از اصول شخصیت پیامبر اسلام مدارا و تساهل با مردم بود؛ به گونهای که با این صفت توانست در مردم تحوّل بزرگ روحی و روانی ایجاد کند و تمدّن اسلامی را بنیاد بگذارد | ||||
تاریخ انتشار: ۰۹:۱۸ ۱۴۰۰/۷/۱۴ | کد خبر: 168598 | منبع: |
پرینت
![]() |
از اصول شخصیت پیامبر اسلام مدارا و تساهل با مردم بود؛ به گونهای که با این صفت توانست در مردم تحوّل بزرگ روحی و روانی ایجاد کند و تمدّن اسلامی را بنیاد بگذارد.
قرآن کریم درباره این اصل اخلاقی پیامبر چنین میفرماید: «فبمارحمه من الله لنت لهم و لو کنت فظّاً غلیظ القلب لانفضّوا من حولک. فاعفُ عنهم و استغفرلهم و شاورهم فی الامر.»
خداوند نخست به شخصیت اخلاقی پیامبر اشاره میکند: تو انسان نرمخویی هستی و اگر درشتخو بودی، مردم از اطرافت پراکنده میشدند. بعد میگوید: بنابراین نسبت به مخالفان خود گذشت کن و از خداوند برایشان طلب مغفرت نما.
نکته مهم اینکه پیامبری که برخی او را جنگجو معرفی میکنند، از طرف خداوند مأمور است که از مخالفان خود درگذرد، علاوه بر گذشت، با آنان مشورت کند. پیامبر بارها میفرمود: «ان الله تعالی امرنی بمداراه الناس.» (من از طرف خداوند مأمورم تا با مردم مدارا کنم.)
اخلاق پیامبر از قرآن جدا نبود و نمی شود قرآن چیزی بگوید و پیامبر طور دیگری عمل کند. از امّالمؤمنین عایشه سؤال شد اخلاق پیامبر چگونه بود، پاسخ داد: «کان خُلقه القرآن.» اخلاق قرآن یعنی: «خُذ العفو و أمر بالعُرف و اعرض عن الجاهلین.» (با آنها مدارا کن، عذرشان را بپذیر و به نیکی دعوتشان کن واز جاهلان روی بگردان.)
رحمت، مغفرت، و مدارا تنها سیره شخصی پیامبر(ص) نبود، بلکه سیره سیاسی او نیز چنین بود. امام علی(ع) که در مکتب پیامبر تربیت یافته است میفرماید: «رأس السیاسه الرفق» (اصل سیاست، رفق و مدارا است.)
انس بن مالک درباره برخورد پیامبر با مردم میگوید: «کان رسول الله من اشدّ الناس لطفاً بالناس.»
مهمترین سخن درباره رفق و مدارا را خود پیامبر فرموده است: «من یحرم الرفق یحرم الخیر کلّه.» (هرکس رفق و مدارا نداشته باشد، از هرگونه خیری محروم است.)
رفق و مدارای پیامبر تنها با یاران نبود، بلکه با مخالفان خود که سالها او را اذیت کرده بودند هم چنین بود. ابن اسحاق (نخستین مورخ اسلامی) نقل میکند: روز فتح مکه، پرچم اسلام به دست سعد بن عباده خزرجی بود. وی اینگونه شعار میداد: «الیوم یوم الملحمه، الیوم تستحل الحرمه.» (امروز روز کشتار و انتقام است، امروز روز شکسته شدن حرمتها است.)
پیامبر پرچم را از سعد گرفت و به امام علی داد و فرمود: «الیوم یوم المرحمه.» (امروز روز رحمت و مهربانی است.)
