تاریخ انتشار: ۱۰:۴۴ ۱۴۰۲/۲/۲۸ | کد خبر: 173092 | منبع: |
پرینت
![]() |
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران به امیر خان متقی وزیر خارجه حکومت طالبان گفته است که کشورش خواستار «رهاسازی آب و تامین حقابه رود هیرمند» از سوی افغانستان است.
وزارت خارجه ایران در یک رشته توییت، از گفتگوی تلفنی دو طرف خبر داده و نوشته که آقای امیرعبداللهیان به آقای متقی گفته است: «رهاسازی آب از سوی افغانستان و تامین حقابه ایران به صورت عملی، مطالبه جدی جمهوری اسلامی ایران است و این امر در مناسبات فیمابین تاثیر دارد.»
این وزارتخانه افزوده است: «وزیر خارجه جمهوری اسلامی با اشاره به مشکلات فراوانی که عدم تامین حقابه ایران و خشکسالی ناشی از آن بر مردم سیستان و بلوچستان تحمیل کرده، ابراز امیدواری کرد طرف افغانستانی اهتمام لازم را در رهاسازی آب این سد و رساندن آب به سيستان داشته باشد.»
به گزارش بی بی سی، آقای امیرعبداللهیان همچنین به مواردی از تنش و درگیری میان نیروهای مرزی ایران و طالبان اشاره کرده و آن را عامل منفی در روابط دو کشور خوانده و گفته است که «تعهد به امنیت مرز مشترک، خط قرمز ماست».
به گزارش تسنیم، وزیر امور خارجه گفت: درخواست مروشن ما از طرف افغانستانی این است که تا فرصت هست دریچههای سد کجکی را باز کنند تا هم مردم افغانستان و هم مردم ایران سیراب شوند. طرف افغانستانی مدعی است که سد از آب کافی برخوردار نیست اما صراحتا اعلام کردیم طبق عهدنامه 1351 یک تیم مشترک فنی باید این کار را مشخص کند. اسامی را دادیم تا تیم فنی ما از سد کجکی بازدید کند و بر مبنای آن، قضاوت شود که آب در سد موجود است یا خیر.
امیرعبداللهیان تصریح کرد: در قرارداد سال 1351 عنوان شده که سالانه باید 850 میلیون متر مکعب آب به ایران بدهند اما حاکمان افغانستان میگویند اگر اکنون آب سد را باز کنیم به ایران نمیرسد. ما به آنها اعلام کردیم طبق کارشناسی، عکسهای ماهورهای و ارزیابی تیم مشترک میزان آب را بررسی کنند و آب رهاسازی شود. تیم کارشناسی ما آماده است تا به افغانستان سفر کند و این مساله را بررسی کنند که واقعا سد کجکی آب دارد یا نه بعد این مسئله معلوم میشود.
اخیراً حسن کاظمی قمی، نماینده رییس جمهوری ایران و سرپرست سفارت این کشور در کابل در مصاحبهای گفت با آن که مقامهای طالبان همیشه به پایبندی به اجرای معاهده ۱۳۵۱ بین دو کشور تاکید کردهاند اما سال گذشته ایران در عمل میزان اندکی از حقآبه هیرمند را دریافت کرده است.
معاهده آب میان افغانستان و ایران در سال ۱۳۵۱ میان موسی شفیق و امیرعباس هویدا، نخست وزیران وقت دو کشورامضا شد که بر اساس آن در صورت کافی بودن آب هیرمند سالانه حدود ۸۲۰ میلیون متر مکعب آب به ایران تعلق خواهد گرفت.
سرپرست سفارت ایران در کابل اما گفت: «اما واقعیتی که اتفاق افتاد این بود که در سال گذشته بر خلاف این تأکید و التزام و پایبندی میزان آبی که از افغانستان وارد خاک کشور ما شد، حدود ۲۷ میلیون مترمکعب بیشتر نبود، در چند نوبت رهاسازی آبی که صورت گرفت این اتفاق افتاد، این یک فاصله عمیق و یک شکاف عمیقی است بین آن عددی که در معاهده آمده و آن چیزی که انجام شده است.»
