رفتارهای متفاوت ترکیه در قبال طالبان
 
تاریخ انتشار:   ۰۷:۴۶    ۱۴۰۰/۷/۲۴ کد خبر: 168670 منبع: پرینت

دستگاه دیپلماسی ترکیه نشان داد که در برابر دوربین رسانه‌ها، تمایلی به تحویل گرفتن طالبان ندارد و ترجیح می‌دهد در ظاهر سرد باشد اما در پشت پرده، چانه زنی را با شور و هیجان، ادامه دهد.
به گزارش تسنیم ، آنکارا روز پنجشنبه میزبان هیاتی از دولت موقت طالبان افغانستان بود.
سرپرست وزارت امور خارجه دولت موقت طالبان افغانستان و هیات همراه او، پس از دیدار با مقامات غربی در قطر، به ترکیه سفر کرد. سفر هیئت مزبور، بازتاب گسترده ای در رسانه های ترکیه پیدا کرد و اغلب روزنامه های چاپ آنکارا و استانبول، امروز در صفحه نخست، عکس این خبر را چاپ کردند.
ریاست هیات طالبان در سفر به آنکارا، بر عهده امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه در دولت موقت طالبان افغانستان بود.

دستگاه دیپلماسی ترکیه نشان داد که در برابر دوربین رسانه ها، تمایلی به تحویل گرفتن طالبان ندارد و ترجیح می دهد در ظاهر سرد باشد اما در پشت پرده، چانه زنی را با شور و هیجان، ادامه دهد. برای تبیین ابعاد این هدف متفاوت و متناقض رسمی – رسانه ای، می توان به این موارد اشاره کرد:

1.از هیات طالبان استقبال رسمی به عمل نیامد و مقام مسئول سطح عالی وزارت امور خارجه به پیشواز هیات امیرخان متقی نرفت و به جای انتشار عکس خوشامدگویی در کنار پلکان هواپیما، به انتشار عکس ها و تصاویری اکتفا کردند که نشان می داد هیات طالبان بدون حضور مقام ترک، از سالن وی.آ.ی.پی فرودگاه آنکارا خارج شده و سوار موترهای رسمی دولتی شدند که البته فاقد تشریفات و اسکورت مرسوم و سطح بالا بود. برخی از طرفداران اکرم امام اوغلو شهردار استانبول که به عنوان رقیب بالقوه اردوغان شناخته شده، به این اشاره کردند که استانداری ازمیر در سفر امام اوغلو به این استان، اجازه نداد که او و خانواده و همراهانش از سالن وی.آی.پی فرودگاه استفاده کنند اما در آنکارای پایتخت، این سالن در اختیار گروهی قرار گرفته که اهداف آن، انطباقی با ارزش های جمهوری ترکیه ندارد.

2.در عکس و تصاویر دیدارهای دو هیات ترکیه و طالبان، خبری از پرچم افغانستان و طالبان نبود.

3.در حالی که دیروز، رجب طیب اردوغان رایس جمهور ترکیه، وزیر امور خارجه اندونزی و سفرای چند کشور را در دیدارهای جداگانه را به حضور پذیرفته بود، اما خبری از دیدار او با مقامات طالبان نبود و پیداست که دستگاه دیپلماسی ترکیه ترجیح داده که در نخستین تماس رسمی با دولت موقت طالبان، به دیدار در سطح وزیر اکتفا کند.

4. وزیر امور خارجه ترکیه پس از دیدار با امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه‌ دولت موقت طالبان در افغانستان و هیئت همراه وی، برخلاف روند معمول، کنفرانس خبری مشترک ترتیب نداد و به تنهایی در یک نشست خبری به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.

5.بسیاری از رسانه های ترکیه از این موضوع خبر داده اند که آنکارا از هیات طالبان دعوت کرده تا برای انجام مذاکره با چاووش اوغلو، به ترکیه سفر کند. اما مولود چاووش‌اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، ترجیح داد این موضوع را به شکل دیگری بیان کند. چاووش اوغلو در مورد چند و چون هماهنگی این سفر گفت: «هیات مذکور پس از دیدار با نمایندگان کشورهای مختلف از جمله آمریکا در دوحه پایتخت قطر، شب گذشته درخواست خود برای سفر به ترکیه را مطرح کردند و ما نیز موافقت خود را اعلام کردیم.»