قریش مکه که بدترین دشمنیها را با پیامبر و یارانش کرده بودند، منتظر بودند که پیامبر با آنان چه خواهد کرد. آن حضرت از آنان پرسید: «یا معشر قریش ماترون انّی فاعل فیکم؟» (ای جمعیت قریش تصور میکنید من با شما چه خواهم کرد؟) گفتند: «خیراً، اخٌ کریم و ابن اخ کریم» (نیکی؛ تو برادر بزرگوار و برادرزاده بزرگوار ما هستی.) پیامبر فرمود: «اذهبوا انتم الطُلقا.»
پیامبر پس از فتح مکه یک اصل بزرگ اخلاقی را بنیان نهاد و فرمود: «الاسلام یجّّب ماکان قبله.» (اسلام گناهان گذشته را میپوشاند.)
پیامبر اسلام در 23 سال مبارزه خود هیچگاه از این اصول اخلاقی عدول نکرد و همیشه مردم را به حسن خلق، مدارا با دیگران و نفی خشونت دعوت میکرد و میفرمود: «الیسر یمن و الخرق مشئوم.» (آسانگیری و ملایمت خجسته است و درشتی و خشونت نحوست میآورد.)
مولانای بلخی، بردباری پیامبر اسلام را اینگونه توصیف کرده است:
او به تیغ حلم چندین حلق را
واخرید از تیغ و چندین خلق را
تیغ حلم از تیغ آهن تیزتر
بل ز صد لشکر ظفر انگیزتر
سیّد اسحاق شجاعی
>>> کاش طالبان از دین پیامبر چیزی میفهمیدند.
>>> خداوند شما و همکاران شما را خیر بدهد که در این روز مقدس ما را به فیض احادیث حضرت رسول رساندید
شیما کابل
>>> ماشاالله خداوندج توفیق عمل به همه ما بدهد
بچه افغانستان
>>> ماشاءالله خداوند درپناه خود داشته باشدشمارا و تمام مسلمانان جهان راو. خیربیبیند .
>>> عبادت هفتاد جزء است و بالاترین و بزرگترین جزء آن کسب حلال است. از جمله بندگان آن كس پيش خدا محبوبتر است كه براي بندگان سودمندتر است. نشان منافق سه چيز است : 1-سخن به دروغ بگويد. 2-از وعده تخلف كند. 3 -در امانت خيانت نمايد. وطنداران مسلمان! احادیث گهربار پیامبر گرانمایه را با اعمال و افعال فرعونهای امروزی تازه بدوران رسیده و دزدان دون صفت که خود را "نمایندگان حضرت خداوند" میدانند، مقایسه کنید!!! و آنگاه درباره شان قضاوت کنید.
>>> سلام و درود به همه دوستان ! همه احادیث نبوی خیلی شرین وبوی انسانیت و انسان دوستی میدهند چیزی که الان در بین تعداد کثیر مسلمانان به ندرت دریافت میشود. همه چهل احادیث بجز ۲؛۱۸و۱۹ هدف دینوی دارند وانسان را متوجه اعمال خویش در رابطه با انسانها دیگر میکند. امامان مساجد اکثراوقات دروعظ وخطبه نماز از عذاب قبرو دوزخ وماروگژدم صحبت میکنند وبه شنونده تصور ایجاد میشود نعوذ بالله که گویا خدای متعال درانتظارجزا دادن انسانها که خودش انرا هست نمودن ؛است .درحالیکه هدف دین زیستن در چارچوب انسانیت به مفهوم واقعی این کلمه وپیروی از خدای یکتا است .ازهمه امامان مساجد تقاضاع وخواهش دارم تا در خطبه های نماز راجع به جنبه و پهلوی دنیوی دین وعظ ونصحت کند چراغ در دستان شما هست میتوانید مانند مشعل بخاطر روشنی و یا مانند شعله آتش بخاطر سوختن وبربادکردن استفاده کنید.اجروجزای همه چیزنیزد الله عزوجل است.
امید از دیار دور
>>> ماشاالله خداوند ج اجرش را نصیب تان کند. به امید نشر احادیث دیګر هستم.
