تاریخ انتشار: ۱۱:۰۴ ۱۳۹۰/۶/۵ | کد خبر: 26206 | منبع: |
پرینت
![]() |
به گزارش شبکه اطلاع رسانی افغانستان (afghanpaper)، عواید شش ماه اول امسال بندر آقینه نسبت به شش ماهه سال گذشته 30 درصد افزایش یافته است.
مسؤلان این بندر عواید شش ماه اول امسال بندر آقینه را بیش از 714 میلیون دالر می گویند در حالیکه این مبلغ در 6 ماه اول سال گذشته از 569 میلیون دالر بیش نبود.
ایجاد سهولت ها در جمع آوری عواید، ساخت تأسیسات لازم در گمرک آقینه، بازسازی جاده آقینه – اندخوی، تأمین امنیت راههایی که به این بندر منتهی می شوند و تلاش کارمندان برای جمع آوری درست عواید از مواردی اند که به گفته مسؤلان این بندر سبب شده اند که امسال عوایدشان بیشتر شوند.
بندر آقینه در شمال ولایت فاریاب موقعیت دارد که با وصل کردن افغانستان با ترکمنستان و دیگر کشورهای آسیای میانه روزانه صدها تن مواد نفتی از همین بندر وارد کشور می شوند
>>> اگر همین عواید به خود اندخوی مصرف شود شاید میتوان اندخوی را با پاریس مقایسه کرد...
اندخویی از امریکا
>>> آقینه یا آقگینه
بندر تجارتی آقینه که در سرحد با کشور همسایه ترکمنستان در فاصله 35 کیلومتری شهر اندخوی موقعیت دارد یکی از بنادر مهم در عرصه تنظیم روابط تجارتی کشور ما با کشور های آسیایی و اروپایی و یکی از منابع عایداتی بشمار میرود.
خط فاصل سرحد میان این دو کشور که در سال 1887 میلادی توسط نماینده گان دولت های اتحاد شوروی سابق بریتانیا کبیر و افغانستان تعین گردیده است با علایم فارقه سیم خاردار و در بعضی نقاط با نصب پایه های کانکریتی مزین با بیرق های دو کشور مشخص گردیده است اگر در پس منظر تاریخی و چگونگی تجارت از این مسیر در روابط تجارتی میان مردمان کشور های آسیایی و اروپایی آنزمان نظری بیافگنیم به واضح در مییابیم که مسیر آقینه امروزی به جاده تجارتی موسوم به راه ابریشم منتهی میشود که محموله ها و کاروان های تجارتی میان کشور های حوزه مذکور به گونه بارتر توسط حیوانات از همین مسیر عبور و تبادله گردیده و امورات گمرکی آن با ایجاد اداره دولتی بنام کمیساری سرحدی و اعمار دروازه عبوری نزدیک به شهر اندخوی امروزی که بنام دروازه بخارا یاد میگردید صورت می پذیرفت.
بندر آقینه به گواهی محققین بررغم روابط عنعنوی و سوابق تجارتی که داشت پس از پیروزی انقلاب اکتوبر در روسیه بر روی تجار و مردمان دو طرف مرز مسدود گردید که این امر تا سال های قبل به قوت خود باقی مانده بود.
خوشبختانه با گذشت حدود یک قرن از اثر توجه محتــرم الحــاج ســتر جنـرال عبدالرشید دوستم لوی درستیزوال سر قوماندانی اعلی قوای مسلح ج.ا.ا ، بنیان گذار و رهبر حزب جنبش ملی اســـــلامی افغــــانستان بعـــد از پیروزی انقلاب اسلامی در کشور در سال 1371 مجدداً بندر آقینه با تفاهم حکومت ترکمنستان باز گشــــایی گردیده و فعالیت های تجارتی از این مســــیر با ایجاد گمرک و آمریت سرحدی و نماینده گی وزارت خارجه آغاز گردید.