از سوی دیگر مطیعالله عابد، سخنگوی وزارت انرژی و آب حکومت طالبان در واکنش به این اظهارات به شبکه تلویزیونی طلوع نیوز گفته است افغانستان متعهد به معاهده آب با ایران است. او افزوده است: «ما مطابق به معاهده سال ۱۳۵۱ از دریای هلمند حقآبه ایران را پرداخت کردهایم و در آینده هم مطابق این معاهده به پرداخت حقآبه متعهد هستیم.»
کد (9)
>>> ايران با خيال راحت بطور متوسط سالانه ٢ میليارد متر مكعب آب را به عوض ٨٢٠ میليون مترمكعب آب استفاده كرده است.
(پوهاند نعيم اقرار استاد فاكولته زمين شناسي، دانشگاه كإبل)
>>> سنجش:
١- حقابه ايران نظر به معاهده٨٢٠ میليون متر مكعب سالانه است.
٢- استفاده حقيقي ٢ میليارد متر مكعب آب.
٣- اضافه استفاده بالاتر از حقابه مطابق معاهده.
١،٢٠٠،٠٠٠،٠٠٠ يك میليارد و دوصد میليون متر مكعب آب سالانه.
٤- اوسط قيمت في متر مكعب آب نظر به قيمت هاي جهاني و موقعيت و ضرورت ١ دالر (٥٠ سنت +١،٥٠ $ يك دالر و٥٠ سنت تقسيم ٢)
٥- - قيمت كه بايد بابت پرداخت آب استفاده شده بالاتر از حقابه از جانب ايران سالانه پرداخت شود.
يك میليارد و دو صد میليون دالر١،٢٠٠،٠٠٠،٠٠٠$ مي شود.
٦- قرض داري ايران به افغانستان بابت استفاده بيشتر از حقابه از سال ١٣٥٠ الي ١٤٠٠كه ٥٠ سال مي شود بالغ به:
١،٢٠٠٠٠٠٠٠٠ضرب در ٥٠ سال= ٦٠ میليارد دالر است.
>>> با آب هيرمند دو كاسه طبيعي كه در خاك ايران قرار دارد پر آب مي شود مطابق معاهده.
ايران در پهلوي اين دو كاسه طبيعي دو كاسه مصنوعي را ساخته كه از همين دريا پر مي شوند، اين دو كاسه در قرار داد نيست و خلاف پنداشته مي شود.
با حفر چاه ها در طرف سيستان هلمند تمامي هامون هاي طرف افغانستان خشكيده و بزرگترين صدمه آبي و محيط زيستي را وارد آورده است.
بررسي ها و مطالعات ٢٠١٠-٢٠٢٠ وزارت انرژي و آب نشان مي دهد كه حجم آب درياي هيرمند كاهش كه قبلا گفته شد بوقوع پيوسته است.
(منبع: وزارت انرژي و آب)
>>> حقابه پيشنهادي افغانستان براي ايران در همان زمان ١٦ متر مكعب آب در في ثانيه بود ولي ايرانی ها قبول نكردند و ٢٢ متر مكعب را در في ثانيه تقاضا كردند كه محمد ظاهرشاه ٤ متر مكعب ديگر را نيز بر اساس دوستي و حسن هجمواري به ايران داد (از كيسه خليفه بخشيد) و به اين اساس ٢٦ متر مكعب بدون درنظرداشت تغیيرات احتمالي حجم آب با طرف ايران مطابق قرار داد ممانعت نكند و در حقيقت حق ايران است.
٢-٢ در پهلوي آن ايران و افغانستان تعهد كردند كه در صورت استفاده بيشتر آب از جانب ايران، طرف ايراني مطابق قيمت بين المللي آب در اينگونه موارد مكلف به پرداخت قيمت في مترمكعب آب (از ٥٠ سنت تا ٢ دالر) مطابق موافقه دو جانبه به افغانستان است.
مسعود
>>> حقابه از ديد ايران درست است و بايد مطابق معاهده هيرمند انجام شود؛ ولي از ديد ما ظالمانه است و بايد مذاكرات جديد روي آن صورت گيرد.
تعیين حقابه جديد در كار است.
>>> حقابه یعنی چی ؟؟؟ این اب افغانستان است ایران در ان بیجا خود را چنگو کرده . اگر حقابه کدام معنی داشته باشد حق نفته هم معنی دار میشود یعنی حق افغانستان از نفت ایران را ایران بایید به افغانستان بدهد و حق اب خود را از افغانستان بگیرد . چون نفت ایران از زیر زمین گرفته میشود که ریشه های جانبی ان در زیر زمین افغانستان است پس افغانستان بایید حق نفته خود را از ایران تقاضا کند .
