گزینه تجزیه به صورت جدی مطرح خواهد شد
ما، سال‌ها است که نه فقط تجزیه‌ شده، بلکه در حد یک فرودست و شهروندان درجه چندمی هستیم، که باید همرنگ قوم جعل و جهل شویم 
تاریخ انتشار:   ۲۰:۵۲    ۱۴۰۵/۲/۲۱ کد خبر: 200144 منبع: پرینت

قصه از این قرار است که ما، سال‌ها است که نه فقط تجزیه‌ شده، بلکه در حد یک فرودست و شهروندان درجه چندمی هستیم، که باید همرنگ قوم جعل و جهل شویم.
ما سال‌ها است که در ظاهر و در باطن نسبت به خود دشمنی و بیگانگی را می‌بینیم.
زبان و هویت فارسی من، سال‌ها است مورد انکار، تضعیف و حذف قرار گرفته است. سرزمین اقوام غیرحاکم؛ همچون قلمرویی بیگانه تلقی شوند و با سیاست‌های تحمیلی جمعیتی و هویتی به ناقلان واگذار شوند و به مثل برده با زنان و دختران شأن برخورد میشود.

هفتاد درصد اقوام کشور به‌ صورت مطلق از معادلات قدرت و تصمیم‌گیری کنار گذاشته شده اند.
گوش‌های ما پر است از سخنانی که در ظاهر از وحدت و همبستگی ملی گفته شود؛ اما در عمل بومیان این سرزمین مهاجر خوانده می شوند.
این که در یک جغرافیا زندگی کنیم؛ اما از نظر منزلت اجتماعی و سیاسی، گروهی خود را شهروند درجه‌ یک و دیگران را درجه‌ دو بدانند و تقسيم کنند، چیزی بیش از تجزیه است.

همین که قدرت سیاسی ملک موروثی یک قوم پنداشته شود و دیگران صرفا تابع و مأمور تلقی شوند، پاسخ بسیار خطرناک‌تری از تجزیه خواهد داشت.
همین که از نام کشور گرفته تا واحد پول، ساختارهای نظامی و نمادهای رسمی، همه به‌صورت یک‌ جانبه و تحمیلی رنگ و هویت قومی پیدا کرده است، باید یک سوال بزرگ باشد.

همین که در شادی شمالی ها، جنوبی ها غمگین و در غمگینی شان، شادی می کنند، عملاً کشور به شمال و جنوب تجزیه شده است.
تجزیه لزوماً دیگر کدام شاخ و دم ندارد؛ واقعیت میدانی این است که ما، سال هاست از هم تجزیه ایم.
در چنین وضعیتی، تجزیه را حتی سودمندتر و مفیدتر از ادامه وضعیت کنونی می‌ دانیم. چون حداقل از خون‌ریزی کسانی که ما به آنان حسن نیت یک هم‌وطن داشتیم جلوگیری می‌کند.

مگر ۲۲ کشور عربی پس از استقلال و مرزبندی‌های جدید نابود شدند؟
یا پنج کشور آسیای مرکزی که بر مبنای هویت‌های قومی تجزیه و شکل گرفتند، قیامت بر پا شد؟ برعکس، توانستند به ثبات و رفاه اجتماعی بهتر و بیشتری دست یابند.
لذا، تجزیه برای اقوام غیر افغان نه تنها به زیان نیست که به مراتب سودمندتر و مفیدتر خواهد بود.

نکته پایانی این که حاکمان افغان یک مساله را متوجه باشند؛ اگر تعصب قومی و انحصارگرایی همچنان ادامه یابد؛ حتی نظام فدرالی که یک گزینه میانه تر است، نیز ممکن است دیگر پاسخگوی مطالبات اقوام غیر افغان نباشد و در نهایت، گزینه تجزیه به صورت جدی مطرح و به یک مطالبه عمومی و اجتماعی تبدیل خواهد شد؛ کما این که همین حالا در نزد بازیگران منطقه‌ای به عنوان یک گزینه ای مطلوب روی میز مطرح است.

سایه نویس


این خبر را به اشتراک بگذارید
تگ ها:
تجزیه افغانستان
پشتونهای قومی
نظرات بینندگان:

ایمیل:
لطفا فارسی تایپ کنید. نوشتن آدرس ایمیل الزامی نیست
میتوانید نام و محل سکونت را همراه نظرتان برای چاپ ارسال نمایید
از نشر نظرات نفاق افکنی و توهین آمیز معذوریم
مطالب خود را برای نشر به ایمیل afghanpaper@gmail.com ارسال فرمایید.
پربیننده ترین اخبار 48 ساعت گذشته
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه اطلاع رسانی افغانستان) بلامانع است