در حـــــال حاضر در این بندر علاوه به مدیریت گمـــــــــرک ســــــــرحدی ادارات دیگری چون نماینده گی های شرکت های استراس و افسوتر ، مواد نفتی ، ترانسپورت دولتی و خصوصی و امنیت ملی فعال بوده و هریک مصروف انجام امورات محوله شان میباشند بندر تجارتی آقینه دارای شهــــــــرک کوچک بوده و تعـــــداد کارمندان دولتــــــی خصوصـــــی به شمول پیشه وران و دوکانداران در این محل در حدود (500) نفر میرســـــــد.
اموال تجارتی که از طریق این بندر وارد کشور میشود بیشتر اموال ارتزاقی ، استهلاکی ، تخنیکی ، مواد نفتی ، ادویه طبی ، مفروشات ، عراده جات از کشور های ایران ، چین ، ترکیه ، امارت متحده عرب ، آلمان ، روسیه ، اندونیزیا، مالیزیا،کوریا، جاپان و ترکمنستان وارد میگردد و به همین گونه محصولات زراعتی و حیوانی و قسماً محصولات و فرآورده های صناعتی کشور از قبیل قالین ، پوست قره قل ، روده گوسفند ، زغیر ، کنجد ، اسفند دانه ، شیرین بویه ، اوستوق ، کشمش ، چهارمغز ، بادام وغیره اجناس توسط تجاران کشور به کشور های ایران ، ترکیه ، فنلند ، روسیه و عربستان صادر میشود که عواید گمرکی چنین فعالیت ها با گذشت هر سال رو به افزایش میباشد طی( 12 ) ماه سال جاری از طریق این بندر مقدار(128116) تن اموال مختلف النوع محصولی و مقدار (134330) تن مواد نفتی محصولی وارد کشور شده و در گمرک اندخوی طی مراحل گــــــــردیده است از رهــگذر محصول دو قلم جنس یاد شده جمعاً مبلغ (1.447.0960.06)افغانی عواید جمع آوری و تحویل خزانه دولت شده است که نسبت به همین مدت سال 1388 (133) فیصد تزئید را نشان میدهد هکذا در مدت یاد شده مقدار(7734) تن اموال مختلف النوع و مقدار (49825) تن مواد نفتی که از محصول و عوارضات گمرکی معاف شناخته شده بودند نیز از طریق بندر آقینه وارد و طی مراحل گردیده است و مبلغ 584.323.379- افغانی طور معافی میباشد از دست دادیم اگر به عواید ما اضافه شود بسیار رقم بالا را نشان میدهد.
در طی مدت ذکر شده مقدار (23875) تن اموال مختلف افغانی بعد از طی مراحل گمرکی بخارج کشور صادر گردیده است که این امر نشان دهنده حمایت دولت افغانستان از متشبثین خصوصی را نشان میدهد.
قابل یاد آوری میدانیم که با دریافت مسوولیت اداره گمرک اندخوی با همکاری متداوم کارمندان ورزیده این گمرک توانستیم که 166.9 فیصد عواید را در سال 1388 نسبت به سال 1387 مورد تطبیق قرار بدهیم:-
همچنان در سال 1388(101) فیصد پلان داده شده عواید را تحقق و تطبیق نموده ایم به اساس پلان مقام محترم وزارت مالیه و ریاست عمومی گمرکات پروسه رقابتی PRR در اواخر سال 1387 در گمرک اندخوی عملاً آغاز و تا کنون تعداد (41) بست این اداره با در نظر داشت تشکیل منظور شده سال 1389 شامل پروسه متذکره شده که در تمامی بست های این گمرک تطبیق گردیده و ارزیابی اجراات سالانه کارمندان در سال های 1388 و 1389 بحضور داشت های محترم موظف کمیسیون اصلاحات اداری خدمات ملکی ، مقام محترم ولایت فاریاب و مقام محترم شورای ولایتی فاریاب صورت پذیرفته است و تمامی کارمندان مشمول پروسه PRR از امتیازات آن برخوردار شده اند.