نفت مانند بحر یا به قول شما دریا از رود های جانبی بوجود میایید . و این رود های جانبی یا شاخه های جانبی نفت همانند اب از سرزمین های بلند به سمت سرزمین های پست جریان میابد . و این را ما میدانیم که افغانستان کشور کوهستانی و دارای ارتفاع خیلی بلند از سطح بحر است و ایران با ارتفاع پایین تر از سطح بحر واقع شده وهمین موقعیت باعث شده هم نفت و هم اب افغانستان به طرف ایران سرازیر شود . مطالعات جیولوجیک بیانگر ان است که نفت ایران از افغانستان منشا میگیرد و همانند اب افغانستان به طرف ایران سرازیر میشود . اینکه افغانستان نسبت جنگ های طولانی نتوانسته اب و نفت خود را محار کند دلیل نمیشود که ایران از افغانستان حقابه بخواهد و به افغانستان حق نفته ندهد .
وسلام برادر شما محترم حق شناس
>>> برفکوچ ها و سیلابها و نشکلات یخ بندی ها از ما ولی استفاده از آب شیرین رودخانه ها از دیگران...ً
جالب است طلبکار هم هستند.
شیما کابل
>>> ایران بر دریاهای مشترک با افغانستان، ۶۰۰ سد ساخته
علی احمد عثمانی، وزیر انرژی و آب دولت سابق در سال 96 در جلسه پرسش و پاسخ مجلس نمایندگان، گزارشی را در مورد وضعیت آبهای افغانستان، مدیریت آب و دیپلماسی آب ارائه کرد. وزارت آب میگوید ایران با استفاده بیرویه از آبهای مشترک مرزی با افغانستان سبب خشک شدن این حوزههای آبی شده است.
آقای عثمانی در نشست امروز در کابل، ایران را به سوء مدیریت و استفاده بیرویه تا مرز خشک شدن آب رودخانهها مشترک متهم کرد. او گفت که ایران بر دریاهای مشترک با افغانستان، ۶۰۰ سد ساخته اما افغانستان تنها در حال ساخت چهار سد بر این آبها است. ایران و افغانستان دارای چهار حوزه مشترک رودخانهای هستند؛ حوزه قراقم، خاف، پترگان و هیرمند که به گفته وزیر انرژی و آب افغانستان، تمامی این آبها به سبب اعمار بندهای متعدد خشکیدهاند.
آقای عثمانی افزود کشور در حال حاضر دارای آب وافر نیست و تغییرات اقلیمی نیز سبب کاهش بارندگی و آبهای جاری و زیرزمینی شده است.
به گفته او، افغانستان ۹ میلیارد مترمکعب آبهای سطحی خود را از دست داده و در حال حاضر تنها ۴۹ میلیارد مترمکعب آب جاری دارد. آماری که پیش از این بیش از ۵۷ میلیارد متر مکعب اعلام میشد...
>>> در حال حاضر افغانستان سالانه 70 میلیارد مکعب آب شیرین دارد که بیش از 80 درصد آن به کشور های همسایه سرازیر می شود.
>>> غلط فهمی نشود که مشکل ایران این نیست که افغانستان مطابق قرارداد سهمیه ایران را نمیدهد ] بلکه اینست که ایران به سهمیه قناعت ندارد میگوید هرچه هست ازما ! شما استفاده نکنید
خود شان آبرابرای کویت می فروشند .از ما بالاتر از قرارداد آب میخواهند آیا بازهم افغانستان مقصر است؟
>>> دوستان بهتر هست علمی بحث کنید!