6.چاووش اوغلو از سیاستمدارانی است که خبر کوچک ترین اقدامات، سفرها و حتی دیدارهای غیررسمی و محلی را نیز در اکانت شخصی توییتر خود منتشر می کند. اما بررسی آخرین پیام های توییتری چاووش اوغلو نشان می دهد که او خبر دیدار با وزرای امور خارجه لیبی، اندونزی و کشورهای دیگر را منتشر کرده و در مورد گفتگو با امیرخلان متقی، از انتشار عکس و پیام، خودداری کرده است. همین اتفاق در پایگاه اینترنتی وزارت امور خارجه ترکیه نیز روی داده و در حالی که خبر تمام دیدارها به طور منظم و بدون تاخیر بر روی سایت مزبور قرار می گیرد، خبری از عکس و خبر سفر هیات طالبان به آنکارا نیست و دیپلمات هایی همچون تانژو بیلگیچ سخنگوی دستگاه دیپلماسی ترکیه، یاووز سلیم کران و سدات اونال معاونین وزیر نیز، خبری در این خصوص منتشر نکردند.

اظهارات مقامات آنکارا نشان داده که آنها می خواهند مواضع خود را به عنوان مواضع و اهداف منطبق با سیاست ها و درخواست های سران اتحادیه اروپا نشان دهند. به همین خاطر بر چند موضوع مهم تاکید کرده اند:
1.ضرورت حفظ حقوق زنان و دختران افغانستان.
2.تلاش برای تداوم ارسال کمک های بشردوستانه به افغانستان.
3.تاکید بر ضرورت فراگیر بودن دولت و حضور نمایندگان تمام اقوام و مذاهب در کابینه امارت طالبان.

همزمان با سفر هیات طالبان به آنکارا، چند نهاد مدنی و یک حزب سیاسی زنان ترکیه، با انتشار بیانیه و توییت، به این سفر واکنش منفی نشان داده و اعلام کردند، استقبال از نمایندگان گروهی که حقوق زنان و دختران افغانستان را به رسمیت نمی شناسد، نشانه پسرفت در توجه جمهوری ترکیه به حقوق بشر است. مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه در دیدار با سرپرست وزارت امور خارجه دولت موقت طالبان افغانستان، درخواست کرده که طالبان اجازه دهد، دختران به مدارس بازگردند.

چاووش اوغلو پس از دیدار با امیرخان متقی گفت: «دولت طالبان اعلام کرد که اگر مهاجران افغان بخواهند به کشور خود بازگردند، هر حمایتی لازم باشد انجام خواهند داد. توصیه‌ هایمان را در خصوص تحصیل دختران و اشتغال زنان را بار دیگر به اشتراک گذاشتیم. امروز بار دیگر تاکید کردیم که برای تامین وحدت در افغانستان باید دولتی فراگیر تشکیل شود.»
چاووش اوغلو با تأکید بر اینکه اقتصاد افغانستان نباید سقوط کند، گفت:«ما گفتیم که کشورهایی که حساب ها و پول های خارجی افغانستان را مسدود کرده اند باید از نظر پرداخت حقوق نیز انعطاف پذیری بیشتری داشته باشند.»
در دیگر سوی ماجرا، رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه نیز در کنفرانس مجازی اعضای گروه 20 با محوریت افغانستان، بر همین موارد تاکید کرده است.

اما سوال اینجا است: آیا ترکیه برای به رسمیت شناختن امارت طالبان و توسعه روابط خود با افغانستان تحت حاکمیت طالب ها، این محورها را به عنوان شروط بدون چون و چرا بر روی میز مذاکره خواهد گذاشت؟ پاسخ منفی است.
چرا که مشی عملگرایانه سیاست خارجی ترکیه و همچنین برجسته شدن اهمیت روابط ترکیه با پاکستان و تلاش برای ادامه نفوذ در آسیای میانه، مجموعاً شرایطی پدید آورده که ترکیه در پشت پرده مذاکرات خود، همچنان خواهان در اختیار گرفتن کنترل امنیتی فرودگاه حامد کرزای کابل و موضوعاتی از این دست است و اگر امتیازات سیاسی و اقتصادی قابل توجهی از طالبان بگیرد، در خانه ماندن یا به مدرسه رفتن دختران افغان، نمی تواند به معضلی در روابط ترکیه – طالبان تبدیل شود.