در سال 1388 اداره گمرک اندخوی توانسته است که تقدیر نامه مقام محترم ریاست جمهوری اسلامی افغانستان را مبنی بر اجراات سالم کاری و تطبیق تارگیت داده شده بدست بیاورد هم چنان طی سال های 1388 و 1389 تعداد (15) تن از کارمندان این گمرک به اخذ تقدیر نامه های درجه ســـــــوم و تحسین نامه های مقام محترم وزارت مالیه مفتخر گردیده اند و اینجانب نیز از اثر توجه مقامات محترم ذیصــــــــلاح توانسته ام برای چندین مرتبه تقدیر نامه و تحســـــین نامه مقام محترم وزارت مالیه را بدست بیاوریم.
بموجب مراجعات رسمی و مکرر این مدیریت و با توجه مقام محترم وزارت مالیه و ریاست محترم عمومی گمرکات ، اعمار تاسیسات گمرک اندخوی در بندر آقینه شامل بودجه انکشاف شده و در نتیجه تاسیسات این گمرک که فعلاً عملاً در ساحه متذکره قرار داریم با عقد قرار داد با شرکت ساختمانی سادات فاریاب به مبلغ (29109478) افغانی به کار آغاز و الیوم شاهد افتتاح رسمی آن توسط جلالتماب محترم داکتر حضرت عمر زاخیلوال وزیر مالیه جمهوری اسلامی افغانستان میباشیم که با انتقال گمرک محصولی اندخوی به این تاسیسات یکی از اهداف عمده وزارت محترم مالیه بر آورده خواهد شد و در تزئید عواید نیز نقش اساسی را ایفا خواهد کرد.
اما هنوز هم کمبودات این تاسیسات محسوس میباشد با وجود تلاش های بیشتر و دلسوزی مقام محترم وزارت مالیه ،ریاست محترم عمومی گمرکات اعمار دیوار احاطوی ، جغل اندازی و کانکریت ریزی صحن ، اعمار یکباب هنگر و تعمیر چار اتاقه برای شعبه لابراتوار نیز در این اواخر با یکی از شرکت های ساختمانی خال محمد بازاری به مبلغ./41913409-افغانی قرار داده شد که امیدواریم هر چه زود تر شاهد انجام و پایان یافتن کار آن نیز باشیم.
دست آورد:
ï مدیریت عمومی گمرک اندخوی به اساس هدایت مقام محترم ریاست محترم عمومی گمرکات به تعمیر جدید در بندر آقینه انتقال و جابجا شده شروع بکار نموده و (21) قلم ضروریات خود را از طریق رسانه های ولایت بلخ و فاریاب غرض قرار داد به اعلان گذاشته است.
ï تعمیر جدید گمرک اندخوی در آقینه بحضور داشت هیت های فنی مقام محترم ولایت فاریاب و ولسوالی اندخوی بعد از ملاحظه تخنیکی تسلیم مدیریت عمومی گمرک اندخوی گردید، که داری (23) باب اطاق کار یک باب اطاق کنفرانس ، (3) باب آشپز خانه ، (5) باب تشناب ، (4)باب گاراج ، یک باب هنگر ، دو دهلیز ، یک اطاق چای خانه ، یک باب اطاق دروازه میباشـــد.
طی (12) ماه سال 1389 برای (14) مرتبه اجراات این گمرک منجانب هیت های موظف وزارت محترم مالیه ، ریاست محترم عمومی گمرکات ، مقام محترم لوی خارنوالی ، مقام محترم ولایت فاریاب ، ریاست محترم خارنوالی ولایت فاریاب و اداره محترم کنترول و تفتیش مورد باز رســـــــــی قـــــــــــــــــرار گرفته است که در اصـــــــــــلاح و بهــــبود امور یومیه مثبت بوده است.