رحیمی
>>> از خداوند متعال توفيق همه عمال نيك را بر مسلمانان آرزو ميكنم ميخواهم از جان و دل خدا پرست باشد نه اسلام نما .
شميلا جان
>>> خداوند شما را اجر نصیب کند بسیار چیزهای را که واقعت تا به حال نمیدانستم فهمیدم.
نظامی از کابل
>>> ممنون تان قلم تان رسا وعمر تان طولانی.
ع اثیم کابل شریف
>>> تشکر افغان پیپر به امید نشر بیشتر احادیث و آیات قرآن.
>>> سلام وتحیات وافر خدمت
شما برادران ارجمند
متاسفانه عمل به احادیث نبوی در بین امت اسلامی.
اندک است
واگر بعنوان مثال به یک حدیث عمل شود
جهان اسلام تبدیل به مدینه فاضله و کعبه آمال
انسانیت میشود
هرعیب که هست از نامسلمانی نابسامانی ماست
>>> بیشترین کسانیکه به این احادیث پیامبرعمل میکنند بجز نماز و ورزه غیر مسلمانان هستند نه مسلمانان
>>> حسین رضا تاجیک :
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله دست بشر زمان خود را گرفتند و یک گام جلو آوردند و برای بشر آینده راه و هدف تعالی و پیشرفت را نشان دادند. امروز بر ماست که باقی راه تا تمدن خاتم یا همان تمدن اشراق را خودمان و با اجتهاد عقلانی خود بپیماییم .
باید بدانیم که همه پیامبران و نیز پیامبر خاتم برای تاسیس و ابداع یک نظام اقتصادی - اجتماعی - سیاسی نیامدند ، چون این از عهده عقل بشر ساخته است ، بلکه برای تعدیل و اصلاح آمده اند . إِنْ أُرِيدُ إِلَّا الْإِصْلَاحَ مَا اسْتَطَعْتُ 88 هود .
امروز بر عهده ماست که با عقلانیت آزاد در چارچوب ارزش های محوری و اهداف کلی قرآنی ( مثل توحید و عدل و معاد باوری ) حرکت و پیشرفت کنیم .
ان شاء الله روزی فرا رسد که امت پیامبر خاتم از این وضع اسفناک نجات یابند و مایه عزت و آبروی ایشان باشند نه سر شکستکی . الهی آمین .
>>> در بعضی فلم های هندی سابقه، اگر کدام دختر خوش بچه فلم می آمد،چند رفیق خود را می فرستاد تا سر راه دختر فلم ایستاد شوند و او را آزار بدهند.
بعداً خود بچه فلم می آمد و هرکدام این بد ماش ها را که رفقای خودش بود،یک مشت و لگد میزد و دختر فلم را از نزد آنها آزاد میکرد و دختر فلم را به خانه شان میبرد و پدر و مادر دختر فلم از بچه فلم تشکری میکردند و بدینصورت دوستی بین بچه فلم و دختر فلم بمیان می آمد.
در زمان حکومت خلقی و پرچمی ها، مأمورین خاد به قریه جات افغانستان دسترسی نداشتند و نمیدانستند که مجاهدین آنجا چی میکنند و کی رهبر شان است و چی فعالیت ها میکنند.
بنأ یگان نفر خرسواری را که از قریه به شهر می آمدند،سربازان را وظیفه میدادند که جلو آنها را بگیرند و آنها را بگویند که تو اشرار هستی و چند مشت و لگد بزنند و آنها را به حوزه امنیتی بیاورند.
به مجردی که سربازان آنها را می آورد،مدیر خاد بالای سرباز قهر میشد که تو هر غریب و بیچاره را اشرار گفته می آوری و به مردم مراحمت میکنی.چند سیلی محکم سرباز را میزد و بعداً خرکار را مینشاند ودلرایش چای و نان میداد و چند روپیه نیز برایش میداد و بعداً پرسان میکرد که در قریه تان چی گپ ها است؟به کس چیز نگویی.من خودم مجاهد هستم و خود را در خاد جا زدم.در قریه تان مجاهدین کی ها هستند و چند نفر هستند و قوماندان شان کیست؟
بدینصورت از خرکار بیچاره اطلاعات میگرفتند.