در همین حال، توجه به این نکته نیز ضروری است که طالبان تاکنون در تمام مواضع و اقدامات خود نشان داده که برخلاف خواست ترکیه، توجهی به حضور ازبک ها، ایرماق ها، ترکمان ها و دیگر گروه های دینی و مذهبی و قومی افغانستان در ساختار قدرت ندارد و زیر بار این درخواست های مکرر ترکیه نمی رود.
در نتیجه این موضوع نیز تنها می تواند دستاویز و کارتی برای چانه زنی و امتیاز گیری بیشتر باشد و به مانع و دست اندازی برای توسعه روابط ترکیه و امارت طالبان تبدیل نمی شود.

کد (9)


این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
ترکیه
طالبان
نظرات بینندگان:

>>>   رژیم ترکیه اخوانی است (مگر نکتایی دار) و با هر بنیاد گرا جوش میخورد مگر ازین سبب از برسمیت شناختن ملیشه های چرکستان علنأ امتنا میکند که گروه های جنایتکار زیر امرش (داعش) در سوریه و عراق آزرده نشوند.
آتش خاوری

>>>   رژیم پان تورکیسم ترکیه همواره از سیاست یک بام ودوهوا استفاده کرده است. درسیاست خارجی برای آمریکا واسراییل فرش قرمز پهن می کند واز دیگرسو به روسیه چراغ سبز نشان میدهد!
درمقابل دوربین های خبرنگاران داخلی دم از اسلام وضد صهیون میزند اما در خفا با این کشوررهای قرارداد نظامی می بندد.
درکل کشورهایی مانند افغانستان کارت برنده ای استند که برای امتیازگیری از غرب به خصوص اروپا استفاده میکنند..آنکارا سالهاست که برای پذیرفته شدن در اتحادیه اروپا ظاهری دموکراسی وضددین از خود نشان میدهد اما کیست که نداند پدر اصلی داعش وگروه تکفیری ها همی کشورترکیه است.
اترکیه برای جایگزین شدن به جای آمریکا وبدست گرفتن میدان هوایی حامد کرزای کابل له له میزند اما این را نشان نمیدهد ودر عوض تلاش میکند چهره دوست داشتنی و انسان دوستانه از خودبه نمایش بگزارد
من به عنوان مهاجری که چندماهی در این کشور بودم به صراحت میگویم که کلگی مردم ترکیه به شمول دولت این کشور ضد فارس استند این رژیم حتی تحمل دیدن وشنیدن زبان فارسی را از یک هموطن ندارند چه برسد به اینکه بخواهند به مردم دردمند ما یاری برسانند!
در این کشور هرچی دیدم تنفر بود وتنفر! آن هم بی هیچ دلیلی! هنوز یادمان نرفته که همی عردوغان با چه لحن بی ادبانه وبه دور از عرف دیپلماسی مردم ما را خطاب قرار داده و علنا به مامورین وپولیس ترکیه اخطارداده اند که هرکجا افغان دیدید بزنید وآنها هم بیرحمانه اتباع افغانستان به شدیدترین وضع میزنند
صحنه های دردناک توهین وتحقیر و لت وکوب افغانها را در تورکیه خود به چشم دیده ام
اگر طالبان با این حکومت نژادپرست وارد مناسبات سیاسی شود اولین دستاورد آن ورود دسته های داعشی به کشور است.به هوش باشیم وفریب این منافقان را نخوریم که تنها هدفشان سوی استفاده از افغانستان است ونشان دادن چهره ای انسانی از خود چیزی که هرگز نداشته اند ودر آینده هم نخواهند داشت


مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است



پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است