20 درصد آب رودخانه های افغانستان وارد جنوب شرقی ایران میشن و حدود 60 درصد وارد پاکستان چیزی که جالب و البته قابل تامل هست این هست که حکومت افغانستان روی 20 درصد بخش ایرانی آن قدر سد و بند زده که کلآ آبی که وارد ایران میشه صفر شده ولی در بخش پاکستانی به هیچ عنوان چنین کاری نکرده!! و هر وقت هم که خواسته بزنه با هشدار شدید سازمان ملل مواجه شده چون بستن آب روی کشورهای همسایه و منحرف کردن آب در قوانین بین المللی یک اقدام ضد بشری و حتی جنگی در زمان غیر صلح قلمداد میشه!...بحرحال من خودم جز ایرانی هایی هستم که همیشه از مظلومیت مردم افغانستان در ایران دفاع می کنم ولی بستن آب نه کار مردم بزرگ افغانستان هست و نه انسانی در نهایت ایران هم کشوری هست که در همان جنوب شرق با اقیانوس هند ساحل داره و در بیست سال آینده با احداث راکتورهای هسته ای شیرین کننده آب دریا و اقیانوس رو به شرق خودش خواهد رساند...بحرحال من اگر جای مقامات افغانستان بودم بیشتر فکر می کردم چون با این وضع گسترش خشکسالی در آسیایه میانه از جمله خود افغانستان شاید چند دهه دیگر خود افغانستان و کشورهای آسیایه میانه به آب ایران نیاز داشته باشند!
دکتر نصیر از ایران
>>> من به عنوان یک کارشناس در مطالعه و طراحی پروژه انتقال آب به دشت گمبیری ننگرهار از دریای کنر چند سال قبل مشغول بودم. مقدار آبی که قرار بود به این دشت منتقل شود حدود 12000 هکتار را تحت پوشش آبیاری قرار می داد و همچننین در مسیر خود یک نیروگاه برقابی 40 مگاوات هم داشت. دولت پاکستان با ایجاد نا امنی و حمله بر تیم کاری باعث ترور یکی از مهندسان پروژه و تاخیر در تکمیل مطالعات شد. براساس آمار، هر سال متوسط حدود 20 میلیارد متر مکعب آب شیرین به شمول دریای کنر و دریای کابل از مرز تورخم وارد پاکستان می شود. از نظر پاکستان حتی احداث یک نهر سنتی و محلی هم بر روی این رودخانه ها کلا ممنوع است و با واکنس سخت برخورد می کند. اینکه چرا افغان ها این قدر روی حق آبه قانونی ایران تعصب دارند و برخی هم گلو پاره می کنند جای سئوال دارد. البته پاسخ به این سئوال هم در برخورد شدید پاکستان با مردم و دولت مردان افغانستان است که اگر جرئت داشته باشند به اندازه یک قاشق آب از این رودخانه ها برداشت کنند. حتی همین چند تا سد هم که بر روی دریای کابل احداث شده است از نوع نیروگاه جریانی هستند و آبی هم ذخیره نمی کنند و گرنه تا کنون جهادی های وابسته به پاکستان منفجر کرده بودند.
>>> چرا افغانستان رودخانههایی که به سمت پاکستان و ازبکستان می رود را کنترل نمی کند؟
>>> دولت ایران بهتر است دعا کند که باران ببارد ، حق اب ایران داده شده است ،
حبیب الله یوسف زی
>>> باید این حقیقت را بپذیریم آنچه در رفتار برخی مسئولین دولتی افغانستان دیده می شود، نوعی قدرنشناسی است که این رفتار در خصلت مردمان نجیب افغانستانی جایی ندارد. با وجود اینکه ایران همیشه از توسعه در افغانستان حمایت کرده و کمک های فراوانی نیز بدون چشم داشت به همسایه خود داشته و خواهد داشت چرا که فرای اشتراکات تاریخی و دینی، توسعه در افغانستان، امنیت دو کشور را به همراه خواهد داشت. ولی متاسفانه رفتار طرف افغانستانی که شامل نوعی توسعه طلبی بی حد و مرز و عدم توجه به مسائل زیست محیطی پایین دست و توام با یک نگاه هیجانی است، چشم انداز خوبی را ایجاد نمی کند. بدتر از آن اینکه برخی از مسئولین افغانستانی با هدف سرپوش گذاشتن بر ضعف خود و سوء مدیریت داخلی، به فرافکنی و بعضاً شوراندن احساسات ضد ایرانی مشغول هستند.
واقعیت این است که ملت ها با تعامل و دوستی می توانند سرزمین مادری خود را آباد کنند. امروز حکومت افغانستان شاید خوشحال باشد که دهها سد کوچک وبزرگ بر شاهراه آبی کشورش زده است اما در آینده مشخص خواهد شد که چگونه احداث این سدها سیستم طبیعی(اکولوژی) را به خطر انداخته است و برای مردمان هردو کشور ارمغانی به جز خشکسالی و ریزگردهای فصلی و سیلاب های مخرب نخواهد داشت.