احزاب و گروپ ها و تنظیم ها و رهبران قومی و مذهبی که بخاطر گرفتن قدرت در مقابل دولت ها میجنگند،در جریان جنگ شان از هیچ نوع کشتار و قتل و خرابی و غیره اعمال در مقابل منسوبین دولتی و غیر دولتی دریغ نمی کنند.
به مجردی که به قدرت رسیدند،عفو عمومی اعلان میکنند.
حالا یک مود دیگر نیز برآمده است.
بنام ویروس کرونا تریلیون ها دلار بودجه میگیرند و برای هر خانه وار یک چک هزار دلاری میدهند و مردم خوش میشوند که هزار دلار پول نقد گرفتند،در مجموع چهل و یا پنجاه ملیارد دالر میشود،باقی پول را رهبران در جیب خود میزنند و انفلاسیون ببار می آید و مردم ده چند پول گرفته.باید قیمت انفلاسیون را بپردازند و اولاد هایشان نیز هرکدام ده ها هزار دلار دیگر زیاد تر قرضدار میشوند.زیرا قروض دولتی بالای تمام مردم تقسیم میشود و دولت مجبور است در آینده در معاشات مردم صرفه جویی کند تا قروض دولت را بپردازد.
این نمونه هایی از چال بازی رهبران مذهبی و رهبران دولتی و استخبارات دولتی بود که برایتان بیان داشتم.
به همین منوال دکانداران و تاجران و دیگر اهل کسبه و مأمورین عالیرتبه و پایین رتبه و غیره است که از همه آنها ذکر شود،چندین کتاب خواهد شد.
>>> چشم ها را باید شست جور دیگر باید دید.....دیگر نگاه به اسلام به این شیوه سنتی بس است.این شیوه نگرش به اسلام بیش از سیصد سال رایج است و جز بدبختی و جنگ ثمره ای نداشته است.من نگاهی را به اسلام میپسندم که ثمره ان پیشرفت و توسعه انسانی و اجتماعی و پیشرفت علمی و تکنولوژی در حد بی پایان ان طوری که ما را از نظر علم و تکنولوژی به جایگاه کشورهایی چون امریکا برساند.چنین دیدگاههایی دیگر از نظر من کهنه هستند و ناکارامدی انرا همه ملت درین ۳۰۰ سال دیده اند.چرا باید امریکا خوشوقت باشد و اسلام ما بدبختی داشته باشد.این نتیجه دید جدید نداشتن به اسلام و قران است که تفسیر همزمان با زمان از انها نداشتیم و چوب همین برداشتهای نا منطبق با گذر زمان را میخوریم.من یقین میدانم که قلب قران و اسلام ما را در دست یافتن به سطوح بالای علمی و تکنولوژی های روز دنیا و ابر قدرت علمی و تکنولوزی شدن هدایت کرده است.اما عده ای که ادعای اسلام شناسی دارند ملت را به گمراهی در تفاسیر درست از قران سوق داده اند و میدهند.خداوند متعال هم زمینه برای گمراه شدن و هم زمینه برای هدایت درست شدن را بطور مساوی برای خلق فراهم کرده این هوشیاری ما را میطلبد که چشم هایمان را بشوییم و جور بهتر بنگریم....
>>> به پاکستان برسیم آمریکا پیشکش
>>> اما طالبان دشمن امت آن حضرت اند و دشمن و ننگ و شرم تمام مسلمانان اند ....
>>> بخشیدن دشمنان مردم افغانستان (مفسدین داخلی دولت مفسد ګزشته) را نه رسو می بخشد و نه خدا و نه ملت ما! غارتګران
مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است