تاریخ انتشار: ۲۰:۳۲ ۱۴۰۳/۶/۶ | کد خبر: 175934 | منبع: | پرینت |
هنیک، سفیر ایالات متحده در ازبکستان گفته بود که واشنگتن و تاشکند در مورد وضعیت جنگندهها و بالگردهای نظامی ارتش افغانستان که خلبانان افغان در سال ۲۰۲۱ به ازبکستان بردند، به توافق رسیدهاند.
به گزارش بی بی سی، آقای هنیک گفت: «این هواپیماهای نظامی در ازبکستان باقی خواهند ماند و این موضوع قبلاً رسمی شده است.»
«هواپیماها هیچوقت متعلق به افغانها نبود بلکه متعلق به آمریکا بود ولی ارتش افغانستان از آنها استفاده میکرد.»
در آستانه تسلط طالبان بر افغانستان در اوت ۲۰۲۱، بسیاری از جنگندهها و بالگردهای نظامی ارتش افغانستان را خلبانان افغان به ازبکستان و تاجیکستان منتقل کردند.
ازبکستان گفته بود که «۲۲ هواپیمای نظامی و ۲۴ هلیکوپتر» نیروهای هوایی افغانستان در آن کشور هستند.
وزارت دفاع طالبان اما از دولت ازبکستان خواست که « در راستای حسن همجواری، تصمیم عاقلانه اتخاذ کند.»
بر اساس توافق واشنگتن و تاشکند، هواپیماهای ارتش پیشین افغانستان همچنان در ازبکستان باقی میمانند اما مشخص نیست که آیا ازبکستان از این هواپیماها استفاده خواهد کرد یا خیر.
در سه سال گذشته، ایالات متحده با ازبکستان و تاجیکستان در مورد نزدیک به ۵۰ هواپیمای نظامی مذاکره کرده بود که پس از سقوط دولت پیشین افغانستان به آن کشورها برده شده بودند.
سرنوشت این هواپیماها که آمریکا در اختیار دولت پیشین افغانستان قرار داده بود از آن زمان در هاله ابهام بوده است.
حکومت طالبان همواره اصرار دارد که این هواپیماها که ترکیبی از جنگندههای سبک و بالگرد است به افغانستان برگردانده شود.
نشریه آمریکایی پولیتیکو به نقل از منابعی نوشته بود که آمریکا قصد دارد پنجاه هواپیمای نظامی ارتش دولت پیشین افغانستان را در ازای تعهد همکاری در مبارزه با تروریسم به ازبکستان و تاجیکستان واگذار کند.
این نشریه نوشت دولت آمریکا در تلاش است تا «بیسروصدا» با واگذاری این هواپیماها «جای پایی» در منطقه پیدا کند و توافقی «غیررسمی» برای «تعمیق روابط امنیتی» با دولتهای ازبکستان و تاجیکستان کرده است.
طبق گزارشی که شبکه سیانان آمریکا منتشر کرد ایالات متحده ۷۸ فروند هواپیمای خریداری شده به ارزش ۹۲۳.۳ میلیون دلار را در افغانستان باقی مانده است. بنابر این گزارش این هواپیماها قبل از خروج ارتش آمریکا غیرنظامی یا غیرقابل استفاده شده بودند.
بر اساس تصاویر ماهوارهای که مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی برداشته این هواپیماها شامل هواپیماهای کاربردی سی-۲۰۸، هواپیماهای تهاجمی سبک آ-۲۹ سوپر توکانو و همچنین بالگردهای امآی-۱۷، ام آی -۲۵ و بلکهاوک هستند.
دو سال پیش نیز یعقوب مجاهد، سرپرست وزارت دفاع طالبان گفته بود: «تا زمانی که این هواپیماها را دوباره تصاحب نکنیم، هیچگاه آرام نخواهیم نشست.»
مقامات ازبکستان و تاجیکستان میگویند که این هواپیماها، اموال آمریکا هستند و با تقاضای مقامات طالبان، به آنها سپرده نخواهند شد.
ازبکستان پس از حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ با ایالات متحده همکاری نزدیکتری داشت و پایگاه هوایی کرشی-خان آباد را از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۵ برای عملیات در افغانستان به آمریکا اجاره داد. اما این توافق در میان ناآرامیها و فشار کرملین لغو شد.
تاجیکستان نیز سابقه همکاری با واشنگتن را دارد، از جمله دادن اجازه به هواپیماهای نظامی ایالات متحده برای سوختگیری در فرودگاههای آن کشور پس از حملات ۱۱ سپتامبر. اما در سالهای بعد، روابط دوشنبه با واشنگتن سرد بوده است.
تاجیکستان در حال حاضر یکی از اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی، یک اتحاد نظامی از جمهوریهای شوروی سابق است و در حال حاضر میزبان یک پایگاه نظامی روسیه است.
به نوشته پولیتیکو، یک مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا گفته است که هر دو کشور تاجیکستان و ازبکستان «مطمئناً بسیار علاقمند به حفظ این هواپیماها هستند.»
این گزارش همچنین میگوید که پنج بالگرد میل-۱۷ افغانستان در سال ۲۰۲۲ به اوکراین منتقل شدند.
کد (9)
>>> خداشاهده یجوری بگیریم هواپیماها را تاخود آمریکا سوپرایز بشه.هنوزمجاهدین بدری طالب رانشناخته
>>> اشغالگران و دزدهای آمریکای و انگلیسی به هیج کسی وفا دار نیست، جنایتکاران آمریکای انگلیسی بهترین متحدان خود را بعد از استفاده از بین بردند، مشل قذافی و صدام حسین.
>>> هوا پیما ها متعلق به افغان ها است و ازبکستان باید آنها را به خوبی تحویل دهد در غیر آن تاب درگیری را نخواهند داشت.
همچنین کشور تاجکستان نیز باید هوا پیما های را که صالح و دیگر جنرالان ویشکی در آنها به آن کشور فرار کرده بودند پس بدهد
>>> از پول نفتتان آن هواپیماها را خریداری کردید یا از پول مالیات؟! بهتر است هواپیماها دست تاجیکستان باشد یا طالبان؟! با هواپیما می خواهند به آمریکا حمله کنند یا اسزاییل؟ از مردم خود دفاع کنند یا بر سر مردم پنجشیر بمب بریزید؟ با کدام خلبان های آنها را پرواز درآوردند؟ با کدام تخنولوژی و تکنیسن آنها را تعمیر و نگهداری کنند؟
>>> آیا آمریکا بالگرد ساخت روسیه برای ارتش خود خریداری کرده است؟ ادعای عجیبی است
>>> من نمدانم این وطنداران همه چیز مگوید هواپیما مال شما نیست فقط بشکه زرد مال شما هست
>>> طالب مگه تا هواپیما را نگیریم آرام نمیشیم جرات دارید برید به ازبکستان حمله کنید ما میخوایم ببینیم برای دیگرا هم غلدری میتانین یا فقط سر مردم خود شیر استید
>>> هواپیما و طیاره واس ماست طالبان مسیول است که اینها که بیت المال است را گرفته کند حتی اگر این طیارات برای کشته سازی خودمان استفده شود بهتر است از اینکه تاجیکستان تصاحب کند
مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است