سهراب هوشمند-تبریز
>>> ایران می کوشد مشکلات داخلی اشرا به این طریق حل کند. توجه رسانه هارا از جنایاتی که در حق مردم ایران وسکتمگری ایکه در حق هموطنان ما اعمال میکند بسوی دیگر بکشاند.
جمهوری اسلامی برای مرده اش پول گور کن ندارد وبا اینحال لاف میزند که خط سرخ ماست و ...
ما ۸۲۰ ملیون متر مکعب در قرار داد ما داریم و بیشتر از آن کسی حق ندارد ذهن باز کند.
>>> حق نفته ما را اگر ندهید در مرز ها شروع به استخراج نفت میکنیم انوقت ناحق ابه هم باد تان خواهد رفت . سروی جریان دارد نفت عظیم در مرز وجود دارد
>>> دوستان افغانستانی که برای مصرف بیش از قرارداد، حساب و کتاب می کنند و چرتکه می اندازند توجه کنند که خسارت ناشی از قطع آب به روی ایران در این سالها از حد تصور خارج است. هزاران کیلومتر مربع از بخش شرقی ایران دچار خشکسالی و طوفان شن شده و درآمد مردم سیستان و بوچستان را از بین برده.
خلاصه که این ادعاهای شما در هیچ دادگاهی خریدار ندارد.
>>> هم غنی وهم طالب مقنی جفتشان نوکر آمریکا هستند و میخواهند به دستور ارباب خود برای ایران دردسر درست کنن. آمریکا اگر دلش برای مردم افغانستان میسوخت چرا آبهای جاری به کشورهای پاکستان وتاجیکستان و... را برایشان مهار نکرد فقط باید جایی سد بسازد که سرزمین ایران خشگ شود؟.طالب بد بخت اگر سیستان خشگ شود گرد و خاکش چشمان تنگ تورا کور خواهد کرد ایران قطعا آب را پیدا میکند اگر به ٍثریا باشد.
احمد از ایران
>>> ابوالفضل چمروشیان نژاد :
خاک بر سر ما ایرانیان که 45 سال از شما افغانها مهمان داری کردیم و داخل شهر و روستای خود با آمار بالای بیکاری ایرانیان به شما کار دادیم بشکند دست ما که نمک ندارد اگر افغانها را اخراج کنیم و راه ترانزیت هند به افغانستان را ببندیم آنگاه آگاه می شوید که نمک خورده نباید نمکدان بشکند . ( مرد باشید و نظر مرا منتشر کنید ).
>>> فقط کوتاه و مختصر به پان پشتونیست ها مینویسم :
راه برای کمک به فارسی زبان افغانستان برای تشکیل مستقل برای ایران همیشه باز است
از یادتان نرود 75 درصد جمعیت افغانستان پشتون نیست
خود دانید
>>> درجواب نظرات فوقانی : دولت وملت ایران بیش از 40 سال است که انواع واقسام حق نفته وحق ... وحق ... وحق .../ را به افغانی های ساکن درایران پرداخت میکند اگر راست میگویید چراازان دم نمیزنید ؟ از سکوت ملت ایران سوئ استفاده نکنید.5ملیون افغانی درایران از نفت واب وبرق وامنیت وکار و پول ملت ایران استفاده میکنند.
>>> 👈🕳 زمانیکه مردم فارسیزبان و تورکتباران در قدرت و حاکمیت این کشور برسند و یا باشند، آن وقت است که به حق و حقوق همسایه داری خوب رسیدگی میگردد.
👈🕳 در غیر آن، از حاکمیت (و مردم پشتون=افغان=کوچی=جنیاتی) به جز از تعصب کینه بغض حسادت قومی-زبانی و تعصبات غیرانسانی چیزی دیگری توقع نکنید.
👈🕳 به مردم پشتون=افغان چیزی مقدم و مقدس از (تعصب قومی-زبانی پشتو=بی دانشی شیطان-حسادتی ) چیزی دیگر که نبوده و نیست.!