پرسونل گمرک اندخوی در جریان امورات یومیه به مشـــــــکلات و پرابلم های کاری و تخنیکی نیز تا کنون مواجه بوده اند ، نبود هنگر و محل مناسب برای تشـــــــریــح اموال ، عدم تطبیق سیســـــتم اســـــــیکـــودا ، نبود ترازوی بلند تناژ ، لابراتوار ، خرابی سرک آقینه ، اندخوی و بســــــا مــــواد دیــــــگر که دامنگیـــــــر این گمـــــــــــــــرک بـــــــــوده است.
شهاب الدین باور
>>> فکر میکنم... که در نوشتن اعداد اشتباه شده است !!! شاید 7.14 و 5.69 میلیون دالر است تا ... و یا 71.4 و 56.9 میلیون دالر تا ...
هرات
>>> شرط ایناست که دست کاگرخیل ها کوتاه شود ورنه...
کارمند کمرک اقینه
>>> ای اند خویی شما به فکر تما م افغنستان با شید نه به فکر فریه ای کوچک خود
جوزجانی
>>> به توجه جناب شهاب الدين باور!
از خواندن گذارش علمي و كثير الجوانب شما، به اندخوي خود افتخار كردم واقعا مبلغ هنگفتي را به خزانه دولت ميريزيم كاش يك چند قطره آنرا در تشويق عوايد ملي مردمان ولسواليهاي جهارگانه اندخوي هم مصرف ميكردند !!! البته اين آرمان خارج از حيطه صلاحيت شماست . اميدواريم وكلاي سه گانه ما اين گزارش درجه اول در مقياس افغانستان را گرفته به پارلمان قرايت كنند شايد با شنيدن آن ازروي شرم چيزي را به مردم ما هم بدهند .
گستاخي مرا معذور دارند يك چند نكته برايم قابل درك نبود :
- در گزارش جناب شما خاطر نشان گرديده " مقدار(7734) تن اموال مختلف النوع و مقدار (49825) تن مواد نفتی که از محصول و عوارضات گمرکی معاف شناخته شده بودند نیز از طریق بندر آقینه وارد و طی مراحل گردیده است و مبلغ 584.323.379- افغانی طور معافی میباشد از دست دادیم اگر به عواید ما اضافه شود بسیار رقم بالا را نشان میدهد"
مقدار هنگفت معافيت از محصول و عوارض گمركي از كدام مدرك ؟ چه كسي بالاتر از قانون قرار دارد ؟ دساتير متكي به كدام قوانين همچو مبلغ هنكفت خزانه را غصب كرده ؟ .... اگر به كرسي جناب خلل وارد نكند تذكر خواهند فرمود . تا مردم از وضعيت ادارات خود آگاه شوند .
- مبلغ بزرگي در جهت تسهيلات امور بندر به مصرف رسيده و بهبود امور هنوز ادامه دارد مگر لابراتوار بندر الويت نداشت ؟ ما ادويه جات معادل تباشير حتي مضر صحت را مصرف ميكنيم مقصر كيست ؟ مواد غدايي تاريخ گذشته و كانسرو شده ، تبعيد ديگران كه هر روز صد ها نفر به موجب آن مبتلا به مرض و مردم بطرف بربادي روان اند مقصر كيست ؟ اجناس زيرانبار ديگران و ممنوع الفروش خارجه از چارگوشه جهان بلاتكليف داخل خاك ما ميشود هم پول ما به هدر هم صحت ما برباد مقصر كيست ؟ ... شما كه اولاد اين مردم و فردا هم خود تان و هم اولاد تان درين خاك زنده گي خواهيد كرد چه كسي را در زمينه مقصر ميدانيد ؟ معلومات شما مردم را به راه راست هدايت ميكند .
اختفا جرم معادل شراكت در جرم است شما هم در برابرمردم مسوليت داريد .
حاتم تاي از اندخوي
مهلت ارسال نظر برای این مطلب تمام شده است