ریشه‌ها می‌خشکند؛ اگر خاک بی‌نگهبان باشد
 
تاریخ انتشار:   ۱۲:۱۵    ۱۴۰۴/۴/۲۵ کد خبر: 177623 منبع: پرینت

آنچه برخی فعالان حوزه زبان فارسی در قالب تسکین برای افکار عمومی بیان می‌کنند؛ در واقع بازتولید یک روایت تاریخی نادرست و تحقیرآمیز است؛ روایتی که نه‌تنها واقعیت‌های تاریخی را نادیده می‌گیرد؛ بلکه با بازخوانی‌های سطحی، بستر آسیب‌پذیری فرهنگی را گسترش می‌دهد. تکرار چنین دیدگاه های اشتباه، خطرناک و غیرقابل جبران است.

در مساله حذف زبان فارسی از نهادهای دولتی توسط طالبان که رویکردی خصمانه ای تاریخی و نهادمند به این زبان دارند؛ متأسفانه واکنش برخی بر پایه انکار و تمسخر است. عباراتی چون: «پدران‌تان موفق به حذف این زبان نشدند، شما هم نخواهید توانست» یا « حذف زبان فارسی آرزویی است که به گور خواهید برد»، صرفاً نشان‌دهنده غفلت از داده‌های تاریخی و واقعیت‌های تلخ زوال فرهنگی‌ مااست.
نگاهی واقع‌بینانه به تاریخ نشان می‌دهد که زبان فارسی پیش‌تر از جغرافیاهای گسترده‌ای حذف شده است: از شبه‌قاره هند تا قفقاز، از ترکمنستان تا آسیای مرکزی و از مناطق شرقی و جنوبی افغانستان و ... این رخدادها تصادفی نبوده‌اند؛ بلکه نتیجه سیاست‌های هدفمند، تدریجی و موفق در حذف این زبان بوده‌ اند که زمانی عنصر اصلی هویت فرهنگی این مناطق به شمار می‌رفت.

باید بپذیریم که قدرت‌های سیاسی، در صورت اراده، نه‌تنها توان حذف زبان را دارند؛ بلکه می‌توانند در بازه زمانی مشخص، هویت‌های فرهنگی را به‌ طور کامل دگرگون کنند. انکار این واقعیت، اشتباهی راهبردی است. آنچه در گذشته رخ داده، تأییدی بر توان تحقق چنین سیاست‌هایی است.
بنابراین، تسکین شکست ما در باور به ناتوانی دشمن نیست؛ بلکه در طراحی مقاومت هوشمند، همه‌جانبه و پیوسته نهفته است. چنانچه نگاه ما به مساله، سطحی و کوتاه‌مدت باشد، نه‌تنها منفعتی برای آینده زبان و فرهنگ نخواهد داشت؛ بلکه ما را از اهداف تمدنی‌ دور خواهد ساخت و به انزوایی بیشتر سوق می دهد.
لذا، زمان آن فرارسیده است که اشتباهات گذشته را اصلاح کنیم و با نگاهی واقع‌بینانه، روایت‌های اشتباه گذشته را کنار بگذاریم، به سمت کنش فرهنگی مبتنی بر واقعیت تاریخی و میدانی تدبیر و اندیشه کنیم.

جلالی


این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
زبان فارسی
نظرات بینندگان:

>>>   حالا میشود کم وبیش فهمید این جنگ مجازی بین ایرانی وافغانی که در نهایت به اخراج افغانها منجر شد وخواهد شد از کجا آب میخورد در واقع با ایجاد دشمنی بین فارسی زبانان سریع در افغانستان برای نابودی زبان فارسی آستین بالا زده اند وبه قول نویسنده خیلی هم راحت میتوانند این زبان را حذف کنند همانگونه که تخم نفرت را در دل ایرانی وافغانستانی کاشتند همانگونه هم میتوانند ریشه فارس وفارسی را در افغانستان بخشکانند وچند صباحی دیگر حتی ایرانیها وافغانیها نتوانند در مجازی به هم دشنام دهند (طنز تلخ )سیاست انگلیسی واستعماری چیز عجیب وپیچیده وکثیفی است هوشیار باشید

>>>   ببینید بدون تعصب عرض می کنم حتی اگر فارسی برای مدتی محو هم بشود از افغانستان مقطعی خواهد بود زبان پشتو نه آن غنا و نه آن قوام فارسی را دارد تا نیازهای جامعه علمی را براورده کند کمی که از کوه پایین بیایند طالبان خودشان به این باور خواهند رسید همانطور که داوود رسید و دیگر پدرانشان رسیدند حتی تاریخ پشتو هم با فارسی دانشمندان و هرچی در کفه ترازو قرار گیرد بی شک و معطلی فارسی اصلا قابل قیاس با پشتو نبوده و نیست بنابراین نسل بعد از این خودشان به دنبال فارسی خواهند رفت

>>>   جلالی صاحب محترم، زبان فارسی از افغانستان گم نمیشه و نخواهد شد صرف زبان پشتو است که به روند تکاملی که قصدی وعمدی از آن پس مانده و نگهداشته شده بود، ادامه می‌دهد و تکامل می‌کند. این پروسه بر اساس قانون تکامل پیش می‌رود وبرای برداران فارسی زبان چنین پنداشته می‌شود که گویا کسی آگاهانه به زبان شیرین فارسی ضربه‌ می‌زند. ناراحت نباش من پشتونم وزبان شرین فارسی که من آنرا از دل وجان دوست دارم گم نمیشه و تا ابد زبان محاوره بین اقوام و مليت های افغانستان می ماند. نفاق انداختن در بین مردم کاری شیطانی است.
امید از دیاردور

ایمیل:
لطفا فارسی تایپ کنید. نوشتن آدرس ایمیل الزامی نیست
میتوانید نام و محل سکونت را همراه نظرتان برای چاپ ارسال نمایید
از نشر نظرات نفاق افکنی و توهین آمیز معذوریم
مطالب خود را برای نشر به ایمیل afghanpaper@gmail.com ارسال فرمایید.
پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است