👈🕳 جهانیان از (سندروم حسادتی، تعصبات قومی-زبانی در حاکمیت مردم پشتون=افغان) ار فغان-ستان بیخبرند !!؟
>>> در پاسخ به آقایی که گفته: حق نفته ما را اگر ندهید در مرز ها شروع به استخراج نفت میکنیم انوقت ناحق ابه هم باد تان خواهد رفت . سروی جریان دارد نفت عظیم در مرز وجود دارد//
باید عرض کنم نا مردید اگر نکنید!!!!! یعنی شما امکان استخراج نفت در خاک کشورتان را داشتید و برای رعایت حال ایرانیان نکردید؟؟ لعنت بر آدم دروغگو..
برخی عزیان هم گغته اند سهم ایرا 820 میلیون متر مکعب است .. بله همان راهم نداده اند کی بیشتر خواسته است؟؟؟؟؟
در نهایت به طالبان هشدار میدهیم حق مردم ایران داده نشود و معاویه گونه آب را بر مردم ایران ببندید منتظر برق شمشیر مالک اشتر ها باشد
>>> "ایران بر دریاهای مشترک با افغانستان، ۶۰۰ سد ساخته"
فکر می کنم که نظر دهنده محترم هنوز معنی و مفهوم سد را نمی داند و فقط ار بابت تعصب یک نظری داده است. آقای محترم می دانید که 600 تا سد چقدر زمان و هزینه دارد. مشکل شما بر خی از افغان ها همان تعصب بدون تعقل است. آقای علی عثمان وزیر انرژی سابق افغانستان هم یکی از همان متعصبان بی تعقل و ضد ایران بود که تمام تلاش خود را در ضدیت با ایران سپری کرد. البته ایشان تحصیل کرده ایران و از جنس آدم های نمک نشناس است. در دوران وزارت همین آقا فساد د روزارت آب و انرژی به اوج خود رسیده بود.
>>> نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان با بیان این که در مدت یک ماه طالبان باید حقآبه را به ایران دهد، اظهار داشت: اگر آب باشد و طالبان ندهد برای ایران حجت تمام است که این مساله جزو حقوق ملت بوده و چگونه باید عمل کند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
ایسنا: نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان با بیان این که در مدت یک ماه طالبان باید حقآبه را به ایران دهد، اظهار داشت: اگر آب باشد و طالبان ندهد برای ایران حجت تمام است که این مساله جزو حقوق ملت بوده و چگونه باید عمل کند.
حسن کاظمی قمی در گفت و گوی تلویزیونی درخصوص پرداختن حقآبه هیرمند از سوی هیات حاکمه افغانستان گفت: اگر طالبان به آنچه می گویند آب، باید در چارچوب معاهده 1351 بدهند اما اگر آبی وجود داشته باشد و ندهند باید پاسخگوی ندادن آن باشند.
وی تصریح کرد: مقامات طالبان می دانند اگر بخواهند در این کشور یک حکومت با ثبات و قوی که در بردارنده همه نمایندگان مردم باشد و این کشور به سمت ساخت، ثبات، استقلال، تمامیت ارضی و شکوفایی برود باید تعامل سازنده با همسایگان داشته باشند، لذا این را متوجه این قصه هستند.
کاظمی قمی همچنین بیان کرد: این که اگر طالبان، آب باشد و ندهند برای دولت جمهوری اسلامی ایران آن وقت حجت تمام است که این مساله جزو حقوق اساسی ملت ایران است و چگونه باید عمل شود.
نماینده ویژه رئیسجمهور درباره این که در چه بازه زمانی باید این اتفاق بیافتد، گفت: باید در طول یک ماه اتفاق افتد.
وی خاطرنشان کرد: اما نکته ای که وجود دارد این است که امروز در افغانستان با حکمرانی که آمده مواجه نیستیم امروزطالبان آمده اند و جمهوری اسلامی ایران در اولین موضع گیری خود به صورت صریح که رهبری هم اعلام کردند دولت ها می آیند و می روند اما مردم برای ما ملاک است.
>>> اکثر آب افغانستان به پاکستان و ازبکستان می رود
>>> خلاصه با ایران درگیر شدن خیلی سخت ایران هر جای دنیا پا گزاشت نابود سوریه یمن افغانستان توسط خود افغان ها طالبان را چهار ماه گم مکند بسیار با هزینه کم حدودا یک میلیارد دلار
مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است