>>   اغا! مردم حكومت همه شمول به عباره خودت "رهيافت" تجربه كردند كه از يك ولسوالى ٣ وزير ٦٠٠ جنرال توليد شد! حكومت سهامى به اساس قوم كه وحدت ملى مارا به صفر رسانيد!!

>>>   تا هنوز در رویای دموکراسی کشورهای غربی
آیا جامعه افغانستان منحیث جامعه قومی قبیله ای مذهبی مردسالار که همدیگر پذیری ندارند با جوامع غربی و فرهنگ سیاسی اجتماعی آنها یکسان است؟
آیا رسومات و عنعنات ما با آنها یکی است؟
نمیدانم تا کی شما عالیجنابان در رویاهایتان میباشید جوامع دموکراتیک غربی نظام شایسته سالار میباشد ولی صد فیصد شما دنبال نظام قوم سالار میباشید
اگر در وزارتخانه ها با تطبیق شایسته سالاری هفتاد فیصد چوکات از یک قوم باشد شما عالیجنابان قبول میکنید؟امکان ندارد.آزادی بیان را هم برای زخم زبان زدن به همدیگر می خواهید مگر کدام فساد را مانع شده توانستید؟

>>>   بیچاره حکمتیار
پایش به لب گور رسید مگر دست اش به ارگ نرسید

>>>   حکمتیار چرا نمیذیرد که تاریخش تیر شده است. طالبان باید پول مصرف اورا فطع کنند. تا کی طفیلی زندگی کردن.


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است